ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.08.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAR-2007
DURATA: 6 zile
prieteni
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Tinutul “sarii de mare”, al stridiilor si al vinului (II)

TIPĂREȘTE

Sa recapitulam deci.

Daca am rotunji colturile “Hexagonului”, ce reperzinta de fapt forma geografica a Frantei si am transforma-o intr-un mare ceas de perete, orasele Honfleur, Deauville si Trouville, de unde ne-am inceput periplul litoral, in sens invers al acelor de ceasornic, ar fi situate cam pe la ora 12, Mont Saint-Michel si Saint Malo ar fi cam pe la ora 11, Bretania ar ocupa spatiul orei 10, Vendeea, departament al "Tarii Loarei" ar fi situata pe la ora 9, parcurile de stridii din Charrente ar fi situate pe la ora 8 iar tinutuul vinului, Gironde, s-ar situa in dreptul orei 7.

Daca Normandia e “bucataria Frantei” si e renumita pentru cele 5 plaje pe care au debarcat “aliatii” in al doilea razboi mondial, daca Bretania e tinutul pescarilor, al stancilor pline pasari si al cetatilor de pirati, daca Tara Loarei e cunoscuta drept patria ciudatilor megaliti (dolmene, menhire) si a parcurilor de recoltare a "sarii de mare", daca Charrente e renumita pentru parcurile sale de stridii si midii, atunci regiunea Gironde e vestita prin cea mai inalta duna din Europa, (Duna lui Pilat) si prin podgoriile sale celebre, Bordeaux si Saint-Emilion. Toate aceaste regiuni de pe cadranul nostru imaginar, incepand de la aora 12 si pana la ora 7, sunt scaldate de “joaca” perpetua si cotidiana a mareelor, a fluxului si refluxului, pentru care exista calendare ce se-ntind de-a lungul intregului an (Meteo et Marees), un fel de “cotele apelor Dunarii”, (Zimnicea, tridtati tentimetr, Calafat, dvadtati dva tentimetr, Modova Noua adinnadtati tentimetr…), calendar maritim ce-ti indica in fiecare localitate costiera, in fiecare zi a anului, inaltimea maxima atinsa de flux, care pe-aici, uneori, depaseste 12 m! . De aceea sa nu ramaneti mirati daca veti vedea in regiunea Gironde niste cabane de pescari cocotate pe picioroange, numite ”maisons-piloti”. In folcorul local al glumetilor se spune ca aceste cabane sunt “mangaiate pe fund la flux de mana uda a oceanului, dar…care le uda mai intai pantalonii” iar refluxul, in caz ca s-au lasat mangaiate, “le agata la uscat de un nor”.

Dar pana la “tinutul vinului” mai avem cale lunga, suntem de-abia in dreptul fortaretei “La Rochelle”, una dintre cele mai frumoase "cetati-port" din Franta, pe care am vizitat-o intr-un martie cam ploios... Printre altele fie spus, fiiindca veni vorba e vin, faimosul vin rosu merlort demisec sau demidulce de Bordeaux este egal, ca gust si ca savoare sau poate chiar inferior Jidvei-ului sau Murfatlar-ului nostru, dar vechimea lui si promovarea lui prin adevarate campanii nationale a fermelor private si a marilor restaurante si magazine ce-l comercializeaza, cat si implicarea statului, i-au marit mult valoarea si pretul. Vinul de Bordeaux a devenit un etalon pentru altii, un “brand” pentru francezi.

Toti regii Frantei traiau cu sabia lui Damocles deasupra capului, caci din nord erau atacati de vikingi iar dinspre Vest erau atacati de bretonii din Marea Britanie. Si care apareau ca din senin de pe mare cu multe zeci de corabii, adevarate “armade” ce intunecau orizontul. Forturi precum Saint Malo, Finistere, La Rochelle sau Fort Boyard au aparut tocmai ca o reactie de aparare impotriva acestor dure atacuri navale.

La Rochelle are doua turnuri (bastioane) de aparare, un port ferit de stihiile marii in care gasesti sute de yahturi care, la flux plutesc pe apa iar la reflux plutesc pe noroi, aplecandu-se intr-o rana.

Unele dintre aceste yahturi sunt "de inchiriat", de obicei cu “ziua”, altele “au un stapan”, ce plateste o taxa primariei, precum noi platim o taxa de parcare pentru automobilul nostru. Yahturile nu sunt atat de impunatoare precum in rada portului Monaco, spre exemplu, unde aceste yahturi s-au transformat in adevareat rezidente de lux, vile plutitoare ale bogatilor planetei.

