ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.06.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Pitești
ÎNSCRIS: 23.07.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
APR-2018
DURATA: 1 zile
prieteni
7 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Valletta - orasul Cavalerilor Ioaniti

TIPĂREȘTE URM de aici

Prima noastra zi in Malta a inceput foarte devreme. La ora 2.15 am plecat din Pitesti, zborul nostru fiind pe la 6 dimineata. Zborul a fost placut, o parte dintre noi am si dormit putin.

Am ajuns la hotel mai tarziu decat ne asteptam, din cauza traficului foarte intens. Am primit rapid camerele si in cateva minute am pornit spre Valletta. Nu voiam sa pierdem timpul, pentru ca in programul nostru aceasta era singura zi pentru capitala.

Cateva cuvinte despre Valletta, adunate din diverse surse.

Este cea mai mica dintre capitalele din UE. Are o suprafata de 0.8 km² si o populatie sub 10.000 locuitori (in 2005). Din explicatiile auzite pe vaporasul cu care ne-am plimbat intr-una din zile, am aflat ca in oras si satelitii lui traiesc 100.000 oameni.

In oras exista 320 monumente istorice, fiind unul dintre orasele cu cea mai mare densitate de astfel de monumente.

Orasul dateaza din secolul al XVI-lea, de la sosirea pe insula a Cavalerilor Ioaniti si este asezat intre doua porturi naturale, Grand Harbour si Marsamxett. Mai exact, a fost fondat in 1566 de Marele Maestru Jean de la Valette, de unde i se trage si numele.

Ordinul Cavalerilor Ioaniti a fost întemeiat în anul 1099 la Ierusalim, de un grup de negustori din Italia. Simbolul acestui ordin, Crucea Malteză, este o cruce albă în opt colţuri.

Scopul lor era de a ingriji pelerinii care se imbolnaveau si de a-i sprijini pe saracii care veneau sa să viziteze locurile biblice. Dupa aproape 100 de ani, cavalerii au fost izgoniti de catre turci din Ierusalim, ajungand in Cipru si apoi in Rhodos. In 1523, cand au fost izgoniti si din Rhodos, au primit de la puterile europene insula Malta, pe care au stapanit-o pana la ocuparea ei de catre Napoleon Bonaparte, in 1798. In aceasta perioada insula a cunoscut o dezvoltare deosebita si un avant extraordinar al constructiilor. Atunci s-au ridicat numeroase fortificatii dar si biserici si cladiri impunatoare, care au rezistat pana astazi.

Cu timpul, telul cavalerilor s-a schimbat, fiind acela de a opri expansiunea turceasca. Ei au construit Fortul St. Elmo si au salvat Malta de Marele Asediu turcesc din 1565.

Dupa acest succes, cavalerii au hotarat sa realizeze o fortareata care sa reziste oricaror atacuri. Cu ajutorul Papei Pius al IV-lea, s-a inceput in anul 1566 constructia orasului La Valletta, inconjurat de bastioane si ziduri de aparare. In afara de acestea, in oras au aparut biserici si palate deosebit de frumoase, in care se gasesc si astazi opere de arta valoroase. Constructia orasului si a fortificatiilor a durat... 15 ani!! Fara comentarii, va rog!

In timpul celui de-al doilea razboi mondial, orasul a fost grav afectat de bombardamente si multe cladiri au fost avariate.

A fost refacut si din anul 1980 se afla pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

De asemenea, Valletta este considerat etalon universal pentru conservarea istorica, orasul pastrandu-si in mare parte trasaturile initiale, din momentul construirii sale.

Acum sa va spun ce am facut noi in Valletta.

Din Sliema se ajunge cu autobuzul (nr. 13,13A, 14,15,16) sau cu feriboat-ul. Noi am luat autobuzul 13, primul care a venit in statia de langa hotelul nostru.

Punctul terminus al calatoriei a fost in apropierea fantanii Triton. Aceasta se afla in oraselul Floriana, in afara zidurilor Valletei si a fost construita in memoria eroilor maltezi din al doilea razboi mondial.

