ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.06.2015
DE Mika
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2014
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 6 MIN

    Certaldo - orașul unde timpul s-a oprit

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE URM de aici

    In Montecatini Terme, mica stațiune pe care am folosit-o ca bază pentru vizitarea orașelor Florența și Pisa, am stat la un hotel, care, ca multe altele din această stațiune, era intr-o clădire veche (cam de prin anii 1900), somptuoasă, cu camere inalte si spatioase, cu mobilier vechi, bine reconditionat.

    Hotelul era proprietatea unei familii, doi frați și mama lor, care erau in același timp și directori de hotel, și recepționeri.

    Cei doi frați erau buni cunoscători ai Toscanei, și nu ezitau sa ne ofere informații turistice sau să ne indrume pașii spre locuri mai puțin cunoscute sau popularizate in ghidurile de călătorii.

    Așa că, in dimineața plecării noastre din Montecatini, ne-au intrebat incotro mergem in continuare, ce vrem să mai vizităm.

    Le-am răspuns că in seara respectivă urma să innoptăm in Siena, iar pe drum să ne oprim și in San Gimignano.

    ”Dacă mergeți spre Siena, să nu cumva să nu vedeți și Certaldo”, ne-au spus cei doi frați. ”Este un mic orășel, care sigur o să va placă, și care este chiar in drumul vostru”.

    Le-am mulțumit pentru sfaturi și pentru găzduire și am pornit la drum, setând GPS-ul pe direcția Siena, cu evitarea autostrăzii.

    Dacă vrei să vezi și să simți Toscana (și cu siguranță nu numai această regiune), unul dintre cele mai recomandabile mijloace de transport este autoturismul, cu care să meargi pe drumurile minore, care șerpuiesc pe dealuri, oferind priveliști de neuitat.

    Pe un astfel de drum am plecat și noi, folosindu-ne mai mult de hartă și indicatoare decât de GPS, și, după ce am urcat și coborât cateva dealuri cu vii, după ce am trecut prin cateva mici localități Toscane, am ajuns la un indicator care ne spunea că am intrat in Certaldo.

    Ca majoritatea orașelor Toscane, Certaldo este impărțit in două, orașul de jos, sau partea nouă a orașului, și orașul de sus, sau partea veche a orașului, inchisă de cele mai multe ori de ziduri medievale.

    Noi am vrut să vizităm numai orașul vechi, așa că am pornit in direcția indicatorului care ne arăta spre Certaldo Alto, și, după ce am urcat aproximativ 10 minute pe un deal destul de inalt, pe un drum ingust in serpentine, numit Via dell Castello, am ajuns la zidurile orașului.

    Orasul este situat aproximativ la jumătatea drumului dintre Florența și Siena, in mijlocul Vaii Elsa (Valdelsa).

    Numele oraşului, Certaldo, i-a fost dat de romani, și vine de la expresia latină „Cerretus Altus”, care s-ar putea traduce prin „stejari inalţi”.

    Ridicat de etrusci, oraşul a fost condus de familia Alberti de Prato din 1182 până in 1202 cand a intrat sub conducerea Florentei. In 1415, a devenit centrul Vicariatului Val di Pesa.

    Vicariatul a fost suprimat de Marele Duce Pietro Leopoldo in 1748, moment din care dezvoltarea orașului a stagnat, timp de aproape un secol. Probabil că acesta este motivul pentru care clădirile și străzile au rămas aproape neschimbate, păstrindu-și aerul medieval.

    Sunt trei porţi de intrare in Certaldo Alto (sau, după cum i se mai spune Certaldo Castello): Porta Alberti, Porta del Sole, spre sud, purtând emblema familiei Medici, iar la est se află Porta Rivellino.

    Am parcat mașina puțin mai jos de zidurile medievale, și am urcat pe aleea pietruită spre Porta Alberti.

    De cum am intrat am avut senzația unui loc in care timpul s-a oprit, că mă aflu undeva prin anii 1500. Clădirile medievale, perfect conservate, construite din caramidă in toate nuanțele de roșu și negru, mărgineau străzi pietruite, aproape pustii, lipsite de forfota și continuul du-te vino al turistilor din celelalte orașe vazute până atunci.

    Am pasit pe principala stradă a cetăţii, Via Boccacio, construită in sec. 13-14.

