GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Durata excursiei: 18 iunie - 30 iunie (12 nopti, 13 zile)
Tari strabatute (in ordinea traversarii lor): Serbia - Bosnia Hertegovina - Croatia - Ungaria.
Costul total al excursiei: 1544 euro pentru 2 persoane. (in pret sunt incluse toate cheltuielile, respectiv cazare, masa, taxe Fery-bot, taxe autostrada Serbia si Croatia, vigneta RO si Ungaria, bilete acces, parcari, etc).
Navigator: IGO Primo
Harti GPS folosite: Romania_R3_TM_2013.09_131122. fbl (a aparut Romania_NNG_2014.03_140411. fbl)
Hungary_R3_TM_2013.09_131121. fbl (a aparut Hungary_NNG_2014.03_140620. fbl)
Serbia_83_HERE_2013. Q4_140324. fbl
Bosnia_Herzegovina_83_HERE_2013. Q4_140324. fbl
Croatia_83_HERE_2013. Q4_140324. fbl
Traseu
Prima etapa: Sibiu - Mokra Gora (Serbia): 639 km - aproximativ 9 ore 58 de minute. Am plecat din Sibiu putin dupa ora 7 pe traseul Simeria - Hateg - Caransebes - Resita - Oravita - Naidis - Kaluderovo - Bela Crkva - Kovin - Smederevo - Kragujevac - Cacak - Pozega - Uzice - Kremna - Mokra Gora. Am ales sa ocolim Belgrad pentru circulatia intensa din acest oras. Singurul oras mai aglomerat de pe traseu a fost Kragujevac, dar avand in vedere ca am mers de-a lungul unei singure artere principale, lucrurile au fost simple.
Ca o paranteza, recomand pentru Serbia hartile de la HERE care sunt foarte exacte. Avand in vedere restrictiile de circulatie din Serbia, am ajuns la Mokra Gora in jurul orei 18 (ora locala). Pentru mine Mokra Gora a fost ca o revelatie. Inchipuiti-va o zona poate mai frumoasa peisagistic decat Maramuresul nostru, dar impecabil organizata din punct de vedere al ofertei turistice.
Ne-am cazat la Mokra Gora chiar in gara, contra unei sume 49 euro cu demipensiune. Rezervarea am facut-o pe Booking.com, excelent pentru rezervari de 1-2 zile. Acolo totul arata impecabil. Gara a fost transformata in hotel de 3*** si poarta numele de Šarganska Osmica. Mai sus, pe deal, se afla asa-numitul Drvengrad (satul din lemn) al celebrului regizor Emir Kusturica. In doua cuvinte: un loc care merita vazut si admirat!
A doua etapa: Mokra Gora (Serbia) - Dubrovnik (Croatia): Total: 265 km - aproximativ 3 ore 50 de minute. Am plecat din Mokra Gora in jurul orei 9,30 dupa micul dejun. La nici 1 km a trebuit sa platim o taxa de mediu de 1 euro, avand in vedere ca traversam o zona protejata, asa numita rezervatie naturala TARA.
Imediat dupa aceea se intra in Bosnia. Am urmat urmatorul itinerariu: Mokra Gora - Visegrad - Gorazde - Foca - Avtovac - Bileca - Trebinje - Ivanica - Dubrovnik. Drumul prin Bosnia a fost foarte bun si deosebit de pitoresc. Pana dupa Foca se merge de-a lungul Drinei, un fluviu care strabate o zona muntoasa f frumoasa. Dupa ce trecem de Foca, fluviul face stanga fata de directia noastra de mers, iar soseaua incepe sa traverseze o portiune accentuat muntoasa, Alpii Dinarici - daca nu ma insel - de un pitoresc extraordinar. Pe acest tronson de sosea bosniecii au construit o portiune de drum care taia muntele, cu multe serpentine si tunele spectaculoase, cele mai multe luminate artificial. Cel mai spectaculos tunel este cel de la Cemerno, lung de aprox. 3 km, recent dat in folosinta si care este precedat de un viaduct la fel de spectaculos si modern. De aici nu mai este mult pana la Avtovac.
O mentiune speciala in legatura cu viteza: Am intalnit f multe patrule de politie dotate cu pistoale de masurat viteza! Muntele se termina brusc, si lasa loc unei portiuni de drum mult mai drepte. Pana la Bileca si dupa, se poate rula cu 90-110-120. Granita de la Ivanica intre Bosnia si Croatia este ca o intrare intr-o parcare, cu o bariera pe sens. De la granita, in 30-40 de minute, am ajuns in Dubrovnik. Rezervarea am facut-o prin hostelsclub.com, contra unei sume totale de 114 euro cu mic dejun si parcare gratuita in fata casei pe 2 nopti. Rooms Ana (SVETOG KRIŽA 37 - Dubrovnik), este o mica pensiune de familie curata si f frumoasa, situata la aprox. 30 de minute de orasul vechi. Ana Pazin, proprietara pensiunii, a fost o gazda extrem de atenta si placuta si recomand pensiunea pentru raportul calitate-pret.
