ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.02.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 30.03.08
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
NOV-2016
DURATA: 8 zile
prieteni
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

O săptămână în Marrakech și împrejurimi

TIPĂREȘTE URM de aici

Dragii mei, in noiembrie 2016 am fost in Marrakech o saptamana pe cont propriu. A fost prima data cand am iesit oficial din Europa (am fost cu un an in urma in Tenerife, dar nu se pune). Mi-am luat singura biletele de avion, singura mi-am ales si cazarea si am fost doar eu si un prieten bun. Am ales totul cat mai low-cost pentru ca atata mi-a permis bugetul. Evident, m-am interesat pe diverse site-uri si pe la prieteni care au mai fost in Maroc si astfel am reusit sa ma feresc de tepe.

Daca vreti sa vizitati Marocul pe cont propriu, puteti sa o faceti linistiti, dar informati-va inainte. Primul lucru pe care va recomand sa il faceti este sa vorbiti la unitatea de cazare sa va asigure transferul de la si catre aeroport. Eu nu am folosit transportul in comun, deci nu pot sa spun nimic legat de el.

In aeroport exista casa de schimb si va recomand sa schimbati acolo cel putin o parte din bani si sa pastrati chitanta pana la finalul calatoriei, ca fara ea nu ii puteti schimba inapoi la intoarcere daca ramaneti cu dirhami si peste o anumita suma (nu stiu exact care, la mine nu a fost cazul) nu aveti voie sa iesiti cu dirhami din Maroc.

Eu am ales o cazare in Medina (orasul vechi) la un riad care are peste nota 8 pe booking. Nu a fost cea mai proasta alegere, dar data viitoare cand (sper ca) o sa mai ajung in Marrakech voi incerca sa merg la un hotel de cel putin 4 stele in afara Medinei. Riadul este cochet si destul de apropae de iesirea din Medina, ceea ce nu ma asteptam sa fie un lucru bun. Nu sunt obsedata de curatenie, dar am avut insecte in pat (nu m-au ciupit, dar nici placut nu a fost) si vreo doi gandaci in baie. Camerista facea curatenie zilnic, dar tot era plin de praf prin locurile mai greu accesibile. Pe de alta parte, gazda a fost draguta, mi-a oferit un mic dejun foarte bun la un pret decent si wi-fi-ul a mers foarte bine. Prietenul meu a stat la alt riad similar ca pret si aproape de al meu, dar a avut camera mult mai mica si micul dejun inclus in pret era o gluma.

Prima mea impresie cand am ajuns in Medina a fost groaznica. O mizerie de nedescris si multi oameni foarte saraci. A fost un soc. Dupa ce ne-am cazat, am iesit la plimbare prin Medina si am inceput sa ma obisnuiesc cu locul si sa ma bucur de experienta. Ne-am plimbat printre stradutele inguste si pietruite ca intr-un labirint. Aveam si o harta de la hotel, dar nu mi-a folosit prea mult. Stradutele sunt pline de magazinase (souk) cu de toate si fiecare magazin isi atarna produsele pe pereti si pe strada in fata magazinului. Nu prea se vad nume de strazi sau indicatoare. Stiam ca peste tot trebuie sa te targuiesti la pret si mi-era groaza de asta, dar cand am intrat in primul souk si m-a intampinat o vanzatoare cu zambetul pe buze, totul a devenit parca o a doua natura. M-am dus tinta la caftane (imi doream cel putin unul) si am fost surprinsa sa constat ca pot sa negociez un caftan sub 35 de lei. Initial mi-a cerut 120 de dirmahi (aprox. 50 lei) si am negociat la 80 (33.6 lei). A inceput sa imi placa. A doau zi mi-am mai luat 3 caftane :))) Seara am iesit putin din Medina si totul s-a achimbat. Parca am intrat in alt oras. Strazi largi, asfaltate, plin de palmieri, blocuri cu arhitectura frumoasa si... mult spatiu. Aer.