    De fapt, sunt două străzi importante in Certaldo Castello, Via del Rivellino, cea mai veche, construită in sec. 12, şi cea de care v-am povestit mai devreme, respectiv Via Boccacio.

    Cele două străzi sunt intersectate de multe alte străduţe mici şi alei, mărginite de case cu grădini şi curţi interioare.

    Via Boccacio, singura care păstrează pavajul original, poartă numele celebrului autor al Decameronului, care a trăit ultimii ani de viață şi a murit aici, iar după unele scrieri, se pare că s-ar şi fi născut in Certaldo.

    Casa del Boccaccio, aflată pe strada cu acelațo nume, a fost lăsată moștenire de către Giovanni Boccaccio fratelui său Jacopo, și a avut de-a lungul timpului mai mulți proprietari, până in sec. al 19-lea, când a fost cumpărată de Carlotta Lenzoni de Medici.

    Carlotta, o mare iubitoare de artă, a recondiționat casa și a comandat pictorului Pietro Benvenuti o frescă dedicată lui Boccaccio.

    Casa a fost aproape in intregime distrusă de bombardamentele din cel de al doilea război mondial, supraviețuind, in mod miraculos, fresca lui Benvenuti.

    După război, a inceput reconstrucția ei, finalizată in anul 1954, iar In prezent, casa este deschisă turiștilor, adăpostind, o bibliotecă cu o impresionantă colecție de texte și lucrări ale lui Boccaccio, precum și scrieri rare din secolele 16,17 și 18.

    Trecând de Casa del Boccaccio am ajund la Biserica Santi Jacopo e Filippo, cu o fațadă simplă, din cărămidă, ridicată in sec. al 13-lea. Biserica adăpostește in centrul naosului mormantul lui Boccaccio, și intr-o nișă mormântul Binecuvantatei Giulia della Rena, (Beata Giulia), o călugăriță aparținând Ordinului Sfantului Augustin, care s-a inchis pentru meditație și rugăciuni, timp de 30 de ani, intr-o celulă langă absida bisericii.

    Adiacent Bisericii Santi Jacopo e Filippo, se află Muzeul de Artă Sacră, deschis in interiorul unei manastiri augustine din sec. 15. Unul dintre cele mai prețioase exponate de aici, este un crucifix din lemn datand de la inceputul sec. al 13-lea și realizat de un sculptor toscan necunoscut,

    In partea cea mai inaltă a Viei Boccaccio, se află Palazzo Pretorio sau Palatul Vicarilor, construit la sfarșitul sec. al 12-lea de Contele Alberti.

    Palatul, cea mai veche clădire medievală și simbol a orașului, are o fațadă de cărămidă, decorată cu blazoane din teracotă, marmură, și gresie, reprezentând familiile Vicarilor care au trăit in palat din sec. al 15 până in sec. al 18-lea. Turnul cu ceas al palatului a fost ridicat in 1484. Tot aici se află o capelă cu o frescă reprezentându-l pe Toma Necredinciosul executată de Benozzo Gazzoli.

    La nivelul străzii este Loggetta del Vicariato, realizată in 1455, un fel de pridvor in interiorul căruia sunt fresce cu diferite blazoane, o frescă numită ” Madona cu copilul” și alta ”Justiția”. Tot aici este și o reprezentare a leului florentin, celebrul Marzocco. In trecut, loggia servea ca loc pentru paradele și recepțiile vicarilor.

    Palazzo Pretorio impreuna cu Casa del Bocaccio și Muzeul de Artă Sacră, sunt deschise publicului, finnd suficientă achiziționarea unui singur bilet pentru toate trei.

    După ce am trecut de Via Boccaccio și Palatul Vicarilor, am intrat pe Via del Rivellino, și am continuat explorarea orașului. Fiecare colț era ca un mic muzeu, casele din caramidă ascundeau după zidurile medievale curți interioare cu grădini inflorite, multe oferind o vedere panoramică asupra orașului nou sau asupra dealurilor acoperite cu vii sau maslini.

    In multe din aceste clădiri sau deschis acum mici hoteluri sau restaurante, unde se pot consuma preparate locale și renumitele vinuri din zonă.

