GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Nu stiam foarte multe despre oras, despre tara, un pic de istorie, un pic de geografie, insa stiam doar ca Stockholmul e denumit si “orasul care pluteste pe apa”, stiam ca e un oras extreme de civilizat, un oras luptator in salvarea mediului. Ajuns acolo primul lucru care il fac oriunde merg, fac rost de o harta turistica din centrele pentru turisti, o harta pe care sunt trecute cele mai importante centre istorice, turistice, muzee si institutii pe care merita sa le vezi. Inarmat cu harta in mana, cu rucsacul in spinare si cu aparatul foto incep astfel calatoria prin oras.
Cel mai tare initial am fost impresionat de pastelul de culori care te lovea din toate partile. Fusesem instiintat ca la ei toamna este plina de culoare insa nu ma asteptam sa vad atatea nuante de verde, aramiu si galben printre multitudinea de copaci, sa te plimbi pe stradutele pietonale inguste si sa iesi in bulevarde mari, generoase, sa nu te deranjeze claxoanele masinilor sau zgomotul motoarelor, pentru ca ochii iti fug in toate directiile, iar auzul este atras de zgomotul valurilor, sa vezi apa albastru-verzui, plina de de pescarusi imensi si extrem de curate. Dealtfel e printre putinele orase vazute de mine de care pot spune ca sunt extreme de curate. E concurat poate de Viena.
Vizita prin oras trebuia sa inceapa musai prin orasul vechi numit de localnici Gamla Stan, un oras cu tente medievale, strazi pavate si inguste unde ai sa vezi ruiele fortaretelor sau a atelierelor vikigilor, oras vechi care inflorea in fiecare, an dupa spusele localnicilor, odata cu renovarea cladirilor se descopereau noi ruine. Mergand pe piatra pavata din Gamla Stan nu ai cum sa ratezi biserica germana numita Tyska Kyrkan, are o turla gratioasa de cupru, cu niste clopote immense, exact in inima orasului, o biserica traditionalista in care imnurile religioase sunt auzite odata la 4 ore. Imi continui usor calatoria prin piata mare a orasului, o piata plina de istorie numita de ei si piata plina de sange si dau de catredrala lor, Storkyrkan, e catedrala cea mai veche din orasul vechi de prin secolul XII, cu arcade inalte, bolta foarte inalta, piloni puternici, din caramida rosie si cu o orga impresinanta. Ai sa dai apoi de cele doua simboluri ale orasului statuia Sf Gheorghe in lupta cu dragonul, statuie care dateaza din 1489 si care si-a pastrat culoarea originala in atatia ani si statuia lui Olaus Petri- parintele reformei suedeze. Ai sa treci negresit pe langa palatul parlamentului, un palat impresinant, palat pe care il poti fotografia, il poti inconjura insa nu vizita. Orice straduta e plina de istorie, mergi cu pasi marunti si sigur nu vei lasa aparatul foto din mana, fiecare cladire te impresioneaza, majoritatea din caramida rosie, cu acoperisuri tuguiate.
Am mers si spre insula Djurgarden, insula pe care poti ajuge cu feribotul, insa merita efortul. E o insula plina de verdeata, de copaci, in mijlocul ei se afla un castel, castelul Kastelholmen – acum insa o baza militara, ai sa vezi acolo parcul cu reni (pe care eu i-am ratat pentru ca erau la adapost). Ce este frumos acolo e ca desi e denumit parc aceasta insula Djurgarden, ea si-a pastrat starea naturala, cararile, padurile, omul a intervenit foarte putin. Intre Djurgarden si Gamla Stan (orasul vechi) poti vizita o cladire veche de 100 de ani, Steppsholmen, acum un camin pentru tineret, o cladire plina de statuete si cladirea muzeului modern Moderna Museet unde ai sa iti clatesti ochii cu arta secolului XX. Tot pe insula Djurgarden trebuie sa treci si printr-un parcul de distractii vechii din secolul XVII-lea, un parc nu foarte mare, insa desi modernizat de curand a fost refacut imitand un stil primitiv. E greu de descris in cuvinte, trebuie musai vazut.
