ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.05.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
SEP-2009
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Toledo - arme, credinta si istorie

Ilustrație video-muzicală
IMPOSSIBLE DREAM - UN SUEñO IMPOSIBLE


TIPĂREȘTE

Daca va aflati in Madrid, merita sa dedicati o zi unei deplasari de 70 km spre sud, pana la Toledo.

Desi fuseseram cazati aproape de Madrid, in Ciempozuelos, in dimineata zilei de 19 septembrie 2009 n-am intrat in capitala, ci am facut o abatere pentru vizitarea Palatului regal de vanatoare de la Aranjuez, apoi ne-am indreptat spre Toledo caruia i-am dedicat tot restul zilei. Abia spre seara ne-am retras la Madrid unde aveam programate trei nopti de cazare si timp suficient pentru a-l cutreiera.

Nu stiu daca a fost alegerea cea mai inspirata pentru vizitarea orasului Toledo, centrul cultural si istoric al provinciei La Mancha, candva capitala a Spaniei si un foarte important centru religios chiar si in prezent.

Un tur ciclistic a perturbat intreaga circulatie si a focalizat atentia tuturor asupra manifestarii sportive. Politie multa, multa agitatie, motociclete antemergatoare foarte zgomotoase, grilaje care blocau trecerile… intr-un cuvant, tot tacamul necesar organizarii unui astfel de eveniment. Pentru ca era primul de acest gen la care asistam in viata mea, ar fi trebuit sa-l consider un beneficiu, dar - personal - nu pot decat sa regret, deoarece ne-a impiedicat mult desfasurarea fireasca a programului si asa destul de concentrat. Din cauza blocajelor nu am putut ajunge la fortareata si castelul Alcazar cu renumitul Muzeu al Armei albe si nu am vazut podurile Alcantara si San Martin, cu turnuri si arcade, martorele atator evenimente petrecute aici de-a lungul timpului, ramase in istorie.

Dar, sa nu vorbesc despre ceea ce nu am vazut! Las aceste obiective, plus altele cate vor mai fi, pe o lunga lista deschisa pentru viitor.

Fortareata naturala, ocupand o zona inalta deasupra nivelului raului Tajo care o inconjoara din trei parti, Toledo pare inghesuit, dar este atat de frumos si are un trecut istoric atat de important incat partea veche a orasului este un monument national, aflat si pe Lista patrimoniului mondial UNESCO.

Principala intrare in orasul medieval este Puerta de Bisagra, una dintre numeroasele porti istorice, cu doua puternice turnuri semicirculare de o parte si de alta si cu un scut imperial, cu vulturul bicefal, in partea superioara. Pe trotuarul ingust de langa aceasta poarta, am asteptat trecerea unui grup de ciclisti in viteza, apoi ne-am strecurat printre privitori, incercand sa ne continuam programul.

Pentru a ajunge la monumentele din vestul orasului, se trece prin Puerta de Cambron. I se mai spune Poarta Iudeilor pentru ca faciliteaza intrarea in cartierul evreiesc. Spatiul de intrare este incadrat de doua vechi turnuri patrate (ulterior s-au mai adaugat doua) dintre care unul pastreaza o inscriptie care instiinteaza si vizitatorul actual ca in evul mediu locuitorii orasului nu trebuiau sa plateasca pentru intrare.

Manastirea San Juan de Los Reyes - deschisa zilnic, intrare gratuita. Situata in ceea ce a mai ramas din vechiul cartier evreiesc, foarte aproape de Puerta de Cambron, edificiul are o cupola octogonala, cu contraforti si a fost construit de Isabel si Fernando (sec. XV) ca manastire si panteon regal. Biserica, cu tribune regale, este atat de frumoasa incat pare o imensa bijuterie. Peretii sunt decorati splendid, astfel ca seamana mai curand cu o fina broderie decat cu o sculptura in piatra. Este un amestec aglomerat, dar atat de armonios intre motive florale, geometrice, embleme de regate spaniole, statui si chipuri de diverse marimi si este - cred - cea mai frumoasa decoratiune ce s-a putut realiza vreodata. Boltile si pilonii marii galerii sunt de asemenea de o rara frumusete. Gradina interioara este foarte bine ingrijita si completeaza fericit lucratura de piatra.

Sinagoga de Santa Maria la Blanca. Grabiti spre alte obiective, aici nu am intrat, dar ni s-a spus ca este o creatie deosebita despre care insa nu se stie cu certitudine cand si de catre cine a fost inaltata. Transformata in biserica crestina dupa anul 1400, fosta sinagoga a suferit si modificari arhitecturale, iar in decursul timpului, in afara de cladire destinata cultului, a avut si alte destinatii (cazarma, depozit).