Cel mai vestit dintre navigatorii ce-au strabatut Atlanticul sau a facut inconjorul lumii in veliere cu 3 catarge, pornind din acest port, este Eric Tabarly, care avea in echipaj si un marinar originar din La Rochelle, numit Francis, pe care-l vezi inca si azi vanzand carti postale in “Place de la Forche”, carti postale reprezentand marea lui pasiune, marea inspumata. Dupa numeroase victorii in competitii marinaresti, in ultima sa cursa, pornita tot din La Rochelle, ambarcatiunea sa cu panze, Pen Duick, a fost gasita plutind in deriva, goala, ca o corabie fantoma, fara capitan. Si azi ramane un mare mister disparitia corabierului francez dar, lumea e impacata…se pare ca nimeni nu concepea ca Tabarly sa-si gaseasca sfarsitul decat pe mare, careia i-a dedicat intreaga lui viata. Mara l-a nascut, marea l-a luat!

Cea mai frumoasa imagine a fortului La Rochelle se obtine dinspre mare, seara, cand cele doua turnuri de aparare si de acces in rada portului sunt intens luminate.

Langa fortul La Rochelle, se si afla o insula "exclusivista", nimita “L’ile de Re” (insula Re).

Accesul pe insula este limitat. Aici locuiesc sau au rezidente temporare mai multe personalitati al Frantei, precum oameni politici, oameni de afaceri, vedete sportive, de cinema sau de muzica usoara. Aici au avut case de vacanta Adamo, Joe Dassin sau Eric Tabarly. Insula, in urma cu 2 decenii era inca despartita de continent de un chenal de apa, precum e fost odata si Mont Saint -Michel. Locuitorii insulei Re, insa, “au pus mana de la mana” si au construit un dig de 3 Km, astfel incat azi se poate ajunge pe insula si cu automobilul. (acest lucru imi aminteste de soseaua de proasta calitate de 40 de km Tg. Mures - Campul Cetatii, sosea care, dupa ce un "nume politic" important al tarii si-a construit acolo o vila de vacanta. Exact pana la acea vila, drumul a devenit excelent!

Cine a zis ca politicienii nostri nu se preocupa de infrastructura tarii?

Pe “L’ile de Re”, la Nisa, Biarritz, Cannes, Chamonix sau Monaco, (paradis fiscal unde nu platesti nici un impozit la stat dar pretul unei camere de hotel sau al restaurantului te cam “usuca), sau in "DOM-TOM", (adica acele foste colonii, “DOMaines et Terres Outre Mers”- teritorii de peste mari si tari, dar care fac parte integranta din statul francez-Guadelupa, Martinica, Seychelles, Reunion, Corsica) si-a instalat resedinte permenete sau de vacanta, actualul “regim burghezo-mosieresc” francez, ce-a castigat banii in mod cinstit, fie prin munca proprie fie prin exploatarea mainii de lucru ieftine venita din fostele colonii (mai ales Maroc, Tunisia, Algeria sau unele tari din Africa centrala). Nu insa si fostul primar al Parisului si fost presedinte al Frantei, Jacques Chirac, care si-apus si el “bani la ciorap” pentru zilele negre de la pensie in valoare de vreo mie de hectare de litoral si-un mic castel de vacanta intr-o fosta colonie franceza nord-africana… un mizilic, ce mai!... Pana aici, totul e OK, dl. Chirac a muncit, a fost o personalitatea importanta si iubita, a condus o tara si o capitala europeeana, nimic de zis! , dar atrocele “Fisc” francez, non-dependent politic, a descoperit vreo 200 de angajati ai primariei din “orasul-lumina”care erau trecuti fictiv in condica de prezenta, zilnic, si care incasau salarii babane ce se regaseau in buzunarele cui trebuie. Ancheta e in desfasurare.

Dar sa revenim o clipa pe urmele pasilor nostri si sa va descriu spectacolele ce se tin in Vedeea la “Puy du fou” unde s-a construit un mare amfiteatru roman pentru public si unde, ajutati de tehnica”tri si cvdri-spatiala sau dimensionala” (3 D si 4 D), un grup de electronisti si multi, multi actori reproduc scene din istorie, mult gustate de public. Exista mai multe sectiuni.

