ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.07.2012
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: sannicolau mare timis
ÎNSCRIS: 09.03.11
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
JUN-2012
DURATA: 7 zile
cuplu fara copii
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
80.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Drumul spre Lefkada, prin Jimbolia - Serbia - Macedonia

TIPĂREȘTE

Acest review poate fi folositor doar acelora care vor merge in Grecia, prin Serbia si Macedonia, apoi vor circula pe autostrada Egnatia Odos, pana in insula Lefkada.

Am pornit la drum dimineata, in zori, inainte de ora 5, prin vama Moravita.

Am ales sa ocolim capitala Sarbiei, folosind drumul care face legatura cu Nis-ul, prin localitatile Pancevo, Kovin Smederevo. Va sfatuiesc sa fiti foarte atenti, deoarece indicatoarele nu sunt atat de dese, cum ar fi normal.

Un exemplu, care m-a si determintat sa scriu acest review, ar fi faptul ca desi este al 8-lea drum in Grecia, tranzitand Serbia pe acelasi traseu (si stiu sa vorbesc si limba sarba), este ca am ratat intrarea pe autoastrada, iar cerand informatii trecatorilor, am fost sfatuit catre autostrada si in loc sa ma indrept catre sud, prin Nis, am urcat in sensul invers, adica spre Beograd. Dupa scurt timp am realizat greseala si am iesit, bineinteles ca am si fost taxat cu 2 euro, folosind autostrada. Cand am reusit, in sfarsit, sa ajung sa urc pe cea pe care trebuia, nu era nimeni in punctul in care trebuie sa-mi dea bilet si nici automat de bilete nu era si nici bariera. Ne-am continuat drumul pe autoastrada catre Nis, iar in locul unde trebuia sa platim taxa de autostrada, ni s-a cerut biletul, pe care, bineinteles ca nu-l aveam si in loc de 560 de dinari, cat ar fi trebuit, adica aproximativ 5 euro, am fost taxati dublu. Dupa aceea am mai avut de platit 2 euro, dupa ce s-a terminat autoastrada.

Drumul prin Sebia este lung, in mare parte autoastrada, dar nu este aglomerat. Daca respectati limita de viteza, nu este nici o problema. Pretul combustibilului este asemanator cu cel din tara si se poate cumpara de la fiecare statie pe euro, dar in general prefera bancnote, nu monede. Am vazut indicatoare cu oferte de cazare, la sosea in Serbia, incepand de la 10 euro in sus, pentru cei care sunt obositi si doresc o cazare de tranzit...

Noi de obicei oprim intre Nis si vama cu Macedonia, sa mancam la Motel Predejanie, este un popas indragit de multi, cu o parcare plina de masini si autocare, unde poti face si mici cumparaturi, poti alimenta cu combustibil sau poti servi masa. Servirea este rapida, preturile ok si mancarea foarte buna. Au si cafea turceasca, servita cu o bucatica de rahat langa!

Cu 40 de euro te poti caza la Motel Predejanie intr-o camera dubla.

La vama cu Macedonia am stat vreo jumatate de ora, nu erau multe masini, dar se miscau greu, verificau foarte atent actele fiecaruia, introducand datele in calculator.

Va sfatuiesc cand va faceti asigurarea sa fiti atenti sa fie valabila si in Macedonia, pt ca vi se cer toate actele la vama lor. Pretul benzinei aici este cel mai mic, in jur de 1,3 euro, este bine la iesire din tara lor sa faceti plinul. Moneda lor se numeste denari si 60 de denari fac un euro. Se poate plati si in euro, la benzina paritatea a fost ok, dar daca cumperi suc, inghetata, sau altceva, te taxeaza un pic mai mult. In apropiere de vama cu Grecia, incep muntii foarte inalti. Este o parcare racoroasa intre doua tuneluri, in care noi am oprit de fiecare data sa ne mai relaxam. Drumul prin Macedonia dureaza cam 2 ore si ceva. Nu este peste tot autostrada, dar unde este se plateste de 3 ori cate un euro. Nici pentru tranzitarea Macedoniei nu este necesar pasaportul. Noi am avut doar buletinele de identitate.