Invariabil, toata lumea care coboara din autobuze se opreste langa fantana, pentru poze si pentru o scurta orientare. Este fascinant sa vezi cum piata se umple brusc cu zeci de oameni care coboara din autobuze, cu privirea in toate partile, parca pentru a nu pierde nimic.

La cativa pasi se afla City Gate, care strajuieste intrarea in oras. Am citit ca actuala poarta este a cincea in istoria orasului, construita intre 2011 si 2014. Prima poarta a fost construita intre anii 1566 – 1569, urmandu-i apoi inca patru, la diverse intervale de timp.

De la poarta intram pe cea mai importanta strada din Valletta, Triq Ir-Repubblika, care se intinde pana la zidurile de aparare ale fortului St. Elmo si de-a lungul careia se afla multe dintre obiectivele turistice ale orasului.

Imediat, in partea dreapta vedem o cladire noua, care este sediul Parlamentului maltez. Am remarcat ca aceasta cladire se armonizeaza perfect cu restul cladirilor, toate vechi, imbinand modernul cu liniile arhitectonice ale orasului.

Fascinati de furnicarul de oameni din jurul nostru, privirile ne sunt atrase de ruinele Operei Regale.

Aceasta a fost inaugurata in 1866, constructia ei fiind impusa de faptul ca teatrul Manoel devenise neincapator pentru iubitorii de opera. Soarta acestei cladiri nu a fost una tocmai buna. In anul 1873 a fost grav afectata de un incendiu, pornit de la partiturile compozitorului Mro Privitera. Remarcabil este faptul ca in numai trei zile se faceau deja planurile de reconstructie, care s-au finalizat in 4 ani.

In aprilie 1942 a fost grav avariata de bombardamente. Au existat multe proiecte de refacere, care au generat multe controverse. In prezent este folosita ca teatru de vara.

Mergand mai departe, gasim pe dreapta biserica Santa Barbara, datand din 1573, bineinteles trecand prin cateva restaurari. Este singura biserică din Malta care oficiaza servicii religioase în germană și franceză.

Pe partea stanga gasim Biserica St Francisc, construita la sfarsitul sec al 16-lea si refacuta 80 de ani mai tarziu, din cauza deteriorarii structurii.

In continuare se afla Muzeul de Arheologie, pe care noi nu l-am vizitat. Asa cum ne spune ghidul Calator pe mapamond, aici se pot vedea obiecte gospodaresti vechi de peste 2000 de ani, precum si relicve din perioada templelor neolitice: statuete, podoabe, obiecte religioase. Printre ele se afla o figurina din teracota care infatiseaza un cuplu imbratisat. Desi rudimentara, este importanta pentru ca este singura lucrare din neolitic in care este redata emotia umana.

In sfarsit, ajungem la obiectivul cel mai mediatizat din Valleta, si anume Co-Catedrala St. John.

Intrarea costa 10 E, cu o reducere pentru seniori. A fost construita intre anii 1572 -1577, ca lacas religios al cavalerilor. Vazand-o, nu poti sa nu te intrebi cum a fost posibil ca intr-un interval atat de scurt, cu mijloacele tehnice ale vremii, sa se ridice o cladire atat de impozanta... Sa facem comparatii? Nu, ca ne stricam ziua!

Pentru tot grupul nostru a fost cea mai impresionanta catedrala din cate am vazut. Stiam ca este minunata, dar una e sa fii citit despre ea, altceva a fost vazand-o. Am ramas efectiv fara cuvinte!

Exteriorul nu iti spune decat ca te afli in fata unui monument grandios, dar nu te avertizeaza cu nimic despre ce vei vedea in interior. Ajunsi inauntru, nu stiam la ce sa ne uitam, cateva minute am fost nauciti, pur si simplu.

Peretii sunt sculptati in piatra, cu tot felul de motive: ramuri, cruci malteze, ingeri, toate acoperite cu foita de aur.

