GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Maslenica, două poduri cu același nume
În vacanța din vara aceasta, plecând de la Plitviča Jazera spre Zadar aveam două posibilități pentru drum: fie prin A1/E71/E65 până la ieșirea din marginea orașului Zadar, punctul de plată autostradă fiind Zadar 1, fie să urmăm drumurile locale 1 continuat cu 27 până la intersecția cu drumul local 54 (intersecția de la Zadron Obrovacki) și de acolo drumul 54 până la o alte intersecții cu drumurile ce duceau în Zadar. Am ales a doua variantă și pot spune că a meritat, am fost răsplătiți cumva.
Șoseaua bună, mult mai bună decât drumurile noastre europene, foarte liberă și deosebit de spectaculoasă prin munții cu pante mai domoale dar și mai fioroase ce ne arătau același gri argintiu, strălucitor sau întunecat, după cum era soare sau nori.
Ajunși la intersecția cu drumul 8 / Jadranska Magistrala, aveam de ales dacă intrăm pe acesta până la Zadar sau dacă o luăm la dreapta, câțiva km pe drumul 8 până la intersecția cu A1 ce ne scotea la marginea orașului de destinație și de unde intram iar pe Jadranska Magistrala. Am preferat stânga, drumul 8 în continuare pentru că am întâlnit pe hartă un nume ce mi-a trezit amintiri, podul Maslenica.
Ajunși la pod ne-am oprit alături de alți turiști. Podul trecut pe ghiduri ca important istoric nu are nimic spectaculos la prima privire. Peisajele sunt însă de vis. Este un pod metalic pe un arc de cerc solid și care, așa cum puteți afla de pe net, are o lungime de 315 m și este la 55 m înălțime față de luciul apei. Un pod nou, construit în anul 2015. Mult mai târziu, trecând pe el spre Zadar, aveam să vedem și locul din mijloc unde se poate face bungee jumping.
Am stat puțin să admirăm și să fotografiem apoi am plecat spre mica localitate în plină dezvoltare, Maslenica. Un loc micuț cu străzi înguste și în pantă, cu case noi sau renovate, pline de flori, care aveau cam toate anunțuri de închiriere. Am parcat în micul port și după o pauză de cafea am luat la pas malul mării, atât cât ne-a permis timpul.
Aveam să aflăm apoi că Maslenica este o mică stațiune turistică preferată de cei ce doresc o vacanță liniștită pe malul mării, alta decât Adriatica. Căci marea de aici se numește Novigrad / Novigradko More, cea care oferă locuri deosebit de frumoase în multele ei golfulețe - desigur că nu am ajuns în cele mai frumoase, doar în zona Maslenica și unde plajele sunt cu pietricele, așa cum sunt pe tot malul acestui golf.
Localitatea am trecut-o pe o listă pentru un eventual popas în viitor, ne-a plăcut mult și căutând apoi informații despre ea am aflat că este destul de solicitată de cei ce fac drumeții în Parcul Național Paklenica sau ciclism pe muntele Velebit. Iar ce m-a atras pe mine pentru viitor, năvodul bogat al pescarilor. Pentru amatori, mie nu-mi plac, midiile de aici despre care se spune că ar fi cele mai bune din Croația. Gustați voi!
Numele de Maslenica mi-a rămas în minte din anii când lucram și unde știrile despre războaiele sec. XX circulau repede și altfel decât la tv. Atunci am auzit prima dată acest nume și mi-a rămas ascuns undeva în memorie. Podul Maslenica era în trecut locul ușor de legătură între Croația continentală și Dalmația.
În timpul războiului de la sfârșit de sec. XX, în 1991, podul a fost distrus intenționat iar uciderea de către croați sau albanezi a sutelor de sârbi aici în zona protejată ONU a devenit cunoscută drept “Operațiunea Maslenica”, comemorată încă anual de sârbi la Belgrad, ocazie cu care încă mai cer să se facă dreptate. Cum spuneam, nimic nu se uită, totul este în așteptare aici în Balcani.
Marea Novigrad (orașul nou în traducere), este de fapt un golf al Adriaticii și legătura dintre cele două se face printr-un canal îngust care este traversat de două poduri, ambele în dreptul localității Maslenica. Podul ce aparține A1 este mai puțin spectaculos dar ceva mai larg, cel pe care am trecut noi este mai simplu, mai îngust și are o istorie tristă, așa cum am povestit pe scurt mai sus.
Acum fiecare dintre cei ce merg de la Zagreb la Zadar sau alte locuri de pe vestul Croației trec un pod Maslenica. Cei mai mulți trec peste cel ce aparține autostrăzii A1, aflat la 1,5 km de podul cu trista poveste despre care am fost uimiți să constatăm că știau destui turiști opriți acolo. De departe pot fi deosebite simplu căci podul pe care trece autostrada are arcul de susținere de culoare gri, podul cu trista lui poveste de război are arcul metalic roșu.
Pe hărți, ambele poduri se numesc Maslenica, cel pe care am trecut noi are de regulă semnul unui monument istoric. Deci când traversați golful Novigrad pe la Maslenica, vedeți pe care pod treceți dar peisaj mai spectaculos este pe la cel roșu, cu atât mai mult dacă prindeți un săritor. Iar dacă vă dați întâlnire la podul Maslenica, aveți grijă să specificați la care!
 
Webmaster, te rog atașează youtube.com/watch?v=h5WGmDTD8_g
Mulțumesc.
Trimis de elviramvio in 22.09.17 17:33:48
- A fost prima sa vizită/vacanță în CROAȚIA
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (elviramvio); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Zadar și împrejurimile, ZADAR".
--
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@elviramvio: Mă așteptam ca podul roșu să nu mai fie practicabi, să fie monument istoric. Dar ar fi păcat de peisaje!
@elviramvio: Putin pe langa SB dar ce frumos articol, felicitari, votat cu mare drag.
Interesant articol, ca de obicei. Podul roșu pare mai mic de 315 m în lungime, așa cum se vede din poze. Poate pentru că nu se vede și celălalt mal.
Păcat de cei ce-au pierit acolo!
Felicitări, am votat cu drag!
@doinafil:
Așa pare dar când mergi pe el îți dai seama că-i are.
Se mișcă al naibii de repede și bine cu reconstrucțiile, nu ca noi.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2021 Zadar - un oraș care merită vizitat — scris în 18.10.22 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Zadar, oraşul unde marea cântă la orgă — scris în 23.08.21 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Vechiul Zadar - partea a II-a — scris în 26.10.17 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2017 O parte a Zadarului vechi — scris în 10.10.17 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Catedrala Sf. Anastasia - Zadar — scris în 26.09.17 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- May.2017 Mânăstirea sărăcuților, Sf. Frane, Zadar — scris în 10.11.17 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ
- May.2017 Zadar, n-am fost în zadar (II) — scris în 06.07.17 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