GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Am sa prezint Sveti Vlas vazut prin ochii parintilor unui copil de un an si 3 luni.
Am gasit Dolce Vita cautand o posibilitate de cazare intr-un apartament cu 2 camere si neaparat chicineta, unde sa-i pot prepara hrana copilului caruia nu am inca incredere sa-i dau mancare de la restaurant, mai ales asa de departe de casa si fara un medic la indemana (si nu vreau sa-i dau numai borcanase o saptamana).
Despre apartament, numai cuvinte de lauda. Era format dintr-un dormitor, un living spatios unde bebe putea alerga in voie, desi podeaua era cam alunecoasa, fiind gresie. Baia avea acces si din dormitor si din living avand 2 usi, deci nu doar din dormitor cum am citit intr-un post anterior. Pe o latura a livingului era chicineta - cu plita electrica, cuptor, hota, chiuveta si multe ustensile de bucatarie (insa fara polonic si oala de ciorba, aviz amatorilor), cafetiera, fierbator, chiar si fier de calcat. Cu alte cuvinte toate conditiile pentru preparat hrana chiar si pentru un bebe care inca mananca pasat (cu conditia sa-ti aduci blenderul de acasa). Terasa era spatioasa si cu o priveliste superba la mare de la inaltime. Subliniez de la inaltime, pentru ca inaltimea asta ne-a dat de furca tot sejurul.
Avand copil mic, ne-am dorit sa fim cazati aproape de plaja si sa avem acces usor cu carutul. Am ales Dolce Vita pentru ca in prezentare se spunea ca e plasata in primul rand de la mare, avea vedere la mare, ne-am gandit deci, ca nu putea fi decat aproape de plaja. Ne-am inselat amarnic insa. Imediata vecinatate a marii nu garanteaza si accesul usor la plaja pentru ca poti fi cocotat pe un munte si vedea marea de sus. Exagerez putin, desigur.
Dar atentie parinti de copii mici: tarmul bulgaresc pe alocuri este stancos. Relieful acesta, care nu exista in statiunile romanesti, pe de o parte creeaza peisaje spectaculoase (ca si la kaliakra, sozopol din cate am vazut eu) dar pe de alta parte ingusteaza plajele si ingreuneaza accesul la plaja.
Stiu ca e sanatos sa faci sport si daca nu ar fi trebuit sa caram de patru ori pe zi un copil de zece kile in brate sau cu carutul pe scari, muuulte scari, nu ne-am fi plans. Dupa cautari se gaseau si alei in panta, cu mai putine scari pe unde putea merge carutul, dar si acestea erau lungi si pe alocuri abrupte si anevoiase chiar si pentru parinti antrenati.
Dupa cateva zile, in care am capatat incredere ca putem scoate masina din parcarea pazita a hotelului si o putem lasa in siguranta oriunde, am inceput sa mergem cu masina la plaja. De fapt mai aproape de plaja, ca nu aveam acces chiar pana acolo, dar am mai scurtat putin din panta.
Daca noi am fost dezavantajati oarecum de relief, pentru ei am toata stima ca au reusit sa amenajeze asa o statiune, relieful fiind potrivnic. Se chinuiau sa planteze trandafiri pana si pe stanci. Au adus pamant si prin cotloanele mai putin fertile si au amenajat rondulete cu flori si copacei. Era curatenie peste tot, multa verdeata, gradinite aranjate cu gust. Poate sunt prea pretentioasa, dar mi-as fi dorit sa gasesc un parc, cu copaci batrani si multa umbra, unde sa pot duce piticul la orele amiezii cand soarele era prea arzator sa-l mai pot tine pe plaja. Erau locuri de joaca pentru copii, dar in plin soare. Ne jucam acolo doar seara.
Curatenie in camera se facea in fiecare zi, la 2 zile se schimbau prosoapele si la 4 lenjeria de pat. Ce ma deranja oarecum era ora la care venea menajera - in jur de 12, cand noi adesea eram deja in camera.
In ceea ce priveste marea, era, cum de altfel ne asteptam, ca si la noi. In general era limpede, dar in vreo 2 zile a adus alge la tarm. Le curatau a doua zi dimineata, pe la 9 si ceva cand lumea era deja la plaja cam stanjenita de manevrele pe care le facea excavatorul. Dar bine ca le curatau si nu ramaneau acolo sa se imputa...
In rest, numai de bine. Era foarte multa liniste, daca nu ai un bebe care sa te trezeasca de cinci ori pe noapte e statiunea ideala pentru odihna.
