GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Ne întorceam din concediul petrecut în Praga, eram pe autostradă prin Ungaria, mai aveam la noi câteva mii de forinţi şi am hotărât să intrăm în Szeged, să ne potolim foamea atât noi cât şi maşina care avea nevoie de motorină. Am oprit într-o parcare pe autostradă, şi am setat pe GPS central oraşului Szeged. Am ieşit frumos de pe autostradă, am mai mers cîţiva kilometri pe drumul naţional şi am ajuns în centrul Szegedului. Am căutat o parcare, unde am lăsat maşina şi am pornit să căutăm un restaurant unde să mâncăm (maşina o să “mănânce” la plecare).
Nu ştiam absolut nimic despre obiectivele turistice din acest oraş şi am avut o mare supriză când am văzut turnul înalt al unei biserici. Am uitat de foame şi ne-am îndreptat spre biserica al cărei turn l–am văzut, cu paşi repezi de frică să nu se închidă, pentru că era destul de târziu.
Această biserică poartă numele de Biserica Votiva şi Catedrala Maicii Domnului şi este singura biserică care s-a construit în Ungaria în secolul XX. In faţa bisericii se află o piaţa care se numeşte Piaţa Domului. Biserica este un simbol al oraşului.
Construcţia bisericii a început în anul 1913 în memoria victimelor inundaţiilor din anul 1879 care au avut loc în Szeged. Atunci, în urma ploilor abundente, Tisa a inundat tot oraşul şi a distrus majoritatea clădirilor din oraş. In urma inundaţiilor şi-au pierdut viaţa o mulţime de oameni, în memoria lor s-a ridicat această biserică.
Lucrările la construcţia bisericii au început pe locul unde s-a aflat o altă biserică veche, construită prin secolul XI sau XII. Pentru construcţia bisericii au fost înaintate 30 de proiecte. A fost ales proiectul arhitectului Frederick Schulek. Acesta a început lucrările în data de 21 iunie 1914. Lucrările au fost întrerupte în timpul Primului Război Mondial şi s-au finalizat abia în 24 octombrie 1930, an în care a fost şi sfinţită.
Datorită înălţimii turnurilor sale (biserica are două turnuri), care măsoară 91 de metri, biserica este a patra cea mai înaltă construcţie din Ungaria. Aceste turnuri se vad de la depărtare. Pe ele este amplasat câte un ceas. Pe faţada din faţă a bisericii se află o mare cruce grecească, iar sub aceasta se află o statuie de 3 metri a Fecioarei Maria, avândul pe pruncul Isus în braţe. Statuia Fecioarei este încadrată de către cei 12 apostoli, 6 în stânga şi 6 în dreapta. Pentru a intra în biserica sunt trei porţi. O poartă mare centrală, încadrată de alte două porţi mai mici. Cea din dreapta se numeşte poarta Pace iar cea din stânga poarta Război.
Am pătruns în interiorul bisericii, aici înafară de noi mai erau câţiva turişti (se recunoşteau pentru că făceau poze) dar şi localnici care stăteau liniştiţi în bănci. Biserica este pictată în interior cu mai multe freşce. Fresca cea mai mare se află în spatele altarului principal şi o înfăţişează pe Maica Domnului purtând coroana Ungariei, în mâna dreaptă ţine un buzdugan, în mâna stângă ţine Soarele, iar în braţe îl are pe pruncul Isus. O altă frescă din biserică o reprezintă pe Maica Domnului îmbrăcată în costum popular maghiar.
Biserica are mai multe altare, dar cel mai important este altarul închinat Sfântului Gellert (Gerald), acest altar este construită din marmură de Ruşchiţa (localitate din judeţul Caras-Severin). Un alt altar din biserică îi este dedicat Sfântului Stefan al Ungarie, altul Gisselei a Ungariei – prima regină a Ungariei, soţia Sfântului Stefan al Ungariei. Alte altare din biserică poartă următoarele nume: Sf. Antonie, Altarul Inima lui Isus, Altarul Sf. Elisabeta, Altarul Sf. Magdalena, Altarul Sf. Lucia.
In spatele Altarului Principal se află orga bisericii. Aceasta este una din cele mai mari din Europa, având peste 9000 de tuburi.
