ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.09.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
OCT-2017
DURATA: 4 zile
Prieteni
4 ADULȚI -- v: -
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 4 MIN

    Călătorie la Milano (II) Domul milanez

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Raportat la măreția și spectaculozitatea Domului, știind că vizitarea interiorului, a exteriorului, urcatul pe acoperiș și muzeul aferent ne vor lua mult timp, am planificat o jumătate de zi acestui obiectiv.

    Piazza del Duomo este sufletul orașului Milano. Ceea ce atrage însă privirile vizitatorului, este impozanta clădire a Domului. Metroul oprește exact în piață, cu una din ieșiri spre catedrală. Noi am mers pe jos din Piazza Cardusio și apropiindu-ne, am zărit clădirea albă încă de departe, dar pentru cei care circulă cu Metro, probabil impactul este cu adevărat fantastic pentru că această minune albă dantelată în piatră este de o frumusețe cu totul aparte.

    De o parte și alta a Domului se ridică semețe, Galeriile Vittoro Emanuelle II din sec. al XIX-lea și Palazzo Regale ridicat în sec. al XVIII-lea. Statuia ecvestră a marelui unificator al Italiei se află în mijlocul imensului spațiu pietonal, loc de întâlniri și de petrecere a timpului liber pentru localnici sau de valorificare a fiecărui minut, pentru cei ca noi, turiștii.

    62 m măsoară înălțimea fațadei, iar înălțimea totală, ce include și Madonnina din cel mai înalt turn, este de 108 m. Se întinde pe o suprafață de 12.000 m. p. și este a doua ca mărime din Italia, după San Pietro din Roma.

    Nu i-am dat ocol, distanța ar fi fost prea lungă, am preferat să admir fațada și detaliile casetelor cu scene și personaje din Vechiul și Noul Testament. Din cele aprox. 3.500 statui care decorează Domul, aproape jumătate sunt în exterior. Lucrate la un înalt nivel artistic, de o acuratețe deosebită, aflate în mișcare și expresive, personajele parcă sunt vii privite de aproape. Privite de departe, par a fi o „dantelă” . Mare parte din ele (cele mai vechi, din sec. al XIV-lea), urma să le văd în original, la Museo del Duomo di Milano, într-o clădire alăturată Palatului Regal.

    La construirea Domului s-a lucrat din 1386 și până în 1892. Fațada a fost lucrată la ordinul lui Napoleon, în vederea încoronării sale ca Rege al Italiei. Cine a plătit? Trezoreria Franței. Vremurile s-au schimbat, datoria a fost sau nu, plătită, cert e că, italienii i-au montat o statuie pe vârful unuia din turnuri.

    Porțile de intrare, cinci la număr, se află pe fațada spre Piazza del Duomo și fiecare are o anume tematică. Ușa din mijloc, prin decorațiunile sale este închinată Fecioarei Maria. Celelalte prezintă Edictul lui Constantin cel Mare (semnat aici la Milano, prin care Împăratul acorda libertăți creștinilor), alta prezintă episoade din viața Sf. Ambrozie- Episcop de Milano, alta prezintă istoria ridicării Domului și alta distrugerile suferite de-a lungul timpului.

    După o primă trecere în revistă a exteriorului catedralei, am hotărât să vedem mai întâi muzeul cu lucrările în original și apoi să explorăm interiorul. Așa dar,

    Museo del Duomo di Milano

    Funcționează într-o clădire alăturată Palatului Regal, vis-a-vis de latura sudică a Domului. Intrarea, modică, 4 sau 5 euro/persoană.

    Inaugurată în 1953, modernizată recent, prezintă istoricul celor aprox. 600 ani cât a durat construcția catedralei. Vedem și o machetă din lemn pictată de Tintoretto.

    Sculpturi, vitralii, obiecte de cult, tapiserii și tot ce a aparținut Domului în perioada când nu se punea accent pe conservare. Statuile sfinților, ale Apostolilor, regii din Vechiul Testament, casetele cu evenimentele biblice, vârfurile turnurilor gotice cu diverse ornamente sau garguiele, acele ființe fantastice păzitoare a toate relele din perioada medievală, toate sunt așezate în casete speciale, suficient luminate încât să fie bine fotografiate, cu larga permisiune a administrației muzeului.

    La secția Tezaur ne-am minunat de finețea lucrărilor în fildeș la acele dipticuri sau coperți de Evanghelii, cruci din aur bătute cu pietre. Aș aminti un bust din lemn îmbrăcat în argint al Sf. Sebastian și multe, multe altele finețuri.

    Foarte interesante sunt stemele atelierelor de meșteșugari care au lucrat pe șantierul (Fabbrica) Domului.

    Colecția de vechi vitralii care păstrează extraordinar culorile folosite, este de o mare valoare.

