ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.03.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Baia Mare
ÎNSCRIS: 12.04.10
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
SEP-2011
DURATA: 7 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 1 an si 3 luni

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Paralia Katerini vs. Olimpic Beach

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Am avut placerea sa petrec doua concedii minunate in ambele statiuni: in 2008 am venit pentru prima data in Paralia Katerini, fiind cazata la Hotel Central, chiar pe strada principala, vis-a-vis de biserica, iar in 2011 am hotarat sa ne cazam la Casa di Mare in Olimpic Beach. Pentru cine nu a mai fost, ma gandesc ca este utila o comparatie intre cele doua statiuni pentru ca din ofertele turistice nu prea e cum sa-ti dai seama care sunt asemanarile sau deosebirile intre cele doua. Acesta este si motivul pentru care m-am gandit sa scriu acest review.

Localizare si Servicii

Odata intrati in Grecia, urmam indicatoarele catre Thessaloniki, iar apoi autostrada catre Atena. Imediat ce iesim din Salonic, avem de platit o taza de 2,5 euro la punctul de tazare care il intalnim si la intoarcere. Daca sunteti cazati in Paralia Katerini sau Olimpic Beach si doriti sa vizitati intr-una din zile Salonicul, veti avea de platit dinou 5 euro taxa de drum pentru fiecare masina. Sunt aproximativ 80km pana in Katerini, iar de aici, tot urmarind indicatoarele, se ajunge foarte usor la oricare dintre cele doua statiuni dupa o distanta de inca 6-8km. Distanta intre cele doua statiuni este de 3km pe drumul de la malul marii.

Amandoua au strazile dispuse paralel si perpendicular una pe alta, fiind practic imposibil sa te pierzi. Daca Olimpic Beach poate fi vizitata in cateva minute de la un capat la altul, Paralia Katerini are o suprafata mult mai mare, iar principalele puncte de atractie nu se gasesc doar pe straduta principala ci si pe celelalte strazi paralele. Am intalnit multi romani, atat turisti cat si simpli angajati ai magazinelor, tavernelor si chiar la tarabele de pe marginea drumului unde vindeau porumb fiert, dulciuri sau alte maruntisuri. Chiar am fost surprinsa cand cumparand 100gr de arahide de la o taraba, mi s-a vorbit romaneste. In 2008 nu tin minte sa fi fost chiar atatia romani. Turisti romani s-au semnat si in Cartea de Oaspeti de la Casa di Mare unde-si exprimau multumirile si aprecierile pentru serviciile oferite. Nu mai vorbesc despre masinile conationalilor nostri intalnite la tot pasul. Un lucru nostim s-a petrecut chiar in ziua sosirii noastre: pe cand descarcam masina de bagaje, langa noi apare un amic de-al sotului meu cu care nu se mai vazuse de ceva vreme. El si sotia lui erau in ziua plecarii si intalnindu-ne acolo ne-am amuzat gandindu-ne cat de mica e lumea.

Agentii de turism intalnesti la tot pasul in ambele statiuni. Nu cred ca merita sa platiti excursiile optionale direct de la agentiile din Romania. Ofertele sunt multe si poti avea surpriza ca pretul pentru o excursie la Meteora, de exemplu, sa varieze foarte mult (de la 15 la 30 euro) de la o agentie la alta. Dar atentie, este foarte posibil ca pretul mic sa reflecte calitatea uneori indoielnica a serviciilor oferite. Este bine, de asemenea, sa evitati agentiile mici, care majoritatea timpului sunt inchise sau sunt ocolite de alti turisti, fiind trecute cu vederea de majoritatea. Noi am fost intr-o excursie la Meteora si am cumparat bilete de la o agentie care se afla in drumul nostru catre plaja. Au avut intr-adevar un pret bun, dar am avut unele mici neplaceri. De exemplu, am fost nevoiti sa mancam la o taverna cu autoservire unde mancarea, pe langa ca nu tare a fost buna, avea niste preturi mult prea mari, ceea ce ne-a dus la gandul ca locatia respectiva comisiona agentia pentru oprirea in acel loc la masa de pranz.

Daca exista probleme de sanatate, nici la capitolul asta nu sunt dificultati. Exista puncte de prim ajutor la fiecare 100m si majoritatea accepta asigurarile medicale de calatorie din Romania.