A doua zi am iesit de dimineata din Medina si ne-am plimbat prin orasul nou. Am ajuns spre pranz la Gradinile Majorelle. Timp de 40 de ani pictorul Jacques Majorelle a lucrat la crearea acestor gradini in mijlocul "Orasului Ocru". Majorelle a pictat mai intai fatada atelierului sau, apoi portile, pergolele, ghivecele si alte cladiri intr-o schema de culori primare stralucitoare. Mai tarziu, una dintre culori a devenit cunoscuta ca "albastru Majorelle": un albastru cobalt, ultramarin. Yves Saint Laurent si Pierre Berge au descoperit gradinile in 1966. In 1980 le-au cumparat ca sa nu fie distruse de un proiect imobiliar care urma sa le transforme in hotel. Cenusa lui Yves Saint Laurent a fost imprastiata printre trandafirii din gradina. Muzeul berber din interiorul gradinilor merita si el vizitat. La intrare este un ecran pe care ruleaza un filmulet foarte interesant cu peisaje si oameni din desert. In interiorul muzeului sunt expuse bijuterii, unelte si costume berbere din diferite zone.

Dupa ce am vizitat gradinile, am negociat cu un taximetrist sa ne plimbe putin prin Marrakech pentru 50 de dirhami. Ne-a povestit o gramada de lucruri si ne-a aratat locuri interesante. A meritat fiecare banut. Dupa aceasta plimbare cu taxiul am intrat intr-un riad sa mancam ceva, ca eram lihniti de foame. Cand am iesit de acolo incepuse sa se lase seara, asa ca ne-am mai plimbat pe stradutele Medinei pana am ajuns la hotel.

A treia zi am fost la Mormintele Saadiene, un loc impresionant. Voi pune o poza care povesteste despre istoria acestui mausoleu. Apoi am avut ocazia sa vizitam atelierul de parfumuri al unui creator local. Aflat in mijlocul unor gradini minunate cu parauri si foisoare, a fost o experienta unica. Spre seara am ajuns in vestita piata Djemaa El-Fna, plina de turisti si de tot felul de oameni care iti cer bani pentru te miri ce. Atentie mare la buzunare! Oamenii de aici sunt foarte agresivi. O femeie care face tatuaje cu henna m-a apucat de mana dupa ce am refuzat-o politicos de mai multe ori ca sa imi faca un tatuaj mic. Pana nu am tipat la ea nu m-a lasat in pace. Sunt oameni cu tot felul de animale - maimute, serpi - care cer bani daca le faci poze. Altii se plimba imbracati foarte colorat si cer bani daca te vad ca le faci poza. Din punctul meu de vedere, aceasta piata este o capcana turistica. In schimb, Moscheea Koutoubia din apropierea pietei este superba.

A patra zi am inchiriat o masina. Abia atunci mi-am dat seama cat de bine a fost ca am ales cazarea aproape de iesirea din Medina. Am pierdut o gramada de timp incercand sa iesim din Medina cu masina. Aveam instalata pe telefon aplicatia HereWeGo, cu harta Marocului downloadata, dar strazile din Medina sunt atat de inguste si labirintice, incat aplicatia nu le vede cum trebuie pe toate. Seara, la intoarcere, am parcat la intrarea in Medina, foarte aproape de hotel, intr-o parcare pazita (nu ai unde altundeva sa parchezi oricum, nu exista parcari gratuite) unde am platit 20 de dirhami pe noapte (negociat de la 50 cat ne-a cerut initial).

Cu masina am plecat spre Agadir, o statiune superba pe malul oceanului. Am traversat muntii si am avut parte de peisaje superbe pe drum. In munti, pe marginea drumului, sunt vanzatori de minerale si fosile. Atentie mare la ce cumparati. Majoritatea rocilor sunt de fapt cuart vopsit. Nu sunt experta in domeniu, dar se vedea ca sunt vopsite si cand mi-a aratat un cuart verde si mi-a zis ca e malahit (malahitul imi place foarte mult, asa ca ala chiar stiu cum trebuie sa arate), mi-a confirmat banuielile. Langa el era alt vanzator de la care am luat un amonit superb, mare cat o palma, dar mi-a fost confiscat in aeroportul din Italia, ca nu mi-a dat prin cap sa il bag la cala. In principiu as fi avut voie sa trec cu el, dar nu te poti certa cu vamesii... In fine, din Marrakech pana in Agadir sunt aproximativ 3 ore de mers cu masina si merita drumul.