Ce m-a frapat e lipsa comerciantilor stradali, a tarabelor cu suveniruri, a celor care sa te traga de mana si sa te invite la ei in restaurant, asa cum se intampla in alte statiuni din Bulgaria.
Catre finalul sejurului am gasit totusi asazisul centru al statiunii unde era o strada pietonala cu tot felul de magazine, restaurante, fast-food-uri. Tot acolo erau si cateva supermarketuri unde am gasit renumitul lor gem de trandafiri mai ieftin decat la tarabe.
Am intalnit numai oameni civilizati. Erau multi rusi, nemti, ucrainieni, polonezi, romani (civilizati si ei), dar in majoritate bulgari.
Ca o concluzie, desi ne-a fost greu, ne-a placut Sveti Vlas, mai mult poate decat Albena, Nisipuri, Sunny Beach, ni s-a parut o statiune de... aristocrati.
Trimis de lorelay in 01.09.10 18:28:57
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA. A mai fost în/la: Albena, Nisipurile de aur
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (lorelay); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 42.70711683 N, 27.77433872 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest review
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Bun debut pe AmFostAcolo, felicitarile mele!
Pana la urma cat a costat cazarea acolo?
Bine ai venit!
Cazarea (fara masa) a fost 45 euro/noapte - 3 adulti si un infant.
lorelay, nu toate apartamentele sunt construite după un acelaşi plan; este deci posibil ca la voi să se poată intra în baie pe 2 uşi, iar în alt apartament să aibe doar una.
mi-a plăcut cum ai descris Vlasul; e într-adevăr o staţiune aristocrată - este "cuibul" proprietarilor de iahturi de la ei! anual are loc şi o regată mondială de veliere acolo.
@lorelay, te rugam sa ne indici un pret pentru intreg sejurul vostru petrecut la acest hotel, pentru a-l pune in caseta tehnica, multumim.
@lorelay
In primul rand bine ai venit in marea familie AFA, printre prieteni iubitori de calatorii, de munte si mare, de frumos si relaxare.
Sunt sigura ca te vei simti minunat alaturi de noi si-ti urez de pe-acuma la cat mai multe vacante frumoase, dar si cat mai multe review-uri ample si interesante, precum acesta cu care ai debutat.
Despre Sveti Vlas vazusem in iunie ceva reclame chiar la un post romanesc (bulgarii stiu sa faca turism si sa-si vanda marfa la vecinii lor!), apoi citisem si pe un site ca bulgarii isi asteapta turistii cu oferte tentante intr-un complex de apartamente din: Dolce Vita, Garden of Eden, Riviera, Monastery, Diamond...
Din cate am citit apoi aici, [site turistic], aceste apartamente fac parte din resortul Dinevi si sunt grupate pe complexe cu stiluri arhitectonice diferite: Diamond, Monastery, Arena, Dolce Vita, Top, Etara, Lazur, Kambani, South Beach, Breeze, Vodenitza.
Se pare ca tu ai fost fericita unui sejur placut intr-unul din aceste complexe (Dolce Vita).
Sincer, din poze, mie mi-ar fi suras zona cu apartamente Monastery
[site turistic], dar din cate povestesti tu se vede treaba ca si cele din Dolce Vita sunt ok.
Cred ca intr-unul din astfel de apartamente ati petrecut concediul, nu?
[Site turistic]
Un vot binemeritat si de la mine !
@dananecula,
Ti-as da in versuri cartonasul pentru reclama, dar nu prea ma pricep, totusi ai facut referiri la un site care functioneaza pe principii comerciale si care nu este permis pe site-ul nostru.
Fiind la prima abatere iti voi acorda un serios avertisment cu rugamintea de a avea grija pe viitor la ceea ce postezi. Data viitoare gasesc si rimele ca sa-ti dau cartonase.
Am cheltuit 800 euro cu totul, dar mi s-a parut mai relevant costul cazarii, pe care l-am specificat mai sus, pentru ca peste acesta fiecare poate cheltui oricat. Preturile la mancare, atat la restaurant cat si in supermarket mi s-au parut comparabile cu cele de la noi. Cu toate astea, noi am mancat decat de vreo 3 ori la restaurant, pentru ca bebe nu ne lasa, nu voia sa stea cuminte asa ca preferam sa mancam in camera, pe rand, decat sa mergem cu scandalul la restaurant. In rest, la alte distractii nu prea ne-am dedat. Te puteai plimba cu vaporul, chiar si cu elicopterul - costa 50 euro de pers 6 minute.
