ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.02.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 03.08.08
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUN-2012
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
86.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 13 MIN

Noi nu am fost spioni

TIPĂREȘTE

Motto:
Uneori mici cuvinte mă ajută
Să crap pamântul în două
Ca pe un măr putred
Amăgit de promisiunile cuțitului
Jalal El Hakmaoui - Cuvinte

Pornind de la o mică discuție recentă purtată pe marginea unui articol mai vechi al lui @costi, m-am hotărât să postez și eu impresiile mele despre această excursie.

5:30 dimineața. La această oră a început „marea aventură” spre Maroc. Ratasem excursia spre Maroc de la hotelul nostru din San Pedro de Alcantara, deși așa o planificasem. Doar că nu se organizau excursii decât în ziua în care ne mutam în Benalmadena. Am fi câștigat cel puțin vreo 2 ore din excursia cu autobuzul.

De fapt era să ratăm excursia și din Benalmadena. Ne-am propus să o facem după ce ”scăpam” de mașina închiriată. Doar că mai aveam doar o variantă de acceptat, vinerea. Pentru că printre noi erau și ceva „shoppingari” am întrebat agentul dacă vinerea tarabele sunt deschise (știind că pentru musulmani vinerea e un fel de duminică la noi…). Da, sigur, sunt deschise toate. Sigur că a mințit, 80% dintre ele erau închise. Mie însă răspunsul mi-a fost de ajutor, altfel aș fi putut să mă trezesc cu opoziția grupului de a mai merge în Maroc. Nu aș fi vrut să ratez fie și o scurtă vizită în Maroc așa cum am făcut ratând Albania pe care aș fi putut să o vizitez într-o croazieră din Corfu.

Excursia a costat 62 EUR/persoană, având incluse transportul cu autocarul, traversarea strâmtorii Gibraltar cu ferryboat-ul, masa de prânz și ghidul.

Drumul

Autobuzul ne-a ridicat, așa cum spuneam, dimineața devreme. Am trecut cu această ocazie și prin alte localități de pe Costa de Sol, de unde erau ridicați alți turiști.

Ca întotdeauna la excursiile organizate ridicarea turiștilor de la hoteluri este cea mai greoaie și plictisitoare. Benalmadena fiind printre primele stațiuni de unde pornea autocarul (de fapt a II-a după Torremolinos). Așa că am trecut prin Fuengirola, Marbella, Estepona în drum spre Tarifa – țărmul spaniol de unde urma să traversăm către Tanger.

Până la urmă nu a fost chiar așa de rău, cu ocazia aceasta am trecut și prin alte stațiuni de pe Costa del Sol, multe din ele uriașe.

Parcă pentru a ne face în necaz a ridicat două persoane chiar și la hotelul din San Pedro.

Dacă la dus a fost luat fiecare de la hotelul lui, la întoarcere nu s-a mai procedat așa. Oarecum a fost mai bine căci altfel bănuiesc că ne apuca miezul nopții în autobuz.

Pe drum am găsit peisaje spectaculoase dar și câmpuri întinse de mori eoliene, pesemne condițiile sunt prielnice obținerii energiei în această zonă, vântul bate puternic. (am citit că doar în districtul Tarifa sunt 35 de centrale eoliene ce își iau energia de la peste 600 mori de vânt)

Am tot studiat și varianta individuală spre Maroc, am avut mașină închiriată. Doar că mie mi-a dat cu virgulă. În afara formalităților vamale mai dificile la tranzit personal, nici nu aveam o idee despre ce se poate face în Tanger. Apoi am văzut că Medina era chiar lângă port, nici nu trebuia să traversez cu tot cu mașină. Dacă traversarea se face cu mașina costurile sunt foarte mari și chiar nu se justifică.

A fost bine oarecum, căci am dispus de ghid, atât că am făcut doar ce voia el. Și nu am fi pierdut atât timp pe drum, nu doar că nu trebuia să luăm și alți turiști, dar drumul s-ar fi făcut numai pe autostradă.

La 8:40 am ajuns în Tarifa, urmând ca 20 minute mai târziu să fim deja pe ferryboat. Urma să traversăm strâmtoarea Gibraltar spre Tanger (Maroc).

Am fost dotați cu niște ”abțiplide” pe care le-am lipit fiecare pe unde am apucat, în orice caz cât mai la vedere. Scopul lor era acela de a nu ne rătăci de grup.

