GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Am folosit o zi din vacanta de iarna, petrecuta in Austria, sa facem prima vizita in Elvetia.
Dupa ce ne-am documentat putin si am luat in considerare parerile AFA-istilor, ca Zurich (capitala financiara) ca orice capitala respectabila este foarte aglomerata si foarte scumpa, am ales primul oras mai aproape de noi, respectiv St. Gallen.
Seara ne-am facut temele si a doua zi dupa micul dejun, ne-am pus la drum cu masina proprie.
Trecerea prin vama nu stim nici acum daca necesita pasaport sau este suficient cardul de identitate pentru ca nu ne-a oprit nimeni, nici la dus nici la intors.
Din prima benzinarie ne-am achizitionat vigneta care e cam scumpa, 38 euro/an, la ei nu se emite pentru fractiuni de an, asa ca suntem rezolvati daca dorim sa facem shopping anul acesta in Elvetia.
Peisajul cam acelasi ca-n Austria, pe portiunea pe care am mers noi, nu am vazut multe localitati.
Eu una am fost impresionata de oras desi am prins o zi innorata si cu un pic de ploaie, cam gri cerul. Sigur atmosfera de zi ploioasa de iarna si-a pus amprenta si pe chipurile oamenilor. Parca nu am vazut pe nimeni, inafara de vanzatori cu zambetul pe buze.
Poate am parcat de grija ca nu vom gasi locuri mai spre centru, prea departe de zona comerciala dar cu ocazia asta am luat la pas intr-o directie gresita un bulevard pe care altfel nu cred ca ajungeam. Cladiri obisnuite, pana la in zona garii, care are un sediu modern din sticla, un "gigant" care dupa mine nu prea se potriveste cu zona ca si arhitectura, oricat ar fi de moderna si utila pentru birouri si sedii de firme.
Noroc ca unul dintre noi stia germana si am intrebat un localnic daca ne aflam pe drumul bun. Am facut stanga-mprejur si dupa ce ne-am luat o harta de la un birou de informatii turistice si ne-am orientat si cu ajutorul hartii orasului postata pe un panou mare, am luat directia buna.
In trecere am oprit la un magazin numit Manor, unde am facut cunostinta cu preturile deloc mici, desi mai toate erau in perioada de reduceri.
Ce face un roman care stie despre Elvetia ca este tara ciocolateriei si a ceasurilor? Isi satisface curiozitatile, nu? Asa ca am poposit la prima cofetarie iesita in cale. Si acum cand scriu imi aduc aminte de senzatia de "imi ploua in gura", ochii nu puteau cuprinde gama variata de prajituri, fursecuri, foietaje, trufe de ciocolata ambalate chic. Nu ne-am mai vazut asezati la o masa sa putem comanda cate ceva ce ne-am ales din galantar. O atmosfera cum imi imaginez in saloanele burgheze, lume simandicoasa, retinuta la tonuri vocale inalte, la o cafeluta si o sueta langa o prajiturica. Sunt convinsa ca tot din politete nu se zabovea cu orele acolo.
Cu dulciurile am rezolvat in totalitate dupa ce am luat cateva mostre pentru cei dragi de acasa, cutii cu ciocolata, fursecuri, ciocolata cu napolitana (da, da nu am gresit). Ceasurile le-am lasat pe mai tarziu, dupa ce ne-am facut o idee de preturi uitandu-ne prin vitrine.
Am urmat aleea rosie de la un capat la altul, interesant covorul de cauciuc pe asfalt, mobilier stradal cu scaune, mese de terasa la fel imbacate in caucuic rosu, Cred ca vara zona aceea este un loc in care pe langa multe flori si terase, ofera spectacole in aer liber. Acum iarna ramane doar farmecul culorii rosii, pentru o strada lunga, pe care circula si masini.