Cazarea

Exista aproape toate categoriile de cazare in Olimpic Beach. Exceptiile sunt pentru cei foarte pretentiosi care cauta doar cazare de 5 stele sau mai sus. Dar, de la cele mai mici pretentii pana la 4 stele (cum este de ex. Hotel Danai care arata excelent din exterior si dispune inclusiv de piscina), eu zic ca se poate gasi cazare pentru toate gusturile. In Paralia Katerini cel mai probabil ca exista si hoteluri de 5 stele, dar cu siguranta acestea sunt construite relativ recent.

Noi ne-am ales cazarea prima data printr-o agentie de turism iar acum in 2011 am cautat direct pe net cu cateva luni inainte sa venim in Grecia pentru ca am vrut un concediu ieftin si am evitat comisioanele agentiilor. Exista si posibilitatea cazarii ’’de urgenta’’ pentru cei care sunt doar in trecere sau direct la fata locului, pretul unei camere in sistem self catering variind intre 15 si 35 euro/noapte.

Bucatarie si masa

Principalele taverne si restaurante in Olimpic Beach sunt situate pe strada principala. In Paralia Katerini am mancat foarte bine si la taverne situate spre capatul statiunii, undeva langa parcare intr-o zona prea putin circulata si am fost foarte multumiti de raportul calitate / pret. Ambele statiuni sunt, de departe cele unde se mananca cel mai ieftin pe litoralul grecesc si indraznesc sa spun ca preturile sunt chiar mai mici decat ofertele multor altor statiuni de pe litoralul bulgaresc sau romanesc.

Clasicul Gyros porneste de la 2 euro, 2,5 euro cu bautura inclusa, iar un meniu cu un singur preparat, salata si o bautura sau desert porneste de la 5 euro. Inghetata cea mai buna am servit-o in Olimpic Beach pe cand prajiturile de la o cofetarie din Paralia Katerini ne-au dat pe spate.

Nici pentru cei cazati in regim self catering ca si noi, nu sunt probleme. Majoritatea cumparaturilor le-am facut de la LIDL sau de la supermarketul specific grecesc, ambele situate in Paralia Katerini. Mai exista bineinteles si alte magazine alimentare la fiecare intersectie, sau magazine cu fructele expuse la strada pe langa care nu poti trece indiferent fara sa cumperi cate ceva. Un lucru foarte interesant este faptul ca apa minerala carbogazoasa are pretul aproape dublu fata de apa minerala plata. Este recomandat sa cumparati apa la bax pentru ca pretul este mult mai mic (1,6 euro / bax) fata de pretul pentru o sticla care de multe ori sarea de 1 euro.

Plaja si Marea

In ambele statiuni, in zona centrala, plaja este destul de aglomerata. Nu pot sa fac prea mare comparatie intre cea din Olimpic Beach si cea din Paralia Katerini pentru ca sunt aproximativ la fel. Poate cea din Paralia este mai ingusta, dar este acelasi nisip fin si intrarea in marea limpede este la fel de lina.

In majoritatea zilelor, atat in concediul din 2008 cat si ultima oara in 2011, preferam plaja situata intre cele doua statiuni pentru ca nu este deloc aglomerata si are ca peste tot cabine de schimb si dusuri, iar locul de parcare, daca am preferat sa mergem cu masina chiar daca distanta pana la plaja nu este mare, nu a fost niciodata o problema, pentru ca este parcare amenajata pe marginea drumului.

Latimea plajei este de aproximativ 50m, iar intrarea in mare se face, dupa cum spuneam mai devreme, lin. La un moment dat marea se adanceste pana undeva la 2m dupa care nivelul apei scade pana la nivelul soldului pentru o buna bucata de suprafata, paralel cu tarmul. A fost foarte usor sa o ducem si pe fetita noastra cu colacelul ei in forma de iepuras (cumparat de la un magazin din statiune cu 6 euro), pana departe in larg, iar noi sa putem inota pe langa ea.

Nu am prins valuri decat intr-o singura zi cand mie chiar mi-a fost frica sa intru in apa, mai ales ca nu pot sa ma laud ca fiind o buna inotatoare. Baietii, insa, au fost in culmea fericirii si abia am reusit sa-i scoatem afara.

Distractie si Relaxare

Ei... aici se poate vorbi de diferente intre cele doua statiuni. Daca Paralia Katerini este centrul agitatiei si aglomeratiei, in special spre seara, Olimpic Beach se prezinta ca o statiune linistita, cu cateva alei inverzite si bancute in imediata vecinatate a falezei, loc perfect pentru plimbarea de seara la malul marii.

