GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Tiraspol – Muzeul comunismului în aer liber

În plimbarea făcută în această primăvară prin „ținuturile românești de dincolo de hotare”, vezi impresii, spuneam că o zi a fost rezervată pentru Transnistria sau Unitățile Administrativ-Teritoriale din stânga Nistrului, cum îi spun oficialii moldoveni.
Este o Republică mică de circa 4.100 kilometri pătrați și mai puțini de 400.000 de locuitori din care circa 30% ruși, 30% români, 23% ucraineni, restul alte naționalități. Colonie greacă Tyras în jurul anului 600 î. Hr., zonă tampon între tătari și voievozii moldoveni a intrat pe rând sub influența Kievului Rus, a Poloniei-Lituania, a Imperiului Otoman și a Hanatului Crimeii. A fost controlată de Rusia, apoi de URSS, în 1940 a fost integrată în noua RSS Moldovenească iar în 1990, după dezintegrarea URSS, a devenit autoproclamata Republică Pridnestrovia.
Tiraspolul a fost fondat în 1792 de generalului Aleksandr Suvorov care, la ordinul Țarinei Ecaterina a II-a, a ridicat o serie de fortificații pe malul stâng al Nistrului. În 1795, Tiraspol a primit oficial statutul de oraș, numele lui provenind din „Tyras” , numele antic al Nistrului și „polis” , oraș în greaca veche. Istoria orașului este legată de cea a Transnistriei, a suferit daune masive în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, astfel că nu are monumente mai vechi, ci doar impresionante clădiri și monumente în stil sovietic.
Din 1990 este capitala Republicii Pridnestrovia, astăzi cu circa 130.000 de locuitori este cel mai mare oraș al Transnistriei și al treilea oraș ca mărime din Republica Moldova. Este cunoscut pentru Atmosfera sovietică plină de monumente și simboluri comuniste ce face din el „Muzeul comunismului în aer liber” , Casa Sovietelor cu Statuia lui Lenin, Strada „25 Octombrie” cu Monumentul Tancului dar este renumit prin coniacurile KVINT, Fabrica de vin și coniac și prin AKVATIR, una dintre cele mai mari crescătorii de sturioni din Europa.
Am ajuns în Tiraspol venind de la Mănăstirea Noul Neamț din Chițcani aflată la circa 25 de kilometri. Am avut semnal de internet până la Parcarea de la Fabrica de Vin și Cognac „KVINT” (abreviere de la „Coniacurile, Vinurile și Băuturile Tiraspolului” ). Fondată în 1897 este una dintre cele mai vechi și prestigioase fabrici de vinuri și divinuri din Basarabia, unde se produc Divinuri (coniacuri moldovenești) , Vinuri albe sau roșii, unele spumante, Vodcă și alte tării. Sunt organizate Degustări de vinuri și divinuri și tururi de fabrică ce se fac zilnic între orele 9 și 17. Mai multe detalii se găsesc pe site-ul Fabricii kvint.md.
Dar „acasă și târgul nu fac întotdeauna casă bună” , eram în întârziere față de program și trebuia să respectăm și ora de ieșire din Republică și m-am hotărât să renunțăm la degustare și tur. Vroiam să văd câte ceva din obiectivele turistice și să scriu despre ele pentru că nu am găsit nimic informații pe alte bloguri și nici pe AFA.
Am plecat spre Magazinul Brand „KVINT” din apropiere. Am cumpărat niște coniac, dar nu se poate plăti nici cu cardul și nici în euro!! , . ci doar în ruble transnistrene. Casiera prin gestică ne-a trimis la o casă de schimb aflată în apropiere. Schimbul a fost de 1 euro = 17,35 ruble transnistrene, cu aproximație 1 leu este 3,5 ruble. Am schimbat 70 de euro în ruble, ne-am întors la magazin și am achitat comanda, apoi am continuat plimbarea prin Tiraspol. De menționat că prețurile sunt mai mici decât la alte magazine și pe la jumătatea celor de la noi. De aici nu am mai avut internet, am avut scris în litere chirilice primăria și am fost direcționați prin gestică spre ea.
Important: Tiraspol are două zone mari de vizitat, toate pe Strada 25 Octombrie dar distanțate, trebuie folosită mașina. O zonă este pe lângă Primărie, cealaltă aproape de Monumentul „Aleksandr Suvorov” . Parcarea este gratuită, oricum nu erau mașini prea multe.
