ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.06.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
FEB-2024
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 5 MIN

    Domul din Milano – Aventuri pe acoperișuri milaneze

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Ca să fiu în ton cu ploaia torențială și furtuna care a lovit Bucureștiul și județele înconjurătoare azi-noapte haideți să vă povestesc „aventura” de la Domul milanez.

    Această clădire emblematică a orașului italian – Domul din Milano – este prezentă în toate ghidurile de călătorie și recomandările pentru turiștii sosiți în această urbe. Poziționarea catedralei în centrul orașului Milano, măreția edificiului, fascinantele elemente de arhitectură și artă situează vizitarea acest obiectiv turistic în fruntea listei „Things to do in Milano” .

    Am identificat casa de bilete care este situată într-o clădire pe partea dreaptă cum te uiți la fațada Domului, stat la o codiță mică în interior, luat tichet cu număr de ordine de la un automat (erau și operatori care te ajutau să selectezi opțiunea dorită), apoi mers la ghișeu și achiziționat bilet Combo Stairs (în primăvară 16 E/adult, acum 20 E/adult). Am mers în fața catedralei unde este amenajată cu ajutorul unor garduri o cale de acces în zig-zag, urmează control bagaje și control bilete.

    Vizităm mai întâi interiorul impresionant, coloanele ne copleșesc, vitraliile împrăștie raze de lumină colorată, pardoseala de marmură e deosebită, statuile și dantelăria de piatră împodobesc înălțimile.

    Vizita pe acoperiș. Ieșim prin lateral dreapta, ocolim din nou catedrala și pe partea stângă se află punctul de acces spre acoperiș, pe scări – vedeți aici schema de acces: duomomilano.it/wp-content ... -eng_202403.pdf. Aici se repetă controlul la bagaje și bilete după care urmează ascensiunea pe scara compusă din grupe de trei-patru trepte despărțite de mici platforme. Nu mi s-a părut foarte obositoare urcarea, deși spațiul e destul de strâmt și luminat de ferestre înguste, cei 12 euro economisiți de la lift i-am investit într-o broșură bine documentată și ilustrată.

    Acoperișul Domului este format dintr-un sistem de terase, unele înclinate, pasarele și scări de legătură. Elementele cheie văzute aici sunt lanterna octogonală (structură pe acoperiș creată la sfârșitul anilor 1400 și care acoperă cupola de sub ea) și Turnul Mare în vârful căreia este așezată statuia Madonnina (opere din a doua jumătate a anilor 1700).

    Ieșim pe prima terasă și nu știm unde să ne uităm mai întâi, efectiv rămâi cu gura căscată. Dantela de piatră și zecile de statui și personaje sculptate în piatră îți atrag privirea, vizitatorii caută unghiurile cele mai bune pentru fotografii perfecte, scurgerile sub formă de gargui ies în evidență pe fațade.

    Unde este aventura? Ei bine, prognoza meteo ne informa că la ora 16.00 va începe ploaia; noi am intrat în catedrală înainte de ora 15.00, iar după o oră  am urcat pe terasă – deja pe cer se adunau nori plumburii. După nici 10 minute petrecute pe acoperiș a început să plouă binișor, nu aveam umbrelă și nici pelerine  de ploaie (deși le adusesem de la București le-am lăsat în acea zi la cazare păcăliți fiind de soarele de dimineață). Acolo sus pe acoperișul catedralei nu ai unde să te adăpostești, terasele înclinate pot deveni alunecoase pentru anumite tipuri de încălțăminte. Pur și simplu am mers înainte pe traseu, am urcat pe terasa superioară, loc unde ploaia s-a întețit și din cer au început să cadă bucățele de gheață. Nu e deloc plăcut să simți acea grindină picându-ți în cap – ha, ha. Toți vizitatorii se grăbeau spre calea unică de ieșire, doar câțiva aveau umbrele, unora li s-au rupt pungile de hârtie în care aveau cumpărături/suveniruri. Pe terasă se formase o coadă măricică, pur și simplu stăteam în ploaie și așteptam să coborâm pe scara îngustă. Aerul s-a răcit brusc și vântul adia „consistent” .  

