GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Despre Granada s-au scris destule in cele doua postari anterioare asa ca nu am prea multe de completat. Doar cateva observatii personale. Din pacate ziua programata pentru excursie a fost una ploioasa iar orasul fiind departe de malul marii, la peste 100 km de Costa del Sol, s-a prezentat intr-un tarziu de decembrie in haine grele de toamna.
Am plecat din Hotelul Rincon Andaluz din Marbella devreme, pe la sapte dimineata, dupa ce hotelierii ne-au deschis sala de mese la sase jumatate sa putem servi micul dejun. Autocarul care a oprit la fix in fata hotelului era plin de turisti din toate tarile UE. Excursia, platita ghidului spaniol din autocar si la care ne inscrisesem cu o seara inainte a costat in jur de 60 eur/persoana in acesta incluzandu-se transportul, cca 450-500 km dus-intors, intrarea in palatele Alhambra si Alcazaba, palatul si gradinile Generalife, palatele Nasrid cat si muzeul Granadei. Nu a fost timp pentru vizionarea tuturor, vizitarea lor ar fi acoperit o zi intreaga tinand seama de pauza de doua ore impusa de programul muzeistic.Cum taxa de intrare la aceste obiective se rdica la adulti, cumulat, pana la 30 eur/persoana (pensionarii au gratuitate), pretul excursiei nu pare ridicat mai ales ca se intra direct la ora programata fara a mai astepta ore la coada. Pentru un numar restrans de obiective se plateste 13 eu. Pentru cei care calatoresc pe cont propriu biletele se pot retine si online, cu pana la trei luni in avans dar programarea pe ore e foarte stricta si odata depasita ora de intrare ai pierdut si biletul. Din pacate in toate locurile vizitate « no flash », « no camera », asa ca destul de putine imagini au putut fi imortalizate.
Epoca de aur a Granadei este in perioada maura care a tinut aproape 800 de ani, pana spre 1500. In acealas timp pozitia evreiasca in oras a fost dominanta, evreii contribuind la desvoltarea culturala a orasului prin multi medici, filozofi si diplomati de prima marime. In urma cuceririi de catre crestini a Cordobei, Seviliei si a altor orase din Andalusia musulmanii s-au refugiat in Granada care a ajuns in sec. XV la 200.000 locuitori in timp ce Londra acelor vremi abia atingea 50.000.
Decaderea Granadei a inceput cu o poveste de dragoste, razbunare si tradare. Califul Hassan s-a indragostit de o crestina si a hotarat sa-si repudieze sotia musulmana si sa-si indeparteze fiul. Fiindu-i frica de viata fiului care era si mostenitorul califatului, sotia a fugit din palat si din oras ca sa-si organizeze o armata din cei ce erau nemultumiti de gestul necredincios al lui Hasan. In timpul luptelor pentru indepartarea sotului infidel, regele Spaniei l-a prins pe tanarul mostenitor si i-a oferit viata si libertatea in schimbul unei pozitii neutre si a pasivitatii acestuia in fata inaintarii trupelor crestine pe teritoriile maure. Hasan necredinciosul si noua lui sotie crestina au fost ucisi, Ferdinand de Aragon a postat steagul si crucea in Alcazaba iar copilul-rege a fugit impreuna cu mama sa in munti. Aceasta, vazandu-l plangand i-a spus: "Jelesti ca o femeie ce nu ai putut stapani ca barbat", ca repros la lipsa acestuia de onoare in apararea orasului. Urma lor s-a pierdut si locul a fost numit Suspiro del Moro (suspinul maurului).
Catierul Albaicin din Granada se poate vedea pe o panta de la ferestrele palatului Alhambra. El este o enclava a gitanilor care locuiesc in pesterile dealului. Seara dau reprezentatii de flamenco si-si castiga existenta din interesul pe care li-l arata turistii. Frederico Garcia Lorca, nascut in Granada, a prezentat intr-o serie de balade viata pasionala a gitanilor in peisajul andaluz.
Trimis de Michi in 20.05.10 15:31:45
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA. A mai fost în/la: In anii 90 in cadrul unui tur al Spaniei.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Interesante randurile si fotografiilor, impresionanta povestea decaderii Granadei. te votez cu drag si asteptam si alte impresii.
Superbe pozele...sincer, te invidiez pentru excursie, pacat ca n-ai prins si putin soare...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2024 Alhambra, splendoarea Granadei — scris în 15.05.24 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Mar.2018 Vizitarea complexului Alhambra — scris în 15.05.18 de tripyy din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jan.2018 Alhambra Palace sau minunatia Granadei — scris în 08.02.18 de Simona1976 din PLOIESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2016 Decembrie in Alhambra — scris în 04.01.17 de Simona Ioana din ZALAU - RECOMANDĂ
- Jul.2015 Poveste veselă la Alhambra — scris în 30.11.16 de elenaadina din GURA HUMORULUI [SV] - RECOMANDĂ
- Sep.2013 Alhambra – giuvaierul maur al Granadei — scris în 09.05.14 de ania din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2011 Alhambra... un vis împlinit — scris în 23.07.11 de Costi din PITEşTI - RECOMANDĂ