A treia etapa: Dubrovnik – Insula Korcula (Hotel Bon Repose): Total 116 km – aproximativ 2 ore 48 minute. Evident timpul estimate este imposibil de atins, avand in vedere ca de la Orebic la Domince (Insula Korcula) traversarea se face cu feribotul. Acesta circula din ora in ora, iar programul si preturile sunt postate aici
Pana sa ajungem la Orebic drumul trece prin Ston, unde se poate vizita cetatea de acolo (un adevarat zid chinezesc care inconjoara dealul din zona localitatii). Odata ajunsi la Orebic (era in jur de 12), ne-am asezat la coada de masini si ghidati de cei de la feribot am urcat pe vas. De la Orebic feribotul pleaca la 12.30 si traversarea pe insula dureaza cca 20 de minute, astfel ca am ajuns la Domince (portul de destinatie) pe la ora 13, iar la 13,10 eram in parcarea din fata Hotelului Bon Repose.
Urma sa stam 5 nopti la Bon Repose in regim de All Inclusiv, iar cazarea era in pavilionul Jasmine. Noi am fost f multumiti de cazarea de acolo. Chiar daca hotelul era construit in perioada fostei Iugoslavii, era foarte curat, iar serviciile de masa si cazare impecabile. Pe langa cele 3 mese in regim de bufet suedez, de la 10 la 23 era deschis barul, unde puteai servii bere la draft, 5 feluri de cafea, 3 sau 4 de ceai, sucuri, vin rosu sau alb, 5 feluri de bauturi alcoolice (rachiu, lichior, brandy, vermut). Pot spune ca regimul de masa a fost unul ultra all inclusiv asa cum se practica, de exemplu, la vecinii nostri bulgari. Fata de toate hotelurile din zona plaja de la Bon Repose mi s-a parut cea mai buna. Nu atat prin marime sau prin calitatea plajei in sine, ci prin faptul ca este situata intr-un golf atata de protejat, incat chiar in zilele cu vant marea era aproape fara valuri (apa avea aspect de lac).
La 3 km, pe sosea, puteai ajunge in Korcula City (o cetate de secol XIII) - un fel de Dubrovnik mai mic si foarte pitoresc, iar la 6 km se putea ajunge in Lumbarda (o localitatea viticola dar si turistica) La Lumbarda se afla o plaja foarte frumoasa cu un nisip extrem de fin si valuri mari. Lumbarda are un puternic aspect italienesc prin relief si atmosfera, cum si Korcula City este o cetate in care majoritatea cladirilor sunt construite in stil renascentist de secol XIII-XIV. In concluzie am petrecut 5 nopti superbe la Bon Repose. Rezervarea am facut-o pe Uniline.ro contra unei sume de 414 euro, o dubla cu all inclusiv.
A treia etapa: Hotel Bon Repose - lacurile Plitvice: Traseul consta in 2 portiuni parcurse cu feribotul: Domince-Orebic si Trpanj-Ploce. Domince-Orebic face legatura intre insula si peninsula, iar de la Orebic se merge pe sosea cca 17 km pana la Trpanj, un port de unde se ia feribotul spre Ploce, port situat pe coasta continentala a Croatiei. Costurile cu feribotul au fost urmatoarele: Domince-Orebic 140.00 HRK - 81.74 RON, Trpanj-Ploce 266.00 HRK - 155.31 RON.
De la Ploce se merge putin pe sosea, dupa care se intra pe autostrada (Vrgorac) si se iese la Gornja Ploca, care este poarta de taxare si unde am platit 15 euro. De acolo pana la Plitvice mai sunt cca 70 de km. In total lungimea caii rutiere a fost de cca 378 km.
Am ajuns la pensiunea unde am facut rezervarea pe la ora 17, in conditiile in care plecasem din parcarea hotelului putin dupa ora 9. Pensiunea (casa de oaspeti) unde am facut rezervarea (Apartmenti Kristic) se afla situata in localitatea Grabovac, la aproximativ 8 km de poarta principala a Parcului National Plitvice, chiar la soseaua principala si este foarte usor de gasit (44.96658,15.643809).
Ca si la Dubrovnik am avut parte de niste gazde primitoare si foarte amabile. Am ales o locatie un pic mai departe, pentru ca in apropiere de Plitvice preturile erau destul de mari, iar noi cu masina ajungeam in cca 10 minute acolo. Pentru 2 nopti de cazare fara masa am platit 76 de euro. La cca. 2 km era un restaurant f bun, unde contra unei sume de cca. 15 euro puteai manca pe saturate 2 persoane.
A treia etapa: Lacurile Plitvice - Gyula (Ungaria): 692 km - aprox. 7 ore 18 minute. Initial planificasem un concediu exclusiv Croatia, dar pt ca de la Plitvice la Sibiu, era un drum prea lung pt al parcurge odata, am ales sa stam 2 nopti la Gyula. O alegere perfecta intr-un orasel f cochet, cu cazari extrem de curate si hotelieri corecti si foarte civilizati.