    După câteva minute ploaia s-a oprit astfel că am mai făcut câțiva pași și fotografii spre zările milaneze. Gecile ude leoarcă s-au uscat parțial în timpul vizitei în muzeul catedralei unde era călduț și bine. Astfel de aventuri ne rămân întipărite în minte și voi lega mereu vizita la Dom de această ploaie rece care ne-a surprins pe acoperiș.

    Știați că? ...

    *Veneranda Fabbrica del Duomo, organizația care administrează, conservă și restaurează azi catedrala milanează a apărut odată cu stabilirea planurilor de construcție, în 1386?

    *Marmura necesară ridicării catedralei gotice a fost adusă pe apă, inclusiv pe canalul Naviglio Grande, de la o carieră de lângă Lacul Maggiore?

    *Napoleon Bonaparte a fost încoronat Rege al Italiei în această catedrală în 1805, iar o parte din fațada pe care o vedem astăzi este realizată în acei ani la ordinul împăratului?

    *Lucrările la catedrală s-au încheiat efectiv în anii 1960 odată cu montarea ultimelor uși de bronz pe fațadă?

    *Cea mai veche din cele 135 de spire de pe acoperiș, datată 1404, are în vârf o statuie ce îl reprezintă de fapt pe ducele Gian Galeazzo Visconti, ctitorul catedralei?

    *În catedrală există un cadran solar, un sistem interesant creat la 1786, care utiliza poziția unei raze de soare ce pătrundea la prânz printr-o gaură din boltă culoarului sudic și atingea semnele zodiacale amplasate în catedrală? Astfel se putea calcula cu exactitate ora și luna.

    *Pardoseala din marmură a fost montată începând cu sfârșitul anilor 1500 și a continuat până la începutul anilor 1900, elegantele desene fiind realizate din marmură de trei culori (roz  cu alb, neagră și roșie) provenind din trei cariere diferite?

    *Vitraliile cele mai vechi, din secolele al XV-lea – al XVI-lea, sunt realizate din pastă de sticlă colorată și sunt mult mai transparente față de cele din veacul al XIX-lea create prin tehnica picturii pe sticlă (posibilitatea zugrăvirii în mai multe culori, dar nu atât de transparente)?

    Dacă ajungeți în Milano nu ratați o vizită la Dom, iar cei câțiva euro plătiți în plus pentru acces pe acoperiș (scări sau lift) merită cu prisosință.

    Alegeri inspirate!


    [fb]
    ---
    Trimis de tata123 🔱 in 14.06.24 12:39:17
    Validat / Publicat: 14.06.24 13:25:13
    INFO ADIȚIONALE
    • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

    VIZUALIZĂRI: 587 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P18 Vedere de pe terasa superioară.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25400 PMA (din 26 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    7 ecouri scrise, până acum

    webmasterPHONE
    [14.06.24 17:34:57]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    Mitica49PHONE
    [15.06.24 08:49:06]
    »

    Mi-a făcut plăcere să văd aceste imagini și să-mi aduc aminte de vizita făcută acolo acum multă vreme în urmă (cred că în 1979 cu ocazia unei delegații în interes de serviciu).

    Am vizitat catedrala, nu am urcat pe acoperiș deoarece trebuia plătită o taxă de vizitare, pe care nu ne-am permis-o, diurna fiind minusculă. Dacă scotocesc prin cutiile cu fotografii sigur găsesc niște poze făcute acolo.

    iulianic
    [16.06.24 22:55:23]
    »

    @tata123 🔱: Ia și de la mine un superbonus pentru că te-a plouat pe acoperiș!

