ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.07.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
APR-2022
DURATA: 8 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Gradinile Majorelle si Muzeul Yves Saint Laurent

TIPĂREȘTE URM de aici

In ultima zi in Marrakech si in Maroc am avut de ales intre a merge in„excursie” cu grupul la gradinile Majorelle, cu plecare la ora 11.00 sau program de libera voie. Am optat pentru cea de-a doua varianta, in primul rand pentru ca am vrut sa profitam de timpul petrecut aici si sa vizitam cat mai mult si in al doilea rand pentru ca pretul agentiei era piperat.

Ne-am rezervat biletele de intrare on-line, optand pentru turul complet, care include gradinile, Muzeul de arta berbera si Muzeul Yves Saint Laurent, pentru care am platit 21 euro/persoana. Am gasit un taxi care ne-a lasat in fata gradinilor, pentru care am platit foarte putin. Sfatul nostru este sa cumparati biletele on-line, deoarece coada la casa de bilete este considerabila si nu cred ca e o fericire sa stai in soare la peste 30 grade. De asemenea, este bine sa vizitati dimineata, deoarece mai tarziu se aglomereaza.

Gradinile Majorelle poarta numele pictorului francez de peisaje si portrete francez, Jacques Majorelle, care a creat aceasta oaza de verdeata, cu vegetatie luxurianta si peisagistica interesanta. Albastrul intens electric, folosit pentru cladirile de pe domeniu a fost denumit dupa el, albastru de Majorelle.

Gradina a fost deschisa publicului in 1947, insa dupa moartea pictorului, a ajuns intr-o stare agravata de degradare. In 1980, gradina urma sa fie distrusa pentru a face loc unui hotel, dar a fost salvata de catre Yves Saint Laurent si partenerul sau Pierre Bergé, care au cumparat proprietatea si au inceput un amplu proces de restaurare. El a extins-o si a imbogatit-o, existand astazi peste 300 de specii de plante de pe 5 continente. A fost atat de legat de gradini, incat a lasat testament ca cenusa sa sa fie risipita in gradina iubita. In jurul unui pilon roman, artistului i s-a construit un memorial. In gradini predomina cactusii, in varietati diferite, unii inalti de 2 metri, printre bambus si palmieri. Aleile sunt pavate cu granit rosu, in contrast cu albastrul electric si galbenul intens al cladirilor, pergolelor si ghivecelor ce domina intreaga gradina. Fiind in Maroc, nu puteau lipsi fantanile arteziane, ba mai mult, exista si un lac mic acoperit cu nuferi.

Intr-un colt al gradinii se afla vila lui Yves Saint Laurent si Pierre Bergé. Aici a locuit si creat designerul pana prin anii 2000, cand a hotarat sa o transforme intr-un Muzeu al Artei berbere, iar dupa moartea sa, partenerul lui de viata, Pierre Bergé a donat gradina si vila, fundatiei din Paris, care poarta numele amandurora. Din pacate, in interior nu se poate fotografia, astfel incat voi incerca sa redau in scris ceea ce nu se poate difuza altfel. Pe fundal muzical si inregistrari video si fotografii, peste 600 de obiecte, colectate sau descoperite din Muntii Rif pana in Sahara, de Pierre Bergé și Yves Saint Laurent, sunt expuse in patru spatii distincte. In prima camera, se prezinta informatii despre triburile berbere, din cele mai vechi timpuri pana in prezent, o privire de ansamblu asupra istoriei poporului berber (Imazighen) din Maroc, precum si o harta care arata locatia marilor triburi berbere din intreaga tara. In cea de-a doua camera sunt prezentate ustensile traditionale si obiecte de uz casnic, care devedesc maiestria artizanilor, lucrate in lemn, piatra, piele, metal si impletituri.

In urmatoarea incapere, unde ai impresia ca pasesti noaptea, pe cerul perfect negru, instelat, sunt puse in valoare, in vitrinele luminate, bijuteriile femeilor, spectaculoase, realizate din argint, folosind diverse tehnici si modele, in functie de regiunea de unde provin. Colierele sunt create de femei si combina chihlimbar, coral, amazonit si alte pietre care au proprietati terapeutice.

In ultima incapere, costumele berberilor din Rif pana in Sahara, sedentari sau nomazi, folosite in special pentru evenimente, reflecta identitatea fiecarui trib. Odata cu introducerea bumbacului, la inceputul sec. XX, berberii au folosit pentru straie doar lana obtinuta de la oile lor si de la alte animale. Hainele, bijuteriile si accesoriile folosite definesc identitatea fiecarui trib. Barbatii si femeile isi creeaza „costumele festive” folosind texturi, culori, bijuterii si motive specifice fiecărui grup.

