GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Dupa mii de kilometri de deplasari in Grecia, in drumul de intoarcere spre tara - venind de la Meteora si indreptandu-ne spre Thessaloniki - am facut un binemeritat popas in Valea Tembi, o stramtoare impadurita, de-a lungul raului Pinios. Valea Tembi, pe alocuri foarte ingusta, marginita de munti nu prea inalti, are o lungime de numai 10 km si este principala legatura intre provinciile grecesti din nord si din sud.
Chiar daca nu aveti in program o vizita la Manastirea Sfanta Paraskevi, o oprire intr-un loc umbros, cu aer pur, in verdele proaspat al vegetatiei, este o binefacere pentru calatorul obosit.
Aproape de parcare se intinde bazarul in aer liber care ofera amatorilor suveniruri, acele maruntisuri care ne aglomereaza casele cu cat calatorim mai mult. Unde altundeva ar putea fi daca nu in parcarile in care un autocar revarsa dintr-odata 50 de potentiali cumparatori? Pe langa alte obiecte, aici se gaseau cruciulite, candele si icoane, in special cu Sf. Paraskevi. Desi preturile erau bunicele, achizitiile noastre au fost modeste pentru ca eram la finalul unui periplu in Grecia, iar bagajele deja atarnau greu, incarcate cu amintiri si cadouri pentru cei dragi.
Podul suspendat peste raul Pinios a fost pentru mine o premiera. Nu mai trecusem peste un astfel de pod si nu mai incercasem strania senzatie. Raul verzui curgea lin, flancat pe ambele maluri de arbori cu crengile lasate greu, pana la luciul apei. Inconjurat si el de copaci inalti si vegetatie bogata, etern si linistit, sfantul lacas de dincolo de rau astepta - ca intotdeauna - oaspeti.
Biserica manastirii este sapata in stanca si adaposteste moastele Sf. Paraskevi. Catapeteasma de lemn si policandrele sunt lucrate artistic, iar pe pereti sunt icoane si picturi. Langa icoana facatoare de minuni a Sfintei Paraskevi se afla multe daruri – odoare pretioase din aur si argint – oferite sfintei, manastirea fiind un loc de pelerinaj pentru credinciosii care vin la icoana facatoare de minuni si la izvorul cu apa sfintita, vindecatoare. Pentru a ajunge la aceasta apa miraculoasa, in rand cate unu si cu sticlutele pregatite, am trecut printr-un tunel ingust si nu prea luminat. Izvorul avea un debit atat de mic – de fapt, o taraiala – iar coada care se formase ne-ar fi facut sa depasim timpul rezervat popasului. Cand mergi in colectiv, trebuie sa respecti grupul si sa nu te lasi asteptat. Cum deviza mea in calatoriile turistice este "Un ochi la ghid si unul la obiectiv", am abandonat coada si am avansat numai pentru a vedea firicelul de apa sfanta. Norocul meu a fost ca un baiat din grup, sprinten, care a ajuns primul la izvor, a impartit si altora cate putintel din apa capturata.
La iesirea din tunel, in curtea manastirii, ghida ne-a informat ca mai exista un izvor cu puteri miraculoase si ne-a indicat directia. Coborand cateva trepte, am ajuns la apa cu care doar mi-am racorit mainile. Nu am luat si in sticla pentru ca nu mi s-a parut la fel cu cea din munte.
Ajuns aici in fruntea unui grup turistic, orice ghid se simte dator sa mentioneze ca Sfanta Paraskevi din Valea Tembi nu este aceeasi cu Sfanta Parascheva de la Iasi.
Stiind ca la ghidarea unui grup se incearca nu numai informarea ci si sensibilizarea turistului prin legende si istorisiri despre locurile vizitate si personalitatea celor pe urmele carora calcam, am fost totusi miscata de cutremuratoarea poveste care ni s-a spus, referitoare la Sfanta Paraskevi din Valea Tembi. O redau in cateva cuvinte: O tanara frumoasa care se dedicase intru totul credintei si slujirii lui Dumnezeu, este remarcata de un turc. Devotata misiunii ei, tanara il refuza in repetate randuri, iar cand turcul ii cere: "Da-mi ochii tai!", fata isi scoate singura ambii ochi si ii prezinta pe o tava.
Aceasta secventa nu este inclusa in Viata si patimirea sfintei Parascheva Romana scrisa de Ioan de Eubeea in secolul al VIII-lea. Praznuita de greci la 26 iulie, Sfanta Paraskevi din Valea Tembi este protectoarea celor cu suferinte de vedere. Pentru detalii privind viata sfintei, cei interesati pot consulta aici.
Odihniti, revigorati in apele Afroditei si cu cateva imagini imortalizate de aparatul foto, ne-am reluat locurile in autocar si am pornit grabit spre Sidirokastro, aproape de granita cu Bulgaria, cazarea din ultima zi a circuitului nostru in Grecia.
La Thessaloniki am facut un nou popas. Aproape 2 ore ne-am plimbat prin oras si pe faleza, timp in care ghida s-a dus la consulat cu doi turisti (sot si sotie) pentru rezolvarea problemei actelor pierdute in urma cu cateva zile la Atena.
Trimis de iulianic in 31.08.11 20:47:06
- A fost prima sa vizită/vacanță în GRECIA
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 39.87805600 N, 22.58666700 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2009 Incursiune în peisajul creștin ortodox grecesc: Agia Paraskevi din Valea Tembi — scris în 18.07.11 de mariana.olaru din PITEşTI - RECOMANDĂ