GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Am fost prin firma de turism , cu autocarul. Am avut ghid pe doamna Romanita, foarte buna pentru acesta functie, iar conducator auto, bun profesionist. Cand spun asta, ma refer la faptul ca a reusit sa ne duca pana la destinatie, in ciuda faptului ca soselele de la Giurgiulesti si pana aproape de Odesaa sunt un dezastru. Nu, nu am crezut nicicand sa vad drumuri asa de proaste ca in urma cu 30 ani la noi.
Dar, trecand peste asta, am ajuns cu bine la Odessa, numita pe buna dreptate, perla litoralului ukrainian. In oras strazile sunt prea inguste, depasite de transprtul actual Ele sunt trasate, ca o tabla de sah si iti trebuie pregatire in domeniu sa le strabati cu autocarul. Am ramas impresinata de vegetatia bogata, mesteceni si teii imensi. Ah de erau teii infloriti, va inchipuiti ce parfum... Cu toate ca are strazile inguste si cladiri una langa alta, vegetatia abundenta si briza marii ii pastreaza racoarea si aerul curat.
Acolo vei intalni o populatie diversa pana si strazile poarta numele diverselor minoritati etnice. Cam asa: Frantsuzky (franceza), Italiansky (italiana) Greceskaia (greceasca) Ievreskaia (evreiasca) Si acolo era de fapt cartierul fiecarei etnii.
Odessa, a fost sursa de inspiratie a marelui poet Aleksandr Puskin, exilat intre anii 1823-1824. In casa in care a locuit, acum este un resturant de lux. Transportul in oras este asigurat de tramvaie de epoca, troleibuze si autobuze la fel. Ce vrau sa spun, ca lasa de dorit transportul in comun. Sant in urma fata de noi cu cel putin 25 de ani. Dar trecand peste asta, ca se stie atunci cand vrei sa vezi cat mai multe obiective, folosesti mijloacele de transprt cat mai putin. Vizita se face cu piciorul. Au aeroport international deservit de companii aeriene majore. Transportul feroviar, gara merita vizitata la fel si sala de asteptare clasa I.
Fiind grup organizat, am facut un tur al orasului cu autocarul, dupa care traseu pietonal pe B-dul Primorskaya, treptele Potemkin (simbolul orasului 192 trepte) au fost 200 dar undeva, nu stiu unde au disparut cateva. De vizitat monumentul lui Pushkin, monumentul Ducelui de Richlieu (considerat unul dintre parintii fondatori ai Odessei, impreuna cu un alt francez, contele Andrault de Langeron), universitatea, B-dul Francez, portul si faleza.
Seara am fost la opera. Cladirea este o capodopera, imposibil de ratat. La fel recomand hotelul Odessa, plaja Arcadia, catedrala Uspenskaya, Biserica Sf. Pantelimon.
Ei, si nu ratati Delfinarul, unde ai parte de un spectacol magnific, asta daca nu ai nesansa ca delfinii sa fie cumva suparati si sa nu execute comenzile... Altfel ai parte de un super show.
La intoarcere catre tara, am avut trecerea Nistrului, si un popas incarcat de istorie la Cetatea Alba, unde se zice ca romanii ar fi in proportie de doar 2 %.
In concluzie recomand Odessa cu caldura. Ei da, cu bune si cu rele, ca peste tot.
Trimis de cornelia10 in 28.05.13 23:30:57
- A fost prima sa vizită/vacanță în UCRAINA
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cornelia10); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@cornelia10:
ATENȚIE! referirile la AGENȚII și alte entități din România care funcționează pe principii COMERCIALE (portaluri web de profil etc) sunt INTERZISE
Ca atare am şters numele agenţiei.
Pe viitor, te rugăm să reții această interdicție -- pentru a evita o posibilă sancţiune, conform Regulamentului.
Mulţumesc.
@cornelia10:
”…treptele Potemkin (simbolul orasului 192 trepte) au fost 200 dar undeva, nu stiu unde au disparut cateva.
Dispariţia câtorva trepte de la bază se datorează lucrărilor care s-au făcut ulterior în port, înălţarea terenului fiind impusă de modernizările care au intervenit la gara maritimă pentru pasageri. Aceasta este explicaţia pe care am primit-o de la ghida noastră ucraineancă, din Odessa.
Mai mult decât numărul treptelor, ghizii locali sunt preocupaţi să atragă atenţia asupra iluziei optice creată de diferenţa de lungime dintre prima şi ultima treaptă (12 m faţă de 21 m). Deşi scările au o formă trapezoidală, privite în lung, se crează impresia că lateralele sunt paralele.
@iulianic: Da, acum imi amintesc si ghida noastra ne-a explicat dar nu am retinut. Oricum multumesc pentru completare.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2021 Odessa, Ucraina (2) — scris în 06.04.23 de ile57b din ŢăNDăREI [IL] - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Odessa, Ucraina (1) — scris în 01.04.23 de ile57b din ŢăNDăREI [IL] - RECOMANDĂ
- May.2018 La Odesa... cu trenul — scris în 08.05.18 de Lucian74 din PASCANI - RECOMANDĂ
- Oct.2017 Cu masina in Ucraina - update la articolul din mai 2017 — scris în 06.11.17 de laurentiu69 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2017 2 zile in Odessa — scris în 04.10.17 de Lucian74 din PASCANI - RECOMANDĂ
- May.2017 Odessa - reflecții istorice — scris în 11.07.17 de marimag din PIATRA-NEAMţ - RECOMANDĂ
- May.2017 Cu masina la Odessa — scris în 04.05.17 de laurentiu69 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