In schimb am facut destule cumparaturi pentru acasa, de care ne puteam lipsi acolo (n-am stat sa fac calculul in ce valoare - poate 100 euro).
La intoarcere ne mai ramasesera niste leva de care am considerat necesar sa scapam, asa ca am oprit la hipermarket in Ruse de unde ne-am facut cumparaturile pt acasa. N-am remarcat ieftineala pt care unii romani trec granita sa-si faca cumparaturile de aici (ce-i drept nici n-am venit cu lista de preturi de acasa, dar nu mi s-a parut nimic evident).
@webmaster10
Mii de scuze. Sincer, chiar nu am avut nici cea mai mica intentie de a face vreo reclama ((
Pur si simplu mi-au placut pozele de acolo.
Inca o data te rog sa ma scuzi pentru greseala .
@dananecula,
in primul rand multumesc tie si tuturor pentru aprecieri.
Da, despre un astfel de apartament e vorba. Marturisesc, ca si eu am fost tentata de pozele de la Monastery, dar sotul m-a convins ca diferenta de 20 de euro pe noapte nu merita. Chiar si acum, dupa ce am fost acolo si am vazut despre ce e vorba raman la aceeasi parere. Intr-adevar, cladirile de la Monastery sunt mai dragute (cel putin exterior), chiar si gradinile. Dar complexul Monastery este foarte aproape de Dolce Vita si nimic nu te impiedica sa-ti petreci timpul la piscinele sau in gradinile de acolo daca vrei. Si nici macar nu sunt cu mult mai aproape de plaja. Intr-o astfel de plimbare pe la Monastery am surprins usa deschisa a unei camere de la parter, care dadea chiar in gradina. N-am indraznit sa ma holbez prea tare, dar am vazut o plasma, mare, si mobilier destul de luxos. Nu stiu daca asa e mobilat tot complexul. Apartamentele de acolo se pot cumpara, posibil ca acela sa fi fost cumparat si noul proprietar sa-l fi reamenajat. Oricum, confortul de la Dolce Vita noua ne-a fost suficient. La TV nu ne-am prea uitat. Nu era decat un post romanesc si acela de manele. Am remarcat manelisti romani chiar si pe posturile lor bulgaresti. Si la radiourile bulgaresti era foarte multa muzica romaneasca de club.
Mi-a placut cum ai prezentat Sveti Vlas. Felicitari pentru acest rew. reusit.
Am sa completez cu impresii proaspete, de anul acesta din luna iulie.
Am revenit in acelasi loc, de data asta intr-un apartament de 2 camere (asa apare in oferte, el are de fapt 3 camere, 2 dormitoare si un living in care sunt locuri de dormit confortabil pentru maxim 6 persoane, ca de cazat cred ca se pot caza mai multe peste, nu te intreaba nimeni nimic).
N-am sa reiau descrierile de anul trecut. Am regasit statiunea la fel de cocheta, doar palmierii parca erau putin mai ofiliti, iar pe un dig rasarise un palmier din plastic. Se terminase de construit un nou complex Dolce Vita 2, destul de aratos pe dinafara, situat
in stanga complexului Dolce Vita 1, deci un pic mai departe de plaja si port.
Apartamentul era pe doua nivele, livingul jos, cele doua dormitoare si baia la etaj unde se ajungea pe o scara de lemn, abrupta si intortocheata, foarte periculoasa pentru copilul acum mai mare cu aproape un an, dar mai neastamparat si mai greu de stapanit decat data trecuta. Chiar si eu aveam emotii cand trebuia sa ma deplasez pe scara aceea cu copilul in brate. Jos mai era o baie - avea doar vas de wc si o chiuveta foarte mica. Baia de la etaj avea in schimb si cada si cabina de dus. Personal as fi preferat ca una dintre ele sa fie in baia de la parter pentru a nu mai fi nevoiti cei care dormeau jos sa urce la etaj sa faca dus. De asemenea s-ar fi redus astfel timpul de asteptare cand veneam toti de la plaja si voiam sa ne spalam. Sa nu uit un amanunt, in plus fata de anul trecut aici era masina de spalat. Nu stiu cum si daca functiona caci n-am folosit-o.