După circa 700 de metri am oprit în Parcarea de la Primărie, Casa Sovietelor cum i se spune oficial, o clădire imensă cu circa 200 de camere, exemplu al stilului stalinist empire, caracterizat prin monumentalitate, simetrie riguroasă și elemente decorative inspirate de arhitectura imperiului rus din secolul 19.
Are patru nivele și un Turn central, cu o Turlă metalică cu emblema sovietică Steaua Roșie în vârf. Pe Fațada principală zece coloane impozante susțin un Fronton pe care scrie cu litere mari „ДОМ СОВЕТОВ (CASA SOVIETELOR)” .
În fața clădirii, Bustul lui Lenin, unul dintre cele mai emblematice simboluri ale atmosferei sovietice din oraș. Cioplit în granit în anul 1987, Bustul are o expresie impunătoare, stilul clasic al monumentelor sovietice.
Am lăsat mașina în Parcare, internetul nu funcționa și n-a mai funcționat cât am stat în Tiraspol, dar ne-am orientat ușor majoritatea obiectivelor turistice le aveam scrise în documentarea făcută de acasă și le știam cât de cât.
Am mers pe jos cam 250 de metri până la Bustul lui Yuri Gagarin. Sculptat în 1977 în piatră, are un design simplu și sobru, este modest, ca și renumitul erou spațial.
M-am întrebat care este legătura dintre Gagarin și Tiraspol și am ajuns la concluzia că au fost primii: Gagarin primul om care a zburat în cosmos, Tiraspol primul oraș care a trimis în cosmos o sticlă cu coniac. O sticlă de Coniac moldovenesc KVINT a fost inclusă în misiunea spațială Soiuz 40, din 1981, cea la care a participat și Dumitru Prunariu, sticla revenind pe Pământ plină, sigilată.
Am plecat la plimbare pe Bulevardul Gagarin, stradă largă cu clădiri sovietice, spații verzi și alei umbrite, cu alee pietonală pe mijloc și ne-am oprit la Pictura Murală „Gagarin – Primul în Spațiu” de pe laterala unui bloc. Gagarin a fost pictat la începutul secolului 21 în stil realist cu nuanțe nostalgice sovietice în costum, cu casca de cosmonaut pe care scrie mare „CCCP – URSS” . De acolo se vedeau bine cele două clădiri ale Universității aflată la circa 250 de metri.
Universitatea de Stat „Taras Shevchenko” , fondată în1930, reorganizată în 1992 are opt facultăți și peste 11.000 de studenți. Corpul principal din Strada 25 Octombrie, o clădire în stil sovietic, impunătoare, cu 3 nivele, găzduiește rectoratul, facultățile și biblioteca. Aflat în apropiere, Corpul secundar mai mic, este utilizat pentru săli de curs, laboratoare și activități administrative. Construite din beton și cărămidă, vopsite în tonuri neutre, sunt decorate cu coloane, frontoane și basoreliefuri cu Simboluri sovietice.
Universitatea poartă numele lui Taras Shevchenko (1814 – 1861), poetul național al Ucrainei, părintele literaturii moderne ucrainene, membru al Academiei Imperiale de Arte din Sankt Petersburg. Un Monument Taras Shevchenko realist, sobru, cu influențe sovietice este ridicat în fața Corpului Principal al Universității. Poetul din bronz, înalt de 2,5 metri, stă în picioare, cu o carte în mână, pe un soclu de piatră privind meditativ la studenții și vizitatorii din fața lui.
La nici 300 de metri Teatrul de stat de dramă și comedie „Nadejda Aronețkaia” , fondat în 1969, aflat tot pe Strada 25 Octombrie o onorează pe regizoarea și actrița Nadejda Aronețkaia (1919 – 1993), figură marcantă a scenei locale. Este o clădire cu un stil sobru, specific arhitecturii sovietice „artă pentru popor” din anii '60 –' 70, construită din beton armat, vopsită în tonuri deschise (gri-alb), cu un soclu din piatră naturală. Are fațada simetrică, ferestre verticale și o intrare monumentală cu o Scară largă din piatră ce conduce spre un Portic cu Coloane masive.
