ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.08.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUL-2015
DURATA: 4 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Revenire in Zagreb

TIPĂREȘTE

Asa a fost sa fie si sa revin dupa un an in Zagreb, orasul albastru si capitala a Croatiei. Prima mea tura in Zagreb, cea de anul trecut, a inclus o plimbare la pas, in trecere pe la cea mai mare parte a obiectivelor orasului.

Intrucat de data aceasta am stat patru zile in Zagreb, chiar daca motivul vizitei a fost de business, asta nu inseamna ca nu am gasit seara timp si pentru a imi satisfactie pofta de a mai vizita cate ceva, si cateva zile mai tarziu placerea de a va scrie Dumneavoastra cititorilor AFA.

Cazare

Cazarea a fost la Hotel Residence vezi impresii. Daca doriti o cazare foarte buna si mai aproape de centru si obiective, atunci optati pentru Arcotel Allegra Hotel si regasiti impresiile mele aici vezi impresii.

Documentare in limba romana

Sursa cea mai buna de documentare a limba romana pentru destinatia Zagreb este un mini-ghid AFA, trade mark @Costi si se gaseste aici vezi impresii.

Documentare in alte limbi

La hotel, dar si in zona turistica puteti gasi suficient material documentar turistic, care sa va fie de ajutor. Veti gasi brosuri si pliante, chiar si cartulii, in limbile germana, engleza, italiana, spaniola, altele.

As dori sa remarc faptul ca prezenta romaneasca in Zagreb incepe sa se faca tot mai simtita, informatia fiind preluata din doua surse locale, de la colegii mei din Zagreb, dar si de la hotel. Daca aceasta va fi si recunoscuta, poate intr-un viitor vom gasi si publicatii turistice despre Zagreb in limba romana.

Acces Zagreb

Zagreb este situat la circa 1000 km distanta de Bucuresti si 600 km de Timisoara, care se pot parcurge in circa 12, respectiv 6 ore. Intrucat nu aveam in plan sa vizitez nimic altecva pe traseu, m-am orientat cu optiunea de calatorie catre avion. Nici cu avionul nu este o mare fericire sa calatoresti catre Zagreb, intrucat nu exista cursa directa, varianata cea mai rapida pentru care am optat si eu este via Viena cu Austrian Airlines.

A doua oara

Aceasta a doua oara in Zagreb mi-a oferit posibilitatea, ca in cele 3 seri petrecute aici, sa vizitez obiective noi sau sa revad unele deja cunoscute, despre care v-am povestit dupa meu primul periplu turistic croat aici vezi impresii. Despre cele deja prezentate nu voi mai reveni cu articol nou, poate mai selectez ceva din poze sa adaug.

Voi relata in continuare plimbarea din prima seara, care a presupus vizitarea unor locuri noi.

Mijloace de transport in comun

La receptia hotelului am cerut informatii despre cum se ajunge in centru cu mijloacele de transport in comun si am sa va expun cateva informatii utile pentru aceia care veti opta pentru acest mod de a va deplasa in Zagreb. Exista o retea de linii de tramvaie foarte bine dezvoltata aici. Multe linii acopera aproape orice necesitate de deplasare in zona. Toate tramvaiele si autobuzele din Zagreb sunt vopsite albastru, culoarea orasului si a clubului sportiv fanion Dinamo Zagreb. Mijloacele de transport in comun sunt noi si confortabile, arata bine, se deplaseaza rapid, avand benzi delimitate, pe care alte vehicule nici nu au voie si nici nu se deplaseaza, ce mai: un transport civilizat! Tramvaiele circula pe banda de la trotuar.