A cincea zi am pornit spre Ait Ben Haddou, un superb sat berber. Am traversat din nou muntii, de data asta spre desert. Cand am ajuns acolo mi s-a taiat respiratia. Intr-un peisaj selenar rasare acest oras vechi inconjurat de palmieri, pe marginea unui rau. Casele sunt construite in terase, case din chirpici cu arhitectura berbera. Efectiv aveam impresia ca am ajuns pe alta planeta, in alt timp. Sper ca veti recunoaste in poze aceasta descriere. Apropae de Ait Ben Haddou este Ouarzazate, poarta catre desert. Cei care merg mai departe in desert, de obicei innopteaza aici. Noi nu am avut timp, asa ca ne-am intors in Marrakech. Sper sa ajung candva si mai departe, la Merzouga.

A sasea zi am fost in Casablanca. Si pana in Casablanca tot cam 3 ore de mers cu masina sunt. Am vizitat Moscheea Hassan II care este absolut impresionanta. Apoi ne-am plimbat pe faleza care este foarte frumoasa, dar cam paraginita. Am prins un apus fabulos.

A saptea zi a plouat si a fost frig, asa ca am luat o pauza de la vizitat pe jos si am facut un tur de restaurante de lux si ne-am plimbat cu masina prin Marrakech. Orasul este imens. Sunt zone foarte sarace (in afara de Medina, pe la periferii) si sunt si zone foarte luxoase, cu hoteluri de 5 stele si resedinte imense, adevarate palate. Am mancat la doua restaurante: Comptoir Darna si Maison MK. Ambele sunt spectaculoase. La Maison MK este meniu fix, cu 6 feluri de mancare (amuse bouche, supa, doua feluri principale si doua deserturi). Toate au fost delicioase. Atmosfera este intima, placuta, linistita. Comptoir Darna este opusul. Imens, cu muzica live si dansatoare din buric, un adevarat spectacol. Mancarea este si aici spectaculoasa. Am comandat miel pentru doua persoane si ne-a adus un sfert de miel! Puteam sa mancam 4 flamanzi pe saturate. Mielul a fost delicios, perfect gatit, iar mirodeniile marocane ii dadeau o aroma incredibila.

A opta zi am parasit Marrakech-ul cu parere de rau. Au ramas multe locuri de vizitat. Ait Ben Haddou mi-a ramas in suflet. Culorile Marocului mi-au dat inspiratie. Aromele mi-au gadilat narile si papilele gustative si m-au lasat indragostita de bucataria marocana. Sper sa revin cat mai curand.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de Lullaby in 09.02.17 23:03:48
Validat / Publicat: 10.02.17 06:22:49
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în MAROC

VIZUALIZĂRI: 12389 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lullaby); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Ait Ben Haddou
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 50000 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmaster45
[10.02.17 06:21:52]
»

@Lullaby:

Eu am ales o cazare in Medina (orasul vechi) la un riad care are peste nota 8 pe booking.

Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

webmaster
[10.02.17 06:34:50]
»

Articolul este selectat ca fiind "de interes turistic crescut" (dintr-o destinaţie inedită sau de la care nu avem impresii recente).

Beneficiază în consecinţă de un spor de punctaj la voturile FB/FU şi B/U (eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

----

Articolul a fost deasemenea selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

ANILU
[10.02.17 08:08:12]
»

@Lullaby: Felicitări pentru sejurul marocan pe care l-ai împărtăşit cu noi. Mult curaj ai avut.

Am văzut că ai fost şi la Casablanca despre care nu ne-ai spus mare lucru, dar am cele căteva poze de acolo.

Ce este caftane?

Castronul cu miel din poza 36 bănuiesc că este pentru două persoane?

Impresionant, sărăcie şi lux aşa concluzionez din cele citite şi văzute.

Mi-a plăcut.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dana2008
[10.02.17 09:22:05]
»

Felicitări pentru articol și fotografii!

Fotografia nr. 31 este uimitoare. Poți face un tablou din ea.

Frumoasă descriere a excursiei!

Călătorii plăcute!

mprofeanu
[10.02.17 11:31:39]
»

@Lullaby: Excelent și de recentă actualitate acest review!

Mi-au plăcut și pozele, Ait Ben Haddou de culoare roșiatică și așezat superb este de vis!

Frumos este deșertul marocan. Îmi aduce aminte de dunele de pe drumul spre Al Ain, în Emiratele Arabe...

Și poza 36 este faină! Felicitări!