1. - Satenii dintr-un sat normand asista veseli la o nunta ce s-antins pana-n zori, cand deodata, apar plutind in liniste pe apa, o duzina de corabii lungi din care tabaresc fiorosii vikingi ce le strica petrecere. O corabie se scufunda invaluita in fum si in aplauzele spectatorilor, care, precum la un meci de fotbal, "tin cu-ai lor", adica cu nuntasii gali. Se dau lupte grele, efectele speciale imita de minune sangele, focul si teroarea.

2. -Ne aflam in Roma antica in interiorul Colosseum-ului, unde tocmai are loc o cursa de care de lupta, o lupta cu gladiatori si o lupta intre gladiatori si animale de prada, o “comada speciala de lei si tigrii” adusa din Africa. Putem asista chiar si la o execurte “pe viu”, caci gladiatorul ce va muri a luptat prost si mai toate vestalele din loja imperiala, chiar si imparatul insusi si toata plebea, intorc degetul cel mare in jos, e “digito verso”! , cosmarul oricarui gladiator si deliciul intregului public!

Apoi mai exista batalii intre oameni si fantomatice fiinte care alearga peste tot, unele se aseza chiar si pe capul unor spectatori, sau main putem asista la un asalt barbar asupra unei cetati medievale, cetate aparata doar de un singur “super-Fat-Frumos” vendeean, inarmat doar cu o sabie aruncatoare de flacari. Un fel de "Rambo" sau "Terminator" al vremilor de mult apuse. Apoi mai exista, dar nu zilnic, si un “mega-show”, cu teme diverse, la care participa sute de actori, e-o "paine buna pentru locuitorii comunelor din jur", imbracati in regi, regine, menestreli, cavaleri (care vor salva onoarea reginei), barbari invadatori, ba are loc chiar si arderea pe rug a unei vrajitoare. Un fel de Festival medieval al Sighisoarei, care a ramas insa doar la stadiul de 2 D. In alte sectiuni putem fi teleportati in Egiptul antic, unde tocmai debarca imparatul roman Antoniu, venit in “vizita de lucru” la frumoasa Cleopatra, eveniment prezentat cu efecte impresionate de “sunet si lumia” prin tehnologia 3 D si 4 D.

Acelasi gen de spectacol si tehnologie au fost aplicate si-n “Futuroscope”, un parc de distractii nu departe de “La Rochelle” si unde intrarea costa 62 euro (!! ), dublu fata de “Puy du fou” (prin rezervare, pretul scade la 58, 5 euro, orar 9-22, 30).

La Futuroscope am ajuns intr-o zi ploioasa, deci spctacolele in aer liber n-aveau loc. Ce poti vedea la Futuroscope? Iluzii, magie, calatorii printre astrii in sala “CINEMAX” (un cristal ce-a rasarit din pamant datorita fortelor sale telurice, "cristal" dotat cu amfiiteatre unde ti se aplica niste ochelari speciali si asisti la anumite programe iluzorii, foarte atractive si dinamice). E interesant mai ales sa-i vezi pe tinerii spctatori cum traiesc momentul, se agita, se ghemuiesc, se prind de maini, sar in sus, se sperie sau chair tipa in cor. In aceeasi incinta puteti servi si o mancare a secolului XXV, preparata in “bucataria moleculara”, un fel de sala de mese de pe “Star Treck, unde ajungea doar "sa-ti imaginezi" un anume fel de mancare si el se sistetiza “instant” in fata ta. Alta cladire interesanta este “Cetatea numerica” o imensa geoda ce simbolizeaza un rasarit de stea, intr-un univers dominat doar de Spatiu si Timp, care se intrepatrund fara incetare. Un alt ansamblu arhitectural este si “Covorul magic” asemanator unei orgi inalte de 60 de metri si care are vreo 20 de intrari. Seara, aceasta orga ne prezinta un superb spectacol luminos datorita fibrelor optice care ridica fasciculul lumios si colorat de la 2 la 35 de metri. , fara bagheta magica a lui Jean-Michel-Jarre, a Samantei sau a printesei din povestile fratilor Grimm. Nici “Cladirea cu animale a viitorului” nu e de lepadat.

“Futuroscope”, este o conceptie a arhitectului Denis Laming.

La Futuroscope mai ai de vizitat si programul “Futurorobot” sau “Atelierele lui Arthur”, unde urmaresti in sistemul 4 D, o calatorie prin catacombe, tuneluri, lumi stranii de pe uscat sau de pe fundul marii, insotit de micutul Arthur, care te incurajeaza tot timpul, in fantastica lumea Minimoys. Mai ai si “Un safari in viitor” sau un "Zbor printre astri".

