ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.02.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUL-2009
DURATA: 2 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII -- v: 14 si 16

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
93.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Care este traseul optim si cazarea ideala?

TIPĂREȘTE

Daca la una din ultimele mele interventii, v-am povestit despre un “experiment neplacut” in drumul spre Canakkale, referitor la traversarea Bulgariei, de data aceasta imi propun sa fac o analiza mai complexa privitoare la itinerariul folosit pentru a ajunge la statiunile turcesti de la Marea Egee.

In primul rand vreau sa ne punem de acord ca acest drum necesita o oprire intermediara chiar daca plecam din sudul tarii si astfel avem de strabatut o distanta mai mica.

Acest traseu este dependent de niste “variabile” mai mult sau mai putin importante cum ar fi:

- din ce zona a tarii plecam

- in ce statiune turceasca vrem sa ajungem

- disponibilitatea la condus, chiar si pe timp de noapte

- cat suntem dispusi sa platim pentru o cazare intermediara si implicit unde ne cazam

- daca si ce obiective ne propunem sa vizitam in drum spre destinatia finala

Mentionez ca pe acest fir de discutie avem un review care se ocupa de traseul celor care locuiesc in vestul si sud-vestul tarii, scris de presario iar la “drumul spre Marmaris” unul dintre cei 2 useri care au postat impresii detaliaza drumul de pe litoralul bulgaresc (lawrence - aici), prin Varna si Burgas cu iesire pe la vama Malko Tarnovo iar la intoarcere intra in Romania pe la Silistra-Calarasi, deci o impresie utila celor din estul si sud-estul tarii (pentru cei din Dobrogea e si mai simplu deoarece au 2 variante- Vama Veche si Negru Voda).

Nu am putut intra pe impresiile de la ‘’drumul spre Kusadasi’’ datorita unei probleme tehnice iar eu nu ma prea pricep (era vorba de o redirectionare).

Deci cu permisiunea dumneavoastra analiza mea este adresata celor din sud, centru si chiar nordul tarii, numai ca, pentru cei din urma cred ca ar mai trebui o cazare in plus dupa drumurile noaste “minunate”.

Prin Bulgaria am facut 2 variante de traseu (in primii 2 ani cu oarecare peripetii!):

1) Ruse- Veliko Tarnovo-Gabrovo-Stara Zagora-Haskovo-vama Kapikule (in 2009 in drum spre Bodrum)

2) Ruse-Razgrad-Targovishte-Kotel-Yambol-vama Hamzabeyli (in 2010 si 2011 in drum spre Kusadasi)

Din punctul meu de vedere prefer varianta 2 deoarece drumul este mai scurt, mai liber iar la vama se trece foarte repede. Totusi exista si o varianta mixta, pe care n-am incercat-o dar care pare demna de luat in seama si anume:

3) Ruse-Veliko Tarnovo- Gurkovo-Sliven-Yambol-Hamzabeyli, o ruta mai lunga cu vreo 20 de km mdecat variant 2 dar beneficiaza de un drum modernizat si de vama mai libera (ruta de care pomeneste si vio andu gaby celalalt user de la Marmaris.

Odata ajunsi in Turcia, scapati de stresul drumurilor proaste, aveti grija sa nu apasati pedala de acceleratie prea tare, mai ales la intoarcere, caci politistii turci nu sunt “maleabili”- eu am luat o amenda de circa 100 de dolari cand ma intorceam din Bodrum pe care am platit-o la vama (in 3 ani a fost singura si am mers destul de tare).

Daca va grabiti puteti evita Edirne, pe autostrada spre Istanbul iar in dreptul localitatii Havsa virati la dreapta spre Canakkale. Pentru cei care stau bine cu timpul se poate vizita orasul macar in partea centrala iar pentru cei care au facut déjà 7-800 km e chiar o varianta de cazare.

Nu pot sa va ofer amanunte despre asta deoarece la mine n-a fost cazul, eu plecand din Bucuresti.

Mai departe drumul spre litoralul turcesc al marii Egee trece obligatoriu (asta daca nu cumva vreti sa vizitati Istanbulul) prin Havsa-Kesan si intrare in peninsula Gallipoli de unde se vede mai intai Marea Egee pe dreapta pentru ca mai apoi Marea Marmara pe stanga.

Peninsula Gallipoli, o peninsula incarcata de istorie datorita luptelor care s-au dat pe teritoriul ei este o peninsula cu o clima mai umeda, plina de vegetatie comparativ cu partea asiatica a Turciei care esta mai arida. Odata ajunsi pe peninsula intervin dilemele si anume:

-pe unde traversam cu ferryboat-ul?