Înțeleg că te-au jenat gândăceii la cazare, cred și eu, nici mie nu mi-ar fi plăcut...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mishu
[11.02.17 22:36:38]
»

@Lullaby: Un articol minunat si cred ca intradevar in astfel de destinatii iti trebuie ceva curaj sa o iei pe cont propriu, mai ales in grup mic.

Frumos totul, ma asteptam sa ne spui mai mult despre Casablanca si sper ca vei face asta intrun articol viitor (cat mai curand). Cat despre poze, minunate si mai ales cele din Casablanca pe care le consider spectaculoase.

Felicitari, votat cu mare placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
LullabyAUTOR REVIEW
[12.02.17 20:27:29]
»

@webmaster45: Ma tot intrebam daca ar fi bine sa scriu un articol nou despre cazare, avand in vedere ca este prima mea vizita in Maroc si nu stiu care sunt in mod normal asteptarile de la hotelurile din aceasta tara. Dar imi voi face timp si pentru asta.

LullabyAUTOR REVIEW
[12.02.17 20:31:47]
»

@ANILU: Multumesc pentru aprecieri!

Caftanele sunt un fel de rochii traditionale in cultura islamica si se poarta de obicei peste haine. Eu mi-am luat acest model, pe mai multe culori: vezi foto

Da, mielul din acea poza este pentru doua persoane, dar ar fi saturat si patru persoane lejer

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
LullabyAUTOR REVIEW
[12.02.17 20:43:17]
»

Va multumesc tuturor pentru aprecieri!

@mishu: Am scris foarte putin despre Casablanca pentru ca am stat foarte putin acolo si, sincer, am fost si putin dezamagita de gradul de degradare al cladirilor de pe faleza. Ma asteptam la altceva.

Orasul este foarte occidentalizat, probabil si pentru ca am avut parte de vreme urata acolo a contribuit la sentimentul general de oras trist, mohorat. In orice caz, Marrakech mi-a placut muuult mai mult. Acolo se simte foarte clar diferenta de cultura si este mult mai exotic decat Casablanca.

Iar ca statiune pe malul marii, Agadir e mult mai ingrijita. Acum imi dau seama ca si despre Agadir am scris foarte putin. O sa incerc sa imi fac timp sa mai scriu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Netwalker
[27.11.18 16:18:55]
»

@Lullaby. Spune-mi, te rog, de unde ai inchiriat masina, ce fel de masina si cat te-a costat? Cum se circula? Exista reguli de circulatie care se respecta sau sunt mai mult orientative?

LullabyAUTOR REVIEW
[02.12.18 11:36:52]
»

@Netwalker: Masina am inchiriat-o de la un centru de langa riad, la recomandarea gazdei. Nu mai tin minte cat a costat si nici ce masina era. Nu era nici cazatura, dar nici masina de lux. Ceva mediu. In orice caz, absolut totul se negociaza acolo. Adica in niciun caz sa nu dai primul pret pe care ti-l cere. Incearca sa scazi pe la jumatate, daca te pricepi si ai rabdare, chiar sub jumatate din primul pret. Se circula haotic in orase. Regulile de circulatie sunt aceleasi ca la noi. Daca esti din Bucuresti (sau conduci prin Bucuresti), o sa te descurci si acolo, cu toate ca e mai haotic decat la noi. Atentie mare la scuteristi care se baga ca dementii in fata masinilor. Si pietonii traverseaza pe unde apuca. In afara oraselor e ok circulatia. Drumurile sunt bune. Recomand respectarea limitelor de viteza si in general a semnelor de circulatie. E o gramada de politie pe strazi si in afara oraselor sunt filtre mai ales pe langa semnele de circulatie mai ascunse. Pe noi ne-a oprit pe drumul de intoarcere dinspre Agadir, ca nu am oprit la nu stiu ce stop. Din fericire, politistul era destul de obosit, asa ca ne-a lasat in pace dupa ce m-am rugat de el sa ne ierte ca suntem turisti si, nah, ne uitam la peisajele alea superbe...

Sper sa va bucurati si voi cel putin la fel de mult cat m-am bucurat si eu de Maroc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, Lullaby, mishu, mprofeanu, Netwalker
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Marrakesh:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065966129302979 sec
    ecranul dvs: 1 x 1