In zilele cand ne simteam obositi preferam sa ramanem in Olimpic Beach, iar cand eram hotarati ca iesirea noastra sa se preluneasca pana tarziu, preferam Paralia Katerini pe care o strabateam de la un capat la altul pana simteam ca nu mai putem de durere de picioare. Ce mi-a atras atentia in mod deosebit au fost terasele de la malul marii din Olimpic Beach foarte frumos luminate seara (am pus cateva poze)

Majoritatea suvenirurilor le-am achizitionat din Paralia, unde preturile erau usor diferite fata de Olimpic Beach. De exemplu, o statueta de 10-12cm ce infatisa diferite zeitati antice care in Olimpic Beach era 5 euro, o gaseam cu 3 euro in Paralia fara probleme, iar exemplele pot continua.

Exista la tot pasul bijuterii vandute la metru din aur sau argint, dar sincer nu am avut niciodata incredere ca sunt intr-adevar ceea ce se presupune ca sunt si decat sa constat ca am fost pacalita, am preferat sa ignor ofertele de nerefuzat. Acelasi lucru pot spune si despre minunatele parfumuri de 3 euro, copii ale originalelor dar care nici macar nu seamana la miros cu acestea.

Am intalniti si discoteci sau cluburi atat in Olimpic Beach, dar mai ales in Paralia Katerini unde parca exista o concurenta permanenta intre ele, intrecandu-se in decoruri si lumini.

Cand ne intorceam intr-o seara din Paralia Katerini catre Olimpic Beach am avut placerea sa admiram luna, in toata splendoarea ei mangaind marea linistita cu razele ei luminoase. A fost un peisaj de seara pentru care a trebuit neaparat sa ne oprim cateva minute in parcarea de la marginea drumului.

Concluzie

Ambele statiuni sunt atractive si potrivite pentru orice buzunar. Cu siguranta ca cele doua vacante ale mele aici nu au fost ultimele si as reveni cu placere oricand. Probabil, insa ca as evita varful de sezon estival in primul rand datorita caldurii greu de suportat si in al doilea rand din cauza aglomeratiei de care incerc sa fig in vacantele mele, chiar daca vorbim despre cea mai vizitata statiune greceasca de catre romani.


[fb]
---
Trimis de deliutza27 in 01.03.12 18:05:18
Validat / Publicat: 01.03.12 19:26:36
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 14157 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (deliutza27); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Centru comercial din Olimpic Beach
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20450 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[03.03.12 12:32:45]
»

Melodia postata se poate sterge/schimba!

alexiana
[27.04.12 09:16:01]
»

In luna iulie voi merge si eu pentru prima data, in Paralia, cu fetita mea de 13 ani. Mergem din 6 iulie. Impresiile postate de dvs mi-au fost de mare ajutor sa ma lamuresc ce ma asteapta. O singura nelamurire: cam ce inseamna "caldura insuportabila"? Varf de sezon este in august, din cate stiu. In ce luna ati fost?

deliutza27AUTOR REVIEW
[27.04.12 11:06:30]
»

Ma bucur ca v-au ajutat impresiile postate de mine. Pana la urma, asta este scopul acestui site.

Concediul nostru anul trecut a fost in jurul datei de 10 septembrie. Ca sa va faceti o idee asupra a ceea ce inseamna ''caldura greu de suportat'' imaginati-va ca la ora 10 dimineata, in atat in luna iunie cat si in luna septembrie, tepmeratura urca pana la 36 grade - daca vremea este buna si nu ploua. La amiaza este practic imposibil sa stai in soare, fara macar o umbrela. E si foarte cald si arde soarele. Noi mergeam la plaja dimineata de pe la 8-9 (depinde cat de devreme ne trezeam) pana pe la ora 11, maxim 11.30. Dupa-masa dupa ora 16 mergeam iar.

Referitor la zile ploioase, chiar daca veti prinde ploi, clima de acolo nu se compara cu cea de pe litoralul romanesc. Nu va ploua decat izolat si de scurta durata dupa care e iar soare.

Sper sa aveti un concediu placut si daca pot sa va fiu de folos si cu altceva, cu cea mai mare placere!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ionescunic CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[27.04.12 18:43:06]
»

@alexiana: Ca sa intelegi ce inseamna caldura insuportabila e bine sa stii ca, la noi la mare temperatura maxima e cam de 32-33 grade celsius, eu am trait si 40 in Paralia in septembrie si am facut insolatie pentru prima data in viata... cu sapca in cap si umbrela si tricou pe mine, nu e placut deloc.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alexiana, deliutza27
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Katerini:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.0435950756073 sec
    ecranul dvs: 1 x 1