ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.06.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 20.03.08
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
APR-2013
DURATA: 7 zile
prieteni
7 AD. + 1 COPII -- v: 9

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 9 MIN

    Orase medievale, artă, măslini, chiparosi, vin - episodul 2

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE URM de aici

    Ziua 3

    Aceasta zi am dedicat-o in intregime Florentei. Un pont – parcati gratuit in Piazzale Michelangelo, dar va recomand sa ajungeti mai devreme (eu am ajuns la ora 10:15), deoarece parcarea nu este foarte mare si spre prânz este plina. In aceasta piata statuia lui David (una din copii, cealalta fiind in Piazza della Signoria) ,,vegheaza’’ asupra Florentei si tot din aceasta piata veti avea o panorama impresionanta asupra orasului. Firenze este orasul Renasterii si multi turisti viziteaza acest oras care detine capodopere (cladiri, statui, picturi etc) de talie mondiala – mai toate create prin secolele 14-15.

    Din Piazzale Michelangelo aveti doua variante pentru a ajunge in oras – prima si cea mai comoda, cu autobuzul 12 sau 13 (ambele ajung la gara, dar puteti cobori si in alte statii de pe parcurs) si a doua, mai frumoasa, mersul pe jos (care face piciorul frumos, nu-i asa?). Biletul de autobuz costa 1,2 euro si este valabil 90 de minute. Nu incercati sa mergeti cu masina prin oras că nu prea veti gasi parcari libere, iar cele cu plata (de regula parcari acoperite in garaje) costa 2-3 euro/ora – si cum o sa aveti de stat ore bune in oras, mai bine mancati inghetata si beti un espresso sau cappuccino de acei bani.

    Noi am luat-o pe jos prin Giardino dell’Iris, apoi pe niste stradute superbe si in circa 30 de minute eram pe Ponte Vecchio. Acest pod-simbol al orasului a fost construit in sec. 14 si prin 1944 a fost strabatut de tancurile aliatilor – si totusi a rezistat. Acest pod este ,,gazda’’ a numeroase magazine de bijuterii din aur si argint, bani sa fie! . Cei mai importanti maestri ai Renasterii pot fi vazuti si admirati in fostele birouri ale familiei conducatoare Medici – Galeriile Uffizi. Faceti rezervare pe internet pentru a evita cozile de la casa.

    Continuati plimbarea pe strazile Florentei si in scurt timp veti ajunge in Piazza della Signoria, care este dominata de turnul inalt de 94 m si de Palazzo Vecchio. Aceasta piata este o adevarata expozitie de sculpturi in aer liber. Palazzo Vecchio gazduieste birourile administratiei locale inca din anul 1314 si inca este sediul Primariei. Am vizitat si noi acest palat si am urcat in turn pentru o panorama a Florentei. Pretul unui bilet cumulat, muzeu+turn costă 10 euro (aprilie 2013). Impresionanta este sala celor 500, gândită initial ca o camera a Consiliului celor 500 de cetateni care au guvernat orasul. Cu siguranta veti remarca fresca imensa, care reprezinta victoria florentinilor asupra celor din Siena si Pisa.

    Daca o luati pe Via Borgo dei Greci, in 10 minute veti ajunge in fata masivei biserici Santa Croce, in fata careia se afla statuia lui Dante Aligheri. In interiorul bisericii veti gasi cateva fresce de Giotto, dar si mormintele celebrilor florentini Michelangelo, Machivelli si Galileo. Dupa o sedinta de fotografii am plecat către a patra cea mai mare catedrală din lume (in vremurile noastre, pentru ca la momentul constructiei era cea mai mare din lume) si anume Duomo din Firenze.

    Domul a fost construit pe parcursul a 150 de ani in sec. XIV-XV. Culoarea verde predomina aceasta constructie (dar si marmura alba si rosie), iar o plimbare in jurul Domului dureaza minute bune. Daca vreti sa urcati aveti doua posibilitati – fie sa urcati in cupola Domului, fie sa urcati in Campanile di Giotto de langa Dom (aici aveti de urcat 414 trepte pana la o inaltime de 85 m). Noi nu am mai urcat, dar am stat minute in sir sa admiram magnifica catedrala. Chiar langa Dom exista un foarte mare magazin Lindt unde puteti cumpara zeci de feluri de ciocolata si bomboane, dar si o delicioasa ciocolata calda.