Iglesia de Santo Tome - deschisa zilnic, intrare gratuita, adaposteste capela funerara a lui Gonzalo Ruiz de Toledo, domn de Orgaz si Notar principal al Castiliei care, dupa o viata pioasa si multe donatii facute bisericilor, a decedat in 1323. Legenda spune ca in momentul ingroparii, cand Sf. Augustin si Sf. Stefan depuneau defunctul in mormant, s-au auzit cuvintele: "Asemenea rasplata primeste cel ce pe Domnul Dumnezeu si pe ingerii lui ii slujeste!". "Inmormantarea Contelui de Orgaz" celebra lucrare semnata El Greco pe care am vazut-o aici, reda tocmai aceasta scena.

Santa Iglesia Catedral Primada - una dintre cele mai mari catedrale din Europa, se inalta pe locul unei moschei. Fatada are doua turnuri simetrice dintre care doar unul a fost terminat si adaposteste clopotul mare. Celalalt, mult mai scurt, este octogonal si acoperit cu o cupola.

Cele trei intrari sunt minutios decorate, cu arcade sculptate si usi de bronz lucrate artistic.

Privind din exterior, din cauza spatiilor inguste din jur, nu poate fi perceputa maretia reala a catedralei. Interiorul insa este amplu, cu bolti inalte, cu multe vitralii si are cinci nave. Poarta Leilor (numita astfel datorita sculpturilor din varful coloanelor grilajului) este deosebit de rafinat executata mai ales in interior. Am ramas pironita locului studiind si admirand aceasta lucrare complexa. Nuc sculptat, placi de bronz, Iisus pe stalpul dintre cele doua usi, arborele lui Ieseu intr-o noua simbolistica si doua nise mausoleu sunt numai cateva dintre superbele detalii pe care le-am retinut de pe aceasta latura.

Unul dintre punctele de mare interes in vizitarea Catedralei Primada este "Transparentul". Lui Narciso Tome i s-a incredintat sarcina de a crea mai multa lumina in altarul principal. Dupa strapungerea boltii, artistul a decorat cu pictura si sculptura obtinand un efect fantastic, dar si generand polemici si controverse aprinse.

Impresionante pentru mine au fost cele 54 de scaune sau strane aliniate, identice si totusi atat de diferite prin lucratura lor. Rodrigo Aleman a sculptat cu mare meticulozitate pe spatarele inalte, de nuc, intreaga istorie a cuceririi Granadei: batalii, asalturi, foarte multe personaje, arme de foc... Cunoscatorii vor aprecia si mai mult aceste scene constatand ca pot identifica personaje, tactici de razboi, stiluri de calarit si vesminte din vremea respectiva. Marginile pentru brate au fost decorate dupa fantezia artistului, care a reprezentat liber: animale, fiinte fantastice, scene din fabule, chiar scene erotice.

Nu vreau sa inchei fara a aminti de o statueta care m-a impresionat. "Fecioara Alba" datand din sec. XIV, sculptata in marmura, este infatisata tinand in brate pe Iisus copil. Chipul ei incoronat iradiaza dragoste si bucurie la mangaierea pruncului.

Muzeul Santa Iglesia Catedral Primada este amenajat in Sacristie si in alte incaperi anexa. Salonul Sacristiei are o bolta splendida, pictata cu ingeri in zbor. Aici am vazut si "El Espolio", prima lucrare de mari dimensiuni semnata El Greco, de asemenea "Sarutul lui Iuda" una dintre putinele teme religioase semnate Goya. Pe langa tablouri, in muzeu pot fi admirate piese de mobilier, uniforme, rochii, dantelarie, ceasuri si sferele de argint cu hartile continentelor incrustate cu pietre pretioase. In nise laterale sunt expuse numeroase moaste inchise in casete metalice lucrate manual, atat de multe incat ar putea alcatui ele insele un mic muzeu tematic.

Muzeul Santa Iglesia Catedral Primada este deschis zilnic intre 10.00 - 18.30, iar duminica si de sarbatori intre 14.00 - 18.30. Spaniolii au acces gratuit duminica.

Cu o jumatate de ora inainte de inchidere, nu se mai vand bilete.

Vizitatorii orasului Toledo trebuie sa stie ca cele mai cunoscute mestesuguri practicate aici erau ceramica si obtinerea unui smalt negru incrustat cu fire de aur, argint sau arama, deosebit de aspectuos. Cutitele de otel, sabiile si tot felul de arme de lupta, vechi, apartinand unor personaje istorice, pot fi admirate in muzee, iar pasionatii pot achizitiona un astfel de souvenir din mai toate magazinele orasului.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 12.05.12 20:29:46
Validat / Publicat: 12.05.12 21:46:13
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4116 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Toledo - La portile orasului vechi, incepe competitia.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15950 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster15
[12.05.12 21:46:06]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

webmaster13
[13.05.12 00:39:35]
»

Melodia postata se poate sterge/schimba!

Swan1
[13.05.12 21:50:30]
»

Mi-a placut mult! Am retrait clipe minunate... A trecut o vesnicie de la vizita din 1992-1993. Multumesc!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Swan1
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Toledo:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.04770302772522 sec
    ecranul dvs: 1 x 1