ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.02.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Călăraşi
ÎNSCRIS: 12.09.15
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUN-2015
DURATA: 2 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Castelan în Cochem

TIPĂREȘTE URM de aici

Motto:Venim de departe şi mergem departe,

Tocmai în zare, sus la castel. (Sfinx - Om bun)

Să poposim în Cochem, un mic oraş cu străduțe medievale, mărginite de case construite cu bine-cunoscuta structură din lemn, dominat de un falnic castel ce străjuieşte de pe un deal din apropiere. Asaltat de turişti în tot timpul anului, Cochem trăieşte prin şi pentru aceştia.

Atestat documentar pentru prima dată în 886, a devenit oraş în 1332, şi a aparținut electorului de Trier până la ocupația franceză din 1794. A rămas teritoriu francez (sunt curios cum îi rosteau numele) până la Congresul de la Viena, din 1815, când a fost alipit Prusiei.

Pe un deal din apropierea oraşului se află ruinele castelului Winneburg. Construit pe la mijlocul sec. al XIII-lea, a aparținut familiei Wunnenberg, apoi familiei Metternich. Dar în timpul Razboiului de nouă ani castelul a fost asediat de francezi, capturat şi apoi distrus, ca atâtea alte castele din zonă. Nu a mai fost niciodată reconstruit. În ultimii ani, s-a început o amenajare a ruinelor, astfel încât să poată să fie vizitate.

L-am găsit pornind din Cochem înarmat cu o hartă. Umbra falnicelor metereze, altădată amenințătoare, te întâmpină astăzi binevoitoare. Intrarea este liberă, şi mi se pare corect, deoarece după efortul la care eşti supus pentru a urca până la Winneburg, orice pretenție financiară ar fi fost ridicolă. În depărtare se zăreşte Cochemul, în rest verde de jur imprejur. Şi linişte, multă linişte. Ruinele cetății arată astăzi ca un joc de cuburi pentru uriaşi.

Privind cu atenție la pietrele zidurilor vei vedea ce rămăsese din cetate după atacul nemilos al inamicului, dar mai ales al timpului. Arheologii au fost milostivi şi au îmbrăcat rănitele ruine într-o mantie protectoare de piatră sănătoasă. Nu cred că Winneburg a rămas uitat atâta vreme pentru că el aminteşte de o înfrângere a germanilor. La urma urmei, uneori o înfrângere este mai onorantă decât o victorie. Poate că este trecut cu vederea deoarece turiştii vor lucruri cât mai spectaculoase, despre care să povestească şi să spună "n-ai văzut aşa ceva în viața ta". Părăsesc atmosfera sumbra a cetății şi mă întorc spre mult mai veselul Cochem, de unde parcă se aude cântec de menestrel. Dar nu este un menestrel, ci doar o bătrână flaşnetă.

Bineînțeles perla oraşului Cochem, nu este mohorâtul castel Winneburg, ci strălucitorul, la propriu şi la figurat, Reichsburg. Castelul este amplasat pe un deal, la peste 100 de metri deasupra nivelului râului Mosel, şi inițial a fost construit în stilul romanic. Istoricii au căzut de acord că Reichsburg-ul a fost ridicat în jurul anului 1000, de catre contele palatin (suna bine titlul) Ezzo, fiu şi succesor al lui Hermann Pusilius, iar documentele vorbesc pentru prima dată despre el în 1051, când Richeza, fiica mai vârstnică a lui Ezzo, şi fostă regină a Poloniei dăruieşte castelul nepotului ei, contele palatin Henry I.

Un secol mai târziu, regele Konrad al III-lea îl ocupă şi-l declară castel imperial. În 1294, castelul, oraşul Cochem şi zona înconjurătoare devin monedă de schimb. Regele Adolf de Nassau le amanetează lui Boemund de Trier pentru a avea banii necesari obținerii coroanei Imperiului german. Dar nici el, nici urmaşul său, regele Albrecht I de Austria, nu au reuşit să le mai răscumpere. Astfel Cochemul ajunge în posesia arhiepiscopilor de Trier care-l dețin până în 1794. În cursul Războiului de nouă ani, în 1688, regele francez Ludovic al IV-lea, Regele Soare, invadează zona Rinului şi a Moselului, asediază şi distruge castelul.