    Intoarcerea catre Piazzale Michelangelo a fost destul de grea, mai ales dupa circa 8 ore petrecute in Florenta, in care am parcurs multi km pe jos.

    Ziua 4 – Pisa, Lucca, Montecatini Alto

    Plecarea catre Pisa s-a facut destul de devreme, astfel incat la ora 10.30 eram la destinatie. Se urmareste SGC Fi-Pi-Li pe care veti parcurge circa 70 km, fara taxa. Puteti parca gratuit pe Via Pietrasantina – parcare mare (aici gasiti si un mercato) aflata la circa 10 minute de mers pe jos de Piazza dei Miracoli sau Campo dei Miracoli. Parcarile mai apropiate de aceasta piata, costa intre 1-2 euro/ora.

    In aceasta piata sunt concentrate cele mai atractive obiective din Pisa – Baptisteriul, Domul si faimosul turn inclinat. Pe covorul de iarba se gasesc cel mai mare baptisteriu din Italia, frumoasa catedrala din marmura (Duomo) si celebrul Torre Pendente, care a fost inchis din 1990 si până in 2001 pentru lucrari de stabilizare, in timpul carora s-a redus inclinarea cu o jumatate de grad (de la 5,5⁰ la 5⁰) adica 46 de cm. Acest turn se viziteaza contra sumei de 18 euro/persoana, iar pe bilet este trecuta ora de intrare, care trebuie respectata neaparat. Daca ajungeti dupa ora indicata pe bilet, nu veti mai putea intra (decat daca luati alt bilet).

    In realitate, turnul este mai inclinat decat apare in poze, iar in momentul in care intrati la baza turnului veti avea o senzatie destul de ciudata, că nu puteti sta drept. Ghidul vă va spune cateva cuvinte despre istoria acestui turn si ii va linisti pe cei care au indoieli privind rezistenta turnului – pentru urmatorii 150-200 de ani turnul este stabilizat. Are o inaltime totala de 58,36 m, din care 55 deasupra solului. Greutatea lui a fost calculată la 14.453 de tone. Se urca pe o scara in spirala, iar ultima parte se va urca pe o scara foarte ingusta – in total 294 de trepte. Ajunsi sus veti avea o frumoasa priveliste asupra orasului si zonelor din jurul Pisei. Pe aceasta terasa veti vedea ,,camera’’ clopotelor unde se afla 7 clopote, cel mai ‘’nou’’ fiind din secolul XVIII.

    Am stat in Pisa circa o ora si jumatate, apoi am plecat catre urmatoarea locatie si anume Lucca. Nu folositi autostrada pentru a strabate drumul intre Pisa si Lucca, ci luati-o pe mult mai frumosul drum SS12 si in 25 de minute veti ajunge in Lucca. Acest oras este mai putin asediat de turisti si este preferat de cei care cauta o alternativa linistita la aglomeratele Florenta si Pisa. Aici nu am gasit parcare gratuita, dar am gasit una convenabila in Piazzale del Risorgimento de pe Viale Camillo Benso Cavour – 2,2 euro pentru 3 ore (prima ora 0,2 euro, apoi cate 1 euro/ora). Sunt automate de unde va luati tichetul pe care trebuie sa-l puneti la loc vizibil pe bord.

    Am intrat in orasul istoric din spatele zidurilor prin Porta San Pietro si imediat ai impresia ca esti dat inapoi in timp cu multi ani. Centrul istoric are multe cladiri construite din caramida rosie, toate ridicate in sec. XVI. Lucca este de asemenea, orasul in care s-a nascut celebrul compozitor Italian Giacomo Puccini. Pe stradutele oraselului veti intalni multe terase, magazine, patiserii si cafenele - bineinteles ca ne-am oprit sa luam un cappuccino si un croissant (1,2 +1 euro).

