ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.07.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 27.07.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2013
DURATA: 10 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Situl arheologic si vechea cariera de marmura din Aliki

TIPĂREȘTE URM de aici

Aliki este un loc important din punct de vedere arheologic dar si turistic, deoarece o multime de turisti din Thassos dar mai ales greci, veniti din toata tara, cu autocarele, vin sa vada situl arheologic. Asezata in partea de sud-est a Thassosului, Aliki se afla doar la 32 km de capitala Limenas.

In zona a existat o importanta asezare antica, chiar in spatele caselor care astazi sunt insirate pe langa malul marii. Se pare ca asezarea era bogata, fapt ce reiese din monumentele vizibile in zona - sanctuarul, pesterile rituale si cariera de marmura.

La intrarea in asezarea antica, treci pe langa un sarcofag inscriptionat, care dateaza probabil din perioada romana. Daca urci pe coasta golfului estic vei vedea intai sanctuarul antic, construit la mijlocul secolului 7 inaintea erei noastre, utilizat ca loc de rugaciune pana in primii ani ai crestinismului. Acopera o zona de 30 pe 15 metri si e format din 2 cladiri: cea sudica, bine pastrata si cea nordica, mai darapanata. Partea de sud e aproape patrata, (aprox 12 pe 13 metri) si avea in fata piloni. In interiorul cladirii erau 2 incaperi inegale. In cea mai mare se gaseste un altar pentru sacrificii, inconjurat de blocuri de marmura. Constructia, construita in jurul anului 500 inaintea erei noastre, este considerata cea mai veche structura de pe insula. Partea nordica, mai putin pastrata, este asemanatoare cu cealalta, si e de asemenea patrata (15 x 16.5 metri). Si aici era un altar de sacrificii.

Sub aceste structuri se pare ca au mai existat si alte cladiri antice. In timpul lucrarilor operate de arheologul T. Bent in 1886 s-a gasit o statuie a unui tanar, statuie care acum se afla in Muzeul din Istanbul. Deoarece se presupune ca sanctuarul era dedicat fratilor Dioscouri, patronii marinarilor, o multime de semne scrijelite pe marmura au fost interpretate ca apartinand marinarilor care veneau sa se inchine aici inaintea plecarii pe mare. Numele marinarilor, vizitatorilor sau corabiilor apar pe pietre: Sarapis, Hercules, Poseidon, Artemis, Asclepios.

Aproape de cele 2 cladiri s-a gasit un semn care spune ca una din cele 2 pesteri descoperite aici ii este inchinata zeului Apollo. In interiorul uneia s-au gasit vase si statuete din perioara antica si romana. Din pacate pesterile sunt inchise si nu le-am putut vizita.

In timpul perioadei bizantine sanctuarul antic a fost abandonat datorita trecerii la crestinism. Ulterior aici s-au construit 2 bazilici, cu 3 altare, separate de coloane, decorate cu pasari, pauni si alte animale. Se pare ca au fost construite la mijlocul sec. 5 si abandonate la mijlocul sec. 7, cam in aceeasi perioada in care s-au abandonat si cariera dar si asezarea muncitorilor de aici. Locuitorii din Aliki au migrat spre locuri mai sigure pe insula, ca sa evite raidurile piratilor. Oricum, unii au continuat sa ramana in asezare pana la distrugerea ei completa, tot de catre pirati, in 1651. O alta explicatie a abandonarii localitatii ar fi cea a unui cutremur.

Daca urci dealul, urmarind poteca, vei intra in vechea cariera de marmura. Marmura de aici, aflata la suprafata, a fost expoatata intre sec 6 si 7, perioada in care, in Italia, marmura de Thassos era extrem de apreciata. Se pare ca o parte a Parthenonului lui Pericle din Atena a fost ridicata folosind marmura de Thassos. Cea mai mare parte a peninsulei Aliki a fost excavata in acest scop. Dupa cum puteti vedea din poze, o multime de blocuri de marmura au fost lasate in cariera, cu toate ca erau terminate si pregatite sa fie urcate pe nave. Marmura de aici este inca exportata in toata lumea. (doar ca in zilele noastre cariera este alta, am scris si un review depre ea).

In trecut Aliki a fost o parte a teritoriului Theologos (sat de munte), folosita doar pentru pescuit si productia de ulei de masline. Se mai scotea si sare din salinele aflate pe marginea peninsulei. Astazi, dupa deschiderea sitului pentru turisti, Aliki a devenit o atractie a insulei.

Dupa parerea mea, dar din cate am citit si vazut, precum si a altor turisti din Thassos, Aliki este cel mai frumos loc din insula. Situl si vechea cariera contribuie la frumusetea locurilor cu un strop de istorie. Daca mai treceti prin zona nu ezitati sa le vizitati!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de luciaoradea in 23.07.14 23:41:54
Validat / Publicat: 24.07.14 01:40:24
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6031 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (luciaoradea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P39 Situl arheologic vazut de pe plaja
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21800 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

Alex_Macedo
[24.07.14 13:09:09]
»

... si un superbonus cat se poate se meritat!

Felicitari!

luciaoradeaAUTOR REVIEW
[24.07.14 22:56:39]
»

@Alex Macedo

Multumesc pt vot si superbonus! Ma bucur ca ti-a placut!

webmasterX
[26.11.17 01:24:45]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Descoperă zona Aliki-Thimonia» (nou-creată, între timp, pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alex_Macedo, luciaoradea
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Aliki - Agios Ioannis:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062085866928101 sec
    ecranul dvs: 1 x 1