Tichetele de calatorie se cumpara de la chioscuri sau si mai simplu direct din mijloacele de transport din cabina vatmanului sau a soferului. Tichetele ca si orice alt produs se cumpara in moneda nationala, kuna. Cursul de schimb la data acestei relatari era de 1 kuna = 0.13 Eur, curs stabil in ultimuii cativa ani. O calatorie costa 10 kuna. La calatoria dus cand am vrut sa cumpar biletul din tramvai si am inaintat vatmanului 200 kuna, acesta nu a avut rest, asa ca am asteptat langa cabina acestuia pana cand va avea sa imi dea rest. Cum aceasta nu s-a intamplat pana la statia de destinatie, pot spune ca am calatorit gratuit, desi nu am intentionat asta. La intoarcere am avut grija sa am kuna mai mici disponibili. A propos de banii croati - mi-au placut monezile lor care au gravate pe una din fete animale sau pasari.

Cum ne orientam cu si in mijloacele de transport in comun din Zagreb?

Mai intai trebuie sa avem o harta, un ghid ceva dupa care sa putem identifica directia groba de deplasare si mijloacele de transport, care circula in directia dorita. Aceastea o data identificate, ne putem posta in statie. In statii exista panouri, care indica liniile de tramvai, directiile de deplasare si durata pana la urmatorul mijloc de transport.

In tramvaie, exista mai multe panouri indicatoare care afiseaza pe 3 randuri urmatoarele informatii: capatul de unde a plecat, urmatoarea statie si capatul unde va ajunge. Al doilea rand, cel referitor la statia urmatoare, se schimba evident dupa fiecare statie parcursa.

Eu m-am deplasat circa 150 – 200 metri de la hotel pe jos pana la statia Ljubijska, de unde puteam opta pentru doua dintre cele 3 linii de transport care circulau pe acolo: anume 4 sau 11, care duceau catre centru, e drept nu catre aceeasi statie sau pe aceeasi ruta.

Astfel m-am urcat in tramvaiul liniei 4 cu care am calatorit circa 25 minute pana la stiatia Glavni Kolodvor, situata in Piata Tomsilav, la gara. Pe traseu am trecut prin dreptul Park Maksimir, care include si o gradina zoo, si prin dreptul stadionului GNK Dinamo.

Cealalta linie, 11, duce chiar in centrul centrului, la statia [b[Trg Bana Josipa Jelacica. Am folosit aceasta optiune la intoarcerea catre hotel.

Zagreb. Generalitati.

Altitudine: 122 metri deasupra nivelului marii; (in nord, nu foarte departe se inalta niste munticei cu o altitudine de 1000 metri.)

Suprafata: 650 kmp

Populatie: circa 800.000 locuitori.

Exista cinci centre de informare turistica: in aeroport la sosiri, in gara, in autogara, in Lotrscak Tower si in centru, la Trg Ban Josip Jelacic 11.

Zagrebul este format din Orasul de Sus si Orasul de Jos. Plimbarea urmatoare se desfasoara in totalitate in Orasul de Jos.

Obiective din Orasul de Jos

Am coborit din tramvaiul 4 la statia Glavni Kolodvor.

Pe stanga cum am venit se afla gara principala, unde opresc si trenurile internationale. Gara, monumentala constructie actuala, dateaza din 1892, la 30 ani dupa aparitia cailor ferate in Croatia. Cladirea prezinta elemente din perioada Renasterii si Neoclasicului.

Vis-à-vis de aceasta, adica exact unde am coborit se afla Piata Regelui Tomislav sau Trg Kralja Tomislava in limba locala. Regele Tomislav a fost primul rege croat. Piata este dominata de statuia ecvestra a regelui Tomislav. Tomislav a aparat zona continentala a Croatiei de atacurile maghiare si a unit pentru prima data landurile croate. A fost incoronat ca rege in anul 925 si a primit recunoasterea papala.

Continuam pe dreapta, perpendicular pe directia din care am venit.

Intram in Park Kralja Tomislava. Este un parc mic, dreptunghiular, unul din multele spatii verzi din capitala croata. In mijlocul acestuia se ridica o fantana. Pe latura mica opusa statiei (nordica) se afla Muzeul sau Pavilionul de Arta.

Pavilionul de Arta a fost initial ridicat sa serveasca drept pavilionul croat al Expozitiei din Budapesta din 1896. La inchiderea expozitiei, acesta a fost mutat la Zagreb fiind transportat cu trenul si inaugurat in 1898.

