GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pentru Z, E, A si toti cei pe care i-am uitat, fara voia mea
Tehran – 15 milioane de locuitori, descriere generală, scurt ghid
RECOMAND, din nou, excursie organizată de o agenţie. Dacă nu….
Tehran (Teheran), este capitala Iranului, ţara majoritar musulmană şi singura ţară cucerită de arabi care nu a preluat limba arabă. Altfel spus persana, cu toate că seamănă la scris, are patru caractere în plus faţă de araba…. limba este complet diferită.
Farsi, faţă de restul lumii arabe, este o limba indo-europeană, faţă de limbile semitice, iar iranienii şi-ar face o favoare dacă ar trece la caractere latine, având probleme cu reprezentarea în scris a vocalelor apropiate.
Iranul şi parte din irakieni, faţă de restul musulmanilor sunt şiiţi şi nu suniţi, diferenţa fiind făcută de … urmaşul profetului, fiind încă o întreagă dezbatere pe acest subiect (suniţii cred că urmaşul trebuie ales, şiiţi consideră că poziţia este succesorală, oarecum “ereditară”) … în linii foarte mari.
În Tehran se ajunge cel mai uşor cu avionul, pe aeroportul Imam Khomeini, un aeroport chiar mai mic decât Otopeniul. De acolo se ia taxiul către hotelul ales, după ce aţi schimbat bani la una din cele 2 case de schimb prezente (aia de la etaj are curs mai bun; verificaţi la faţa locului). Program non-stop.
(tips: Pegasus 20 kg/bagaj de cala şi 8 kg/bagaj de mâna; Austrian 23 kg/bagaj de cala; 8 kg/bagaj de mâna; Turkish 32 kg/bagaj de cala; 8 kg/bagaj de mâna; Pegasus anul asta a întârziat la plecare din Tehran 2 ore, dar a fost OK, deoarece escala din Istanbul a fost de 4 ore; Turkish a plecat la timp, escală 1 ora în Istanbul – fără probleme)
O estimare optimistă este că într-un an va fi gata linia de metrou de la aeroport către Tehran; linie de metrou de suprafaţă.
Tehranul este împărţit în zona de nord şi zona de sud, cea din nord fiind mai nouă şi populată cu oameni bogaţi. În zona de nord “se lupta” pentru tragerea liniei de metrou.
Am stat chiar în centru, iar metroul este bine reprezentat prin hărţi, hartă care pot fi luată pe format de hârtie scrisă în alfabetul latin, chiar din staţii. Gratis. LUAŢI HARTA DE METROU, deoarece sunt 4 linii- galben, negru, albastru, rosu (cum privesti harta de metrou – de jos in sus, “citita” de la dreapta la stanga). Una din staţiile din centru, Ferdowsi, la suprafaţă, are case de schimb valutar şi o farmacie non-stop.
În metrou, cu toate că există vagoane separate de femei, nu va stresaţi prea mult dacă ajungeţi cu soţul acolo, dar este bine să le folosiţi pe alea normale (femei+bărbaţi).
Zona de shopping Meydan-e Enqelab (de la staţia de metrou Ferdowsi); am fost şi într-un chai bar – zona este cosmopolită, bazarul Tajrish – la staţia de metrou cu acelaşi nume; Bazar-e Bozorg=marele bazar - metrou – Panzdah-e Khordad, sau Khayyam – în funcţie de sensul/direcţia folosită.
Fosta ambasda SUA este acum muzeu - la staţia de metrou Taleghani
Alte puncte de interes: Borj-e Milad (turnul din care voi afişa câteva poze); Pol-E Tabi’at (podul naturii); Palatul Golestan (metrou – Panzdah-e Khordad); Muzeul revoluţiei islamice (lângă podul naturii) -staţia de metrou Shahid Haqqani; stradă Valiasr – plăcut pentru plimbare; Palatul Sa’dabad – fostul palat al şahului – se ia taxi; Muzeul naţional – metrou Imam Khomeini, sau Hassan Abad (în funcţie din ce direcţie veniţi); turnul Azadi – nu merită vizitat; Palatul Niavaran - taxi, etc.
Mare atenţie la traversare, se circulă foarte tare, chiar daca poliţia mai amendează.
Că la turci, hamalii au prioritate. Veţi vedea din poze infrastructura. EXISTĂ.
Hotelurile recomandate sunt în zona – intersecţia Laleh Zar cu Meydan-e Enqelab.
Recomand să rămâneţi în zona centru-nord, sudul fiind mai…. rău famat.
Tehranul este un oraş … ”mai destins”; dar nu atât de destins ca Kerman si Shiraz.
Pentru bărbaţi: NU atingeţi femeile persane, NU întindeţi mâna, NU glume europene.
ATENŢIE LA ŞOSELE.
Nu uitati ca realitatea din teren, este alta decat cea de pe hartie.
Enjoy
P.S. cu scuze, viza a fost 75 eu, platita la Bank Melli Iran, din aeroport; am ajuns la 5 dimineata
Termenul de sedere pe viza - 30 de zile
Tips: le place sa fie laudati "cei mai tari; imperiul persan este super; Iranul este extra" - las la latitudinea imaginatiei dvs.
Ciubucul nu este obligatoriu la taxi, restaurante, etc....dar este binevenit
Trimis de danyo in 23.07.17 18:50:39
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORIENTUL MIJLOCIU.
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (danyo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@danyo: Mi-a făcut plăcere să citesc acest review pentru că mi-a reamintit de Teheranul văzut în aprilie! Frumoase și binevenite și pozele!
Informațile transmise sunt prețioase pentru toți cei ce merg în Iran, în special pentru cei care merg pe cont propriu ca mine.
Sunt adepta excursiilor organizate de mine, avantaje și mai multă muncă dar sunt de acord și cu excursiile organizate care te solicită mai puțin.
Fiecare are avantaje și dezavantaje.
Iranul pe cont propriu mi s-a părut mult mai lejer decît alte destinații, prin costurile mici la deplasarea cu taxiurile pe care le-am folosit în toate orașele vizitate.
Am folosit cât am putut de mult metroul doar în Teheran.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2017 Palatul Şahului – Saadabad - Sa’adat Abad — scris în 25.07.17 de danyo din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Palatul Golestan — scris în 25.07.17 de danyo din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Plimbare prin Teheran — scris în 29.10.18 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Saad Abad, reședință regală ieri, complex cultural-istoric în Teheranul de azi — scris în 12.06.18 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Palatul Golestan, cel mai vechi monument din Teheran — scris în 17.05.17 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Muzeul de război; Muzeul naţional de istorie; Muzeul de ceramică şi sticlă — scris în 28.07.17 de danyo din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Pol-e Tabia’at – Podul naturii; Borj-e Milad – Turnul Milad; Borj-e Azadi – Turnul Azadi — scris în 27.07.17 de danyo din BUCURESTI - RECOMANDĂ