Tarifa

Tarifa este un mic orășel spaniol, de acolo trebuia să luăm feribotul spre Tanger. Orășelul cu mai puțin de 20.000 de locuitori a fost fondat la invazia maurilor din 711 A. de către conducătorul maurilor Tarif Ben Malik (de unde și numele de Tarifa). Ca orice oraș spaniol care se repectă există și o cetate aici: Guzman El Bueno, o fortificație maură (alcazar) construită în 920 A. D. de către califul Abderramán III pentru a proteja Tarifa de atacurile venite din Africa și celor din nord ale vikingilor. Alte obiective importante ar fi statuia lui Guzman El Bueno, care și-ar sacrificat fiul (conform legendei) într-o bătălie din 1292, biserica San Mateo a cărei construcție a început în secolul XVI, și Santa Catalina, un observator meteorologic construit în 1931 în stilul unui castel din sec. XVI.

De menționat că există planuri de construcție a unui tunel subteran între Tarifa și Tanger.

Ghidul

Să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului. Cezarul nostru a fost ghidul, un marocan masiv cu mustață, care vorbea un fel de engleză pigmentată cu accente franțuzești și arăbești. Ne-a facilitat trecerea lejeră prin furcile caudine ale vameșilor marocani. Un tip simpatic, în general, avea tot felul de prieteni prin Medina (majoritatea cerșetori) pe care îi promova pentru susținere materială. Mă întreb, și nu fără temei, dacă nu beneficia de o parte din fondurile strânse. A insistat foarte mult pe obiectivele care i s-au părut lui mai importante, o parfumerie, un magazin de așa-zis artizanat. La final nu s-a sfiit să ceară bacșiș întregului autobuz, pentru prestația sa din ziua respectivă. Un om dintr-o bucată.

Ferryboatul

Ferryboatul cu care am traversat aparține FRS. Chiar dacă pe e scrie Tarifa-Tanger 35 min, noi am făcut aproape o oră. E drept că se pierde destul de mult timp cu îmbarcarea/debarcarea. Trebuie să spun că, în ciuda dimensiunilor navei (86 m lungime, 26 m lățime, găzduiește max. 777 pasageri) am simțit tangajul destul de tare. De-abia aici mi-am dat seama că nu sufăr de rău de mare;).

Tanger

Inițial s-a făcut un tur cu autobuzul al Tangerului, oraș care are 700.000 locuitori. De altfel Tangerul este al doua forță industrială a Regatului Maroc (după Casablanca), dar al cincilea din punctul de vedere al numărului de locuitori. Tangerul este binecunoscut ca fief al spionilor din toată lumea, mai ales în perioada Războiului Rece, dar nu numai. Poziția sa strategică îi conferă această „onoare”. Și se pare că mai e cunoscut și ca patrie a hașișului. Ghidul nostru nu ne-a dus și la târgul de hașiș (cât de Cezar era el), dar cine știe, poate cu altă ocazie =)).

Am filmat o mică parte din tur, așa încât voi povesti ce mai țin minte (împreună cu memoria peliculei). Am trecut pe cel mai mare bulevard al Tangerului, bulevardul Mohamed V. Mahomed V a fost sultan în perioada 1927-1953, apoi exilat 2 ani și a redevenit sultan în 1955. În 1956 a reușit să negocieze independența cu Franța și în 1957 s-a proclamat rege al Marocului. A mai trăit încă 4 ani. De atunci s-au mai succedat doi regi: Hassan II și actualul Mohamed VI.

Am trecut în mare grabă prin Cartierul Francez, apoi Cartierul Spaniol, niște cartiere foarte frumoase și cochete.

Cu ocazia revederii filmării mi-am adus aminte că autobuzul hârâia groaznic încât nu numai că auzeai ghidul foarte prost, dar de-abia așteptai să ajungă la destinație, atât de tare îți vâjâia motorul în cap.

Cap Spartel

Este un cel mai nord-vestic punct al continentului african se află la 14 km (12 km după alte surse) vest de Tanger. Pentru că aici aveau loc frecvent accidente navale, în 1864 s-a luat decizia construcției unui far pe promontoriul aflat la înălțimea de 326 m deasupra nivelului mării.

Povestea este interesantă dar destul de lungă, cei care vor mai multe amănunte pot găsi mai multe date aici: zamane.ma/fr/lumiere-sur-le-cap-spartel

Aici s-a pierdut timpul la un restaurant amenajat în zona de atrație turistică (o cafea, un suc). Atfel spus am început cu o pauză... Priveliștea era frumoasă iar farul părea o bijuterie, drept pentru care noi am sărit peste cafea (și oricum băusem cafea cu puțin timp în urmă pe ferryboat). Nici acum nu mi-e clar dacă am ajuns acolo pentru Cap Spartel sau pentru restaurant (of, tare răutăcios sunt câteodată :))

Și pe aici se afla un mic grup de „negustori” cu tot felul de obiecte de cumpărat.