Dupa ce v-ati legat centrurile de siguranta, veti porni de pe steaua Vega, spre Sistemul nostru Solar…dupa o scurta calatorie printre stele, va apropiati de Norul lui Oort, centura formata din mii de meteoriti, facem slalom printre ei, depasim in viteza planetele "de gheata" Pluto, Uranus si Neptun, apoi ne apropiem de inelele giganticului Saturn, formate din milioane de roci ce graviteza in jurul lui. Ne mai lovim de cate una dar scapam teferi! Ajungem in dreptul marii “pete rosii" a lui Jupiter, patrundem prin norul de gaz ce-l inconjoara, vedem suprafata lui, vizitam "Io" si "Europa", doi sateliti de-ai sai unde se presupune ca exista viata, apoi ne apropiem de "planeta rosie", Marte, e gata-gata sa ne ciocnim de “Mariner Mons” inalt de 25 de Km, cel mai mare vulcan din Sistemul Solar. Spre aceasta planeta, intr-un viitor apropiat, si mai ales dupa ce iese din criza mondiala, Omul va porni la drum, ca sa intemeieze acolo o "colonie de rezerva", in caz ca Soarele va da semne de batraneste, caci nici el nu va trai o vesnicie, doar 12 miliarde de ani. Acum are 6. Terenul de pe Marte va fi scos la licitatie, asa cum se procedeaza deja si cu cel de pe Luna. Ah! Ce afacere buna pentru agentiile imobiliare care acum o duc prost! Urmeaza Terra, pe care o vizitam de la 300 de km inaltime, distingem pentru o fractiune de secunda, continentele, oceanele, muntii Alpi, “Futuroscopul”, Turnul Eiffel, “cizma” italica, zidul chinezesc, Nilul, Pentagonul, (relatiile cu americanii nu trebuie neglijate! ) Si, daca s-a distins zidul chinezesc, fara doar si poate c-a aparut pe undeva si canalul "Dunare-Marea Neagra", care e vizibil chiar si de pe Luna. Ne continuam voiajul trecand prin “cuptorul de 400 de grade, de pe Venus”, in sala se face dintr-o data parca mai cald, trecem pe langa minuscula planeta Mercur si plonjam in final in masa de heliu si hidrogen fierbinte ce formeaza steaua noastra mult iubita, sursa a vietii si-a tot ce ne inconjoara, Soarele. Naveta noastra imaginara se opeste in mijlocul Soarelui, in “core”, acolo unde temperatura lavei atinge 20 de milioane de grade Celsius. Aici, va trebui sa coboram din naveta pentru ca voiajul nostru astral s-a terminat. Caldura innabusitoare din sala ce apare pentru un scurt timp, si care sugereaza faptul ca esti in mijlocul unei stele, te anunta ca "show"-ul s-a terminat si te indeamna politicos sa servesti afara un suc rece.

Voiajul nostru in Vandeea a luat sfarsit dar nu si toate minunatiile Frantei…

Dorgo


[fb]
---
Trimis de dorgo in 22.08.10 11:04:11
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA. A mai fost în/la: Normandia,Bretania, Provence, Paris
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2568 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Parcarea si cateva bastioane ale fortaretei La Rochelle
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 4200 PMA (din 7 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster77
[22.08.10 11:37:54]
»

mutat la sectiunea deja existenta "Descopera Vendeea" (definita de acelasi user nu cu mult timp in urma)

bubumaia
[22.08.10 15:56:04]
»

@dorgo, tu vei fi fost francez intr-o viata anterioara? Pare-se ca multe afinitati te leaga de acele meleaguri...

dorgoAUTOR REVIEW
[22.08.10 18:59:29]
»

Am avut o profa de franceza excelenta! Si-mi placea sa citesc Pif si alte benzi desenate

luciaoradea
[22.08.10 23:18:54]
»

Interesant "Futuroscope"-ul! Pacat ca nu ai si poze din interior!Cred ca merita o vizita!

dorgoAUTOR REVIEW
[24.08.10 18:31:49]
»

Caut poze dar le am pe un pps si le scot greu de acolo, stiu ca am pe undeva o fotografie cu cateva fete din grup cu ochelari mari pe fata inainte de a se stinge lumina...apoi, incepi sa calatoresti...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
bubumaia, dorgo, luciaoradea
Alte impresii din această RUBRICĂDescopera Vendeea:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058794975280762 sec
    ecranul dvs: 1 x 1