Podeaua din marmura este formata din 400 de pietre funerare ale cavalerilor. Acestea sunt decorate cu blazoane militare, trofee, simboluri religioase. Cavalerii morti in Marele asediu au fost inmormantati la fortul St. Angelo din orasul satelit Vittoriosa. Mai tarziu, osemintele lor au fost stramutate in Catedrala. Mie una mi se parea nefiresc sa calc pe acolo! E drept ca la intrare exista avertizarea de a nu intra cu pantofi cu toc, pentru a produce daune.

Bolta este plina de picturi care infatiseaza scene din viata Sfantului Ioan Botezatorul sau a altor sfinti. Acestea au fost realizate mai tarziu, la aproape un secol de la constructia catedralei. Prietenul meu, ghidul, imi explica faptul ca multe dintre picturi au fost realizate prin tehnica „trompe l'oeil”. Iar dl Google imi spune si ce inseamna: pictura murala care, la distanta, da iluzia realitatii.

Altarul este maret, fiind realizat din aur, argint si marmura, incrustat cu lapis lazuli (un amestec de minerale de culoare albastra, folosit de 7.000 de ani ca bijuterie si colorant, conform Google). Tot aici ne impresioneaza un grup statuar din marmura ce infatiseaza Botezul lui Hristos.

Pe laturile catedralei se afla opt capele ale subdiviziunilor ordinului. Fiecare dintre ele este somptuos decorata, cu sculpturi si picturi minunate si adaposteste monumentele funerare ale Marilor Maestri.

Din capela Provence se coboara in Cripta Catedralei, unde se afla mormintele a 12 Mari Maestri, printre care si cel care a dat numele orasului, Jean Parisot de la Vallette. Din motive necunoscute noua, in acea zi vizitarea criptei nu era posibila.

Muzeul catedralei adaposteste opere de arta pretioase: tapiserii, manuscrise, vesminte tesute cu fir de aur, un relicvariu din aur in care a fost pastrat bratul Sf. Ioan Botezatorul, precum si doua picturi de Caravaggio: Taierea capului Sf. Ioan Botezatorul si Sf Ieronim.

Inainte de iesirea din Catedrala gasim niste scari, care ne conduc spre un balcon, de unde privim inca o data maretia acesteia.

Desi am fi dorit sa mai ramanem, iesim pentru ca mai sunt multe de vazut.

In imediata vecinatate se afla Piata Marelui Asediu, unde admiram un grup de statui ridicat in memoria asediul turcesc din 1565. Tot aici, oamenii au realizat un fel de altar, plin cu flori si candele, in memoria jurnalistei Daphne Caruana Galizia, asasinata in octombrie 2017, datorita dezvaluirilor legate de coruptia la nivel inalt.

Vis-a vis observam Tribunalul din Valleta, o cladire relativ noua, construita in 1967 pe locul unei cladiri din 1574, distrusa de bombardamente.

Ne continuam plimbarea si ajungem in Piata Republika sau Piata Regina, centrata de statuia reginei Victoria. Aici admiram alte doua cladiri importante, si anume Palatul Marilor Maestri si Biblioteca Nationala. Biblioteca a fost ultima cladire construita de cavaleri inainte de a parasi Malta iar inaugurarea ei s-a facut mai tarziu, in timpul dominatiei engleze. Aici se pastreaza arhiva cavalerilor.

Urmatorul obiectiv turistic il reprezinta Palatul Marilor Maestri. Despre acesta voi scrie un articol separat pentru ca cel de fata ar iesi foarte lung.

Mai departe gasim monumentul 7 Iunie. Este un grup statuar dedicat unei intamplari din 7 iunie1919, cand avea loc un protest fata de introducerea unor noi taxe. Trupele britanice au deschis focul asupra participantilor, omorând patru bărbați maltezi. Acest evenimentul este comemorat în fiecare an, fiind o sarbatoare importanta pentru maltezi. In apropiere gasim si cladirea bursei din Valleta.

Am uitat sa spun ca intre doua obiective mai intram pe strazile laterale din partea stanga a strazii Republika, strazi lungi si drepte, inguste, intretaiate din loc in loc de alte si alte stradute. O minunatie de priveliste, ce mai!