Ne-am întors pe Strada 25 Octombrie și după circa 150 de metri am ajuns la Monumentul „Harry Potter” dezvelit în septembrie 2021 în Curtea Universității. Tânărul din bronz în mărime naturală, în uniformă de elev, cu o carte într-o mână și bufnița Hedwig pe mâna cealaltă, privește de pe soclul unei fântâni, studenții ce aruncă, înainte de examene, monede în fântână; poartă noroc!! . A fost lăudat de studenții pe care îi susține la examene, criticat de cârcotașii care ar fi dorit un erou național.
De aici am mers la Cafeneaua Dolce Vita o cafenea frecventată nu numai de studenții din apropiere. Produsele oferite arătau plăcut, apetisant, aromele lor te făceau să dorești ceva, ceva patiserie sau o prăjitură, o plăcintă moldovenească sau un burger, o cafea, un ceai. Foarte bun mi s-a părut raportul preț cantitate, mai tâziu, după ce ne-am energizat cu o plăcintă, foarte bună și ne-am revigorat cu o cafea, tot foarte bună, am gândit că raportul preț calitate este și mai bun.
Am mers la mașină, în Parcarea Primăriei, și de acolo în 4 – 5 minute am ajuns în Piața Suvorov, piața centrală a Tiraspolului, formată la sfârșitul secolului 18, imediat după fondarea orașului, inima civic-culturală a orașului. În centrul ei, înconjurat de clădiri, se află Monumentul „Aleksandr Suvorov” poate cel mai emblematic simbol al Tiraspolului și al Transnistriei, inaugurat în 1979, la aniversarea a 250 de ani de la nașterea generalului. Statuia din bronz îl înfățișează pe General călare, cu sabia ridicată, cu privirea ațintită spre Nistru, parcă vrea să-l treacă?!?! Calul este reprezentat alergând în galop, cu un singur picior ridicat. Dar piciorul, mai bine spus, poziția picioarelor calului transmite un mesaj simbolic despre soarta călărețului. „Un picior ridicat spune că personajul a murit din cauza rănilor suferite în luptă, Două picioare ridicate indică moartea pe câmpul de luptă, iar Toate cele patru picioare pe sol sugerează că eroul a murit de moarte bună. Bronzul, generalul și calul, este montat pe un soclu masiv din piatră, iar monumentul, considerat una dintre cele mai reușite reprezentări artistice ale generalului Suvorov, este mare, grandios și impozant.
Am plecat spre Parcul De Wollant aflat la nici 150 de metri tot pe Strada 25 Octombrie oprindu-ne la monumentala Poartă Ecaterina a II-a. Poarta are doi piloni din beton și între ei întins un arc din fier forjat, ornamental cu detalii fine, aspect elegant. Deasupra porții, arcul ornamental este decorat cu simboluri regionale, stemă, elemente florale, linii curbe. În Nișele din Piloni de gardă câte un soldat.
De la Poartă pornește o Alee largă, flancată de copaci mari, pe care am pornit și noi oprindu-ne la Monumentul Ecaterina a II-a, Ecaterina cea Mare, țarina Rusiei de la sfârșitul secolului 18, nemțoaica ce a adus măreție Rusiei, Statuia Țarinei turnată în bronz așezată pe un soclu de piatră. Și aici Ecaterina este Mare; are 4,5 metri înălțime și 1,5 tone greutate, stă pe tron privind spre Generalul Suvorov aflat la circa 200 de metri, dialog între fondatorii orașului.
De aici am plecat spre și pe Faleza Nistrului de pe malul lui stâng, unul dintre cele mai plăcute locuri de promenadă din oraș. Este un spațiu verde aerisit, cu alei pavate, bănci, flori și priveliști spectaculoase spre apă unde este amenajată o Plajă cu nisip fin, cu Zone de relaxare și de joacă. Am mers și pe Podul Pietonal de peste Nistru, un pod simplu din fier forjat ce oferă superbe panorame asupra râului și falezei din care am surprins și eu în câteva poze.
Biserica Aurie este Capela Sf. Gheorghe, o construcție nouă, ridicată în anii 2000 în stil ortodox tradițional, cu o cupolă aurită, bulbiformă care strălucește în lumina soarelui, de aici „biserica aurie” . Este mică, 30 – 40 de metri pătrați, tencuită și vopsită în culori calde, cu câteva picturi și detalii ornamentale simple și ferestrele înguste.