Chiar daca nu mergi intr-un grup organizat, nu se poate sa nu intri in cetatea istorica St Gall, sa nu ramai impresionat de maretia catedralei cu acelasi nume, sa nu vezi biblioteca veche. Spre deosebire de alte locuri de acelasi gen, nu se percepe nicio taxa pentru vizitare. Asadar am admirat marea catedrala, am aprins o lumanare, am spus o rugaciune in gand si am plecat mai departe. Nu o sa dau date despre istoria acestui loc pentru ca au mai fost spuse in alte review-uri si mai mult decat nu vreau sa insult in vreun fel pe cei documentati.
Am revenit in zona comerciala, ne-am luat niste suveniruri dintr-un magazinas care desi parea mic, avea sute de produse, la preturi acceptabile. Am luat la rand magazinele si vitrinele lor si ne-am mai facut o idee asupra preturilor. Sigur, ca primul impuls este sa faci calculele in lei...ufffff, preturi, nu gluma.Brusc iti aduci aminte ca la ei salariul mediu este 4.500 franci/ luna. dar nu ajuta cu nimic cumparatorul din tine, cand in Romania, salariul mediu este in jur de 400 euro/luna.
Ce am sesizat ca nu am vazut simbolul vacutei Milka, adorata de copilasii din intreaga Europa. La elvetieni nu exista vacutele mov, sa fi plecat toate? Ori o fi vreun produs exclusiv pentru UE. Nu stiu!
Acum, sa nu va ganditi ca nici ceasurile nu exista... hehehe. Depinde de buzunarul fiecaruia, am vazut ceasuri si de 27.000 franci (inmulteste cu 3,7 pentru leul romanesc) si de 300 franci. Noi nu ne-am imbogatit colectia de acasa, doar am oferit suportul de traducere si date tehnice pentru prietenii nostri care au plecat foarte incantati de achizitiile lor, care le-au scos din buzunar exact 4.000 ron, dupa un bonus de 5%, pe doua ceasuri.
Asa ca pentru prima oara pe pamant elvetian, ne-am satisfacut o parte din curiozitati, desi sunt convinsa ca nu am vazut nici 9,99% din ce ofera spre admiratie aceasta tara.
In pas alert ne-am indreptat spre locul unde era parcata masina, cu gandul ca nu am reinnoit la timp tichetul de parcare si ne asteapta vreo frana pe roti sau vreo amenda. Dar nu a fost asa, politisti cumsecade, nu?
Mi-ar placea sa revin pe timp de vara daca tot avem vigneta pana-n ianuarie 2015, nu?
Sa nu mi-o luati in nume de rau dar prea multe preturi nu va pot spune, pe la cofetarie am cheltuit pe 4 prajituri si un suc cam 80 de franci, o cutie de bomboane a fost 47 franci, 28 franci o cutiuta cu fursecuri, o caciulita de iarna a fost 23 franci, de ceasuri v-am spus...
Cam asta a fost excursia noastra in St. Gallen.
Trimis de carmen_22_09 in 26.01.14 01:46:54
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ELVEȚIA.
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (carmen_22_09); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
@carmen_22_09:
referitor la preturile platite de voi... pe deoparte este adevarat ca Elvetia ptr. aproape toti turistii este scumpa. Asta cu atit mai mult daca mergi ,,la plezneala,, (scuza-mi te rog expresia) cum se pare ca a fost cazul la voi. Magazinele Manor in schimb noua nu ni sau parut deloc scumpe. In decursul anilor noi am facut chiar multe cumparaturi la ei.
Trebuie sa sti unde sa intri si ce sa cauti. Pe mine ma impresioneaza de fiecare data din nou calitatea produselor pe care ei le au in magazine. Sunt net superioare ca calitate si fata de produsele in Germania.
Voi ati dat 80 chf pe niste prajituri si un suc ceea ce mie mi se pare foarte mult. Noi, fiind trei persoane adulte, cheltuim aceasta suma deobicei la o masa de prinz. Bineinteles ca au fost cazuri cand am platit si mai mult.