La cămile

Am făcut o mică oprire pe malul mării unde câteva cămile ne așteptau. Plimbarea nu dura mai mult de 5 minute, practic era un un fel de plimbare în cerc, cu nimic mai largă decât plimbarea de ponei din Grădina Zoologică din București (cine are copii știe despre ce vorbesc :) ). Plimbarea era inclusă în preț, dar bineînțeles ghidul ne-a îndrumat spre oferirea unui bacșiș între 1 și 5 EUR pentru sărăcii oameni care stăteau acolo special pentru noi (și pentru următoarele grupuri de excursioniști :) ). Fata mea a făcut o plimbare, eu nu. Erau ele bietele cămile cocoșate de la natură, ce sens avea să le mai cocoșez și eu?

Grota lui Hercules

Un obiectiv ce cu siguranță nu trebuie ratat. Un loc de legendă stabilit cu cel puțin aceeași precizie istorică ca cetatea Troia, Cada lui Zeus sau Insula Cleopatrei;). Dacă existența lui Hercules este greu de probat, calculați probabilitatea ca Hercules să fi fost pe aici. Asta nu înseamnă că această cavitate nu are sute de mii de vizitatori anual. Pe când vom găsi și decreta baia lui Zamolxe sau de ce nu dormitorul lui Bendis. Nimic nu știm!

La intrarea în grotă, dar și în interior erau câțiva „negustori” care aveau înșirate niscaiva obiecte. Dacă la intrare marfa era expusă pe jos, în grotă existau și ceva standuri. Ca deobicei în astfel de cazuri. Așa că dacă aveai chef de ceva shopping… Nu prea aveai ce să cumperi, dar astea sunt amănunte, nu este bine să ne împiedicăm de ele. Noi am ratat totuși sesiunea de shopping :)

Grota are o spărtură spre mare și pe acolo soarele intră cu agresivitate, cerându-și drepturile și arătându-și supremația a asupra întunericului pe timp de zi. Contrastul evident dintre lumină și întuneric, lupta dată de cele două forțe ale naturii, oferă un spectacol greu de descris. Ai sentimentul unei cârtițe ieșite la soare. Altceva nu ar fi de spus despre această grotă, nu foarte mare.

Ghidul ne-a reamintit că strâmtoarei Gibraltar era denumită de vechii greci "Coloanele lui Hercule", că Hercule a fost cel a separat Europa de Africa, iar grecii antici au considerat că aici a fi capătul pământului, și că această grota ar fi menționată în mitologia antică (dar exact această grotă :) ).

Medina

În cele din urmă (pe la 13:00) am și ajuns la cetatea istorică a orașului (Medina). Aici ne-am plimbat pe străduțele strâmte (asta e o plăcere a mea). Fiind însă destul de mulți, plăcerea nu mai e atât de mare. Și mai eram urmăriți permanent de niște cerșetori care jumătate cerșeau, jumătate încercau să vândă ceva, haine arăbești, cămile de lemn sau pietre. Seamănă oarecum cu cei ce stau pe la intersecții pe la noi. Când credeai că ai scăpat de ei, apăreau pe altă parte, căci dacă nouă cetatea ni se părea întortocheată, ei o cunoșteau bineînțeles ca pe propriile buzunare.

Ghidul ne-a povestit că înainte toate casele erau vopsite în albastru, acum majoritatea sunt albe, dar guvernul se gândește să revină la culoarea originală. Așa am aflat că Matisse a fost îndrăgostit de Maroc și a stat în Tanger în anii 1912-1913. Și bineînțeles că a pictat peisaje din Medina iar casele erau albastre. În fine, este oarecum discutabil, mai repede o parte din ele.

Am ieșit un pic din cetate și ne-a fost arătată strâmtoarea Gibraltar în stânga ei Atlanticul și în dreapta Mediterana.

Când am intrat din nou în cetate, avansând un pic, eram așteptați de un dresor de șerpi, care ne-a făcut o mică demonstrație. La final a inventat fetele la poze, dar a scos un șarpe de plastic, bănuiesc mai puțin periculos ;).