Cum orice biserică are şi un clopot, biserica Votiva are şi ea nu mai puţin de 5 clopote, care au fost montate în turnurile ei de-a lungul timpului. Primul clopot a fost montat în anul 1921 şi poartă numele Clopotul Trecerii, acest clopot cântăreşte 250 kilograme. Următorul în ordinea greutăţii este Clopotul Sf. Teresa care a fost montat în anul 2003 şi cântăreşte 580 kilograme. Umătorul este Clopotul Doamna Ungariei, a fost montat în anul 1996 şi cântăreşte 1020 kilograme. Al IV-lea clopot este denumit Clopotul Sf. Emeric, a fost montat în anul 1927 şi cântăreşte 2,6 tone. Cel mai mare clopot se numeşte Clopotul Eroilor sau Sf. Gerllet care a fost montat tot în anul 1927, în turnul din dreapta. Acest clopot cantăreşte 8,5 tone. Din cauza zgomotului produs de el, clopotul este tras doar de 7 ori pe an: de Crăciun, de Paste, de Rusali, de Ziua Recunoştinţei, de Sf. Stefan, în data când a avut loc potopul din Szeged şi de Ziua Eroilor.
Am ieşit din biserică încântaţi de ce am văzut. In piaţa Domului se află un turn vechi, care se numeşte Turnul Domotor. Partea inferioara a turnului datează din secolul XI şi este în stil romanic, iar partea superioară este în stil gotic. Tot în Piaţa Domului se află şi Palatul Episcopal, o clădire austeră construită din cărămidă care are pe mijlocul ei un ceas mare. In aceasta piaţă se află şi o arenă sportivă unde se monta o şcenă pentru spectacol.
După această vizită la biserica Votiva din Szeged, ne-am dus să mâncăm iar apoi la ieşirea din Szeged am “hrănit” şi maşina. Ne-am îndreptat spre Arad unde ne-am cazat la Pensiunea Lunca.
Vă doresc concedii plăcute.
Trimis de zlatna in 03.10.16 09:10:15
18 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 46.24878390 N, 20.14966350 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
18 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@zlatna: Acum ce sa fac, trebuie sa recunosc, cand am trecut noi prin Szeged si inca nu scriam pe AFA in Szeged ma interesa doar parcul acvatic si muzeul salamului Pick (pe care l-am gasit inchis, deschis era doar magazinul de unde puteai cumpara produsele).
Asa ca am ratat aceste minunatii pe care le-ai prezentat tu aici, desi la cat de mare este Biserica Votiva trebuia sa o vad.
Astfel incat asa imi trebuie, ma multumesc doar cu pozele si cu lectura.
Felicitari, votat cu placere.
@mishu: Chiar nu stiam ce se poate vizita in Szeged, din intamplare am vazut turnul bisericii. Nu stiam ca exista un parc acvatic aici sau un muzeu al salamului.
Despre un muzeu al salamului este pentru prima data cand aud.
Cand o sa mai ajungem in zona o sa incercam sa-l vizitam,dupa ce scriu acest ecou o sa caut informatii despre el..
Va multumesc pentru vizita si vot.
@zlatna: Uite un link aici
http://pickmuzeum. hu/guide/guide-ro. html
si unde afli informatii despre muzeul salamului Pick si al ardeiului iute
@zlatna: Biserica intr-adevar pare grandioasa si ascunde in ea o istorie lunga asa cum ai spus si tu. Este un obiectiv turistic de vizitat daca treci prin zona respectiva. Foarte util articolul.
@zlatna:
Bun articolul tau, votat cu placere.
Chiar nu mi-am pus in gand - pana azi - sa vizitez aceasta locatie, asa, la pas, o consideram doar de tranzit. Am trecut-o pe lista.
Avantajele calatoriei cu masina ta sunt ca ai de fapt ocazia sa vezi multe locuri noi; obositor dar merita.
Mi-am amintit si de aceea am revenit la ecou, aici se facea naveta de catre romanii ce munceau acolo, plus ca este si un mic cartier de romani, am vazut la tv intr-un reportaj.
Buna!
Superb oras, dragut este amenajat si cursul Dunarii cu promenada frumoasa si o parcare mare, aici este musai sa ai paine la tine, ratustele sunt insistente.
Anna Furdo construita in stil otomana este o baza tratament superba.
Dar cireasa de pe tort in acest oras este Palatul Reok, construit de un tanar arhitect supranumit de unguri Gaudi, dar din pacate a murit tanar.
Centrul vechi si parcul din centru sunt iar locuri minunate presarate cu mult statui.
Sa nu uit pentru doamne Mall Arkad il recomand cu incredere.
