ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.12.2009
GR. VÂRSTĂ: sub 20 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 13.08.08
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
JUN-2009
DURATA: 4 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
PLAJA şi MAREA:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Marmaris, “Ibiza turceasca”

TIPĂREȘTE

dj onur

Muzica, aglomeratie, culoare, diversitate, peisaje impresionante, libertate, soare, o mare de un albastru azuriu si un amalgam de nationalitati, culturi, stiluri de viata, o imbinare armonioasa dintre istorie si modernism sau o ‘simpla’ statiune situata pe Riviera turceasca.

Marmaris este destinatia perfecta atat pentru cei care prefera o vacanta incarcata de istorie si mit, cat si pentru cei care doresc sa-si petreaca concediul lenevind toata ziua pe chaise-long cu un cocktail alaturi, iar noaptea in cluburile si barurile karaoke de pe malul marii; nu intamplator si-a castigat renumele de “Ibiza turceasca”.

Voi incepe prin a va relata o legenda legata de intemeierea si originea/provenienta numelui actual al statiunii Marmaris. Din scrierile lui Herodot aflam ca istoria acesteia incepe odata cu sosirea carienilor in Creta care vor cuceri o noua regiune si anume provincia Muğla. Timp de sute de ani, Physkos (astazi Marmaris) a avut functiile unui oras-port, devenind mai tarziu baza militara. Ajunsa apoi sub conducerea Imperiului Otoman, sultanul Suleiman da ordinul construirii unei cetati; insa nemultumit de modul in care avea sa i se construiasca edificiul, la intoarcerea din Rhodos a poruncit ca arhitectul sa fie spanzurat: “Mimari as! ” (“Spanzurati arhitectul! ” In traducere din lb. turca). Astfel ca in jurul anilor 1520 (sper sa nu ma insel), sultanul ii schimba numele din Physkos in Marmaris (cum de altfel este si cunoscuta la ora actuala), nume ce avea sa evoce de fiecare data istoria ‘cutremuratoare’ a orasului.

Stilul de viata al orasului se datoreaza in mare parte englezilor, olandezilor si francezilor ce domina zona, imprimand asupra acesteia o neintrerupta trepidatie, o miscare continua a statiunii care freamata de viata. Situata la intrepatrunderea dintre Marea Mediterana si Marea Egee, Marmaris este inconjurata de paduri de pini si gradini de iasomie; pasind pe taramul turcesc, amprenta naturii si splendoarea acesteia iti taie rasuflarea; un alt atuu pe care i-l confera pozitionarea excelenta este faptul ca in ultimii ani, Marmaris a devenit nu numai unul dintre cele mai importante porturi ale Rivierei turcesti ci si punct de plecare/oprire a vaselor de croaziera sau a yacht-urilor.

O faleza splendida pe care turistii o ‘folosesc’ ca pe o artera de promenada delimiteaza linia hotelurilor de malul marii. Aici majoritare sunt hotelurile de 3*, cu o infrastructura minima (accentul se pune pe distractie, relaxare, nopti albe, si nicidecum pe comoditate, lux si conditii UAI). Suprafata hotelurilor nu este deosebit de mare, plajele sunt publice/urbane, insa exista si hoteluri in regim AI/UAI cu plaje private inconjurate de palmieri si o bogata flora ornamentala.

Seara, principala atractie a orasului este frecventarea cluburilor, barurilor, restaurantelor, tavernelor si discotecilor (dispuse pe strada Hagi Mustafa), locuri in care viata pulseaza pana in zori, iar distractia pare ca nu se termina nici macar la rasaritul soarelui. Un alt simbol ar fi petrecerile pe vaporase si barurile tip karaoke ce sunt foarte populare atat printre ‘localnici’ cat si printre turisti.

Viata de noapte este una din ramurile cele mai extinse dar si cele mai active ale orasului, iar ospitalitatea, amabilitatea, frumusetea locului dar si parcul de distractii si Aqualand-ul Atlantis contribuie la conturarea unei vacante efervescente, de neuitat. Daca in urma cu cativa zeci de ani, Marmarisul era un simplu sat de pescari, la ora actuala s-a transformat intr-una dintre statiunile cu potential turistic ridicat ale Turciei, fapt confirmat de miile de turisti ce o frecventeaza anual (nr. ridicat de turisti se datoreaza si sezonului estival care se intinde din mai si pana la sfarsitul lunii octombrie).