Mai departe am ajuns la Fortul St. Elmo, care are o poveste aparte. A fost initial o mica fortificatie ridicata in 1488, in timpul stapanirii aragoneze si extinsa in 1552 de Cavalerii ioaniti. In timpul Marelui Asediu, 40.000 de soldati turci au fost tinuti pe loc de 6000 de maltezi si 500 de cavaleri. Au murit 1500 de maltezi si cavaleri in incercarea de a-l apara. Dupa 31 de zile de lupte, fortul a cazut in mana turcilor, dar a fost recastigat. Dupa castigarea razboiului cu turcii, cavalerii au refacut si extins fortul pe care l-au inglobat in orasul nou construit. In prezent aici isi are sediul Academia de Politie si nu se poate vizita decat cu prilejul unor evenimente speciale. Tot in zona Fortului St. Elmo o placuta ne informeaza cu mandrie ca insulele malteze au servit inca din anul 1925 drept locatii pentru turnarea multor filme si realizarea multor altor productii artistice si documentare, astfel ca se face foarte des referire la Malta ca fiind Mini-Hollywood-ul Mediteranei.

Am trecut si pe langa Muzeul de razboi, despre care am citit ca adaposteste singurul biplan ramas din escadrila care a aparat Malta de atacurile Axei, Crucea lui George, acordata de englezi poporului maltez pentru eroismul din timpul razboiului, precum si jeep-ul folosit de presedintii Eisenhower si Roosevelt.

Am vazut putin si din gradinile Barrakka, despre care se spune ca reprezinta cel mai frumos spatiu verde al insulei.

Paralel cu Lower Baracca Gardens, in partea de jos a Bastionului St. Cristopher cu vedere atat catre port, cat si catre Valletta, se afla Monumentul Asediului Celui de al Doilea Razboi Mondial (Siege Bell Memorial pe hartile cu orasul Valletta) care impresioneaza prin simplitatea, dar si maretia constructiei ridicata in memoria celor 7.000 de soldati si civili ucisi timpul asediului Maltei din perioada 1940-1943. Un clopot urias de bronz este montat intr-un turn construit din calcar (piatra de culoarea mierii din care sunt construite mai toate cladirile si fortaretele din Malta), care bate zi de zi spre seara in memoria celor ucisi in razboi. Baza turnului este acoperita cu placute comemorative, iar una din scari duce la un alt piedestal pe care vedem un soldat din bronz care se odihneste (este invelit si are doua perne sub cap), simbol al tuturor celor ucisi in acea perioada dureroasa. Emotionanta este si placuta memoriala din metal pe care sta scris „La apusul soarelui si in zori, ne vom aminti de ei”. Fara cuvinte! Iar soldatul care este reprezentat nu a murit, ci se se odihneste...

La intoarcere am ajuns iar la Catedrala. Aici vazusem statia unui mini-car- nu stiu cum sa-i zic altfel. Un fel de trenulet, cu doua vagoane. Noi, seniorii am vrut un time-out si, pentru ca era tocmai ora plecarii, ne-am urcat in acel trenulet. Contra sumei de 5 E (parca) ne-am plimbat timp de 30-40 minute prin oras, pe stradute inguste, ajungand si acolo unde picioarele noastre au refuzat sa ne mai duca.

Ceva mai odihniti, am pornit apoi si pe strazile din dreapta strazii Republika... Am cautat in mod expres Biserica Naufragiul Sfantul Pavel, aflata pe strada San Pawl. Aici se gasesc doua relicve sacre, si anume o bucata din osul mainii Sf. Pavel si o parte din coloana pe care acesta a fost decapitat.

Mai departe am gasit alte doua biserici, St Catherine si Our Lady of Victories. Cea din urma este considerata a fi cea mai veche cladire din Valletta, dupa fort. Dateaza din 1566 si s-a construit pe locul unde s-a desfasurat ceremonia religioasa dedicata victoriei contra turcilor. Cum se inserase deja, ne-am indreptat spre terminalul de autobuze, pentru a ne intoarce in Sliema.