    În urmă cu mai mulți ani am urcat și eu pe acoperișul Domului din Milano la îndemnul unor tineri, colegi de călătorie, pe care voiam să-i fac să mă pozeze cu porumbeii din piață. Era pentru a doua oară când ajungeam la Milano, la Dom și știam că voi găsi acolo porumbei hămesiți. Le adusesem din România o pungă cu grâu. A fost un spectacol pe cinste. Toți se uitau la mine și la fata împreună cu care hrăneam porumbeii din palme și se așteptau să-i vadă cum ne murdăresc. Dar, nu s-a întâmplat asta.

    Acoperișul domului și priveliștea de acolo sunt alte amintiri frumoase, de neșters.

    Rodel
    [17.06.24 12:02:51]
    »

    Am vizitat cam demult Domul din Milano, nu am urcat și pe acoperiș, habar n-am de ce. Priveliștea de sus trebuie să fie minunată, mai ales când cerul este senin. Informațiile scrise la rubrica „Știați că?” sunt unele noi pentru mine și e foarte bine că ni le-ai dat. Trebuie să revăd Milano, că au trecut mai mult de 10 ani de la vizita mea. Din iulie, va fi zbor din Sibiu și trebuie să profit.

    tata123 🔱AUTOR REVIEW
    [17.06.24 12:13:43]
    »

    @Mitica49: Au trecut mulți ani de când ați văzut Domul din Milano, dar amintiri au rămas - în memorie și pe hârtie foto. Sunt monumente importante care ne rămân întipărite în minte. Oare azi diurnele sunt mai consistente? Mulțumesc pentru ecou și călătorii frumoase.

    @webmaster: Mulțumesc pentru desemnarea articolului drept Minighid AFA.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    tata123 🔱AUTOR REVIEW
    [17.06.24 12:20:20]
    »

    @iulianic: Experiența cu ploaia și grindina ce ne-a surprins pe acoperișul Domului din Milano rămâne pentru totdeauna în amintirile noastre. Prognoza meteo s-a adeverit, iar noi am făcut haz de necaz la înălțime Nu aveai pur și simplu unde să te adăpostești, am mers înainte dirijați de cei câțiva paznici-supraveghetori (care au căsuțe pe acoperiș în vreo două locuri). La nivelul superior a trebuit să stăm la coadă fiindcă coborârea se desfășoară pe un singur șir și nu este de dorit o busculadă. Până să ajungem la scări ploaia s-a oprit.

    P. S. Porumbei sunt și acum în Piața Domului. Aviz amatorilor (= grâu) !

    Mulțumesc pentru ecou și aprecieri.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    tata123 🔱AUTOR REVIEW
    [17.06.24 12:44:12]
    »

    @Rodel: Chiar dacă accesul pe acoperiș (pe scări/lift) costă câțiva euro în plus eu consider că experiența este minunată. Se pot observa de aproape o mulțime de elemente arhitecturale și statui, avem o vedere de ansamblu asupra clădirilor importante din împrejurimi și o panoramă 360 grade asupra orașului.

    Legat de informațiile istorice și constructive ale clădirii-monument sunt multe de relatat, dar sigur nu le vom ține minte pe toate.

    Am citit recent într-un număr al ziarul arădean Tribuna din ianuarie 1904 că: Se depeşează din Milano că osemintele celor trei crai dela răsarit au fost aşezate cu deosebită pompă în domul din Milano. Relicviile acestea preţioase ale lumei creştine, au fost pân-acum păstrate în domul din Köln, de unde au fost transpuse la Milano.

    Dacă aprofundezi subiectul încurcată este calea acestor relicve: aflate prin anii 1100 și ceva la Milano sunt aduse la Koln, readuse la Milano în 1904, acum cred că sunt iar la Koln.

    Istorii și istorisiri... Mulțumesc pentru vizită și ecou.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    iulianic, Mitica49, Rodel
    Alte impresii din această RUBRICĂDomul din Milano:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.07049298286438 sec
    ecranul dvs: 1 x 1