-daca si unde ne cazam?

Traversarea stramtorii Dardanele se face prin 3 locuri cu ferry: Gelibolu, Eceabat sau Kilitbahir, la prima si ultima fiind mai ieftin din cate am inteles; eu am traversat mereu pe la Eceabat.

Cazare gasiti si la Gelibolu (am vazut asta la primul drum cand am intrat in oras dupa indicatorul ferry-boat-ului crezand ca trec la Canakkale) si la Eceabat (tot la primul drum asteptand ferryboat-ul ne-a abordat o romanca pentru a ne caza la un hotel din apropiere) la preturi rezonabile.

Eu am preferat Canakkale, care este mult mai scump dar mult mai mare si mai frumos iar daca as mai merge de 10 ori la turci tot acolo m-as caza si tot pe la Eceabat as trece (la prima traversare am ajuns noaptea dar am crezut ca am ajuns la Istanbul-atat de luminat era orasul!). Consider ca este varianta optima pentru transit spre statiunile turcesti din mai multe puncte de vedere:

 Este un oras care ofera mai multe obiective de vizitat si are o faleza extraordinara, cu o multitudine de restaurante, terase, cafenele si vanzatori ambulanti de un pitoresc aparte

 A 2-a zi se poate vizita stravechea cetate Troya aflata la o distanta de circa 30 km-ma indoiesc ca are cineva chef sa o viziteze seara, dupa atata drum chiar daca e deschisa!

Urmatoarea posibilitate de cazare frecventata de turistii romani, foarte frumoasa de altfel si ceva mai ieftina, zona Kucukkuyu-Edremit se afla pe malul marii Egee, ce-I drept dar cred ca e o oferta pentru turismul low-cost pe cand noi mergem spre niste statiuni deosebite, fie ca vorbim de Kusadasi, Bodrum sau Marmaris.

Desigur multi o sa spuna ca daca te cazezi in ultima zona poti fi in jurul pranzului la hotel si ai putea castiga o masa in plus, dar atentie! -poti avea si ghinion ori pe drum ori la hotel si risti sa ramai nemancat! -eu am preferat mereu sa mananc pranzul pe drum la un restaurant la circa 40 km pana in Izmir pe partea stanga (are si o spalatorie auto daca nu cumva ai spalat masina in Canakkale dar e recomandat doar sa o racoresti ca sa te poti urca in ea dupa cca o ora de servit masa.

Cei care o sa spuna ca peisajul este foarte frumos le reamintesc ca sunt doar in tranzit si apoi, tot la mare o sa ajunga si dumnealor. De la Edremit spre Izmir avem si o varianta prin Balikesir, care e mai ocolita dar se merge mai intins (am probat-o in 2010 cand ne-am intors prin Istanbul din Kusadasi) dar eu v-o recomand pe cea de pe malul marii prin Ayvalik, mai frumoasa si mai pitoreasca, unde gasiti alte variante de cazare ieftine (interesante mai ales pentru cei care merg in zona Antalya-Alanya).

Din Izmir spre statiuni drumul este foarte simplu, marea majoritate pe autostrada (atentie la card!) si se ajunge prin Selcuk (Kusadasi), Yatagan (Bodrum) iar mai departe prin Mugla la Marmaris (unde am fost cu avionul care a aterizat pe aeroportul din Bodrum iar de acolo cu autocarul).

Nu o sa va spun de distante, taxe, costuri de cazare, de combustibil, schimb valutar pentru ca aveti posibilitatea sa o faceti din alte surse mai autorizate si mai tipicare decat mine.

In schimb o sa va vorbesc cu alta ocazie despre opririle din Canakkale unde m-am cazat 3 ani la rand in drum spre statiuni, o localitate pe care v-o recomand atat datorita pozitionarii cat si a farmecului aparte pe care eu, personal nu l-am mai intalnit altundeva.


[fb]
---
Trimis de marocanu21 in 05.02.13 22:13:17
Validat / Publicat: 06.02.13 07:06:12
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6620 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (marocanu21); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 drumul spre Bodrum prin Stara Zagora
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22250 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmaster
[06.02.13 07:05:45]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

sosso
[06.02.13 11:12:55]
»

Foarte util pentru mine acest review, am raspunsurile la majoritatea intrebarilor pe care mi le-am pus. Inca nu am ajuns in Turcia, probabil anul viitor...

maria55 † CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[06.02.13 13:52:05]
»

Felicitari autorului este deosebit de util acest review. Un amendament tot am...