Indiferent de bugetul turistului, orasul ofera o multitudine de posibilitati in a alege cadouri si suveniruri la preturi rezonabile, in concordant cu buzunarul fiecaruia. Cadrul natural este unul de exceptie, fapt pentru care Marmarisul este solicitata si pentru vestigiile istorice pe care le adaposteste in centrul orasului, dar si in imprejurimi (nu foarte departe se afla cetatea antica Efes, Dalyan, Castelul de Bumbac ‘Pamukkale’ si renumita plaja a reginei Cleopatra).

Se pot organiza si excursii optionale cu plecare din Marmaris cu catamaranul catre insulele Rhodos si Cos aflate in ‘imediata’ vecinatate. Tariful standard pentru o excursie de o zi in Rhodos este de 35 euro/pers la care se adauga 15 euro taxa de port si 15 euro viza necesara intrarii in Turcia (cu mentiunea ca viza se plateste indiferent ca iesi si te intorci pe taramul turcesc in aceeasi zi). Cei care doresc sa mearga in excursia mentionata dar care au venit in Turcia cu autoturismul propriu nu vor putea trece granita in lipsa acestuia (in cazul in care veti dori sa mergeti cu catamaranul, soferul automobilului nu va putea parasi Turcia fara acesta, deoarece se considera ‘instrainare a vehiculului’).

Daca in centrul statiunii hijabul, respectarea cutumelor si a invataturilor profetului nu isi gaseau locul, in districtele situate la periferia Marmarisului, atmosfera de sarbatoare, dezmatul si lipsa masurii par a se mai domoli.

İçmeler este o suburbie, se afla la circa 9 km distanta de Marmaris si este recomandat turistilor care cauta relaxarea, destinderea si care doresc sa petreaca o vacant departe de agitatia orasului. Aici se afla si hotelurile in regim All Inclusive destinate cu precadere cuplurilor si familiilor cu copii, persoanelor doritoare de confort si servicii de lux. Din Marmaris se poate ajunge in İçmeler cu dolmuş-ul (un fel de autobuz) ; atentie insa: aeroportul cel mai apropiat de Marmaris se afla la Dalaman, iar transferul se poate realiza uneori si in 2 ore (aviz familiilor cu copii).

Statiunea in sine este recomandata tinerilor, doritorilor de senzatii tari si de adrenalina (datorita faptului ca aici se practica sporturile nautice la cel mai inalt nivel) si nu in ultimul rand celor care mai pastreaza in interiorul lor un suflet tanar, aceasta emanand energie, naturalete si iesire din monotonia cotidianului. Vacanta placuta!!!


[fb]
---
Trimis de Miss Butterfly in 20.12.09 16:32:24
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA. A mai fost în/la: Antalya, Belek, Burdur, Kemer, Istanbul
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3871 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Miss Butterfly); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Un corp din Apart Hotelul in care am fost cazati in Marmaris
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 700 PMA (din 4 voturi)

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

Miss ButterflyAUTOR REVIEW
[20.12.09 17:33:47]
»

P. S. 1. Cand o sa-mi amintesc numele hotelului la care am fost cazati in Marmaris voi reveni cu completari asupra reviews-ului. Din pacate nu am prea multe fotografii de atasat deoarece toate (majoritatea) au carcater personal si nu doresc a le posta pe site pe acestea.

P. S. 2. Am tot 'sapat' pe net dupa niste melodii adecvate, insa niciuna nu mi se pare elocventa pentru stilul de viata caracteristic Marmarisului; intr-un final am selectat vreo 3 posibile coloane sonore; rog unul dintre webmasteri sa ataseze una dintre melodiile propuse (eu nu ma pot decide asupra niciuneia)...

http://www.trilulilu.ro/2impact/c4c3ffc7200190

http://www.trilulilu.ro/djxboss/7bc8047043109a

http://www.trilulilu.ro/dyka_11/1b42f125e91d4c

http://www.trilulilu.ro/sony_nomad/6a6cddb57bc473

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
dandy_pete*
[20.12.09 19:48:11]
»

Asa review mai zic si eu. Felicitarile mele sincere, miss Butterfly.

Admin
[20.12.09 21:55:22]
»

Din cele "trei" propuneri, am selectat ultima, a 4-a si am atasat-o ca ilustratie muzicala a descrierii experientei Marmaris, asa cuma fost, probabil, perceput de autoarea impresiilor.