Inca din epoca neolitica, covoarele berbere au fost tesute de femei. Muzica berbera, care este foarte ritmata, insoteste dansurile interpretate in timpul sarbatorilor si evenimentelor importante.

Grupurile de muzica sunt mixte si sunt imbracate in costume traditionale. Cele mai comune dansuri sunt ahidous (specific Middle Atlas), ahouach (din regiunea Souss) si guedra (un dans asemanator transei, din sudul Marocului pana in Sahara).

Mi-a placut foarte mult muzeul, cu atat mai mult cu cat, desi berberii reprezinta populatia originala a Marocului, nu exista multe muzee in Maroc care sa prezinte istoria si obiceiurile acestora.

Ultimul obiectiv inclus in biletul combinat se afla in exteriorul gradinilor, muzeul Yves Saint Laurent, care gazduieste o selectie importanta din colectia impresionanta a Fundatiei Pierre Bergé – Yves Saint Laurent, ce cuprinde articole vestimentare, accesorii haute couture precum si schite ale acestora, esantioane ale materialelor.

Cladirea are o forma ciudata, este compusa din cuburi de teracota si beton de culoarea pamantului si cuprinde: un spatiu de expoziție permanent, care prezinta lucrarile lui Yves Saint Laurent, un spatiu de expozitie temporara, un auditoriu, o librarie, o cafenea-restaurant cu terasa, o galerie si o biblioteca de cercetare. Pe cat de rece este exteriorul, pe atat de cald e interiorul, si nu vorbesc ca si temperatura, ci din punct de vedere al atmosferei create.

Cu parere de rau, nici aici nu am fotografiat in interior. In spatiul Galeriei sunt expuse fotografii ale Catherinei Deneuve, prietena si muza a artistului.

Colectia bibliotecii include peste 5000 de carti despre istoria araba si andaluza, geografie, volume legate de botanica, cultura berbera si lumea modei.

In Auditoriu se proiecteaza un documentar ce prezinta viata si activitatea artistica a lui Yves Saint Laurent, insa cea mai spectaculoasa este expozitia permanenta.

Un perete plin de fotografii prezinta cariera marelui creator de moda, de la scrisoarea de recomandare adresata de directorul revistei Vogue in 1954, cand Yves Saint Laurent avea 17 ani, pana la retragerea lui din moda in 2002, cu sase ani inaintea mortii sale.

Iluminate ca niste bijuterii in sala intunecata, 50 de piese apartinand colectiilor semnate de Yves Saint Laurent, primele smokinguri negre, capa Bougainvillier inspirata de gradina Majorelle, vestele brodate Van Gogh, celebra rochie Mondrian, pun in evidenta diversele teme create si inspirate de Maroc:„Masculin-Feminin” „, The colour black” „, Africa and Morocco” „, Imaginary Voyages” „, Gardens and art” .

Majoritatea sunt caftane reinterpretate, din materiale diafane in culori vii si broderii atat de fine, incat ai impresia ca sunt lucrate cu fir de panza de paianjen. Expozitia a fost o incantare, cu greu m-am abtinut sa nu„pipai” creatiile, iar asocierea culorilor tari este de actualitate si inspiratie pentru mine. La inceputul carierei sale, Yves Saint Laurent obisnuia sa realizeze colectii vestimentare doar in nuante de negru, insa in Marrakech designerul „a descoperit culoarea” , asa cum spunea chiar el.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de geani anto in 09.07.22 18:16:00
Validat / Publicat: 09.07.22 18:51:28
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MAROC.

VIZUALIZĂRI: 3890 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16650 PMA (din 19 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

Michi
[10.07.22 08:22:28]
»

@geani anto: Am vizitat grădinile Majorelle pe cont propriu, dar din lipsă de informaţii şi din cauza orei fixe la care trebuia să ne întâlnom cu grupul nu am vizitat dar nici nu ştiam de muzeu. Citind reviewul tău, mi-au fost foarte utile completările. Felicitări.

geani antoPHONEAUTOR REVIEW
[10.07.22 12:10:37]
»

@Michi: Păcat ca nu se poate fotografia în interior. Am văzut câteva persoane care se„chinuiau" să fotografieze pe ascuns, uitandu-se în stanga dreapta dacă nu erau urmărite. Mie mi se pare obositor sa fac asa ceva, pierd din bucuria de a vizita și de a intra în atmosfera. Pe lângă asta„, paznicii" au o atitudine nu prea prietenoasă cu cei care nu respectă regulile, așa că, prefer să păstrez în memorie ceea ce nu poate fi imortalizat în fotografii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
geani anto, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Marrakesh:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.047061920166016 sec
    ecranul dvs: 1 x 1