De data asta serviciile au fost la pamant. Chiveta de la bucatarie am gasit-o infundata. Cand ne-am plans la receptie au fost foarte mirati spunand ca tocmai plecasera proprietarii si nu le-au spus nimic. A durat cateva zile pana au reparat-o (au venit, au constatat, au zis ca trebuie sa cumpere nu stiu ce, apoi au uitat sa mai vina... probabil considerau ca era datoria propietarului sa o repare...) Dupa ce au reparat in sfarsit chiuveta s-a stricat wc-ul de la parter... curgea apa pe jos... am preferat sa ne descurcam fara el decat sa mai chemam inca o data "mesterii" si sa mai pierdem timp dupa ei. Curatenie in apartament nu s-a facut deloc, 10 zile cat am stat acolo. Au venit de vreo 2 ori femeile la pranz cand copilul dormea deja si odata ne-au lasat o gramada mare de lenjerie si prosoape. Am presupus (ele nu vorbeau decat bulgareste) ca vor veni mai tarziu sa le schimbe. Nu le-am mai vazut de atunci. Ne-am descurcat singuri.
Dar toate astea au fost niste nimicuri pe langa ghinionul pe care l-am avut de a ni se imbolnavi copilul. A facut febra foarte mare si, desi aveam antitermice cu noi am simtit nevoia de a apela la un medic. Am intrebat la receptie si ne-au trimis la un dispensar undeva pe langa amfiteatru. Aici era o doctorita, destul de amabila, care intr-o engleza stricata si mai mult prin semne ne-a spus ca are o infectie foarte urata in gat si ca s-o impiedice sa coboare mai jos trebuie sa ne prescrie antibiotice (eu nu prea sunt de acord cu antibioticele, dar asta e o alta discutie ce nu-si are locul aici), pe langa antitermicele pe care le aveam noi de acasa despre care a zis ca sunt ok. Consultatia ne-a costat 50 de euro. Antibioticul era granule, trebuia sa prepar suspensia dar prospectul era doar in bulgareste si nu
intelegeam nimic. Am mers din nou la doamna doctor sa ne ajute, am avut norocul s-o mai gasim, care dupa ce a citit prospectul a mai cerut lamuriri de la cineva prin telefon (nici ea nu stia, nu intelegea? ! asta m-a facut sa ma indoiesc de priceperea ei) nu s-a
mai chinuit sa ne explice si ne-a preparat ea insasi suspensia. Din fericire aveam asigurare medicala, la intoarcere sotul a deschis dosar de daune si ne-au promis ca intr-o luna vom primi toti banii inapoi, inclusiv pe medicamente daca am fi pastrat bonul de casa de la farmacie. O vom vedea si pe asta. (Oare sa fie mai ieftin sa te imbolnavesti in Bulgaria decat in Romania?)
Inca ceva de mentionat pentru parinti: laptele praf, aceeasi marca (nu cred ca am voie s-o mentionez aici), avea alt gust decat cel din Romania si copilul l-a refuzat. Asa ca daca va stiti copilul mofturos, luati-va rezerve de acasa pentru a evita nervi si cheltuiala inutile.
Intr-o seara am mers sa vizitam statiunea Elenite, care se invecineaza cu sveti Vlas in partea opusa lui Sunny Beach. Este foarte draguta, dar cu circuit inchis. Ne-au dat afara (de pe aleile statiunii unde ne plimbam linistiti, nu din vre-un restaurant sau parc de
distractii) doar pentru ca nu aveam bratara de mana? ! Abia atunci am observat ca toti ceilalti aveau bratari de diferite culori.
Am sa inchei totusi intr-o nota optimista, sperand ca doar am fost noi ghinionisti acum, n-as vrea sa generalizez aspectele negative pe care le-am prezentat aici. Sveti Vlas este o statiune care merita vazuta.
@lorelay, ar fi excelent sa-ti iei ininma-n dinti si sa scrii (copy/paste, eventual, acest ecou) un nou articol, mai ales daca spui ca s-au schimbat asa multe fata de anul trecut, pentru ca posibilii turisti sa afle despre asta si - in plus - sa actualizezi si notele hotelului la noile valori.
La fel am procedat si eu, in locurile unde m-am dus de mai multe ori si am gasit diferente (mari) de la o vizita la alta.
Parerea mea...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2010 Sunt cu un secol peste noi... — scris în 12.08.10 de andy 1979 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2009 Scurta dar placuta vacanta la Dolce vita - Sveti Vlas — scris în 11.04.10 de ancota din BUCURESTI - RECOMANDĂ