    Plimbati-va pe stradutele inguste unde lumina soarelui patrunde doar pentru putin timp, si admirati numeroasele piatete si biserici, dar mai ales Duomo si biserica San Michele in Fuoro. Mai multe turnuri se pot vedea in acest oras vechi, iar daca urcati in Torre Guinigi la o inaltime de 44 m, puteti admira panorama orasului. Intre timp nu am putut rezista tentatiei de a lua ,,una gelato artigianale’’.

    Nu uitati sa ajungeti si in frumoasa si linistita Piazza Anfiteatro dominata de arcade antice. Piata este complet inchisa de cladiri, intrarea facandu-se pe sub aceste arcade. De aici luati-o spre Basilica San Frediano, a carei fatada decorata cu mozaicuri bizantine straluceste in lumina soarelui. Mergand in continuare pe Via San Frediano veti ajunge pe zidurile care inconjoara orasul vechi, iar aici puteti face o plimbare pe aceste ziduri alaturi de localnici pe biciclete sau mame cu carucioare cu bebelusi.

    Chiar daca masinile sunt rare in aceste zone (doar localnicii au voie sa intre in centrul istoric), atentie la biciclisti, numerosi locuitori alegând acest mijloc de deplasare. Cu pasi repezi se apropia ora până la care platisem parcarea, astfel incat am iutit pasul pentru a ajunge la timp. Am vazut in mai toate parcarile cu plata, agenti ai politiei locale verifcand tichetele de parcare de pe bordul masinii – asa ca nu incercati sa fentati. Ne-a parut rau ca nu am alocat decat 3 ore acestui minunat orasel. Am plecat catre vila cu un ocol către ultimul obiectiv al zilei si anume Montecatini Alto.

    Dupa cum ii spune si numele este situat pe dealul de langa Montecatini Terme, celebra statiune cu ape termale. Orasul de sus este incantator si se poate vedea in maxim 20-30 de minute. Tot cam atat am stat si noi dupa care am plecat, putin obositi, dar incântati de locurile frumoase văzute.

    Ziua 5 - Vinci

    Aceasta zi a fost aleasă ca una mai linistita, in care era nevoie de putină odihnă si relaxare. La recomandarea proprietarului vilei in care am stat am avut de ales intre o degustare de vinuri la un castel din apropiere si vizitarea satului unde s-a nascut in 1452, celebrul Leonardo da Vinci – probabil una din cele mai stralucite minti ale stiintei si printre cei mai talentati artisti din istorie.

    Am ales cea din urmă variantă si nu am regretat deloc această optiune. Vinci este situat in apropierea orasului Empoli, la circa 10 km de acesta. Parcarea este gratuita pe aleile de la baza zidului care inconjoară orasul vechi. Situat pe o colina, orasul medieval este de mici dimensiuni si se poate parcurge in totalitate in maxim 10-15 minute. Castelul de aici – Castello Guidi - a fost transformat intr-un muzeu interesant dedicat celor peste 100 de inventii ale lui Leonardo da Vinci – Museo Leonardiano. Exponatele, in numar de peste 60, sunt modele din lemn executate pe baza caietelor lui Leonardo – modele de bicicleta, submarin, tanc, elicopter pentru a numi cateva dintre aceste remarcabile realizari. Un bilet valabil pentru muzeu si pentru vizitarea casei natale (care este situata mai sus cu circa 3 km), costa 8 euro. Pentru o panorama deosebita urcati si in turnul castelului. Din pacate, in interiorul muzeului nu se pot face fotografii, dar le puteti vedea pe site-ul oficial.

    In Anchiano, unde se afla casa natală, puteti ajunge pe un drum ingust, cu multe viraje, dar spectaculos, care vă conduce printre livezi de maslini intr-un loc parcă uitat de lume. Puteti ajunge si pe jos urmand ,,poteca verde’’. Casa in care s-a nascut Leonardo, este una cu specific toscan din sec. 15, inconjurata de maslini din toate laturile. Este un peisaj idilic, iar in interiorul casei (sunt doar trei camere) veti avea parte de un scurt film documentar, in care este prezentata viata si creatia marelui artist. Din acest film am aflat ca ultimii ani (1515-1519) şi i-a petrecut in Franta, la castelul Amboise si astfel am inteles de ce erau mai multe autocare cu copii francezi veniti sa vada muzeul din Vinci.

