GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Fără indoială că Ţara Galilor, mai corect Ţara Galezilor, (sau Wales în engleză) nu este o destinaţie preferată de turiştii români şi cu atât mai puţin nordul acestei interesante ţări. Dacă totuşi cineva face o excursie aici, va alege cu siguranţă principalul oraş turistic Cardiff, capitala ţării, aşa cum am făcut şi eu când am păşit pentru prima oară pe aceste meleaguri.
Totuşi, adevărata frumuseţe a acestei ţări o reprezintă partea de nord cu Snowdonia Naţional Park, Insula Anglesey, minunăţiile din jurul strâmtorii Menai, plajele şi falezele de la Marea Irlandei (Irish Sea). Zona este foarte aglomerată de turişti, am întâlnit aici, în afară de autohtoni, englezi, nemţi, italieni şi olandezi. Printre ei şi un rătăcit ca mine din România. :) Asiaticii, pe care îi vezi cam peste tot în lume, nu erau pe aici, în schimb le-am remarcat prezenţa în Cardiff şi Swansea.
”Vinovat” pentru vizita făcută în mijlocul acestor minunate sălbăticii este colegul nostru Zlatna, care cu al său excelent articol despre insula Anglesey mi-a stârnit curiozitatea. Iniţial am vrut să vizitez doar această insulă, însă documentându-mă de pe net şi apoi de la faţa locului, am descoperit atât de multe atracţii turistice, încât cele trei zile de cazare luate în zonă au fost insuficiente.
Ţinta noastră pentru prima zi de vizită a fost oraşul medieval Conwy, al doilea centru turistic al ţării după Cardiff, aflat în apropierea locului nostru de cazare. Pentru a profita din plin de traseu, am ales unul pe coasta de vest a ţării cu trecere printr-un alt oraş turistic, Aberystwyth, în care am mai fost ( vezi impresii), dar mai ales pentru a traversa prin inima frumosului parc naţional Snowdonia.
Snowdonia Naţional Park
Înfiinţat în 1951 şi aflat la aproximativ 300 de km de Cardiff (100 km de Liverpool), în nord-vestul ţării, Snowdonia Naţional Park ( galeză : Parc Cenedlaethol Eryri) este cel mai mare parc naţional din Ţara Galilor şi al treilea din UK, după Peak District şi Lake District. Numele englezesc al parcului derivă din Snowdon (Eryri în galeză), Ţinutul Vulturilor, cel mai înalt munte din ţară, al cărui vârf (1085 de metri) l-am escaladat cu... un trenuleţ gen mocăniţă, dar cu cremalieră, despre care o sa povestesc într-un alt review.
De la sud la nord zona parcului este traversată de câteva şosele spectaculoase flancate de munţi şi păduri, în majoritate foioase, dar şi de căi ferate pe care circulă vagoane tractate de locomotive cu abur. Zona montană a parcului are numeroase lacuri glaciare, castele, cascade, locuri pentru alpinism, caiac-canoe, trasee pentru drumeţii şi multe alte activităţi în aer liber. Deasemenea, în parcul Snowdonia sunt câteva specii de arbori, păsări şi peşti nemaiîntâlnite în altă parte a lumii.
Zona este foarte vizitată de turişti, nu mi-a venit să cred, când am citit pe un pliant, că anual este vizitată de aproximativ 4 milioane te turişti!! Când mă gândesc că o ţară ca a noastră, mult mai frumoasă decât cea a Ţara Galilor, a avut anul trecut în jur de 600.000 de turişti străini, îmi vine aşa să-mi trag nişte palme. :((
Bodnant Garden
Pe parcursul traversării parcului Snowdonia am făcut câteva opriri, dar fără să ne abatem mult de la traseu din cauza timpului scurt avut la dispoziţie. O oprire ceva mai lungă am avut-o la un pod pe malul râului Conwy, într-un cadru natural de excepţie, de unde cu greu m-au putut urni însoţitorii mei. :(Următoarea a fost la nici 10 km de ţinta noastră, oraşul Conwy, pentru a vizita una dintre cele mai frumoase grădini botanice din Marea Britanie, Bodnant Garden.
Ce ne-a uimit la această grădină a fost faptul că deşi avea o parcare imensă, şi ne aflam într-o zi de lucru la sfârşit de septembrie, abia am găsit un loc unde să parcăm!! Maşini cu număr de Wales, Anglia, Germania, Italia, dar şi autocare moderne, cu numere ciudate pentru noi, stăteau cocoţate pe un deal într-o ordine perfectă şi cu ceva noroc ne-am ”aliniat” şi noi pe un colţ, deşi aveam un document cu „parking permit for disabled” pentru nepot.
Înfiinţată la sfârşitul secolului XIX grădina Bodnant reprezintă un mic paradis natural, populată cu plante din întreaga lume şi arbori de diferite specii. Are un lac frumos, o cascadă, o seră de iarnă, alei pentru promenadă şi multe, multe flori, în aranjamente care mai de care mai ingenioase. Intrarea costa 6,2 lire sterline (pounds) pentru adulţi şi 3,11 lire pentr copii.