@marocanu21, traversarea pe la Gelibolu nu este nici pe departe cea mai ieftina, dimpotriva! Si nici nu o recomand din urmatoarele motive:

este mai scumpa cu 3-4/e fata de Eceabat si cu 5-6 fata de Kilitbahir.

ordinea ca si costuri ar fi urmatoarea:

Kilitbahir

Eceabat ambele andocand la Canakkale

Gelibolu-Laseki

Un alt motiv pt care nu este comoda traversarea la Gelibolu, este faptul ca trebuie sa iesi de pe drumul tau (E87) sa intri mai intai in oras, apoi in port, iar portiunea de la E87 la Gelibolu e pe un drum mai rau!

Traversarea pe aici este si mai lunga si mai scumpa si mai neplacuta, deoarece este mult uzitata de tir-uri si camioane s-apoi nu e nici o placere sa te vezi incadrat intre mastodonti incarcati cu piatra sau mai stiu eu ce... Am patit-o noi prin 2011 cand fara sa vrem... am ajuns in Lapseki!

Alt motiv zic eu, pertinent, ar fi si faptul ca nu e bine sa te abati din E87 sa intri in Gelibolu, cand mai ai doar 43km pana in Eceabat si alti 5km pana in Kilitbahir., mai ales ca portiunea Gelibolu-Eceabat are un drum cu niste peisaje extraordinare, chiar daca sunt niste serpentine (fara dificultate insa) !

marocanu21AUTOR REVIEW
[06.02.13 15:00:12]
»

@maria55: nu te contrazic, eu am spus ca ''am inteles'' (sincer sa fiu nu stiu de unde am ramas cu aceasta impresie!), deci nu am dat verdictul!

Desi mi se pare logic sa fie invers pt ca cel de la Eceabat te lasa in buricul targului!

maria55 † CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[06.02.13 15:22:29]
»

@marocanu21: stiu, si eu am inteles ca tu "ai inteles", nu este o acuza sau greseala mai ales ca ai si specificat faptul ca mereu traversezi pe la Eceabat! A fost doar o completare, buna sau rea, vis a vis de Gelibolu! Chiar simteam nevoia sa intervin doar pt faptul ca eu (este doar parerea mea), nu recomand... Gelibolu! Doar atat...

Maricica40
[06.02.13 15:23:39]
»

@marocanu21:

Nu are nici o legătură cu buricul târgului sau nu ci cu distanta parcursului maritim. Costurile traversării sunt proporționale cu distanta. Cel mai scurt traseu este și cel mai ieftin.

Varianta Gelibolu Lapseki este preferată de cei care nu intenționează să oprească să doarmă in Canakkale, ci la Kucukkuyu sau merg fără oprire. Avantajul este ca nu mai traversează orașul.

RossoNerro
[06.02.13 16:10:46]
»

O data merge sa stationezi in Canakkale, in viitor sigur o sa alegeti Gelibolu. De ce? , pentru ca scapati de aglomeratia de pe singurul sens al drumului si nenumaratele curbe foarte obositoare. Cum ai trecut in Lapseki... te asteapta un drum drept cu 2 benzi pe sens si foarte usor (~40 km de linie dreapta) nu mai spun de aglomeratia din oras, se pierde 1/2 ora doar ca sa il traversezi. Si eu aleg varianta de a merge mult mai mult in prima zi, urmand ca la pranz sa fiu la hotel.

marocanu21AUTOR REVIEW
[06.02.13 23:03:21]
»

@Maricica40:

@RossoNerro: desigur nu este obligatoriu sa treci prin Canakkale cu atat mai mult cu cat nu vrei sa te cazezi acolo (varianta cu mersul fara oprire n-am luat-o in calcul inca de la inceputul review-ului daca ati observat!).

Prefer drumul pe malul marii, serpuit dar care ofera peisaje frumoase in detrimentul unuia mai scurt dar... atat.

Pt mine cazarea in Canakkale nu mai reprezinta o noapte obligatorie de odihna ci o seara de vacanta castigata-atat de bine ma simt acolo!

Fiecare cu gusturile lui!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
aaaaa
[30.06.15 21:49:13]
»

@maria55: kilitbahir 30 lire, eceabat 35 lire

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
aaaaa, maria55, marocanu21, RossoNerro, sosso
Alte impresii din această RUBRICĂDrumul spre Bodrum:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06919002532959 sec
    ecranul dvs: 1 x 1