GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
"... Și acum rămân acestea: credința, nădejdea și dragostea. Iar mai mare dintre acestea este dragostea. "
Imnul dragostei, prima epistolă către Corintieni, Apostolul Pavel
Veria este un orășel nu foarte mare, în Macedonia greacă, la poalele estice ale munților Vermion, oraș foarte cunoscut în lumea ortodoxiei europene, numit de altfel de unii erudiți chiar "Micul Ierusalim" al Greciei datorită numărului mare de biserici vechi, se zice că 51 numai bizantine. Ocrotitorii urbei sunt Sfintii Apostoli Petru și Pavel, ei fiind și reprezentați de altfel deasupra altarului Catedralei Mitropolitane care le este și închinată; catedrala a fost renovată de curând și chiar anul acesta a fost resfințită.
Dar Veria este cunoscută în special pentru că aici Apostolul Pavel a poposit în timpul uneia din călătoriile sale misionare de propovăduire a creștinismului. Veria este una din cele "11 urme ale lui Pavel" pe teritoriul Greciei, locul unde a fost primit destul de bine de populația locală, greci și evrei și unde a convertit destui dintre aceștia, vorbindu-le de pe bema sau treptele sinagogii orasului. Din sinagoga anilor 50 - 54 d. H. au rămas până azi doar treptele sau platforma, bimah, simple la vremea aceea, locul de unde se citeau Legile iudaice. Biserica spune că acesta este cel mai important monument autentic din Grecia, legat de trecerea pe aici a lui Pavel. De aceea în anul 1961 în jurul treptelor vechi s-a ridicat un mare monument închinat Apostolului Pavel, lucrat în mozaic și pictură, loc unde anual, la 28 - 29 iunie, este sărbătorit sfântul, printr-o slujbă ținută de înalți prelați ai bisericilor ortodoxe europene.
Tot aici se află o statuie a Apostolului Pavel lucrată de Zurab Tsereteli și dăruită de primarul orașului Sanct-Petersburg, statuie ce a fost dezvelită la 7 iunie 2013 de Chiril, Patriarhul Moscovei și a întregii Rusii, an când Grecia a celebrat 1025 de ani de la creștinare.
De ce este atât de important acest apostol care nici măcar nu l-a cunoscut fizic pe Isus? Biserica Ortodoxă a Greciei consideră că pentru prima dată pe teritoriul Greciei de azi, creștinismul a fost adus, oficial, de Apostolul Pavel, în timpul mai multor călătorii, în diverse locuri, între anii 47 - 61 și tot aici Pavel a botezat prima persoană din zona europeană, simbolic o femeia iudaică, Lidia, la Filipi.
Despre Apostolul Pavel se știe că a fost un rabin iudeu, Saul - "cel dorit", cultivat și cunoscător a mai multor limbi, anticreștin convins până când a primit mesajul lui Isus și a devenit unul din marii misionari creștini din Europa și Asia Mică iar moartea lui a fost ordonată de împăratul Nero, la 29 iunie 66 sau 67 prin tăierea capului. Nero a fost unul din cei mai cruzi anticreștini, despre care se spune că a emis un decret de interzicere a creștinismului a cărei esență este cuprinsă în "non licet esse vos" - nu vă este permis să existați! Tot din ordinul lui Nero a fost răstignit și Apostolul Pavel la 29 iunie 66 iar biserica lui dărâmată.
Veria sau Veroia de acum este anticul oraș Berea sau Bereea, care a cunoscut o mare dezvoltare în timpul ocupației romane, fiind un loc foarte apreciat de toți împărații imperiului, de aceea a fost și bine apărat în timpul multor invazii barbare.
Orașul se află la aproximativ 70 km de Salonic, venind pe autostrada E. O. iar pentru intrarea în oraș sunt destule indicatoare, de asemeni și pentru locul unde se află Bema lui Pavel sunt indicatoarele pe fond maro, de monument istoric.
Veria poate fi un loc de popas pentru o oră sau pentru o noapte de tranzit, se ajunge ușor la Bemă, intrarea este liberă în orice moment al zilei, doar în luna iunie sunt ceva restricții căci aici se ține Congresul anual de teologie, Pavleia sau Pavlia, la care biserica noastră ortodoxă este mereu invitată.
Se spune că cea mai frumoasă epistolă de iubire a scris-o Apostolul Pavel, scrisoarea zisă "Imnul iubirii", în care spune:
"... de aș avea atâta credință încât să mut și munții, iar dragoste nu am, nimic nu sunt... "
Trimis de elviramvio in 29.06.16 09:15:41
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (elviramvio); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Vergina și împrejurimile, VERGINA" (deja existentă pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2022 Vacanta de Craciun in Veria (Grecia) — scris în 03.01.23 de ilee din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Veria: de la baclavale la biserici, moschei și sinagogi — scris în 23.09.18 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Aigai (Vergina), prima capitală a Macedoniei antice — scris în 06.10.17 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2016 Muzeul Policentric Aigai, Vergina — scris în 06.11.16 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ
- Sep.2013 Vergina - mormintele regale — scris în 12.09.13 de monysh din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2012 Soarele din Vergina — scris în 02.11.12 de webmaster din TIMISOARA