GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Chemarea Andaluziei in paradisul Gradinilor Generalife
In aceasta zi sfanta de Paste m-am gandit sa scriu despre paradisul gradinilor Alhambrei ,un adevarar regal pentru sufletul turistului, infometat de liniste si frumos.
Cum sa onorezi frumusetea acestui colt de rai al Granadei, decat scriind impresii, asa cum au facut-o si alti calatori inaintea mea.
Complexul Alhambra, sau Raiul lui Mohamed, rasare ca o fantezie din 1001 de nopti, la poalele muntelui Nevada, lasandu-ma pe mine turista romanca, muta de admiratie intr-o vara superfierbinte de iunie, in excursia mea optionala la Granada impreuna cu un grup de americani.
Cu ochii mintii incerc uitandu-ma la poze, sa retraiesc emotiile din periplul andaluzian, concentrandu-ma doar asupra GRADINILOR GENERALIFE, deoarece s-a scris anterior un mini-ghid despre Alhambra.
Stiati ca aici in gradinile Generalife s-a nascut titlul acelei simfonii minunate ,,Nopti in gradinile spaniole'' a lui Manuel de Falla? Muzica lui oglindeste sufletul Spaniei.
Generalife este intruchiparea a tot ce este mai romantic si exotic in muzica lui.
Numele de Gradinile Generalife isi gaseste originea in limba araba si se stie ca inseamna ,,gradinile arhitectului'.'Fiind inspirate de descrierea paradisului facuta in Coran, Generalife este un colt de paradis.
Construite in secolul 14 gradinile conserva si azi formele nascute din arhitectura islamica de geniu a epocii. Aceste superbe gradini se intind de-a lungul Palatului de vara al sultanilor pentru a forma un complex detasat de Alhambra.
Astazi Generalife, care ocupa Colina Soarelui este compus din doua grupuri de cladiri, ce comunica prin Patio de la Acequia. Acesta are forma unei gradini orientale inchise si este unul din locurile ,,far'' ale gradinei, celalalt fiind Curtea chiparosilor.
Imi amintesc placerea de nedescris de a ma plimba printre minunatele alei, inca coplesita de imaginea de interior a tavanelor dantelate din interiorul palatului.
Simt mirosul senzual si dulce ce-l emana gradina in arsita torida a soarelui.
Am crezut ca am ajuns in Eden, intr-adevar locul e plin de tentatii delicioase de racoare cu iz islamic.
Am simtit magia si poezia din fiecare colt de gradina, gandindu-ma ca ele ascund povesti de iubire secrete. Plantele, copacii, gardurile vii sunt intr-o simbioza perfecta cu restul arhitecturii.
Mi-a placut sa ascult cantecul usor al apei din fantani, ca un murmur bland, ca o muzica ce te incurjaeaza sa meditezi, asa cum o faceau si maurii altadata. Se stie ca apa era pentru ei un element vital. Era atat de cald, aproape 38 de grade, iar jeturile de apa imi dadeau senzatia unei perdele de apa, ca un evantai.
O americanca de langa mine, de culoare se uita la pestii din bazin, ce pareau morti de atata soare. Am rezistat cu greu valului de caldura sufocanta, blestemandu-mi ghinionul de a alege aceasta perioda de vacanta, arhiplina si fierbinte.
Gradinile sunt parca gandite sa sensibilizeze simturile. Am ajuns si in celebra Gradina a Sultanei si am admirat chiparosii printre straturile explozive de culori ale trandafirilor. Am zarit si chiparosul batran de 700 de ani, ce parea ca inca suspina din cauza batranetii si l-am ,,imbratisat'' la propriu, stiind de la ghid ca daca il ating mi se vor indeplini dorintele.
In fine am mers apoi spre Gradinile de sus si am ajuns la un punct de unde te uiti in jos si vezi turnurile Alhambrei.
Am fost inauntru si acum sunt afara, ca int-un cerc complet. Stiind ce e inauntru m-am simtit ca o sultana si am parasit paradisul Gradinilor Generalife intr-un suspin de maur.
Un poet arab s-a lasat condus de fascinatia pe care i-a trezit-o gradina, afirmand ca e perfecta si nici macar Alah nu ar fi putut indrazni sa compare frumusetea ei cu altceva.
Trimis de mireille in 05.05.13 11:14:03
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mireille); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
@danamandache: Multumesc. pozele sunt mai graitoare decat frazele pe care am incercat sa le construiesc
@mireille: ai imbinat fotografiile si frazele intr-un mod armonios, se completeaza si formeaza un review superb ce te imbie sa mergi sa vezi. Felicitari!!!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2024 Alhambra, splendoarea Granadei — scris în 15.05.24 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Mar.2018 Vizitarea complexului Alhambra — scris în 15.05.18 de tripyy din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jan.2018 Alhambra Palace sau minunatia Granadei — scris în 08.02.18 de Simona1976 din PLOIESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2016 Decembrie in Alhambra — scris în 04.01.17 de Simona Ioana din ZALAU - RECOMANDĂ
- Jul.2015 Poveste veselă la Alhambra — scris în 30.11.16 de elenaadina din GURA HUMORULUI [SV] - RECOMANDĂ
- Sep.2013 Alhambra – giuvaierul maur al Granadei — scris în 09.05.14 de ania din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2011 Alhambra... un vis împlinit — scris în 23.07.11 de Costi din PITEşTI - RECOMANDĂ