Să și mâncăm un pic

După spectacolul cu reptile am fost îndrumați spre restaurant. Restaurantul era unul cu specific marocan. Exista și o formație de muzică tradițională marocană care s-a produs pe „scena” restaurantului. Când au adus supă de linte cu scorțișoară m-am luat cu mâinile de cap. Linte? Scorțișoară? Să mănânce ei asta! Eu nu mănânc așa ceva! Doar că fiind robul unei curiozități gastronomice ieșite din comun (nu ezit să gust orice fel de mâncare…) m-am gândit să iau o lingură. Și încă o lingură. Delicioasă! De câte ori îmi aduc aminte de ea mi se excită papilele gustative. Dacă ar fi să merg vreodată în Maroc, asta voi mânca cu siguranță.

La felul doi a fost cuș-cuș cu șofran și pui cu ceapă călită și morcov. Înainte au fost aduse și 2 frigărui tipic arăbești (erau preparate cu carne tocată, un fel de mici trași în țeapă). Cred că a fost și desert dar nu-mi mai aduc aminte. Am fost de asemenea serviți cu un pahar de ceai cu mentă, extrem de răcoritor.

Mi-amintesc că am luat o bere (băuturile nu erau incluse) și am fost tare fericit, căci de data asta nu eram cu mașina, și aveam și eu drepturi egale cu toți bărbații :)

Shopping impus

Acum a urmat partea cea mai plictisitoare. Ghidul ne-a îndrumat spre două magazine. Unul de obiecte de artizanat și unul cu parfumuri/leacuri/mirodenii. Pot să spun cu mâna pe inimă că dacă n-atr fi fost timpul pierdut la aceste vizite impuse care au mâncat mai bine de o oră din excursia și așa scurtă (ca timp efectiv în Tanger) gradul de satisfacție ar fi crescut către 100%.

Bineînțeles că nu s-a lăsat până nu a intrat toată lumea în magazinele recomandate de el. A, și să nu uităm, pentru noi aveau cele mai bune prețuri cu discount-uri uriașe. La magazinul de artizanat am avut parte și de o sesiune de prezentare covoare. Văzusem același film de groază și în Turcia, așa că nu mi-era străin. Bineînțeles că nu a cumpărat nimeni nici un covor.

Apoi la drogherie ni s-au prezentat o sumedenie de mirodenii. Pe primul loc era șofranul, extrem de scump, dar cel mai ieftin din tot Tangerul. De hașiș nu a spus nimeni nimic. Mai erau niște alifii miraculoase (aici s-au mai aruncat doamnele) care vindecau orice: reumatismul, guta, bubele de tot felul. Și, conform uzanțelor musulmane (orientale nu prea merge, arăbești așa și așa) de aici puteai să iei licori pentru creșterea potenței (filmul acesta îl mai văzusem și în Egipt). Se pare că, după părerea lor, europenii sunt impotenți și fraieri în același timp =))

Timp liber

În final, ghidul ne-a acordat cu generozitatea-i caracteristică 25 de minute de timp liber în care nu aveai timp de nimic. Dar asta era puțin important, doar am vizitat mai devreme "celebrele" magazine despre care v-am povestit deja. Aveai de ales între a sta la o cafea sau a colinda un pic pe la tarabe și pe străduțe. Am ales a doua variantă cu toate că era deschis un magazin din patru. Bineînțeles că agentul de turism ne mințise. Pentru că eu cu fata mea ne-am adâncit pe străduțe, ne-am rătăcit un pic. Când ne-am întors toți plecaseră, eram doar noi și însoțirii noștri care ne așteptau și nu știau ce să facă. De data asta cerșetorii ne-au fost de mare ajutor, ne-au scos imediat spre port. Era la doi pași, dar noi nu aveam cum să știm asta. Astfel am cumpărat o piatră de la el, un ametist, drept mulțumire, cu prețul cerut. Pesemne că domnul ghid se baza pe cerșetori să strângă turiștii întârziați.

Întoarcerea

Pe la ora 21:45 am ajuns obosiți la hotel. Masa de seară am pierdut-o, așa că am ieșit prin Benalmadena să mâncăm ceva. Surprinzător majoritatea teraselor nu mai serveau mâncare după ora 22:00. Bine de știut și acest amănunt. Am găsit totuși un loc unde să mâncăm, așa că nu am rămas nemâncați.

