ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.02.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2023
DURATA: 14 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Castelul Mauterndorf si statiunea montana Flachau

TIPĂREȘTE URM de aici

Ne-am continuat drumul, ajungand in landul Salzburg si dupa aproximativ 120 km am facut un popas pentru a ne bucura de istoria unui alt castel medieval, Mauterndorf. Nu l-am vizitat in interior, insa ne-a facut placere„sa dam o roaita” si sa ii descoperim istoria, pe care o s-o redau pe scurt, in continuare. Se presupune ca acesta este construit pe locul unui vechi fort roman care data din anul 326 d. Hr. sau mai devreme, care a servit drept resedinta pentru administratorul roman din provincia Noricum. Rolul sau era sa protejeze drumul de munte roman care ajungea pana in Salzburgul de astazi.  

Pe amplasamentul pe care a existat fortul roman, distrus in totalitate, s-a construit un castel, finantat si sustinut de un sistem de colectare a taxei pentru drumul din apropiere.  

Castelul in sine nu a fost mentionat decat in ​​1253, atunci cand, proprietarii, printi-arhiepiscopi de Salzburg, au ordonat construirea de fortificatii ale castelului la Mauterndorf, pentru a proteja satul. Drumul trecea astfel chiar prin cetate, cand poarta era inchisa, traseul era inchis si el. Astfel, conducatorii cetatii aveau control asupra tuturor bunurilor care treceau prin aceasta portiune de munti, sistemul de taxare sustinand castelul si satul pana in 1803, cand au incepul razboaiele napoleoniene. In sec. al XV-lea, Arhiepiscopul Leonhard von Keutschach s-a indragostit de castel, folosindu-l ca resedinta de vara.

Cadranul solar de deasupra portii castelului Mauterndorf ii intampina pe negustori, calatori, nobili sau vagabonzi in drumul lor spre Salzburg, cu secole in urma. Portalul unde acestia isi deschideau bagajele si plateau taxa de drum este acum poarta de intrare in castelul care duce vizitatorii inapoi in Evul Mediu.  

In 1806 castelul a devenit o posesie a statului austriac, riscand sa devina prada degradarii. A fost apoi preluat de un medic militar prusac, restaurandu-l cu mari eforturi si cheltuieli.

Din 1968 cladirea este detinuta de landul Salzburg, in interiorul sau functionand un muzeu in care au fost amenajate sali, camere cu posturi interactive si scene cu personaje, in care sunt prezentate detalii interesante si distractive despre dans, muzica, imbracaminte si viata la curte, din perioada in care acesta era folosit ca resedinta de vara de catre arhiepiscopul Leonhard von Keutschach. Pentru copii exista o varianta adaptata a ghidului audio si un loc de joaca cu un tobogan.

Turnul de observatie si aparare are peste 700 de ani. Fortareata castelului era de obicei cea mai inalta cladire si refugiul final intr-o cetate. Intrarea in turnul inalt de 12 metri era candva accesibila doar cu o scara, care putea fi ridicata in caz de urgenta. Pe fundalul invaziei turcesti din secolul al XV-lea, turnul a fost ridicat cu doua etaje, ajungand la inaltimea de 44 de metri. Cu zidurile sale de pana la 3 metri grosime, era foarte bine fortificat. Nivelul de jos era accesibil doar printr-o gaura din pamant, cunoscuta sub numele de „Gaura fricii” , deoarece locul acesta a servit si ca temnita.  

Mai exista o zona atractiva, anume vechiul parc al castelului, care face posibila experimentarea dealului cu flora variata, a raului Taurach ce curge pe langa mica cascada a paraului Stampfbach, iar punctul culminant este podul mobil complet functional, care se ridica intocmai precum podul de peste Tamisa din Londra, bineinteles la scara mult mai mica.

Ne-am bucurat in continuare de vremea foarte placuta si ne-am continuat traseul pentru inca 50 km, pana in Flachau, localitatea in care ne-am cazat pentru doua zile.

Zona este mirifica, totul este verde, casele din lemn au jardiniere cu muscate sau petunii multicolore in balcoane, iar crestele muntilor completeaza decorul.

Flachau este o comuna aflata la altitudinea de 920 m, intr-o regiune unde se practica schiul alpin. Aproape toate casele sunt de inchiriat, pensiunea la care ne-am cazat si noi avea toate camerele ocupate.

Surpriza mare a fost ca la scurt timp dupa ce am ajuns in locatia inchiriata, proprietarul ne-a anuntat ca traficul rutier se va inchide in curand, pe strada urmand a se desfasura un festival, un fel de serbare campeneasca, cu trupe muzicale, clovni, jocuri pentru copii si adulti, mancare traditionala si multa bere.

Am iesit si noi, amestecandu-ne printre localnici, ascultand muzica, asistand la jocurile pentru adulti, un fel de curling pe ciment, descoperind un sat frumos si foarte curat, in care locuitorii traiesc din si pentru turism. Este cunoscut pentru gastronomia sa diversa, sub motto-ul:„Mananca si bea bine, bucura-te si sarbatoreste viata” . Vara aici se practica ciclism montan si drumetii, iar iarna este un paradis al pasionatilor de schi. Flachau este inima celei mai mari asociatii de schi din Austria, cu partii pentru toate nivelurile de calificare, scoli de schi, hoteluri si activitati de agrement, locul nasterii lui Hermann Maier, un fost campion austriac medaliat cu aur olimpic, supranumit „Herminatorul” , dar este si locul desfasurarii Cupei Mondiale de Schi Audi FIS Ladies Night Slalom.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de geani anto in 20.02.24 20:16:41
Validat / Publicat: 20.02.24 21:23:19

VIZUALIZĂRI: 232 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P36 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 12600 PMA (din 14 voturi)

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Lungau:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065984010696411 sec
    ecranul dvs: 1 x 1