Miss ButterflyAUTOR REVIEW
[21.12.09 00:14:07]
»

@dandy_pete: iti multumesc pentru cuvintele de mai sus... se pare ca am revenit pe calea cea 'dreapta' )

@webmaster: si tie iti multumesc pentru mana de ajutor acordata in vederea alegerii unei melodii potrivite, dar si pentru atasarea ei in interiorul reviews-ului

@all: Va doresc tuturor un Craciun fericit, incarcat de armonie, dragoste, caldura si speranta. Fie ca Mosul sa nu va ocoleasca nici anul acesta. Toate cele bune si sper ca la anul sa revenim/reveniti cu forte proaspete si minti limpezi; sper sa fim mai echilibrati, mai intelegatori si mai toleranti unii cu ceilalti!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
presario
[22.04.10 11:43:56]
»

Miss Butterfly - deci daca merg cu masina la Bodrum si vreau sa fac excursie de 1 zi la Kos sau Rodhos, nu ma lasa sa merg fara masina ?

Miss ButterflyAUTOR REVIEW
[22.04.10 12:29:15]
»

Inidferent de cat dureaza excursia (1 ora, o zi sau o saptamana) nu vei putea trece granita daca ai venit in Turcia cu masina si esti trecut ca sofer (se considera ca instrainezi automobilul si nu iti vor permite sa treci catre vreo insula greceasca decat cu masina). Si noi am fost cu masina si am mers in excursie cu catamaranul in Rhodos, insa pana la urma am reusit sa aranjam cu un tip din port care se ocupa de acte si hartoage (acum, nu iti pot garanta ca se poate trece cu usurinta, dar se poate incerca daca tii neaparat sa mergi intr=o astfel de excursie). De asemenea e bine de stiut ca viza o platesti si la iesirea si la intrarea din/in Turcia (indiferent ca te intorci in aceeasi zi). Cu catamaranul excursia dureaza vreo 4-5 ore, in sensul ca vaporul va lasa acolo si va anunta ca la ora x trebuie sa fiti in port (in timpul asta poate vizita fiecare ce vrea).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
presario
[22.04.10 12:35:39]
»

Ok, merci.

O sa vedem la vara.

Miss ButterflyAUTOR REVIEW
[22.04.10 12:44:05]
»

Nu ai pentru ce. Iti urez de pe acum vacanta placuta!!

tm67bru CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[22.04.10 13:14:43]
»

1) taxa de viza a fost eliminata pentru cetatenii romani, NU se mai plateste!

2) poti iesi fara masina din Turcia doar daca completezi ceva formularistica destul de stufoasa la iesirea (temporara) din tara (o lasi intr-un fel de "custodie vamala")

Miss ButterflyAUTOR REVIEW
[22.04.10 13:17:26]
»

damn... uitasem de minunata viza care a fost eliminata pentru cetatenii romani...despre a doua observatie...habar nu aveam.. eu stiu ca tot ni se spunea ca nu se poate iesi din Turcia fara masina, dar uite ca s-a putut si vad ca se va putea in continuare... bine de stiut... merci de completari.

presario
[22.04.10 13:19:41]
»

tm 67bru - Ok, multumesc.

O sa vad la fata locului.

ARA
[08.07.10 00:39:58]
»

Soliman Magnificul a fost cel mai puternic şi cunoscut conducător din Europa secolului al XVI-lea. Vazand castelul si eu in locul lui il spanzuram pe arhitect (glumesc desigur), oricum nu era la nivelul "magnificului".

Pentru un review asa reusit nu doresc decat sa aduc mici completari. Marmaris este considerat cel mai mare port natural din lume. Din Rhodos pana aici faceti cu feribotul cam 2 ore. Se plateste taxa de port 15 euro si sunteti vamuiti la intrarea in Rhodos cand va intoarceti. Urmaresc introducerea tigarilor al caror pret e de 3 ori mai mic decat in Grecia si aveti limitari la tigari (2 pachete/persoana), alcool si produse introduse care nu pot depasii cumulat 430 euro de persoana.

La ceasuri va puteti recupera tva-ul care la ei e de 12% inainte de a parasi Marmarisul si nu in Rhodos. La bijuterii nu primiti nimic inapoi sunt scumpe dar deosebite.

Bazarul e la fel, oricat a-ti negocia ei sunt mai buni.

In rest un oras frumos, care merita suportarea celor 40 grade pe care le-am prins in 02. iulie.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ARA, dandy_pete*, Miss Butterfly
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperind Marmarisul:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055310964584351 sec
    ecranul dvs: 1 x 1