ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.01.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Constanţa
ÎNSCRIS: 31.08.12
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
MAY-2013
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
70.00%
Satisfăcător
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
70.00%
Satisfăcător
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
76.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Rusalka un petic de plajă Greek style

TIPĂREȘTE

Aceste rânduri se adresează celor care, din motive obiective, au fost nevoiți să aleagă pentru vacanța de vară litoralul românesc sau bulgăresc, dar poartă în inimă nostalgia peisajului marin din Grecia.

La numai 50 km de Vama Veche, pe drumul de coastă care merge de la Șabla la Bulgarevo (Cap Kaliakra) și care conform Google maps ar avea numărul 901, se află câțiva km de coastă înaltă și stâncoasă cu plaje mici și ascunse care seamănă destul de bine cu locurile care fac deliciul turiștilor în insulele grecești. Din cât cunosc eu litoralul bulgăresc de la Durankulac și până dincolo de Burgas la Sozopol, aceasta este singura porțiune unde malul este cu adevărat stâncos, iar plaja și relieful submarin sunt pe tipicul grecesc.

Sper ca pozele atașate articolului să vă convingă de această similitudine și să va îndemne ca pentru o zi să lăsați nisipul fin de la Mamaia, Eforie, Vama Veche și să dați o fugă cu mașina până în Bulgaria ca să stați cu propsopul pe niște pietriș colțuros și să vă juliți picioarele de stîncile din apa mării.

Plaja despre care vorbesc se află în imediata vecinătate a stațiunii Rusalka, stațiune care este încă cu “circuit închis” cu toate că este într-o vădită stare de decădere. Acum câțiva ani când am descoperit pentru prima data (cu totul întâmplător) Rusalka, am exclamat WOW!!! , nu poate fi adevărat că există o stațiune bulgărească într-un loc atât de izolat și cu un peisaj marin atât de frumos. Trecerea anilor a dovedit că izolarea a bătut ineditul peisajului și stațiunea a intrat în uitare și degradare, lucru confirmat și de recenziile de pe AFA scrise de cei care au fost la Rusalka după anul 2011.

Ca să ajungi la plaja respectivă localizată în extremitatea de nord-est a stațiunii, mașina trebuie lăsată în parcarea din fața recepției stațiunii (Vama Veche – Rusalka = 56 km). Cei care au concesionat/cumpărat terenul pe care este stațiunea Rusalka și care are alte 2-3 plaje mici și înconjurate de stânci au fost probabil obligați să lase și o plajă cu acces liber pentru localnicii din satele apropiate.

Pe plajele din interiorul stațiunii nu ai voie să intri dacă nu ești cazat în stațiune (terenul este împrejmuit cu garduri înalte și drumurile blocate de bariere păzite, dar intrarea este liberă pe mica plajă din capătul de nord-est. Din parcare și până la plajă se merge pe o alee betonată circa 400 metri, ultima jumătate a drumului fiind cam prin soare.

Pe plajă se află un mic chioșc alimentar cu prețuri rezonabile, de unde se pot lua răcoritoare, înghețată, cafea, cornuri ambalate, etc. De asemenea se pot închiria șezlonguri și umbrele, destul de uzate dar utile având în vedere calitatea “grecească” a nisipului. Sunt recomandate de asemenea încălțările de intrat în apă, datorită stâncilor ascuțite care se găsesc din imediata apropiere a malului. Inclusiv intratul/ieșitul din apă este foarte anevoios panta la mal fiind destul de mare și cu prundiș foarte fin în care piciorul se afundă cu ușurință până dincolo de gleznă (nu-i așa că vă era dor de senzația aia grecească de a ieși din apă pe plajă “în patru labe”).

Dacă tot ați venit până aici ar fi indicat să aduceți și echipamentul de snorkeling dar merge cu prisosință și cel de scuba diving pentru peisajul submarin aflat la 200-300 metri mai în larg.

Pentru snorkeling sunt indicate zilele în care nu bate vântul dinspre larg pentru că se formează valuri care tulbură destul de tare apa în apropierea malului și vor face și mai dificilă ieșirea din apă.

Excursia la plaja de la Rusalka poate fi completată cu vizitarea unui alt obiectiv peisagistic deosebit și anume stâncăriile de pe faleza rezervației naturale Yalata.

Yalata se află între Șabla și Rusalka, respectiv la ieșirea dinspre vest a satului Kamen Bryag (Vama Veche – Rezervație Yalata = 50 km).

Parcarea de la intrarea în rezervație Yalata o găsiți pe Google Earth la: 430 26,5’ N / 280 32.8’ E (430 26’ 28” N / 280 32’ 46” E) la capătul drumului asfaltat de 1.6 km care se face la sânga de la ieșirea din Kamen Bryag către Sveti Nicola – Bulgarevo (există un indicator anemic care poate fi ratat cu ușurință). Cine vrea să nimerească acest obiectiv peisagistico-arheologic ar trebui să arunce anterior o privire pe Google Earth (sau Google Maps dar pe imaginea din satelit) pentru a-și face o idee despre locul în care trebuie să ajungi și despre punctul în care trebuie să ieși din drumul principal.

Pe timpul verii se plătește intrarea în rezervație (cred că 5-6 leva) dar de la jumătatea lui septembrie și până prin iunie intrarea este liberă pentru că nu angajează pe nimeni care să stea în gheretă și să rupă bilete.

Eu am vizitat locul respective în special primăvara și toamna. Bănuiesc că în iulie și august soarele poate fi nimicitor pentru că vegetația care să facă umbra lipsește cu desăvârșire în zona falezei. Peisajul merită însă văzut și fotografiat, după părerea mea fiind cel puțin la fel de spectaculos ca cel de la cap Kaliakra. In zona respective există și ruinele unei cetăți bizantine, destul de vizibile dar nu pe o suprafață foarte mare. Am atașat câteva poze și din rezervația Yalata.

Masa de (prânz) se poate servi la restaurantul stațiunii Rusalka care are și meniu a-la-carte, situat chiar lângă parcarea unde trebuie să lăsați mașina pt. a merge la plajă. Prețurile sunt rezonabile dar varietatea preparatelor nu este foarte mare.

Mai bine vă opriți să mâncați când vă întoarceți spre România la "Wild duck" în Ezeretz sau la "Peștele de aur" pe, malul lacului în Durankulak. Ambele restaurante sunt destul de ascunse și greu de nimerit pentru cei care le caută pentru prima oară.


[fb]
---
Trimis de ebirsan in 15.01.14 12:36:13
Validat / Publicat: 15.01.14 14:42:11
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6453 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ebirsan); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Rezervația naturală Yalata (lângș kamen Bryag)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21800 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

Soso42
[02.04.24 13:35:14]
»

Foarte util acest articol. Pentru activitatile de scuba diving, daca o faci pe cont propriu, te poate opri cineva? Gen... politia? Am vazut pozele si chiar m-ar interesa ca in aceasta primavara sa dau o fuga pana acolo, sa consum 2 butelii.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Soso42
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Roussalka:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048290967941284 sec
    ecranul dvs: 1 x 1