Dupa ce am traversat pe lung parcul, dar si strada Trg Kralya Tomislava, continuam pe aceeasi directie. Se deschide un nou parc tot de forma dreptunghiulara, de aceeasi marime ca precedentul, Park Josipa Jurja Strossmayera.

Pe latura nordica a parcului se impune Academia Croata de Stiinte si Arte – HAZU. Aceasta este gazduita intr-un palat monumental, construit in stil neorenascentist in anul 1880. La etaj este Galeria Strossmayer bazata pe colectia fondatorului sau, J. J. Strossmayer.

Traversam inca o strada si se continua cu un nou parc mic dreptunghiular. Acest parc este unul din cele mai vechi parcuri ale orasului. Este loc favorit pentru promenada al localnicilor. Aleile sale sunt flancate de platani grosi cu scoarta alba, multe rasaduri de flori si busturi ale personalitatilor croate. In mijloc se afla o fantana.

Pe flancul stang al acestui parc, pe strada Trg Nikole Subica Zrinskog la nr. 19 se afla Muzeul de Arhelogie, fondat in anul 1846. Acesta gazduieste expozitia permanenta, care este expusa la etajele al doilea si al treilea ale cladirii fosta Palatul Vranyczany- Hafner. Aici se gasesc colectiile: preistorica, egipteana, etrusca, antichitate clasica. La parter este o colectie numismatica. Eu am putut vizita insa numai Lapidarium, situat in curtea muezului, care prezinta vestigii romane din piatra din perioada romana, pentru ca m-am nimerit sa vizitez luni si ….

cum orarul de functionare este: marti, miercuri, vineri, sambata 10 -18; joi 10 – 20; duminica 10 – 13; lunea si de sarbatori inchis...

Tichete: 30 kn familie, 20 kn adulti, 10 kn diferite reduceri, tururi cu ghid in limbi straine 100 kn.

Dupa ce am vizitat curtea, in care se afla si o mica terasa (nu stiu ce cauta acolo!) am iesit pe ulita paralela din spate.

La prima intersectie, am schimbat directia catre stanga pe Ulica Nikole Tesle si am intrat intr-o zona cu mai multe terase si restaurante. Ploua tot mai insistent, dar mi-am tras gluga si mi-am vazut de drum. Am admirat ca erau multi turisti care nu renuntasera la plimbarea si vizita lor in oras din cauza ploii. Suntem tot mai aproape de centru. Sageti indicatoare la toate intersectiile te ghideaza catre obiectivele vizate.

Strada Tesla se continua aproape pe aceeasi directie cu Masarykova Ulica. La jonctiunea celor doua strazi se gaseste statuia lui Nikola Tesla (1856 – 1943), amplasata aici de la aniversarea a 150 de ani de la nasterea marelui om de stiinta si inventator. Tesla s-a nascut in Croatia de astazi, dar apartenenta sa nationala este revendicata si de sarbi. Tesla a ramas cunoscut datorita dezvoltarii cercetarilor privind curentul alternativ, razele X, undele radio, controlului de la distanta. Descoperirilor lui N. Tesla datoram astazi posibilitatea folosirii telefonului mobil sau internetului.

Continuam pe strada Masarykova pana ajungem in Piata Maresalului Tito la Teatrul National, alias Hrvatsko Narodno Kazaliste u Zagrebu, situat la adresa Trg Marsala Tita nr. 15. Numele pietei este dat de cel al fostului celebru presedinte al RSF Iugoslavia, Maresalul Josip Broz Tito. Doi celebri arhitecti vienezi F. Fellner si H. Helmer, care au proiectat alte 40 teatre europene, sunt realizatorii planurilor de proiect pentru Teatrul National din Zagreb ridicat in stil neo-baroc. Teatrul National a fost deschis in anul 1895 si gazduieste sub acelasi acoperis Opera Nationala, Baletul si Drama.

In fata teatrului se gaseste Fantana Vietii incadrata de o mica rotonda sau Zdenac Zivota.