La vama greceasca am trecut in viteza. Apoi mult asteptatul drum cu leandri si caldura mare! Daca va indrepatti catre una din insulele din Marea Ionica: Corfu, Ithaka, Lefkada, Kefalonia sau Zakynthos, puteti folosi noua autostrada Egnatia Odos, pe care va veti urca cu multa atentie, cam la vreo 75 km de la intrarea in tara. Noi am gresit intrarea, ne-am cam invartiti un pic pana am gasit-o, dar la intoarcere am fost atenti si am retinut ca trebuie sa cautati indicatorul de Kozani, care ar fi cam la 75 de km de la intrarea in Grecia. Sunt 4 puncte de taxare si aici, de 2,2, 2,2; 4 euro. Drumul pe autoastrada este foarte frumos, cu nenumarate tuneluri, fiind o adevarata placere sa conduci. Muntii lor sunt mai golasi, in comparatie cu ai nostri, care sunt plini de vegetatie. Pe drum am prins la dus si putina ploaie. Am parasit autostrada, iesind la Ioanina, apoi alt drum plin de leandri ne-a dus catre Arta, apoi la Preveza-Actio, unde am trecut prin tunelul pe sub mare si am achitat 3 euro. Daca nu stii, nici nu realizezi ca tunelul trece pe sub mare.

In Grecia benzina e foarte scumpa, undeva intre 1,69-1,80 e. Inainte de a trece in Lefkada, am alimentat pe continent, pentru ca in insula de obicei e un pic mai scump. Asfintitul ne-a prins la Preveza. Am ajuns in Lefkada, trecand podul acela mobil, care la fiecare ora se ridica pentru a putea trece micile ambarcatiuni. Este singura insula ionica in care nu se ajunge cu fery-boatul. Aceasta a devenit insula din anul 500, cand s-a transformat brusc in insula, dupa ce locuitorii din Corint ajunsi in zona, au taiat legatura cu continentul sapand un canal lat de 20 de metri, pentru a usura trecere navelor.

InLefks, capila insulei, era o forfota de nedescris la acea ora de seara, mi-a placut la nebunie si-n urmatoarea seara am revenit aici. Am avut cazare in vestul insulei, unde este apa cea mai curata, limpede si albastra, tot in Kalamitsi, la Panoramic View, unde am ajuns abia pe la ora 22, cand era deja intuneric.

Drumurile in insula sunt cam inguste, in panta, dar bune, fara gropi. Indicatoarele mai lipsesc in unele locuri, dar te orientezi la fata locului. Este necesara o harta a insulei. Pentru noi, este a 3 a vacanta in Lefkada. Am stat 7 zile si ne-am bucurat la maxim de fiecare loc revazut si de fiecare loc nou pe care l-am descoperit.

La intoarcere am plecat cu putin inainte de 7 si am avut norocul sa vedem si noi cum se ridica podul mobil, cand trec vaporasele. La intrarea dinspre continent in in insula, este un semafor. Cand se ridica podul, masinile trebuie sa astepte cateva minute pana vine verde, timp in care podul ridicat este dirijat spre stanga, pana vine paralele cu malul stang. Ambarcatiunile probabil au verde si trec repede, toata operatiunea nu a durat mia mult de vreo 5 min, in dimineata aceea. La 7 fix!

Dupa aceea am hotarat sa dorit sa revedem Parga, un mic orasel asezat in trepte, in vestul continentului, undeva intre Igumenitsa si Preveza. Adica am facut doar un mic ocol de vreo 40-50 de km, dupa care am intrat din nou pe aceeasi autostrada pe care sosisem si ne-am continuat drumul. Pe autostrada vreo 2 ore am tot urmarit sa oprim sa alimentam si sa stiti ca statiile de benzina sunt cam rare, de aceea e bine sa nu lasati sa se goleasca de tot rezervorul, sa nu ramaneti fara. In unele parcari, mai exista chioscuri mici, numite’’Kantina’’ de unde cu 2,5 e va puteti cumpara carnati sau frigarui cu cartofi prajiti in corn, sau cafea si diferite bauturi racoritoare.