Nu obişnuiesc să las ecouri decât dacă îmi place un review, sau dacă e super haios. Azi cred că mă deprimă vremea de afară, aşa că simt nevoia unor completări/rectificări.
”Zurich ca orice capitala respectabila este foarte aglomerata si foarte scumpa
... ultima dată când am verificat capitala Elveţiei era Berna, sau mă înşel eu? Costiiii, help! Aşa e sau iar trebuie să mă întorc la orele de geografie?
”Trecerea prin vama nu stim nici acum daca necesita pasaport sau este suficient cardul de identitate
... cetăţenii români pot călători în Elveţia pe baza cărţii de identitate.
Am ţinut să fac aceste precizări pentru a fi foarte clar pentru cei care doresc pe viitor să călătorească în această ţară...
@ariciu: foarte corecte ambele remarci.
eu am trecut peste ele ptr. ca m-am cam cramponat la aspectul preturi/costuri.
ps. Berna este intradevar capitala dar Zürich este mai mare si cu siguranta si mai scump.
Mutumesc, ca mi-ati atras atentia, sigur ca Berna este capitala administrativa si oficiala a tarii, ma credeti sau nu am intentionat sa scriu de Zurich capitala financiara.
Scuze, scuze si iar scuze!
Ca sa vezi ce buline negre poate aduce lipsa unui cuvant... uffff
@ariciu: Trecerea prin vama nu stim nici acum daca necesita pasaport sau este suficient cardul de identitate pentru ca nu ne-a oprit nimeni, nici la dus nici la intors. ".
Eiiii aici nu am intrat in amanunte, deoarece nu le-am considerat de maxima importanta in review-ul meu.
Situatia statea in felul urmator, sotia prietenului cu care am fost in Elvetia este din Republica Moldova... ea prin casatorie o fi devenit cetatean UE cu dreptul de circulatie in aceleasi conditii in Elvetia?
@carmen_22_09: puteam să am la mine, droguri, bombe, viruşi mortali... pe vameşii elveţieni tot ce i-a interesat a fost să avem vignieta plătită... nici nu s-au uitat la documente )
@Michaell:
Da, ai gasit expresia potrivita "la plezneala".
Stii, probabil, cand chiar nu mergi la cumparaturi, anume, cum este. In drum spre destinatia de vacanta am intrat in Pandorf (capitala comerciala a Austriei... hehehehe) si ne-am luat una -alta. Chiar aveam in minte unele preturi de acolo si zau, in Manor mi s-au parut scumpe.
Uite un exemplu, eu nu as da 50 franci pe o pereche de iegari banali, pe un pulovar gen shetland, 100 franci.
De acord cu tine ca trebuie sa stii unde sa mergi dar de prima data nu le poti sti pe toate, nu?
Apropo de Germania ne-am facut cumparaturile pentru acasa (detergenti, condimente, cafea, ceva cosmeticale... etc), eu le consider de calitate mai buna decat pe cele de la vecinii unguri si cam de aceeasi calitate dar mai ieftine ca la austrieci.
@webmaster13: Multumesc, as prefera, melodia de la Eurovision 2013 -Takasa- You and me.
Multumesc!
http://www.bestmusic.ro/eurovision-2013/takasa-you-and-me-elvetia-696821. htm
--------------------------------------------------
by web13:
Ok. Done!!!
@Cristian_h: Pe noi nici la vigneta nu ne-au controlat, chiar stateau cu spatele la noi, preocupati de masinile de pe celalalt sens. De fapt erau mai multi de ai lor, elvetieni, care am vazut ca merg la vecini dupa motorina- benzina, care dehhhh este la preturi UE. Nu m-am uitat si-n sacosle de cumparaturi ca sigur mai aveau cate ceva si pe acolo... glumesc.