Eu cand plec intr-o excursie intr-un oras nou nu evit sa vizitez cel putin doua muzee, in primul rand muzeul de istorie si un muzeu de arta. Am ales sa merg de data asta insa doar la muzeul de istorie si muzeul antichitatilor, asta pentru ca eram foarte doritor sa vad istoria vikingilor, evolutia lor si cladirea orasului. Aici la muzeu ai sa traiesti istoria vikingilor prin imagini, sunete si prin machete minutios realizate, incepand cu constructia orasului pana aproape de zilele noastre. Alt muzeu care nu trebuie ratat, de altfel nici nu ai cum sa il ratezi mergand pe strazile Stockholmului, este muzeul Vasa. Spun ca nu ai cum sa o ratezi pentru ca cladirea are o forma foarte ciudata, ai senzatia ca aceasta cladire e strapunsa de un vapor. O idee originala a arhitectilor avand in vedere ca acolo este adapostit vasul de razboi VASA, vas construit in 1620, un vas acoperit cu frunze poleite cu aur, sclupturi (700 la numar), arme de bronz, vas care in urma luptelor a fost doborat si a stat sub ape pana in 1956, reconditinat multi ani pentru a ne putea bucura de el. Poti vizita deasemeni si Muzeul national de arta unde ai sa privesti arta suedeza incepand cu anii 1500 pana in 1900. Biletele de intrare in muzee sunt acesibile de la 3. 5 euro pana la maxim 20 euro.
Iarasi e musai sa vezi orasul de sus si sa mergi pe platforma din varful KAKNASTORNET –ului sau gasit mai usor sub denumirea turnului de la televiziune Kalnas care se inalta la vreo 155 m desupra orasului. Ai sa vezi astfel orasul sub forma unei panorame stralucitoare de apa albastra, iar culaore rosie a cladirilor vechi contrastandu-se cu albul si sticla cladirilor noi. De aici de sus ai sa intelegi de ce se spune despre Stockholm ce e orasul care pluteste pe ape. Insa daca vrei o priveliste de sus poti opta si cu calatoria cu balonul, disponibila insa numai in perioada de primavara vara. Dealtfel Stockholmul e singurul oras din lume unde se permite calatoria in balon intre granitele orasului.
Ce sa va mai spun, ca e un oras extrem de curat, foarte civilizat, ca are cea mai lunga galerie de arta din lume, cu o retea de metrou bine pusa la punct, cu statii de metrou foarte dese, viu colorate si majoritatea cu cate o povestioara. Exista o statie de metrou care de la inceputurile existetei ei a fost folosita foarte putin. Se spune ca in momentul darii in folosinta toti cei care treceau prin aceasta statie de metrou mureau, negasind o explicatie conducerea metroului au deviat trecerea prin zona respectiva, iar localici spun ca e o statie de metrou batuita. O fi doar o poveste, o fi doar o strategie de marketing turistic nu stiu, cert este ca se vorbeste despre statia respectiva si e un punc de atractie turistica ce te face sa crezi ca povestea e reala. Sunt foarte civilizati in trafic, te descurci usor cu localnicii pentru ca cei mai multi vorbesc si engleza. Nu este o destinatie foarte scumpa desi ei au un nivel de trai foarte ridicat, iti poti permite un shoppind prin sutele de magazine din centru orasului insa trebuie sa stii din start ca acestea inchid la cel mult la orele 19. 00, iti poti permite sa bei o cafea sau ceai pe strazile din orasul vechi stand pe terasa invelit cu o patura pufoasa si incalzindu-te la flacarile lumanarilor ce ard in jurul tau. E o destinatie destul de romantica odata cu venirea serii.
Cel mai tare ai sa fi impresionat de ambarcatiunile care plutesc la marginea digurilor, care mai de care mai luxoase, unele transformate in hoteluri pe apa, altele in restaurante sau cafenele, insa ceea ce iti va lua cu siguranta ochii este ca pe oriunde mergi vei da de ambarcatiuni vechi, cu panze, acele ambarcatiuni din lemn, mancate de apa si vant, e o adevarata feerie.