Dupa ce parasiti Autostrada Egnatia Odos, veti urma indicatorul catre Evzoni, localitatea de granita intre Grecia si Macedonia. La iesirea din Grecia, pe dreapta este un Dutti-Free, cu preturi acceptabile, pentru doritorii de cumparaturi. Vremea a fost foarte calduroasa, din acest motiv calatoria fiind lunga, devine si mai mai obositoare. Nici in Serbia, Macedonia si nici in Grecia nu ne-a oprit nici o masina de Politie, doar la noi in tara. In portbagaj, la vami nu ni s-a cerut sa deschidem decat la intoarcerea in tara, in vama Jimbolia.

In Serbia localitatea de frontiera se numeste Srbska Carnja. Am intrat in tara dupa ora 1. Doua masini cu niste tineri din Timisoara nu stiau drumul si ne-au rugat sa mergem impreuna, pentru ca ocolirea Beogradului pe timp de noapte este mai dificila din cauza intunericului si a nr redus de indicatoare.

A fost un drum foarte lung si obositor, de aproximativ 18 ore, pe care nu-l recomand a se face intr-o singura zi, precum l-am facut noi anul acesta. Sunt necesare cam 6-7 opriri, unde se pierde destul timp. Este obositor nu doar pentru sofer, ci si pentru ceilalti din masina. De aceea reconand undeva o cazare de tranzit. Am avut si GPS, dar pentru mine harta e sfanta!

Ca si cost, am ajuns aproape la 400 de euro, benzina si taxele de autostrada si la tunel. Bineinteles ca in fiecare zi circulam cu masina, deoarece fiind o insula muntoasa, accesul la plaje nu se putea face pe jos, fiind departe. Drumul era in panta, in permanenta foloseam clima si eram 4 persoane, iar aceste lucruri au facut ca si consumul de combustibil sa creasca.

Am avut o vacanta frumoasa, o companie deosebita, eram in jur de 14 persoane zilnic, cu care ne intalneam si colindam prin insula. Am fost surprins sa constat ca numarul mare de masini romanesti a crescut enorm in Lefkada, in comparatie cu ce am observat in prima mea vacanta acolo, in anul 2009, cand in 14 zile, am intalnit oar 2 masini romanesti.

Mai poate zice cineva ca romanul n-are inclinaii spre... frumos???


[fb]
---
Trimis de curcubeu in 02.07.12 16:26:26
Validat / Publicat: 02.07.12 17:40:43
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 16716 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (curcubeu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 In Macedonia,parcarea dintre doua tuneluri
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25400 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmaster15
[02.07.12 17:39:19]
»

Mutat la rubrica "Drumul spre/dinspre Grecia" (deja existenta pe site).

aliantasudului
[02.07.12 19:13:34]
»

Atentie la combustibilul din Macedonia: este ieftin, dar si prost!

Eu am alimentat cu motorina care era aproape 1 Euro/litru si mi-am stricat doua injectoare la masina cumparata noua cu o luna inainte. Motorina lor este Euro 3, iar noi am ajuns la Euro 5.

Anul acesta imi voi lua canistra in portbagaj ca sa ajung in Grecia fara sa mai alimentez in Macedonia.

Asa ca daca tineti la masini, nu va bucurati de pretul ieftin al combustibilului din Serbia si Macedonia...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
curcubeuAUTOR REVIEW
[02.07.12 19:43:33]
»

Hmmmm, ce sa spun?

La mine este primul drum in Grecia cu masina aceasta, care este pe benzina. Pana acum, adica in 7 vacante in Grecia, am fost cu masina pe motorina si am alimentat de fiecare data din Macedonia si nu am avut nici un fel de probleme din cauza combustibilului!

aliantasudului
[02.07.12 19:53:05]
»

Iti spun sigur ca motorina din Serbia si Macedonia este mai proasta ca cea din Romania, iar cu cea din Grecia nici nu se poate compara.

Serbia si Macedonia nu sunt in UE, asa ca nu sunt obligate sa respecte normele Euro la combustibili.

In urma cu doi ani, in Macedonia inca mai exista motorina NON-EURO, denumita simplu DIESEL si motorina EURO DIESEL (care ar echivala cu un Euro 3).