Cam asta am vazut noi in Valletta. Stiu ca mai existau inca multe altele, dar pentru timpul avut la dispozitie ne declaram multumiti.

Celor ce vor vizita Malta le dau un sfat: sa planifice pentru Valletta o zi intreaga, noi am fost cam pe fuga. S-a mai compensat un pic in ziua a treia, cand autobuzul turistic a facut un tur prin capitala.

Am incheiat ziua in Sliema, localitatea unde aveam cazare, cautand un loc sa mancam.

La masa am comentat impresiile acestei prime zile in Malta. Eram uimiti de ceea ce vazusem, de orasul atat de vechi si plin de istorie.

Ziua ni s-a parut extrem de lunga, aveam impresia ca ne plimbaseram prin capitala Maltei doua zile, nu doar cateva ore. De vina erau toate obiectivele minunate pe care le-am trecut in revista.

Inainte de culcare prin fata ochilor imi treceau toate imaginile vazute si ma temeam ca nu o sa mai tin minte ce am vazut.

Scrierea acestui articol a fost si un exercitiu de memorie. A iesit cam lung, imi cer scuze, dar nu ma induram sa sar peste nimic. Sper sa nu fie plictisitor...

Si aici am avut ceva ajutor, deci ramane valabil ce am spus in primul articol despre Malta: eventualele laude pentru mine, criticile pentru prietena mea!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de adrianaglogo in 03.06.18 22:21:08
Validat / Publicat: 04.06.18 10:00:07
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în MALTA

VIZUALIZĂRI: 3375 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

20 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adrianaglogo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Fantana Triton
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37100 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

20 ecouri scrise, până acum

Mitica.2017
[04.06.18 11:07:07]
»

Foarte interesanta si spectaculoasa La Valletta, dar preturile de acces la muzee mi s'au MARI sau chiar EXAGERATE!

Ca in toata Malta de altfel!

Rodel
[04.06.18 11:32:17]
»

Acest „exercițiu de memorie”, cum îți numești articolul, mi-a împrospătat și mie memoria. Valletta este un adevărat muzeu în aer liber în care istoria și arta conviețuiesc spre încântarea noastră. Mi-au trebuit două zile ca să mă pot bucura de ceea ce oferă capitala malteză, dar tot nu mi s-a părut suficient în dorința mea de a savura pe îndelete comorile arhitecturale, obiectivele istorice și frumusețea peisajului marin.

Felicitări pentru excursie, impresii și poze!

Yersinia Pestis
[04.06.18 11:48:24]
»

Frumos review și foarte frumoase fotografiile!

Cum adică, să zbori cu avionul și să dormi?!

Eu, de frică, cred c-aș zbura înaintea avionului, ce să dorm. Sau, ce știu eu, o fi ca-n bancul cu ”Toată noaptea n-am putut închide-un ochi! Cu celălalt, în schimb, am dormit bine! ”

Încă o dată, foarte frumoase locuri văzute și frumos povestit! Mai ales că Malta are o istorie atât de frumoasă și de lungă!

adrianaglogoAUTOR REVIEW
[04.06.18 12:21:21]
»

@Yersinia pestis: Eu pot dormi in mijloacele de transport de orice fel.

Mai ales ca inainte de plecare nu am putut niciun ochi!!

Mulrumesc pt aprecieri.

adrianaglogoAUTOR REVIEW
[04.06.18 12:26:42]
»

@Mitica. 2017: Cam mari, intr-adevar!

Culturalizarea e scumpa, ca sa zic asa!

krisstinna
[04.06.18 13:29:56]
»

@adrianaglogo: Crezi că 10 euro pentru Catedrală e mult? La ce minunăție e acolo mi se pare un preț extrem de mic, ca peste tot in Malta

In Creta am plătit 15 euro/persoană sa văd niște spărturi de pietre la minotaur, la Vatican am cheltuit cu soțul meu 200 de euro (doar pentru Vatican), la Viena ca sa vizitezi obiectivele importante te costă 400 euro și tot așa...