    Am rătăcit pe străduțele vechi până am ajuns la Piazza Santissima Annunziata. Aici se află Palazzo Stiozzi Ridolfi, un exemplu de arhitectură toscană din anii 1330, cu ziduri inalte și crenelate, cu arcade decorate cu frize de teracotă.

    Deși ne era greu să ne despărțim de acest mic orășel uitat de timp, am pornit incet spre Poarta Alberti, pe sub care am trecut cu senzația că am făcut o intoarcere in timp, că am călătorit puțin in timpuri medievale și acum revenim in epoca internetului și a telefoanelor mobile.

    Vă rog dacă de poate ilustrația muzicală https://www.youtube.com/watch?v=tbr0jvt_iSE

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de Mika in 11.06.15 22:57:40
    Validat / Publicat: 12.06.15 00:17:09
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 3702 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P07 Palatul Vicarilor, cea mai veche clădire medievală și simbol a orașului, are o fațadă de cărămidă, decorată cu blazoane din teracotă, marmură, și gresie, reprezentând familiile Vicarilor care au trăit in palat din sec. al 15 până in sec. al 18-lea.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29450 PMA (din 31 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    13 ecouri scrise, până acum

    webmaster21
    [12.06.15 00:01:20]
    »

    Bună recomandare, superbă destinație...

    În fiecare an în Certaldo are loc un festival de artă stradală, Mercantia. Anul acesta este programat la jumătatea lui iulie. Este pur și simplu superb.

    ---

    Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

    MikaAUTOR REVIEW
    [12.06.15 00:40:15]
    »

    @webmaster21: Mulțumesc. In fiecarr an festivalul se desfasoara in iulie, chiar in fatta Palatului Vicarilor.

    amero
    [12.06.15 07:45:21]
    »

    Foarte frumos rew., special precum toate cele despre Toscana pe care le-ati incarcat pe sait. Le urmaresc cu placere. multumesc.

    MikaAUTOR REVIEW
    [12.06.15 09:46:19]
    »

    @amero - Multumesc. Incerc sa redau cat mai mult din ce am vazut.

    Aurici
    [12.06.15 12:22:45]
    »

    @Mika - Frumos Certaldo si frumos prezentat! Este genul de asezare pe care imi place sa o descopar prin drumurile mele. Poza P15 mi-a mers la suflet. Am notat Certaldo, de care habar nu aveam.

    MikaAUTOR REVIEW
    [12.06.15 12:34:01]
    »

    @Aurici - Multumesc. Merita vazut.

    cristidu
    [14.06.15 23:45:42]
    »

    @Mika - Daca cineva se indoieste de posibilitatea intoarcerii in timp, atunci inseamna ca nu a vizitat acest minunat Certaldo. Iar articolul de mai sus insotit de minunata muzica aleasa de autoare, este si el un argument. Felicitari!

    webmaster
    [30.09.15 17:42:01]
    »

    Împreună cu continuarea sa, articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    MikaAUTOR REVIEW
    [26.11.15 14:25:26]
    »

    @webmaster - Poate cam tarziu, dar am o mica observatie. La articolul urmator, cu San Gimignano, nu apare mentiunea de MiniGhid AFA.

    webmaster
    [26.11.15 15:16:55]
    »

    @Mika - la continuări (pe acelaşi subiect) nu apare niciodată, la niciun MG, menţiunea respectivă.

    În aceste cazuri, întreg serialul e considerat MG, nu fiecare "episod" în parte...

    MikaAUTOR REVIEW
    [26.11.15 16:02:11]
    »

    @webmaster - Nu am ştiut. Mulţumesc.

    claudiu 71
    [30.11.15 22:48:05]
    »

    @Mika -

    Foarte utila recomandarea ta, m-ai pus serios pe ganduri!

    Peste cateva zile voi fii din nou in Florenta pentru patru zile, nu o sa am mult timp de preumblari, vroiam de mult sa vad Orbetello dar din nou timpul ne preseaza.

    Certaldo insa ar putea fii o alternativa viabila si interesanta.

    Grazie per la raccomandazione.

    MikaAUTOR REVIEW
    [30.11.15 23:37:54]
    »

    @claudiu 71: Multumesc. Sper sa ajungi si in Certaldo. Nu vei regreta.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    amero, Aurici, claudiu 71, cristidu, Mika
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Toscana:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059286832809448 sec
    ecranul dvs: 1 x 1