Recent, MAKPETROL (care este singura companie petroliera din Macedonia si este de stat) a lansat o motorina aditivata care se numeste Ultra Dizel Jet si care ar fi superioara fata de EURO DIESEL. De asemenea, mai exista motorina BIODIESEL care contine un procent de 8% biodiesel (de exemplu, Fordul interzice un procent mai mare de 5% biodisel, mergand pana la pierderea garantiei).

In concluzie, daca aveti masina TDI alimentati in Macedonia, daca aveti masina TDCI, atentie cu ce alimentati in Macedonia.

Am vrut doar sa fac o informare corecta si nimic mai mult...

DRUM BUN SPRE GRECIA!!!

oradea.ro*
[17.07.12 10:15:35]
»

este cineva care merge in Grecia pe data de 21.07.2012 prin Serbia si Macedonia spre zona Kasandra?

moghi21
[25.08.12 00:36:46]
»

Se poate plati si cu cardul prin benzinariile din Serbia si Macedonia?

curcubeuAUTOR REVIEW
[22.09.12 08:51:53]
»

@moghy21

Da, se poate plati si cu cardul, dar de regula ar fi biine sa alegi o statie mai mare de benzina. Eu si taxa de autostrada am platit-o cu cardul in Serbia.

sosso
[21.12.12 00:22:39]
»

Acum doi ani, am plecat din Timisoara spre Corfu. La dus, am alimentat in ultimul oras mare din Serbia (cred ca Vranjie), nu am o harta la indemana ca fiu sigur, la o benzinarie OMV, m-am abatut vreo 2 km de la drumul principal, pretul fiind aproximativ egal cu cel din Romania. Am platit cu cardul.

In Grecia nu am alimentat deloc, era nebunia aceea cu greva de la statiile de carburant. Am alimentat cu vreo 20 l de motorina la prima statie de alimentare din Macedonia. Pretul mic, combustibilul de calitate, nu am avut niciun fel e probleme. Cand mai aveam vreo 50 de km pana la Nis, am realizat ca trebuie sa alimentez din nou, dar pe portiunea respectiva nu este nicio statie de alimentare. La bord mi se kndica ca mai am carburant pentru 10 km, iar eu nu aveam unde sa alimentez. Am avut mari emotii ca voi ramane in pana prostului, senzatia de penibil fiind amplificata si de consoarta, pe sistemul" ti-am zis eu sa nu lasi pana in ultima clipa", etc. Cand imi pierdusem speranta, am vazut indicatorul spre Nis si am virat dreapta. Dupa ce am mers vreo 400 m, am intrebat doi tipi unde e cea mai apropiata statie de alimentare. M-au indrumat catre un Luk Oil 'care era la 1,5 km, unde am alimentat. De atunci, evit sa mai ajung in astfel de situatii...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster
[23.07.13 13:35:50]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Drumul cu mașina spre Lefkada" (nou-creată, între timp, pe sait)

Black_Cat
[03.10.13 12:33:34]
»

Salut!

Poti sa-mi spui te rog (cu aproximatie) cam cat te-au costat taxele de drum (fara benzina) din Tm pana in Lefkada?

Multumesc!

sosso
[03.10.13 16:39:59]
»

@Black_Cat: O sa incerc sa-mi amintesc cam cat am platit eu asta -vara: am intrat pe autostrada la Smederevo si pana inainte de Nis am platit 5 €. Apoi am mai platit 2 € pana la iesirea de pe autostrada, deci in Serbia 7 €. In Macedonia se plateste de 3 ori cate 1€, dar atentie, ca mai nou nu accepta decat Denari de-ai lor si numai bancnote. Deci inca 3 €. In Grecia am platit 1.2 € inainte de a o lua catre Igoumenitsa si apoi de 2 ori cate 2.8 €. Ar mai fi taxa de 3 € de la Preveza, pentru tunel si cam atat. Adica 19.8 €. La intoarcere ai cam aceleasi taxe, depinde de ruta aleasa. O sa ma consult cu sotia diseara, daca am omis ceva, voi reveni cu informatia corecta.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Black_Cat
[05.10.13 14:34:44]
»

@sosso: Multumesc frumos pt raspuns.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
aliantasudului, Black_Cat, moghi21, oradea.ro*, sosso
Alte impresii din această RUBRICĂDrumul cu mașina spre Lefkada:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066529035568237 sec
    ecranul dvs: 1 x 1