Ruinele pârjolite rămân abandonate până în 1868, când omul de afaceri berlinez Louis Fréderic Jacques Ravené le cumpară pentru 300 de mărci de aur şi reface castelul în stilul neogotic, un stil popular în epocă şi în zonă. În Germania era moda idealurilor romantice. Nobilimea, şi în general oamenii cu bani, achiziționau şi reamenajau castele vechi şi părăsite, transformându-le în reşedințe de vară. Din 1978 castelul devine proprietatea oraşului Cochem, iar astăzi Reichsburg-ul prezintă mobilă şi obiecte decorative aparținând stilului baroc şi renaissance, achizitionate în timp de către familia Ravené.

Drumul spre castel poate fi parcurs cu un mini-bus sau taxi, dar deoarece nu este nici lung, nici obositor, vă propun ca din piața centrală a oraşului s-o luați uşor la picior, urmărind indicatoarele. În circa 15 minute veți admira de aproape poarta castelului. De la 100 de metri deasupra Moselului se deschide o privelişte superbă a oraşului Cochem.

Aveți grijă cu admiratul, căci castelul se vizitează numai în tururi organizate. Veți trece succesiv prin încăperi cu mobilier de epocă, cu vase de aramă sau cu veselă veche de câteva secole, cu un semineu placat cu ceramica de Delft. Pe pereți stau frumos aliniate trofee de vânătoare, arme şi armuri, iar ghidul vă va arăta cutii ferecate cu multe zăvoare, adevătate seifuri, şi uşi secrete, mascate cu tapet. Dar ceea ce m-a frapat au fost armurile, care după părerea mea erau cam mici. Vajnicii cavaleri din acele timpuri erau chiar aşa de scunzi şi slăbănogi?

Nu sunt uitați nici copii. Şi ce este mai interesant într-un castel decât să găseşti un cufăr încărcat cu monede aurii. Monede pline cu ciocolată. O inițiativă lăudată de toți părinții. Bineînțeles, nu se ratează locul unde se realizează simbioza dintre licorile ademenitoare şi realizările meşterilor sticlari, adică pivnița. Veți constata că paharele aceste mici pe care le folosim în zilele noastre erau considerate mofturi, adevărații bărbați folosind nişte recipiente uriaşe, cu capac, care erau grele chiar şi goale. Şi din nou revine întrebarea de ce armurile erau aşa de mici. Sau poate era vorba de persoane diferite, unii cu băutura, alții cu bătăliile.

În orice caz, piesa de rezistență a pivniței o reprezintă broasca de la uşă, creată special pentru a fi deschisă cu cheia, oricât ai fi fost de afumat. Era de ajuns sa împingi cheia şi nişte margini special confecționate o conduceau spre gaură. Mai rămânea doar s-o răsuceşti. De unde rezultă că sportul practicat de admiratorii lui Bacchus era la mare cinste. Ieşiți în curtea interioară găsim fântâna, şi ni se spune că adâncimea este foarte mare. Normal putem verifica aceasta aruncând o piatră şi măsurând timpul de cădere, dar calculul iese mai bine cu o monedă de 2 euro. Trucuri de castelan.

Şi ghida noastră îşi mai aminteşte ceva legat de trucurile celor din castel. Astfel atacați fiind odată de trupele puse pe pradă ale cavalerului Franz Strickingen (cred că am scris bine), unul din consilierii oraşului a venit cu idea ca fiecare să aducă de acasă un butoi gol. Dimineața, când atacatorii au venit înspre ziduri au fost întâmpinați de un val de butoaie împotriva căruia au trebuit să se retragă şi au abandonat asediul. Să se fi speriat sau au crezut că nu mai este pic de vin în castel? Stimata doamnă nu spune, dar întâmplarea a rămas în istoria locurilor drept victoria din războiul butoaielor. Ştiam povestea asta de altundeva, dar n-am vrut să stric momentul. Ne-am luat rămas bun de la prietena noastră ghida (copii au fost ceva mai entuziaşti), mi-am revăzut notițele şi am părăsit castelul.

Cochem nu este un oraş mare, dar ştiți cum spuneau romanii: "Non multa, sed multum" ("Nu multe, ci mult"). Merită cu prisosință o vizită, atât pentru străduțele lui întortocheate, cât şi pentru castele. Şi nu uitați să degustați o sticlă de vin de Mosel. Cu ani în urmă am cărat după mine pe înserat două pahare şi o sticlă de vin până sus la castel şi am degustat-o pe banca din fața porții, lângă tunul cel mare, având luminile Cochemului la picioare. A fost mai mult romantic decât la un restaurant pretențios.