Dacă merită. Cu siguranță o incursiune, fie ea și fugitivă în altă cultură este binevenită. Din păcate rămâne foarte puțin timp pentru vizitatul în sine, se pierde mult timp pe drum. Practic vorbind au fost 6 ore de la debarcare la îmbarcare. Dacă punem că în timpul acesta am luat și masa, greutatea cu care poți să îi strângi pe toți laolaltă după fiecare nou obiectiv, timpul pierdut prin magazinele „obligatorii” nu poți spune că a fost prea mult timp la dispoziție. Eu nu regret această excursie, dar cei ce o vor alege trebuie să știe ce îi așteaptă, altfel foarte posibili să fie dezamăgiți. Din timpul rămas, ghidul alocă foarte mult timp magazinelor asociate. Acum ori că e șpaga ghidului, ori că e înțelegerea agențiilor, mai puțin contează. Surprinzător a fost pentru mine că și companiile occidentale au această practică. M-aș fi așteptat ca asta să fie o practică pur orientală.

***

Bine, bine și care e treaba cu spionii din titlu? De fapt nu prea e!. În afară că am menționat pe undeva atracția spionilor spre Tanger nu mai există nicio legătură. Dar eticheta vinde marfa ROFLMAO


[fb]
---
Trimis de Dabator in 27.02.15 23:58:34
Validat / Publicat: 28.02.15 08:40:58
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MAROC.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 10772 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

47 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dabator); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P35 Înapoi în cetate
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 91750 PMA (din 78 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol - pg. 1 / 2

47 ecouri scrise, până acum

se afișează ecourile [1 - 30] din total 47
sunflower
[28.02.15 09:08:40]
»

Reusit marketing!

DabatorAUTOR REVIEW
[28.02.15 09:10:46]
»

@sunflower: Așadar mi-a ieșit. Am reușit să te fac să citești până la capăt .

nicole33
[28.02.15 09:57:43]
»

@Dabator -

Felicitări pentru review!

Când am început să citesc erau doar patru voturi acordate și până am terminat și am vrut să votez am nimerit superbonusul.

Nici noi nu am fost spioni

Tot în urma discuțiilor de pe marginea articolului menționat mai sus, m-am gândit că poate n-ar fi rău să povestesc și eu despre experiența mea în Tanger, dar am rămas la stadiul de intenție.

După prețul convenabil precizat de tine, deduc că excursia a fost luată de la o agenție locală, prețurile agenției partenere românești cu care am fost noi fiind cu aproximativ 40% mai mari.

Mi-a plăcut și faptul că traseul excursiei tale a fost puțin diferit de al nostru, noi ratând grota lui Hercule. Nu am ratat oprirea pentru o plimbare cu cămilele, tot în cerc, bineînțeles, și tot contracost, la tariful fix de 5 euro de persoană, și nici cele două opriri obligatorii la magazinul de covoare și la drogherie.

Mi-amintesc că am luat o bere (băuturile nu erau incluse) și am fost tare fericit, căci de data asta nu eram cu mașina, și aveam și eu drepturi egale cu toți bărbații

Fericitule! Soțul meu deja te invidiază. El a suspinat toată excursia după o bere rece. Singura lui șansă a fost pe ferry unde găseai bere, dar și aceea a dispărut subit de la vânzare când ne-am apropiat de Maroc. În restaurantul în care am luat prânzul inclus în preț, ne-au spus clar că nu se servește alcool de niciun fel, singurele noastre variante fiind apa sau cola/fanta, iar, după ce ne-am asezonat cuș cuș-ul cu un sos de-al lor extrem de picant, o bere era aproape vitală.

Bujie
[28.02.15 09:59:16]
»

@Dabator - Multumesc pentru timpul acordat acestui articol.

Ne-am distrat pe cinste citindu-l mai ales ca vrem sa ajungem in Tanger via Malaga dar, pe cont propriu. Remarcile tale (svuroase - nici vorba!) ne sunt de mare ajutor. Multumim.

DabatorAUTOR REVIEW
[28.02.15 10:11:49]
»

@nicole33: Da, am rezervat excursia de la o agenție de turism din Benalmadena. Dar și în San Pedro del Alcantara prețul era același (dacă nu cumva chiar 59 EUR).

Cum spuneam în discuții anterioare, îmi organizez singur excursiile, cu avantajele și dezavantajele aferente. Tangerul a fost singurul pe care l-am făcut cu excursie organizată.

Cu berea trebuie să mă crezi . Există și probe, am vreo două poze unde se văd sticlele. Și da, mi-ai adus aminte de condimente, nu știu cum uitasem de ele. Oricum, eu nu am o problemă să mănânc iute, dimpotrivă.