Au fost multe lucruri placute la Gyula, dar as vrea sa ma refer, in special, la sistemul la demipensiune pe care l-am avut la pensiunea unde am fost cazati: micul dejun era servit in regim de cattering la o ora pe care singuri am impus-o la cazare. Cina era servita in oras. Cand am facut check in-ul am primit un asa-zis "Card dinner" pe care era inscris numele restaurantului unde puteai servi cina. In baza acelui card primeai un meniu standard pe care il puteai imbunutatii in functie de dorinta fiecaruia. Cum meniul era suficient, singurul lucru ramas de facut era sa comandam, eventual, o bere.
Trimis de Liviu_c in 09.08.14 07:59:52
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Liviu_c); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Liviu_c: bun-venit în comunitatea AmFostAcolo.ro.
Mulţumim pentru impresii, te aşteptăm şi cu alte recomandări din vacanţele ori excursiile tale trecute sau viitoare.
Pe viitor n-ar fi rău să desparţi recomandările despre cazare de cele referitoare la zona vizitată - în două articole distincte, unul de tip "de cazare" şi unul de tip "de călătorie".
S-ar obţine astfel o structurare mai bună a informaţiei utile - despre cazare, respectiv despre zonă sau împrejurimi (vezi mai jos) şi, deloc în ultimul rând, notele acordate ar reflecta mai bine gradul de recomandare al celor două "obiective" distincte (se întâmplă câteodată să stai într-un hotel pe care nu doreşti să-l recomanzi, dar zona sau localitatea ar merita cu totul altă medie - sau viceversa).
În plus, cine încearcă să aleagă o cazare în zonă - o gaseşte mai uşor, parcurgând doar lista rubricilor de cazare (fără a mai fi nevoit să citească - în acel moment - informaţii despre zonă); cine se documentează despre zonă - va găsi toate informaţiile căutate într-o singură rubrică (cea dedicată impresiilor "de călătorie"), fără a mai fi nevoit să "baleieze" toate rubricile de cazare (unele poate nu-l interesează, sau poate nu doreşte deloc cazare în zonă).
Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de la unităţile de cazare din traseul parcurs scrise ca articole (review-uri) noi.
@Liviu_c: ... foart frumos concediu, as avea insa fara sa te superi o remarca (si eu am fost anul acesta din nou in croatia... un traseu de 14 zile in iunie)...
drumul de la sibiu la dubrovnik putea trece doar prin serbia si muntenegru, si aveai ce vedea... canionul tara, manastirea ostrog, budva, sa nu mai vorbim de kotor...
si apoi sa pleci din Ploce pe autostrada spre plitvice si nu pe 8 pana la trogir-[macar] ca sa vezi riviera sincer cred ca i-ti place sa mergi pe autoband...
sper sa nu te superi si incearca cand faci un traseu in croatia sa vezi cat mai multa natura...
ciao
@Liviu_c: Pentru Dubrovnik am ales drumul cel mai scurt! Sveti Stefan, Kotor, Budva, Tivat, imlicit canionul Tara, reprezenta un ocol mult prea mare in conditiile in care am facut traseul acu' 3 ani, iar Bosnia este poate la fel de frumoasa ca si Muntenegru. Posibil ca natura-i frumoasa in Croatia, dar eu aveam cazarile facute si Plitvice reprezenta o tinta mult prea importanta in comparatie cu reveria naturii croate.
@Liviu_c - Buna! Ai putea sa-mi spui, te rog, daca e obligatoriu sa ai pasaportul la tine pentru Serbia, Muntenegru si Croatia? Sau se poate intra doar cu buletinul? Multumesc anticipat
@CristinaMi - Buna ziua, daca imi permiteti am sa va raspund eu la intrebare, raspunsul este NU, nu este obligatoriu sa ai pasaport in nici una din tarile mentionate de dvs., este suficient o C. I. valabila. Pasaportul este obligatoriu doar pentru minori, intrucat nu detin o carte de identitate. Va spun din proprie experienta, intrucat am fost in cele 3 tari impreuna cu familia recent. Va doresc o vara frumoasa si concedii placute!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2023 Minivacanta relaxanta 2023 — scris în 13.07.23 de ux129720 din LUPENI - RECOMANDĂ
- May.2023 Calatorie spre Dubrovnik — scris în 12.05.23 de gaby s.* din BACAU - RECOMANDĂ
- Jul.2020 Croatia 2020 covid — scris în 26.07.20 de machetrei din BRAILA - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Cu mașina către Split, Croația — scris în 23.07.18 de madydus din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Drumul (și nu numai) până în Croația — scris în 21.07.18 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Mar.2018 Drum Croatia — scris în 16.03.18 de Maxcavalerea din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Traseu Râmnicu Vâlcea - Zadar prin Ungaria — scris în 31.08.17 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