@Alexa_77: Multumesc pentru aprecieri. De obicei pentru majoritatea celor care calatoresc spre vest Szegetul este doar un oras de tranzit. Asa a fost si pentru noi, iar intrarea in oras o consider un bonus la vacanta noastra.
Daca treceti prin zona, merita sa intrati in oras din cate citesc de la colegii nostri sunt multe obiective de vizitat in acest oras.
Va doresc concedii placute.
@mishu: mai, ce am scris eu aici sunt putine, vezi ca am scris si ceva de Anna Furdo acolo sunt ceva poze.
Cand te gandesti ca pana la Seghedin din Bucuresti noi facem cam 6 ore cu masina, nu cred ca sunt 600 km, merita sa petreci aici un weekend sau chiar o vacanta. Nu iti trebuie matricea (vinieta in varianta unguresca).
@Zlatna incerca sa nu mai faci aici doar tranzit, orasul cum ai vazut merita macar o minivacanta.
Cu bine!
@elviramvio: Multumesc pentru aprecieri si vot. Daca o sa vizitati acest oras nu o sa regretati.
Calatoria cu masina propie este un avantaj mare, opresti unde vrei, stai cat vrei, ai companie placuta. E frumos si cu autocarul (mai ales daca ai cativa cunoscuti in calatorie), dar consider eu ca e mai bine cu masina desi cate o data e obositor.
Va doresc concedii placute.
@adrianbogdan: Va multumesc pentru vizita si vot.
Mama! cate obiective turistice sunt in acest oras si le-am lasat nedescoperite, e bine ca le aduceti in vizorul nostru.
Promit ca o sa poposim in acest oras mai mult timp in viitor.
De altfel tot in Ungaria am dori sa vizitam Gyorul, despre care am auzit ca este frumos.
La anul am dori sa mergem in Croatia prin Ungaria si sa facem o oprire intermediara pe malul lacului Balaton.
Va doresc concedii placute.
Bună ziua, scriitorule!
Am văzut titlul articolului si am dat curios să-l citesc pentru ca sunt de loc din Arad si niciodata nu am privit orasul Szeged ca un oras turistic in care ar fi ceva de vizitat desi am fost acolo de nenumărate iar dupã revolutie Szeged-ul a fost orasul pe care-l vizitam saptamanal pentru cumpărături... dar și pentru vânzări.
Cunosc orașul destul de bine și sunt oarecum invidios că nu am avut ideea de a scrie despre el. Te felicit pentru că ai avut inspirația să intri în oraș să cauți un restaurant pentru a lua masa deși exista o variantă gastronomică nemaipomenită, de referință pentru oraș și cunoscută de aproape toți românii care au făcut mic trafic sau fac cumpărături din Szeged: este vorba despre Hanul Pescăresc, amplasat foarte aproape de prima coborâre de pe autostradă pentru Szeged, cum vii dinspre Budapesta, undeva pe partea stângă într-o poieniță, înainte de a ajunge la Metro și Praktiker.
Vei vedea și un indicator pe care scrie "Hal Carda" iar de la drumul principal mai ai cam 100 de metri. Au acolo o ciorbă de pește cum rar ai ocazia să mănânci pe altundeva.
Eu, când merg în Szeged, mănânc în Piața Centrală, "la botul calului", situată lângă autogară. Găsești acolo preparate gătite, prăjite sau gulaş, de nu mai îți vine să pleci de-acolo. Partea mai nasoală este că după orele 18.00 piața se închide dar dacă treci vreodatã pe acolo dimineața atunci ar fi păcat să ratezi o experiență gastronomică acolo.
O zi superbă!
@Utube: Multumesc pentru vizita si vot. O sa tin minte recomandarea ta si cand o sa avem prilejul o sa incercam un bors de peste din Dunare de la pescaria recomandata.
Szegedul este suprinzator de frumos dar daca mergeti asa de des nu vi se pare aproape nimic spectaculos, totul pare firesc. Asa si pentru noi Valea Oltului ni se pare doar un drum prin munte nimic spectaculos acum, dar prima data cand am trecut pe aici mi se parea WOW.
Va doresc vacante placute.
Mutat în rubrica "Domul din Szeged, SZEGED" (nou-creată pe sait)
===
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)@webmaster26: sunt corecte coordonatele.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2013 Renăscut din ape și durere - Domul din Szeged — scris în 09.08.13 de sunflower din ALBA IULIA - RECOMANDĂ
- May.2008 Domul catolic din Szeged — scris în 10.12.09 de georgiana din SANNICOLAU MARE - RECOMANDĂ