DabatorAUTOR REVIEW
[28.02.15 10:13:40]
»

@Bujie: Dacă măcar 10% din informații îți vor fi de folos, pentru mine este o mare bucurie.

Dacă reușești Tanger-Malaga pe cont propriu scrie te rog un review. Chiar e nevoie de informații în acest sens.

nicole33
[28.02.15 10:26:34]
»

@Dabator -

Fata mea a făcut o plimbare, eu nu. Erau ele bietele cămile cocoșate de la natură, ce sens avea să le mai cocoșez și eu?

Și eu m-am abținut de la plimbarea cu cămila, însă din cauza mirosului.

Poate ar fi util de precizat pentru cei interesați și cum miroseau hainele domnișoarei, în special pantalonii, după plimbare.

DabatorAUTOR REVIEW
[28.02.15 10:45:34]
»

@nicole33: Acestea (mirosurile) sunt riscuri asumate. Fetei mele îi place să se plimbe orice animal, așa că acceptă și mirosurile. A fost doar dezamăgită de "amploarea" plimbării.

Eu recunosc că am fost cu cămila în Egipt dar m-am plimbat 40 min pe coastă, în apropierea mării. Am jurat că nu mai încerc experiența asta niciodată, ne-au dat nebunii de beduini drumul singuri pe cămile. Mă uitam că în stânga erau stânci și mă întrebam ce se întâmplă dacă alunecă biata cămilă. Sau dacă se scutură de mine. Dacă nici atunci nu mi-a fost frică, nu mi-a fost frică niciodată. Recunosc că am fost extrem de încordat, dar erau unii care s-au comportat extrem de natural. Am fost tentat la un moment să cer să o iau pe jos (cum au mai făcut și alții) dar mândria mea m-a ținut acolo, sus în șa.

marocanu21
[28.02.15 13:09:30]
»

Dar de mine nu a întrebat nimeni pe-acolo?

DabatorAUTOR REVIEW
[28.02.15 13:23:37]
»

@marocanu21: Am întrebat eu, dar am avut surpriza să constat că toți se lăudau că sunt marocani . Chiar și spionii blonzi și cu ochii verzi sau albaștri

marocanu21
[28.02.15 14:42:00]
»

@Dabator: Ăia sunt verii mei mai spălăciti!

buterfly*
[28.02.15 17:57:13]
»

hihihi, frate Dabatorule, nici nu stiu ce sa zic despre excursia asta... am ras copios dar parca am simtit un amar in tonul tau... o fi fost bine sau mediu? Plimbare pe camile doar 5 minute in cerc... adica sa vezi cum e sa stai pe cocoase si gata? niscaiva cumparaturi impuse, lipsa albastrului infinit de pe case, tarabe cu prostii si totusi pestera aia a lui Hercule ma atrage in mod inexplicabil! Cine stie, poate oi ajunge si eu vreodata.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
sunflower
[28.02.15 18:37:15]
»

@Dabator: always!

bogumil
[28.02.15 20:33:54]
»

Noi nu am fost spioni

Ba io' cred că tu, prietene ai fost spion! Spionul Dabator007 al AFA

Ai fost, ai văzut şi ne-ai împărtăşit şi nouă, în stilul tău, experienţele de acolo.

Fain, fără glumă!

nicole33
[28.02.15 21:17:47]
»

@bogumil -

Spionul Dabator007 al AFA

Că a fost sau nu agent sub acoperire, acum, după ce l-ai deconspirat, pentru el chiar nu mai contează, dar este bine că știm și noi

cristina65
[28.02.15 21:32:22]
»

@Dabator - Bun!... Deci:@ileanaexperta. @dabator, @alinaro din pacate nu vine la Predeal... voua (deocamdata!) tre' sa va fac curte asidua la intalnire si sa fiu eu, de data asta, spion, pt a va face sa deconspirati informatii pt destinatiile mele de anul asta... Nu, @dabator, nu plec in Hawaii :-( ( (...

Acu'fara gluma, un zzzuperreview, care tre' musai sa prinda si zuperbonusul!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
DabatorAUTOR REVIEW
[28.02.15 22:00:30]
»

@buterfly: Surioara mea cu aripi diafane, nu trebuie să deslușești amarul din glasul meu.

Căci dacă ai fi mâncat supă cu scorțișoară și iute, ai fi uitat de toate neplăcerile dinainte și după ospăț...

