GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pentru vara 2017 am programat o vacanță în Franța, mai precis în Alsacia, iar orașul Colmar a fost desemnat să ne fie gazdă pentru sejurul nostru de 9 nopți. În luna februarie am achiziționat biletele de avion (la albaștri) cu destinația Stuttgart, iar de aici am închiriat mașină. Distanța de la aeroportul Stuttgart până în Colmar este de aproximativ 225 km, iar durata parcursului este de vreo 2 ore și jumătate. Drumul se parcurge în proporție de circa 80% pe autostrăzi, cu mențiunea că A35 este una din foarte puținele autostrăzi fără taxă din Franța. A35 începe la granița cu Germania și se termină la granița cu Elveția.
O altă posibilitate de a ajunge în Colmar/Alsacia o reprezintă Euroairport Basel-Mulhouse-Freiburg (aici ajunge compania mov), aeroport aflat la aproximativ 50 km de Colmar și care deservește 3 țări - Elveția, Franța și Germania. Detalii despre legături cu orașe din cele 3 țări - euroairport.com/en
Colmar (capitala departamentului Haut-Rhin, dar și, capitala, vinurilor alsaciene) este bine poziționat pentru a vizita regiunea, dar și pentru câteva excursii pe care le-am făcut în țările vecine - granița cu Elveția este la 50 km, iar cea cu Germania la vreo 25 km. Am făcut 2 excursii de câte o zi, în Elveția (am văzut două, sate, celebre - Lucerna și Zürich) și 2 excursii în Germania - dar despre acestea voi scrie la rubricile respective. Dacă tot sunteți prin zonă, puteți parcurge și, drumul vinului, care trece prin podgorii întinse care oferă și degustări (asta nu se prea potrivește cu volanul). După ce am decis să ne cazăm în Colmar, am închiriat un apartament, despre care am scris aici - vezi impresii.
Colmar este o veche fortăreață din Evul Mediu și păstrează o mare parte din centru său medieval, cu străduțe pietruite, înguste și întortocheate, cu biserici vechi, dar și cu case din lemn cu o vârstă respectabilă. Aceste case din Colmar, dar și din alte orașe din Alsacia, au, supraviețuit, celui de-al Doilea Război Mondial, deoarece s-a dorit cumva să se păstreze aceste oaze de frumusețe - doar așa puteți vedea case de 2-300 de ani, unele chiar mai mult. Puteți să vă plimbați ore în șir, fără un scop anume, pe aceste străduțe minunate, să admirați și să fotografiați casele pitorești - doar să aveți încălțăminte comodă.
Alsacia are o puternică influență germană, iar asta se vede și în arhitectura caselor, unde bârnele de lemn decorează fațadele. Se vorbește bineînțeles franceza, iar a doua limbă vorbită (și o știu toți localnicii) este germana.
Zona centrală, Petite Venise, are mai multe canale (de aici și denumirea de Mica Veneție) care fac legătura cu râul Lauch, ce trece prin Colmar, înainte de a se vărsa în rîul Ill și apoi în Rin. Aceste canale sunt decorate cu ghivece cu flori, dar și cu alte aranjamente artistice (voi atașa mai multe poze). Puteți chiar să faceți o plimbare cu barca pe aceste canale, cu gondolier inclus.
În această zonă pietonală, accesul auto este interzis (cu excepția celor care locuiesc aici), iar traficul este limitat la mașinile care aprovizionează magazinele din zonă (dar și acestea de la ora 23 seara până la 8 dimineața). Scăpând de grija mașinilor, rezultă o plimbare extrem de plăcută pe toate aceste străduțe, unde veți vedea o mulțime de mici magazine, dar și multe cafenele și terase, care la ceas de seară se umpleau de localnici și turiști. Nu lipsesc cofetăriile (oh my God, ce era pe-acolo) și gelateriile artizanale cu mențiunea că în Colmar, un, glob, costă între 2-2,5 euro.
Unele plimbări le făceam dimineața, când totul era liber și liniștit astfel că puteam admira și fotografia în voie. Mergeam în fiecare dimineață la una din, artisanal boulangerie, situate aproape de cazarea noastră, ca să ne luăm porția zilnică de produse de patiserie proaspăt scoase din cuptor - toate aceste produse (pâine, baghete, croissante în diferite variațiuni etc) se produc zilnic în anumite cantități, astfel încât dacă mergi spre prânz, vei cumpăra doar ce mai este în raft. Așa există garanția că totul este proaspăt, iar francezii sunt extrem de pretențioși la acest aspect.
Aceste boulangerie se deschid la ora 6 (duminica la 7) și se inchid la ora 14-15. Pentru cei care nu au citit reviewul despre cazare, le menționez și aici - Sandra et Fabrice, care nu au site (sincer să fiu la ce aglomerație aveau, nu cred că au nevoie) dar sunt pe Facebook - https://fr-fr. facebook.com/boulangerie. fabrice. Cealaltă este Chez Norbert - boulangerie-chez-norbert.fr
Seara, centrul era ceva mai aglomerat, multe magazine încă erau deschise, astfel că plimbarea putea fi, condimentată, cu vizitarea acestor mici magazine. Acestea vând multe produse locale, și nu doar alimentare. Fiind o regiune viticolă, magazinele cu vinuri sunt la mare căutare, sortimentele de vin produse aici pot fi degustate înainte de a le cumpăra. Fațadele magazinelor (multe dintre ele decorate cu flori) sunt deosebite și interesante - fiecare firmă vrea să ne spună o poveste. Fiind vară se putea sta la plimbare și mai târziu, mai ales că pe la 21.30-22 străzile se cam goleau. O casă deosebită, care apare în multe fotografii din Colmar, este Casa Maison Pfister, care datează din 1537 (voi atașa o poză).