Capela, face parte Memorialul Gloriei Militare, un complex solemn și impresionant dedicat eroilor transnistrieni care și-au dat viața în conflictele majore ale secolului 20, „Al Doilea Război Mondial (1939 – 1945)” , „Războiul din Afganistan (1979–1989)” și „Conflictul armat din Transnistria (1990–1992)” . A fost inaugurat în februarie 1972, mărit în 2010, situat în centrul orașului, în Piața Suvorov.
Am mers mai întâi la Tancul T-34 cea mai bună mașină de luptă din „Marele război pentru apărarea patriei” (formularea este cea sovietică) cu un rol important în eliberarea și ocuparea Moldovei în 1944 de către sovietici. Moldova sovietică recunoscătoare a ridicat opt astfel de monumente și le păstrează și azi.
Tancul pe care se păstrează îndemnul „ЗА РОДИНУ!! (PENTRU PATRIE!)” , participant la luptele din Ungaria a fost adus la Tiraspol în anul 1945 și așezat în centrul complexului memorial.
Am trecut apoi pe la Mormântul Soldatului Necunoscut și Flacăra Veșnică, pe la mai multe Plăci funerare comemorative și ne-am oprit la Zidul Memoriei din stânga Bisericii Aurii. Aici sunt prezentate aspecte legate de cele trei conflicte majore ale secolului 20, detaliate în pozele postate. Pe un perete sunt inscripționate numele celor reînhumați aici în anul 1972, iar pe peretele adăugat în 2010, numele victimele Războiului din Afganistan și ale Conflictului transnistrean.
Impresionează în mod deosebit Statuia Mamei Îndurerate, o figură feminină în poziție de reculegere, cu trăsături grave și privirea coborâtă, exprimând tristețea și demnitatea ce simbolizează durerea profundă a mamelor ce și-au pierdut copiii în războaie. Realizată din piatră neagră, înaltă de peste doi metri, cioplită într-un stil realist, sobru, evocă suferința tuturor femeilor ce au pierdut persoane dragi și chiar durerea colectivă a comunității.
Am părăsit Memorialul dar am rămas pe Strada 25 Octombrie pe care am mers circa 500 de metri la Parlamentul Transnistriei, o clădire imensă în stilul brutalismului sovietic, dar mai imensă e Statuia Lenin din fața lui. Sculptată în stil realist socialist, ca toate sculpturile sovietice, din granit roșu lustruit, material dur și impunător, Lenin cu un picior în față, mâna dreaptă întinsă, simbolizează conducerea revoluționară. Cu circa 6 metri înălțime și așezată pe un soclu tot din granit roșu de peste 2 metri domină Piața Centrală din Tiraspol.
Voiam să o văd fiind una dintre puținele statui ale lui Lenin care mai stau în picioare!!
Ne-am continuat plimbarea trecând pe la Gimnaziul Umanist – Matematic, școala cu rezultate remarcabile în domeniul matematicii cu o artistică placă comemorativă pe un colț și, în fața lui, Bustul lui Nikolai Dmitrievici Zelinski, chimistul născut în Tiraspol care a inventat în 1915 masca antigaz cu cărbune activ.
Ne-am oprit la Palatul de Cultură al Tineretului, să vedem Steagurile Regiunilor din Republica Moldovenească Pridnestroviană aflate lângă Palat unde pe lângă Steagul Transnistriei, roșu cu o bandă orizontală verde și secera cu ciocanul și Steagul Tiraspolului, roșu partea de sus, verde jos separate pe diagonală de niște valuri albastre, am văzut mai multe Steaguri Regionale și, printre ele Steagul Rusiei, trei benzi orizontale, de sus în jos, alb, albastru, roșu și Steagul URSS, roșu intens cu secera și ciocanul și steaua roșie. Este expusă și Stema Trasnsnistriei, de pe care inscripția 'РЕСПУБЛИКА МОЛДАВЕНЯСКА НИСТРЕНЯ' adică 'REPUBLICA MOLDOVENEASCĂ NISTREANĂ', înconjurată de spice de grâu, porumb, struguri și steaua roșie, reeditează stilul heraldic sovietic.