    Ultima zi a fost dedicată in intregime unui alt loc aflat in patrimoniul UNESCO si anume Cinque Terre. Dar cum aceasta zona nu este in Toscana, ci in Liguria, mă opresc aici cu povestirea si voi scrie in capitolul special dedicat acestui minunat loc.

    Toscana merita vizitata, iar daca faceti acest lucru, trebuie sa-i acordati atentia cuvenita. Aveti nevoie de o saptamana ca sa vedeti principalele ,,bogatii’’ si de doua saptamani ca sa vedeti cele mai importante/frumoase locuri. In fiecare orasel veti gasi mici magazine ale producatorilor locali cu produse traditionale – ulei de masline, vin, prosciutto, parmezan, branzeturi etc. De asemenea este nevoie de o masina (inchiriata sau nu), pentru că autobuzele sau trenurile nu ajung chiar peste tot, sau ajung greu si poate la ore mai putin convenabile.

    Cazari veti gasi peste tot si pentru toate buzunarele si este de preferat sa alegeti altceva decat un hotel – aveti mai jos un link cu cazari de tip agroturism. O perioada foarte buna in care puteti vizita Toscana este septembrie-octombrie (cand se culeg viile), dar si lunile de primavară (aprilie-mai) sunt ok – preturile sunt mai atractive si nici nu veti avea parte de aglomeratia specifica sezonului de vara. Avioanele low-cost aterizeaza pe aeroporturile din Bologna si Pisa. Pentru cumparaturi puteti sa alegeti magazinele COOP, care sunt prezente in majoritatea localitatilor, unul foarte mare fiind in Empoli.

    Am atasat mai multe linkuri cu informatii utile pentru planificarea vacantei.

    Bella vacanza!

    opapisa.it/en/home.html

    comune.lucca.it/Turismo

    visitflorence.com

    sangimignano.com/en

    discovertuscany.com/siena

    museoleonardiano.it/eng

    discovertuscany.com

    agriturismo.net/tuscany

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de BOGDAN DSN in 05.06.13 19:49:32
    Validat / Publicat: 05.06.13 20:55:40
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 5535 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (BOGDAN DSN); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P12 Pisa-Piazza dei Miracoli - Baptisteriul, Domul si turnul inclinat
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23150 PMA (din 24 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    6 ecouri scrise, până acum

    Admin
    [05.06.13 20:56:04]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    columi
    [06.06.13 11:48:52]
    »

    @BOGDAN DSN:

    absolut minunat acest articol al tau!

    ai sintetizat atat de bine totul incat m-ai determinat sa fac si eu acest traseu!

    BOGDAN DSNAUTOR REVIEW
    [06.06.13 21:54:51]
    »

    @columi: Multumesc.

    Ma bucur ca informatiile de aici te fac sa te gandesti la o vacanta pe aceste meleguri minunate din Toscana.

    columi
    [07.06.13 08:44:00]
    »

    @BOGDAN DSN: o intrebare Bogdan, ai vizitat si Cinque Terra, dar nu am gasit articolul tau acolo!

    Sau am inteles eu gresit?

    Multumesc frumos

    TraianS
    [07.06.13 09:26:59]
    »

    @columi: Cred ca urmeaza sa-l scrie de acum.

    Si ca sa fiu on topic: Excelent Review! Gata, m-am hotarat, tre sa ajung si eu pe aici.

    BOGDAN DSNAUTOR REVIEW
    [09.06.13 22:20:00]
    »

    @columi: Acest articol despre Cinque Terre va fi incadrat la acel capitol, dar deocamdata nu am avut timp sa-l scriu.

    Sper sa reusesc sa o fac cat mai repede.

    TraianS - ma bucur ca ti-a placut si iti doresc sa vezi aceasta zona minunata a Italiei. Merita!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    BOGDAN DSN, columi
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Toscana:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061210155487061 sec
    ecranul dvs: 1 x 1