Am parcurs in mare ce mi-am propus. Ploua tot mai insistent. Ma voi indrepta incet catre centru. Retur pe Masarykova si Tesla, apoi la stanga printre terase pana in Ilica Ulica, care la dreapta da in centrul centrului, Trg Bana Josipa Jelacica, care reprezinta si granita fictiva cu Orasul de Sus.

Trg Bana Josipa Jelacica a fost centrul comercial al Zagrebului inca din 1641, aici avand loc multe targuri de-a lungul anilor. Este o piata larga, inconjurata de cladiri impunatoare din secolul al XIX-lea. Piata a primit numele de astazi in anul 1848 in memoria banului Josip Jelacic. Acesta a fost general in armata austriaca si Guvenator (ban) al Croatiei din 1848 pana in 1859. Jelacic a ajutat Austria sa infranga revolutia maghiara din 1848 sperand ca va obtine o autonomie mai mare a Croatiei. Este considerat erou national in Croatia. Portretul sau se gaseste si pe bancnota de 20 kuna. Statuia ecvestra a banului Jelacic este opera sculptorului austriac A. Fernkorn. A fost amplasata aici in 1866, dar indepartata de comunisti in 1947. O petitie publica a cerut repunerea statuii in aceasta piata in anul 1990. Initial aceasta a fost plasata cu fata spre nord cu sabia orientata impotriva Austriei si Ungariei, apoi orientarea acesteia a luat pozitia de astazi pentru a evita conflicte diplomatice cu statul maghiar.

Si acum …. in statia de tramvai. Plimbarea s-a intins pe o distanta de 2.5 km.

Concluzie

In Zagreb m-am simtit bine, m-am simtit binevenit, m-am simtit intr-o capitala europeana civilizata. Te poti intelege in germana si engleza, oamenii sunt deschisi, pritenosi, spre deosebire de alta capitala recent vizitata, dar mai bine sa nu amintesc aici. Am vazut foarte multi tineri in rol de ghizi care insoteau grupuri particulare de 2 – 8 persoane, pana la ghizii clasici care insotesc grupuri mult mai mari. Exista un autobuz etajat, linie turistica, care face turul orasului. Tot in Zagreb puteti gasi cel mai scurt funicular din lume, care pleaca din Ilica Ulica foarte aproape de centru si urca numai 30 metri diferenta de altitudine, pana la Turnul Lotrscak.

Zona cea mai vizitata este cea descrisa de mine in articolul de anul trecut vezi impresii, unde in afara concentrarii majoritatii obiectivelor, exista cateva puncte de belvedere si o tesatura de stradute pietonale plina cu terase si guvernata de o atmosfera tanara, turistica, plina de viata.

Vizitati Zagreb! Va veti simiti minunat. Va fi un castig pe care il veti aprecia.


[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 01.08.15 18:20:51
Validat / Publicat: 01.08.15 20:41:42
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CROAȚIA.

VIZUALIZĂRI: 4982 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Pavilionul de Arta vazut din Piata Tomislav
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 66100 PMA (din 51 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster
[01.08.15 20:38:32]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

irinad
[01.08.15 22:17:50]
»

@Dan&Ema - Bine structurat, foarte util, plin de informaţii, aşa că ştiu sigur dacă voi ajunge prin Zagreb, cu ce voi pleca la mine.

Bravo, felicitări pentru un review atât de bine scris după un interval relativ scurt petrecut în capitala Croaţiei, chiar dacă e vorba de o revenire! A doua oară eşti, de regulă, mai atent!

Vacanţe plăcute în continuare!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[01.08.15 23:03:23]
»

Traseul descris in acest articol este total diferit de cel prezentat anul trecut.

ma bucur ca este util. Multumescde apreciere

calatorul
[15.09.15 16:57:06]
»

Frumos orasul, l/am vazut si eu in trecere, pret de o jumatate de zi si am ramas placut surprins. Vacante frumoase.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[15.09.15 17:39:12]
»

Da, frumos, frumos!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, Dan&Ema, irinad
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Zagreb:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.047373056411743 sec
    ecranul dvs: 1 x 1