Am plecat spre Catedrala Naşterea Domnului, dar după circa 250 de metri am ajuns la un mic și frumos parc, cu mult verde și un lac cu lebede, cu pontoane de lemn și un chioșc alb. Era Parcul Ecaterina, numit așa în memoria marii Țarine Ecaterina a II-a.
Am continuat plimbarea vreo 450 de metri până la Catedrala Naşterea Domnului din Strada Șevcenco. A fost construită în anul 1999, în stil rus ortodox cu influențe moderne, este cruciformă, înaltă de aproape 50 de metri, cu trei cupole acoperite cu foiță de aur. Este cea mai mare și mai impunătoare biserică ortodoxă din Tiraspol. Biserica era închisă, se vizitează zilnic între orele 7:30 și 16:30, noi Am Fost Acolo pe la ora 18:30.
Ne-am întors la mașină și am pornit spre Chișinău, dar am mai făcut o pauză la un Supermarket Șerif, voiam să văd prețuri pentru KVINT, dar mai ales pentru Caviar. Nu am cumpărat, trebuie păstrat la rece, la -4 grade, deși prețul era foarte bun, 370 lei suta de grame de caviar de crescătorie Beluga Malossol. AKVATIR, una dintre cele mai mari crescătorii de sturioni din Europa este la intrarea ce duce la Tiraspol.
De aici am mers la granița cu Moldova, vama simplă formalitate, la poliția de frontieră doar am predat cardul primit la intrare, Drum bun! , Mulțumim! și La drum! spre Chișinău, iar pe la ora 21 eram la Artima Great Apartment, cazarea noastră din Chișinău, despre care am scris în urmă cu ceva timp.
A fost o zi plină, în care am văzut lucruri noi, deosebite de ce văzusem până acum, Transnistria este o regiune frumoasă, cu interesante obiective turistice, cu oameni amabili, dar cam triști. Oamenii erau foarte săritori, ne-au răspuns la orice întrebare, solicitare, este adevărat prin gestică dar ne-am înțeles.
Tiraspolul nu mi-l imaginam așa, este un oraș curat, aerisit, cu parcuri, cu clădiri interesante, cu puține mașini, cu un aer respirabil. Am avut senzația de întoarcere în timp, mi s-a părut ca o poveste, sincer mi-a plăcut! M-am întrebat și mă întreb și acuma ce simplu este să ajungi acolo, să vezi semnele comuniste și să le privești detașat, să intri în poveste doar pentru puțin timp și apoi să revii la starea ta actuală de om liber! Nistru m-a fascinat, am vrut să ajung la el ca Ștefan cel Mare și Sfânt, l-am văzut de trei ori în periplul meu, la Tighina, aici și la Hotin. Mergeți acolo și nu veți regreta!

AmFostAcolo fără reclame?
- Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
- Ai dori o versiune COMPLET fără reclame? — devino membru afaFanClub
- ABONAMENT afaFC pe 6 LUNI = 59 lei Cumpără afaFC 6 luni
- ABONAMENT afaFC pe 12 LUNI = 100 lei Cumpără afaFC 12 luni
Trimis de mprofeanu in 26.07.25 21:01:07
- A fost prima sa vizită/vacanță în REP. MOLDOVA
- Alte destinații turistice prin care a fost: Emiratele Arabe Unite, Qatar, China, Hong Kong, Japonia, Coreea de Sud, Thailanda, Singapore, Iordania, Israel, Iran, Turcia, Armenia, Georgia, Grecia, Muntenegru, Serbia, Bulgaria, Croația, Polonia, Slovacia, Slovenia, Italia, Spania, Germania, Franța, Belgia, Portugalia, Sardinia, Sicilia, Cehia, Ungaria, Tenerife, Azore, Lituania, Letonia, Estonia, Finlanda, Elveția, Ungaria, Cehia, Rusia, Brazilia, Argentina, Uruguay, Tunisia, Republica Moldova, Ucraina, Transnistria
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.

ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2025 Mănăstirea Noul Neamț [Chițcani] – o lavră rusească a dăinuirii românești pe malul Nistrului — scris în 10.07.25 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- May.2024 Scurtă incursiune în Tiraspol — scris în 10.08.24 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 O zi in Tighina - Republica Moldova — scris în 14.02.18 de profesor73 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2010 Sherrif Land — scris în 25.06.10 de vgaby din CLUJ - RECOMANDĂ