Traseul nostru a continuat mai departe prin nişte localităţi deosebit de pitoreşti, în fiecare am văzut reclame cu diferite locuri de petrecere a timpului liber, numai că noi trebuia să ajungem cât mai devreme în Conwy şi am făcut pauze doar de o ţigară (deşi nu fuma nimeni :)). În următorul review o să încerc să vă prezint acest oraş care m-a fascinat din multe puncte de vedere.
Vacanţe cât mai plăcute!
Trimis de traian.leuca † in 09.01.17 16:41:10
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MAREA BRITANIE. A mai fost în/la: Londra, Cardiff, Swansea, Birmingham, Bath, Bibury, Windsor, Gloucester, Dartford...
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (traian.leuca †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Un an bun să aveți.
Foarte frumoase locurile vizitate, fixate prin fotografii și explicate prin review.
Am o întrebare și vă rog să citiți PM pe care îl voi scrie după ecou. Dacă îmi veți răspunde, să fie tot PM.
Cu mult bine.
Articolul este selectat ca fiind "de interes turistic crescut" (dintr-o destinaţie inedită sau de la care nu avem impresii recente).
Beneficiază în consecinţă de un spor de punctaj la voturile FB/FU şi B/U (eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@traian. leuca: Am citit cu mare placere articolul iar pozele mi s-au parut superbe.
De ce nu facem turism? pentru ca nu suntem in stare, am putea sa castigam numai din asa ceva, avem tot ce ne trebuie (geografic vorbind) si aici se opreste totul.
Foarte frumoasa zona si sunt convinsa ca mi-ar placea, insa pana o sa ajung pe acolo ma multumesc cu acest minunat articol.
Felicitari, sa aveti un an minunat, votat cu mare placere.
@mishu: Tare îmi este ciudă când văd atât de mulţi turişti în locuri ce nici nu se compară cu ce avem noi. De ce aşa? Sunt multe de spus, dar nu este cazul aici.
Mulţumesc pentru vizită şi apreciere!
@traian. leuca: Mulțumim că ne plimbați prin locuri pe unde nu am ajuns (încă!?).
În ceea ce privește turismul nostru, slab manageriat... m-am trezit cu o amărăciune în suflet. De aseară mi-am propus să scriu un review despre un Castel dintr-un orăsel de 35000 de locuitori din Ungaria și m-am împotmolit la început pentru că... ei au reușit din nimic să facă o minunăție, iar noi, țara și noi, orașul în care stau, blocăm proiecte care ar fi dezvoltat turismul balnear și cel montan... Uff!
Dacă tot mi-am vărsat năduful, poate reușesc să scriu și articolul ăla într-un ton mai liniștit...
@Cdia: Interesant articolul tău despre castelul Almasy și-ți înțeleg ”Uff”-ul.
Și eu am vizitat un castel anul trecut, tot în Ungaria, și am avut același ”Uff! ” (vezi impresii)
Totuși, nu dispera, se va face și la noi, ai puținică răbdare!
Am si eu o intrebare, pentru ca nu le am cu istoria sau geografia. Ce rasa sint autohtonii?
@adri-nico: Galezii, Cymry (camrii în limba natală şi welshi în engleză) sunt, ca şi britonii, popoare de limbă celtică.
Aproximativ 2 milioane de galezi trăiesc în Ţara Galilor, dar mai sunt şi în Patagonia, o provincie care se întinde pe teritoriul a două state, Chile şi Argentina.
Deşi statul galez face eforturi considerabile de a păstra limba galeză, total diferită de cea engleză, 80/% din populaţie vorbeşte limba lui Shakespeare.
@traian. leuca: Citit, placut, votat!
Ma bucur ca de la mine a venit a venit ZB!
@adrianaglogo: Săru' mâna! Aştept să vă înscrieţi pe lista întâlnirii anuale AFA de la Slănic Moldova.
O seară frumoasă!
@traian. leuca: Aoleu, sa nu se interpreteze in vreun fel gluma asta!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2018 Conwy și Llandudno — scris în 05.08.19 de alxmst din LIVERPOOL - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Castele în Ţara Galilor şi o impunătoare catedrală în Anglia — scris în 14.07.19 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Mar.2017 Conwy, oraşul din spatele meterezelor — scris în 07.06.17 de Radu Tudoran din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Sep.2016 Cu mocăniţa pe vârfuri alpine — scris în 22.09.17 de traian.leuca † din PLOIEșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2016 Strâmtoarea Menai şi împrejurimile — scris în 03.03.17 de traian.leuca † din PLOIEșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2016 Surprizele din North Wales — scris în 19.01.17 de traian.leuca † din PLOIEșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Fishguard - orășel în Țara Galilor — scris în 04.11.16 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