    Tot în cadrul muzeului se vizitează Chiesa di St. Gottardo in Corte construită la 1336 la cererea primului Duce de Milano, Azzone Visconti care a condus mult timp interesele și politica Ducatului. Frumosul său sarcofag numit Arca di Azzone Visconti, o marmoră lucrată de Giovanni Balduccio, are montată stema familiei Visconti, un șarpe ce înghite un copil. Foarte interesantă această stemă pe care o voi desluși la vizita în Castelul Sforzesco.

    Muzeul este foarte mare iar timpul afectat acestui obiectiv, foarte scurt. După care, am intrat în Catedrală și apoi pe „acoperișul lumii” - o încântare!

    E superbă dantelăria albă a exteriorului Domului din Milano.

    Comentează Poți sta ore întregi să privești această minune pentru a se imprima în suflet și apoi a-ți aminti de ea.


    despre DISTRACȚIE & RELAXARE

    Întreaga piață a Domului este o relaxare.

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de mihaelavoicu in 05.09.21 17:57:33
    Validat / Publicat: 05.09.21 22:36:32
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: Diverse orașe

    VIZUALIZĂRI: 1195 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P20 Museo del Duomo di Milano. Arca di Azzone Visconti
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 23 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    6 ecouri scrise, până acum

    Michi
    [06.09.21 00:03:38]
    »

    Deşi nu mai citesc tot ce scrii tu şi alţi useri de top, apreciez mult modul minuţios de documentare pentru fiecare obiectiv cât şi surprinderea în fotografii a amănuntelor esenţiale. Am mai spus că ai un adevărat talent de documentarist. Probabil că dacă timpurile ar fi permis să faci o altă meserie ai fi fost un foarte bun critic de artă. Să-ţi dea Dumnezeu sănătate şi putere să mai poţi călători mulţi ani de aici încolo şi să încânţi cititorii cu expunerile precise pe care le faci. Am vizitat şi eu domul din Milano, am câteva fotografii şi am văzut diferenţa dar nu mă complexez, bine că am apucat să-l văd chiar dacă mă apropiam de 80 de ani.

    iulianic
    [06.09.21 09:54:13]
    »

    @mihaelavoicu: Am fost de cîteva ori la Milano. Bineînțeles că domul a fost vizitat de fiecare dată. De altfel, când spun Milano, spun dom. Parcă nu le pot separa.

    Două sunt amintirile care revin de fiecare dată. Porumbeii din piața domului pentru care - o dată - am adus special din România o pungă cu grâu. Ce invazie, ce ședință foto a fost atunci!!! Se așezau pe umerii mei, îmi ciuguleau din palme…

    În afară de asta - tot o singură dată - împreună cu un cuplu de tinerei, am optat și pentru cățăratul pe acoperiș. Dacă nu eram cu ei, nu cred că ajungeam și acolo. Ce imagini! Ce panoramă a orașului! În plus, am văzut de aproape migăloasele decorațiuni, dar și modul în care - periodic - se curăță fiecare fragment în parte. Meșterii erau la lucru.

    Frumoase aduceri aminte! Mulțumesc!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    mihaelavoicuAUTOR REVIEW
    [06.09.21 23:08:00]
    »

    @Michi: Mulțumesc și scuze pentru întârziere!

    Intru în detalii pentru frumusețea și deslușirea unor elemente care trebuie privite mai îndeaproape. Abia azi am găsit pe Google Diptticul din fildeș de la P14. Abia azi m-am lămurit ce e un Dipttic. Nu e copertă ci două iconițe care se închid ca o carte. Cu alte cuvinte, continui documentarea și după validarea unui rw.

    Sănătate și să prindem vremuri mai bune!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    mihaelavoicuAUTOR REVIEW
    [06.09.21 23:21:52]
    »

    @iulianic: Merci, Iulia! Măreția Domului este impresionantă. S-a lucrat trainuc, cu materiale bune și meșteri iscusiți deși, nici riglă de calcul nu aveau.

    E frumos să călătorești, să vezi, să afli, să-ți fixezi imaginile în minte, ca apoi, mai târziu să ai ce-ți aminti. Cu asta rămânem

    Te îmbrățișez!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    webmaster
    [14.09.21 19:58:05]
    »

    Mutat, la reorganizare, în rubrica "Domul din Milano, MILANO" (deja existentă pe sait)

    [Rubrica inițială: (Alte) Biserici / mănăstiri de văzut în Milano]

    -

    Împreună cu continuarea / continuările sale, articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinație.

    mihaelavoicuAUTOR REVIEW
    [14.09.21 20:01:59]
    »

    @webmaster: Merci pentru selecție!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    iulianic, Michi, mihaelavoicu
    Alte impresii din această RUBRICĂDomul din Milano:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065713167190552 sec
    ecranul dvs: 1 x 1