În Colmar veți găsi și casa natala a sculptorului Frederic Auguste Bartholdi, cel care a realizat celebra Statuie a Libertății din New York - aceasta are o copie și la una din intrările în Colmar. Casa a devenit muzeu si se poate vizita - info aici - musee-bartholdi.fr (doar în franceză) sau aici și în engleză - tourisme-colmar.com/en/vi ... i-museum-colmar
Un alt simbol al Alsaciei îl reprezintă berzele, care apar cam peste tot, fie că sunt desenate, fotografiate, pictate sau sculptate. Totuși veți vedea și cuiburi reale prin Alsacia, mai ales pe drumurile de țară, în zonele mai liniștite, iar în Colmar am văzut unul singur chiar pe acoperișul catedralei St. Martin. Tot în centru veți găsi un magazin/supermarket Monoprix. Trebuie să încercați unele preparate cum ar fi tarte flambée (inclusiv cu zmeură) și renumiții covrigi bretzels.
Pentru cei care sunt cu mașina, două recomandări
1. încercati sa alimentați în timpul zilei, pentru că multe benzinarii sunt închise seara (după ora 18), iar la cele care mai sunt deschise, plata se face doar cu cardul.
2. există mai multe parcări în Colmar, iar lista acestora o găsiți aici - colmar.fr/zones-stationnement
Colmar este un oraș fermecător, cu multe căsuțe ca-n povești, și care merită vizitat - totuși alocați mai mult de câteva ore pentru a vă putea bucura pe deplin de farmecul lui. Sper ca pozele atașate să vă placă și, de ce nu, să vă determine să vizitați Colmar.
Alte saituri cu multe informații utile
tourisme-colmar.com/en/#/gallery/recent
Trimis de BOGDAN DSN in 08.02.18 18:52:33
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (BOGDAN DSN); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@BOGDAN DSN: Un orășel și o regiune care figurează de (prea) mult timp pe lista mea, iar reviewul și mai ales pozele tale extrem de reușite m-au convins - dacă mai era nevoie - că merită din plin un sejur ”așezat”, pentru a mă ”impregna” de specificul local.
Felicitări!
Și eu mă gândesc de mult la Colmar și Strasbourg. De ce ai folosit Stuttgart? Compania albastră are cumva low cost acolo? La Strasbourg, nu? Niciuna?
Pozele sunt excepționale! Acel aranjament cu diverse vechituri pe fațadă, am văzut în Bruxelles.
mult fotografiată este şi ˝Maison de Tetes˝ (1609) găzduieşte acum un hotel de 5 stele cu un restaurant celebru... centrul vechi pietonal este unul dintre cele mai mari din Europa, în plus amenajat intr-o mânăstire din secolul 13 în Colmar există unul dintre cele mai vizitate muzee din Franţa, Muzeul Unterlinden...
@Carmen Ion: Mulțumesc pentru aprecieri - îți doresc să ajungi pe aici, și mă bucur dacă prin acest review te-am determinat să, urci, Colmar în primele locuri de vizitat de pe lista ta.
Alsacia chiar merită vizitată și îți spun un secret (că nu ne aude nimeni) - după ce am citit câteva articole și am văzut poze aici pe AFA, în doi ani Alsacia a ajuns în fruntea destinațiilor de vacanță - la început de 2016 mi-am propus să vizitez zona, și după nici 2 ani, am reușit.
Succes!
@mihaelavoicu: Am folosit aeroportul din Stuttgart din 2 motive
- aici sunt zboruri low-cost (cu compania albastră) cu un orar foarte bun.
- închirierea unei mașini din Germania este mai convenabilă (a se citi un preț mai bun) decât în alte țări... de fapt este cel mai bun preț din Europa de Vest (este cea mai mare piață).
La Strasbourg nu sunt curse directe (implică o schimbare, nu sunt zboruri low-cost cu plecare din București), iar prețul la mașina închiriată este ceva mai mare.
Mai era varianta cu zbor la aeroportul menționat în articol (Euroairport) dar erau zboruri doar 1 dată pe săptămână și noi doream să stăm mai mult, plus închirierea mașinii mai scumpă.
Mă bucur că îți plac pozele.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2024 Colmar, spectaculos — scris în 21.11.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Apr.2023 Weekend în Colmar, orăşelul alsacian de poveste — scris în 11.06.23 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Riquewihr, culmea turismului viticol în Alsacia — scris în 12.12.19 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Ribeauvillé, satul din inima Alsaciei — scris în 29.11.19 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Vinul alsacian și Eguisheim, satul din turtă dulce — scris în 27.11.19 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Cu bărcuța și pe jos în Mica Veneție — scris în 01.11.19 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 La pas prin Quartier des Tanneurs — scris în 30.10.19 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