Oricum noi ne-am intors cu multe "bombe calorice"... hehehe
@carmen_22_09:
Recunosc ca este prima oara cand citesc despre strada rosie din St. Gallen. Sa ma uit cateva minute la doua fotografii cu aceasta strada pot, in schimb nu cred ca m-as simti bine sa lucrez acolo, sau mai bine spus sa circul prea des pe acolo. Unde mai pui ca rosul strazii se refleca in zeci de ferestre si vitrine oglinda. Mi se pare extrem de obositoare (mai ales iarna cand monotonia nu este sparta de flori si alte culori). Este drept ca rosul este o culoare ce da un plus de energie, de vitalitate, dar prea mult rosu duce la accelerarea ritmului cardiac, la cresterea tensiunii arteriale si poate duce la o stare de agitatie, de nervozitate. E ca si cum fara nici un moriv esti intr-o stare de alerta. Ma face sa ma gandesc chiar si la taurii de la coride.
Stau si ma intreb de ce nu au ales o nuanta de albastru, care este o culoare mult mai linistitoare.
Si uite ca poti primi o bila alba chiar si cu un cuvant lipsa.
@Diaura: Da, ai dreptate strada rosie, nici eu nu citisem nimic despre si dupa cum arata nu cred ca era chiar noua. Asa cum am prins noi o zi mohorata nu parea obositoare. Cum bine spui efectele vizuale ale culorii rosii sunt de agitatie, iritare, poate deveni dincolo de energizanta chiar stresanta.
Probabil ca are o explicatie alegerea acestei culori dar nu am aflat-o... eu cred ca trebuie sa mai merg in documentare, nu... ? ... hehehehe
Multumesc pentru bulina alba si intelegere.
Explicatia pentru "covorul rosu": E vorba de conceptul Stadtlounge (City Lounge). Zona aceea e zona financiara/de birouri si pentru ca dupa ora 5 pm se golea si totul era "mort" "gri" au venit cu ideea de a acoperi atat strazile (e vorba de trei strazi) cat si mobilierul urban in aceasta "vopsea" (e mai mult decat atat, desigur). Micile cafenele/restaurante s-au extins in strada, facand ca toata zona sa fie un mare lounge in aer liber . Pentru ca totusi ne aflam in zona de birouri sa nu va mirati daca veti da peste o masa de consiliu pe un trotuar unde se tine un board meeting . Zona e deschisa si pentru circulatia auto, fiind impusa o limita de viteza destul de mica.
Seara, cand se aprind luminile e si ma si... ai senzatia ca mici norisori plutesc efectiv pe deasupra capetelor
O alta chestie super interesanta in St. Gallen este intrarea in Pfalz, veche pivnita a manastirii, acum folosita ca si loc pentru diverse evenimente. Intrarea, conceputa de un arhitect spaniol, este spectaculoasa atunci cand centrul e deschis pentru vreun eveniment. Arata ca un bot deschis de rechin, cel putin asa mi s-a parut mie Este senzational! Cand acolo nu se petrece nimic, partea de sus se face una cu pamantul, nici nu-ti dai seama ca acolo e o intrare.
@dandana: Multumesc pentru completare si explicatia pentru "strada rosie".
Asa cum ne-am dus noi, individual si fara ghid nu am avut de unde sa luam informatiile astea.
Multumesc- multumesc!!!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2022 Wil: experiența unui orășel cochet din Elveția — scris în 22.02.23 de alexpetre2004 din ROTTERDAM [NL] - RECOMANDĂ
- Jan.2014 O asezare in care luxul, curatenia si eleganta convietuiesc — scris în 14.01.14 de maximus1976 din CRAIOVA - RECOMANDĂ
- Jul.2012 St. Gallen - artă, credinţă şi istorie — scris în 31.03.13 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2011 Orasul St. Gallen - Impletire perfecta intre vechi si nou — scris în 04.10.11 de ileanaxperta* din BUCURESTI - RECOMANDĂ