Felicitări, ati avut o vacanță minunată!

Aaa... și mulțumesc pentru aduceri aminte

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvio
[04.06.18 22:03:39]
»

@adrianaglogo:

Frumos articol iar pozele foarte reușite!

adrianaglogoAUTOR REVIEW
[04.06.18 22:08:41]
»

@elviramvio: Multumesc. Cele mai multe poze sint facute cu un telefon performant.

mihaelavoicu
[05.06.18 06:40:51]
»

Am votat pentru imnportanța lui, dar îl voi ”ceti” mai pe îndelete, mai cu atenție.

Oricum, îți mulțumesc!

RoxanaGRS
[05.06.18 10:24:36]
»

@krisstinna: Și mie mi se pare mult 10 euro la o catedrală, oricare ar fi aceasta. O catedrală e în primul rând un loc unde oamenii merg să se închine și abia apoi un muzeu sau operă de artă. Poți să pui o taxă modică de câtiva euro, dar 10 e cam mult.

Și cum Krisstinna 200 de euro la Vatican? Păi biletul online e 21 de euro/persoană. Poți să mai plătești urcarea în turn și eventual tezaurul. Dar în rest? Cină privată cu papa . Sunt afurisită, știu iartă-mă , dar chiar nu văd cum poți să dai 200 de euro doar pe Vatican. Pe Roma da, chiar și peste...

Și 400 de euro pe Viena? Aici te cred, dar tocmai i-am mai explicat unui coleg de site ce nu ar trebui să facă în Viena ca să nu ajungă la asemenea scoruri. Viena e super decentă ca prețuri cu condiția să nu cazi în capcane comerciale.

Am divagat. Scuză-mă Adriana, articolul mi-a plăcut. Felicitări! E frumoasă Malta. Așteptăm și continuarea.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adrianaglogoAUTOR REVIEW
[05.06.18 10:34:17]
»

@RoxanaGRS: Urmeaza, urmeaza. Am mai scris deja, mai greu e cu fotografiile. Ce sa postezi si ce nu!!

krisstinna
[05.06.18 12:23:43]
»

@RoxanaGRS:

Aia nu e o simplă catedrală, e o operă de artă, părerea mea

Ai citit că a impresionat-o și pe Adriana, foarte mult. Plus că ai și un audio ghid.

Eu nu cumpăr bilete online, sunt împotriva lor, ador libertatea din vacanță.

webmaster
[05.06.18 12:43:30]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mihaelavoicu
[05.06.18 16:22:21]
»

Multă lume am auzit vorbind la superlativ despre Malta. Dar ce spui aici este la modul super- superlativ.

Nu am fost în Malta, dar constat că merită cu prisosință!

Am citit undeva despre modul cum, Ordinul Cavalerilor Ioaniți și-au însușit enorm de mulți bani, chiar de la Papalitate, ei fiind deținătorii unor documente secrete și chiar al Sf. Gral.

Am votat dimineață după ce am privit pozele. Dacă aș putea, acum aș mai vota odată!

Felicitări și îmbrățișări!

adrianaglogoAUTOR REVIEW
[05.06.18 16:26:49]
»

@krisstinna: Nu m-am vaitat de preturi, faceam doar o constatare.

Atunci cand plec in excursii, iau in calcul preturile pt vizite la diverse obiective. De obicei folosim carduri sau pass-uri, cu care iesim mult mai ieftin.

La Vatican am fost si noi, dar nu am platit asa de mult. Si am cazut si Capele Sixtina, si Muzeele Vaticanului. Nu te contrazic, poate mai erau si altele de vazut si noi nu am stiut...

Cu Viena parca nu sunt de acord. 400 E doar pt obiective turistice? Noi am avut Viena Pass, nu mai stiu cat a costat, dar cu muuult mai putin.

Oricum, multumesc pentru vizita si ecou

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adrianaglogoAUTOR REVIEW
[05.06.18 16:30:33]
»

@mihaelavoicu: Sa stii ca merita sa vezi Malta. Poate o zi, doua in plus ar fi si mai bine.