În rest i-am fentat că pe cămilă nu m-am urcat să le fac în necaz, la cumpărăturile impuse am pierdut doar timpul nu și banii că nici de al naibii n-am luat nimic, cât despre culoarea caselor dacă nu spunea ghidul habar n-aveam cu ce culoare erau vopsite înainte.

Eu aș încerca o excursie în Maroc, dar mai multe zile și să nu fiu la cheremul ghidului.

Uite recunosc, de asta nu-mi plac excursiile organizate, depinzi de ghid și de ceilalți parteneri. Dacă unul întârzie, întârzie toată lumea etc. Pe de altă parte ghidul îți povestește și lucruri de care nu ai fi aflat niciodată, de pildă dacă mergeam pe cont propriu nu cred că aveam vreo șansă să aflu de casele vopsite în albastru). A, apropo, știai că există și fluturași cu aripioare albastre?

DabatorAUTOR REVIEW
[28.02.15 22:03:14]
»

@sunflower: Mulțumesc

DabatorAUTOR REVIEW
[28.02.15 22:06:39]
»

@bogumil: Mulțumesc mult! Dar trebuia să nu mai spui la nimeni . Chiar dacă la spionaj nu stau prea bine mă bucur că cel puțin am un stil. Nici nu mai contează ce fel de stil, măcar am unul

DabatorAUTOR REVIEW
[28.02.15 22:15:20]
»

@cristina65: Ai grijă cu curtea, sunt unii care după aia vor și casă.

Dar da, cred că întâlnirea AFA este un bun loc de schimbat impresii. Și mai ales de cunoscut oameni. Sau cel puțin așa mă gândesc, căci eu sunt un neofit în ale întâlnilor AFA. Cu toată emoția cred, sper însă că voi face față.

Și de ce să nu pleci în Hawaii? Eu îți doresc din toată inima! Niciodată nu se știe ce surprize ne rezervă viața.

luciaoradea
[28.02.15 22:17:18]
»

@Dabator -

Și mie mi s-a recomandat, de către un medic chinez, o supa, mai bine zis fiertura compusă din apă, scorțișoară, carne de miel, coajă de portocala și ghimbir. Se fierbe 2 ore și se bea fierbinte. Nu vreți să știți ce efect are- în câteva secunde transpiri prin toți porii, instantaneu. Dar după aceea te simți într-un mare fel...

De remarcat faptul că nu este o supa, nu se consumă de dragul ei, pentru că nu e buna la gust. Are însă virtuți terapeutice și e considerată medicament. În China, desigur

DabatorAUTOR REVIEW
[28.02.15 22:25:22]
»

@luciaoradea: La mine a fost fără miel (aici e un

Habar n-am avut că de fapt am mâncat un medicament . Dar povestea cu transpiratul din toți porii nu mi-e deloc strănă.

Cred că îmi pun nevasta să-mi facă o supă din asta de care spui, dar am nevoie de cantități. Nu cred că se consideră off-topic dacă pui rețeta aici, dar mai sigur pe PM.

Apoi vă spun și cum a fost . Mai facem un capitol de impresii și despre mâncăruri

alinaro CONS. ONORIFIC AFA / MAROC
[28.02.15 23:26:53]
»

@Dabator - Noroc ca peste doua luni ma duc la Meknes cateva zile, ca mi-ai facut un chef de Maroc cu reviewul tau...

In Tanger nu am ajuns, acum cativa ani am fost nevoiti sa anulam un concediu in Línea de la Concepción, de unde clar aveam idee de o excursie in Tanger, dar poate ajung intr-o buna zi si acolo.

Sa stii ca m-ai facut curioasa cu supa aia de linte cu scortisoara, sper sa am ocazia s-o incerc anul asta. Eu de cateva saptamani am descoperit o salata marocana, morcovi (fierti un pic inainte) cu chimen, usturoi si patrunjel, si-o tot fac. Am noroc ca nu place la nimeni in casa, asa c-o pap eu toata. Scuze c-o iau pe aratura, da' cand vine vorba de papica... nu rezist, he, he. Ca tot vorbeai de capitolul de mancaruri.

Salam alekum!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱
[01.03.15 13:16:58]
»

@Dabator - Si un vot binemeritat pentru Zuperbonus. Frumoasă escapadă și bine punctat totul. Am mai citit undeva că plimbarea cu cămila impune și asumarea mirosului corespunzător.

DabatorAUTOR REVIEW
[01.03.15 13:43:14]
»

@alinaro: Hai că încep să fac rost de tot felul de rețete.