Să aveți un drum frumos în față.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Radu Tudoran in 08.02.16 20:28:38
Validat / Publicat: 08.02.16 21:52:04
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.

VIZUALIZĂRI: 4043 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Radu Tudoran); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Cochem. Pe un deal strajuieste de cateva sute de ani frumosul castel Reichsburg
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38000 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

Carmen Ion
[09.02.16 08:28:40]
»

@Radu Tudoran - Felicitări pentru articol.

Răspunzând întrebării tale repetate, da, pe vremurile acelea oamenii (bărbaţi şi femei deopotrivă) erau mult mai scunzi. Am băgat la cap informaţia aceasta în urmă cu câţiva ani, când, vizitând Versailles-ul, ghidul ne-a explicat de ce era aşa mic patul lui Ludovic XIV. De atunci, pe oriunde am fost, am avut confirmarea afirmaţiei sale.

Radu TudoranAUTOR REVIEW
[09.02.16 08:37:24]
»

@Carmen Ion - Da, am auzit de faptul ca oamenii erau mai scunzi, dar armurile erau mici, adica marimea S, M. Poate mie mi-ar fi venit, dar m-ar fi strans la spate, cand as fi dat cu sabia . Si eu n-am fizic de gladiator, ba din contra. Iar relativ la paturi, la un castel din Germania (sau Olanda, nu-mi mai aduc aminte), ghidul ne-a spus ca oamenii dormeau aproape sezand, dintr-o superstitie sau convingere ca dormind intr-o pozitie culcata ar muri in somn. N-am inteles in intregime, ca nu era in engleza.

Multumesc pentru aprecieri.

mireille
[09.02.16 08:56:25]
»

Am gustat articolul pe îndelete, poza 15 mi-a intrat în suflet... Da, am fost și eu acolo, la Cochem, simt încă buchetul vinului de Mosel, eu l-am testat însă într-o pivniță cu ai mei. Am stat o juma de zi în micul orășel medieval, ce a crecut la poalele castelului gotic, pe care l-ai descris superb. Noi am efectuat și un tur cu Mosel-Wein Express, căci în trupă avem un supraponderal. Articolul tău m-a teleportat în trecut și mi-a adus aminte de gustul unei tarte cu piersici roșii, unică pe valea răului Mosel... am savurat-o chiar acolo, stând pe pod admirând panorama, într-o vară cu mult soare.

Radu TudoranAUTOR REVIEW
[09.02.16 12:12:05]
»

@mireille - O vizita pe Valea Moselului este o desfatare pentru papilele gustative. De aceea mi-au trebuit cativa ani sa cunosc zona, caci este tare greu sa te deplasezi pe jos. Sunt zeci de soiuri de vin, si macar din politete trebuie sa degusti, ca au muncit si oamenii aia. Si nu poti s-o faci la foc rapid, ca-i vorba de degustare nu de betie. Si daca mai combini si cu un carnacior, o gustarica, ti se lipeste efectiv scaunul de partea dorsala, si mai urca la castel daca poti. Iar cand dau si de un dulce (ala micu' era specialist in a gasi locatiile), programul se impotmolea. Dar asta-i tot farmecul

ciprian.dima
[09.02.16 15:41:46]
»

In fiecare an imi propun sa ajung la Cochem si Burg Eltz, dar din diferite motive nu reusesc, desi distanta nu ar fi o problema. Sper ca anul asta sa ma pot "lauda" si eu ca am trecut pe acolo.

Radu TudoranAUTOR REVIEW
[09.02.16 21:02:15]
»

@ciprian. dima - Iti doresc sa ajungi acolo, sunt niste locuri deosebite. Ce-i drept la Burg Eltz am asteptat si eu vreo trei ani pana sa ajung. Daca ai nevoie de ceva informatii suplimentare cauta-ma. Vara asta voi fi prin Cochem aproape in fiecare saptamana. Totul depinde de net.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ciprian.dima, mireille, Radu Tudoran
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Valea Moselei:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059282064437866 sec
    ecranul dvs: 1 x 1