Multumesc pentru aprecieri, conteaza mai mult decat voturile.

krisstinna
[05.06.18 17:10:53]
»

@adrianaglogo: Draga mea, nu tu te-ai văitat, chiar te apreciez foarte mult!

Tu doar ai spus prețurile întâlnite acolo, ceea ce mi se pare absolut normal.

Știi, citindu-te am simțit bucuria și emoția ta, mi-ai transmis o stare de bine, ești o persoană pozitivă, îmi placi tare mult

Of, mă gândeam eu că te-am necăjit cumva, nu înțelegeam de ce

Știi... când vrei sa vizitezi ceva ce îți dorești, nu te consumi din pricina prețurilor, așa procedez eu. Îmi asum după ce mă informez, nu regret nimic. Fiecare muzeu, indiferent de care, are un preț pe care îl cunoaștem și îl acceptam, ceea ce facem noi, tu, eu și alții. Unii se vaită și nu înțeleg de ce, nu te obligă nimeni să dai bani din buzunar. Să știi că sunt multe articole negative pe site, mulți care nu au apreciat nimic acolo, in Malta, ca userul ce-a scris ecoul mai sus.

Sunt foarte bucuroasă că ai venit incantata din Malta, parcă am fost eu in locul tău!

Astept continuarea, sunt curioasă

adrianaglogoAUTOR REVIEW
[05.06.18 17:27:29]
»

@krisstinna: Ei, nu m-ai necajit, stai linistita. Nu sunt eu asa sensibila sa ma supar din nimic! Nici nu aveam de ce.

Intr-adevar, m-am simtit bine de tot in Malta. Si la fel de bine ma simt si cand scriu, parca sunt tot acolo. Mai ales ca mai vorbesc cu cei din grup, sa verific daca am mai uitat ceva.

Ma bucura aprecierile tale, multumesc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvio
[05.06.18 17:39:38]
»

@krisstinna:

Ce bine că ai scris tu și nu mă obosesc eu! Exact așa gândesc și eu, vreau să intru, bine dacă îmi permit, dacă nu trec mai departe, sunt atâtea obiective de văzut, unele chiar gratis și niciodată nu reușești să le bifezi pe toate. Unele obiective au prețuri mari, nejustificate la prima vedere dar nu știm ce se ascunde în spatele acestor taxe. Altele chiar au nevoie de bani, de prețuri mai mari la bilete, pentru că și întreținerea obiectivului costă mult. Dar vizitarea unui muzeu este o acțiune liberă, nimeni nu-ți impune așa că...

Cât mai ai până la vacanță?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
krisstinna
[05.06.18 18:44:47]
»

@elviramvio: Când am fost in Malta, în Catedrală erau schele pe o bună parte din suprafață. Pe schele erau artiști, restauratori, i-am admirat cu drag și cu emoție, i-am privit când lucrau. Sunt convinsă că acei oameni au și ei un preț, nimic nu e gratis.

Așa cum ai zis și tu, uneori costă mult întreținerea unor obiective. A fost singura “biserică” din Malta unde am plătit bilet de intrare, asta pentru că interiorul este un adevărat muzeu.

Ce sâ zic? Mama cotizează destul de mult, de câteva ori pe an, la bisericuța din sat. Banii? Hmm, sunt impusi de preotul care o sa mănânce bătaie intr-un final, eu așa cred.

Nu mă gândesc încă la vacanță, mai am destul. Dar nici nu pot uita ce prețuri mă asteaptă pentru ziduri nepictate, pentru parcări, lucruri gratuite in Malta

Și... am cea mai scumpă cazare din viața mea, îmi vine să îl bat pe domnul C, îmi vine sa plâng de pe acum

și pentru Adriana care mă “suportă”

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianaglogo, elviramvio, mihaelavoicu, Mitica.2017, Rodel, RoxanaGRS
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Valletta:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061857938766479 sec
    ecranul dvs: 1 x 1