Cred că aș încerca-o și pe a ta, nu sună foarte rău. Am mâncat eu fenel cu grapefruit și sos de avocado, așa că sunt deschis la orice

DabatorAUTOR REVIEW
[01.03.15 13:46:55]
»

@tata123: Mulțumezc!

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / MAROC
[01.03.15 20:24:01]
»

@Dabator - Da, da, "eticheta vinde marfa", dar să ştii că nu în urmărirea spionilor am citit eu articolul tău cu atâta plăcere, ci pentru că mă interesa cu adevărat cum este o excursie în Tanger.

Când am fost eu în Maroc (în 2009), Tangerul a fost doar un oraş de tranzit. Totuşi, legat de trecerea de pe un continent pe celălalt, am două amintiri de neşters. Prima - am lăsat la Tarifa o doamnă care îşi pierduse (i se furaseră) actele la Barcelona. Ne-a aşteptat - singură, cu bagajele rămase în autocar - timp de 6 zile pentru că fără paşaport nu i s-a permis trecerea în Maroc. A doua - la întoarcere, în Tanger, înainte de a intra în vamă, când autocarul era oprit (cred că la un semafor), un băiat marocan s-a ascuns sub autocar în speranţa că va trece în Spania o dată cu maşina. A fost descoperit.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
nicole33
[01.03.15 21:06:58]
»

@iulianic -

Totuşi, legat de trecerea de pe un continent pe celălalt, am două amintiri de neşters. Prima - am lăsat la Tarifa o doamnă care îşi pierduse (i se furaseră) actele la Barcelona. Ne-a aşteptat - singură, cu bagajele rămase în autocar - timp de 6 zile pentru că fără paşaport nu i s-a permis trecerea în Maroc.

Se pare că lucrurile stau diferit în cazul unui circuit, care implică și mai multe cazări pe teritoriul Marocului, față de o excursie organizată de doar o zi în Tanger.

Am participat și eu la o excursie asemănătoare cu cea descrisă de @Dabator patru luni mai târziu. Pașaportul ne-a fost necesar doar teoretic la trecerea de pe un continent pe altul. După plecarea de la hotel/hoteluri, autocarul a oprit pentru o pauză de cafea cu puțin înainte de a ajunge la Tarifa. Cu această ocazie ni s-au dat două formulare de completat cu datele din pașaport, formulare care urmau a fi folosite la vamă pentru intrarea, respectiv ieșirea din Maroc. Din neatenție am completat greșit numărul unuia din pașapoarte. Am solicitat ghidului un nou formular, nedorind să am probleme la controlul vamal. Acesta mi-a spus, râzând, că nu contează adevăratul „pașaport” fiind reprezentat de un mic autocolant cu sigla agenției pe care trebuia să-l lipim pe haine în așa fel încât să fie cât mai vizibil și să avem mare grijă să nu-l pierdem. Inițial, mi s-a părut o glumă, dar mare dreptate a avut. Nicăieri pe parcursul excursiei nu mi-a fost solicitat pașaportul pe care nici nu l-am mai scos din geantă după oprirea respectivă. Nimeni nu m-a legitimat, nimeni nu mi-a aplicat vreo ștampilă pe pașaport. La coborârea de pe ferry în Tanger singurii care am văzut să fie controlați erau cei care veneau individual, tot grupul nostru trecând necontrolat. Menționez că traversarea cu ferry s-a făcut individual, în sensul că autocarul ne-a lăsat și așteptat la întoarcere în Tarifa, iar în Tanger ne-au așteptat alte două autocare mai mici cu care ne-am plimbat prin oraș.

zuftim
[01.03.15 22:27:06]
»

Un super - de fapt zuper - articol. Vorba altor colegi, cum n-ai fost spion? Ai spionat si ne-ai transmis informatii extrem de interesante, cu mult umor savuros.

DabatorAUTOR REVIEW
[02.03.15 01:06:31]
»

@iulianic: Ei da, se pare că tu ai avut parte de mult multe întâmplări în Maroc. Mi-ar plăcea și mie să îl cunosc în profunzime, dar cum nu este foarte ușor, m-am mulțumit cu această vizită în care să respir un pic "Maroc". Foarte puțin, e drept, dar nu se știe nicodată ce ne rezervă viitorul.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
17 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, alinaro, bogumil, Bujie, buterfly*, cristina65, Flor1njim, iulianic, luciaoradea, marocanu21, nicole33, Popika, Rodel, sunflower, tata123 🔱, viorica purdel, zuftim
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Tangerul:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.078043937683105 sec
    ecranul dvs: 1 x 1