Iarna am auzit ca e minunat acolo, totul e acoperit de o patura alba, transformand orasul colorat intr-un adevarat pastel, pe ape doar spargatoarele de gheata isi fac loc in inima orasului, in rest ambarcatiunile si feribotul stau prinse in gheata solida din golfuri.
Stockholmul e o metropola moderna si sofisticata faimoasa prin designul scandinav al mobilei, al tesaturilor, textilelor, interioarelor pentru gazduirea unui nr mare de festivaluri si serate, un ora splin de viata si mai ales foarte verde. Clar e un oras pe care mi-as dori sa-l pot vizita inca odata. Gata ma opresc aici pentru ca deja imi doresc sa revad orasul
Am stat la Hotelul Queens, 3***, zona centrala.
Trimis de devibogdan in 12.01.10 19:20:33
- A fost prima sa vizită/vacanță în ȚĂRILE SCANDINAVE
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (devibogdan); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
...si daca ai luat de pe wikipedia ceva ( o spun fara rautate, CU MANA PE INIMA !! ), nu ma supar pentru ca este tzara in care mi-am petrecut niste ani din viatza si ma bucur ca, capitala acestei tzari este mentzionata aici !!...
bravo devibogdan!!....din Gradinaanimalelor (Djurgarden), ai votul meu !
de mult nu am mai citit asa impesii care sa ma captiveze astfel incat sa-mi para rau cand se termina, felicitari, excelent!
sper sa-ti placa aceasta melodie
http: //www. trilulilu. ro/schizofrenia/4cdeab24a240c6
Atasat coloana sonora propusa de Cristian pentru aceasta frumoasa calatorie spre Stockholm! devibogdan, spune-ne daca doresti alt ritm...trimitem "interventia rapida" si remediem
Este ok melodia. multumesc
si ca raspuns lui Alex Macedo, nu, nu am luat de pe wikipedia, dar este adevarat, m-am documentat din diverse surse.
Mie imi place sa ma plimb, si la fiecare 2 luni fac o iesire low cost.
O sa revin si cu alte destinatii.
un super review (unde ai fost pana acum bogdane?), si o super melodie... Doar ca aceasta nu are nici o legatura cu Stockholm in afara de titlul ales de cei de la Muse total intamplator.
bogdan, abia astept sa citesc noi destinatii
pai.. Austria - Viena, Graz, Salzburg, Belgia -Bruxelles, Antwerpen, Gent, Brugge, Leuven, Buillon, Cehia - Praga, Egypt - Hurghada, Cairo, Franta - Nice, cannes, Lyon, Paris, Dijon, Macon, Germani - Berlin, Dortmund, Munchen, Essen, Italia - Roma, Venetia, Verona, Padova, Milano, Genova, Pisa, Florenta, Luxemburg - Luxemburg, Moldova - Chisinau, Balti, Monaco - Monte Carlo, Polonia - Varsovia, Rusia - Moscova, Sankt Petersburg, Spania - Madrid, Valencia, Suedia - Stockholm, Tunisia - Tunis, Yasmine Hamamet, Ucraina - Kiew, Odesa, Cernauti, Ungaria - Budapesta, urmeaza: Dortmunt (din nou), Londra, Barcelona... si sa vedem..
.. ca sa pot sa calatoresc.. chiar merg cu buget redus.. sunt inregistrat pe f multe site-uri avion low cost.. combinatii.. etc
misto raspuns, eu de fapt te intrebam unde ai fost pana acum de ai aparut asa tarziu pe aici...
spor la scris.
Cam putine poze si fara comentarii, ar fi bine sa stim ce reprezinta fiecare ...Multumim !
Frumoasa tara, frumoasa capitala, pacat ca mai sunt si romani in Gamla Stan care mi-au furat actele pe 26.06.2011
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2018 Excursie in Suedia cu agentie — scris în 03.08.18 de Milka1000 din BUCUREşTI - nu recomandă
- Sep.2015 Suedia - istorie de glorie a salbaticilor vikingi pana la un puternic imperiu — scris în 15.11.15 de grecudoina din BRAșOV - RECOMANDĂ
- Sep.2014 Varnamo, orasul natura — scris în 24.11.14 de bartaiomu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2012 Gästgifvaregård – un restaurant excelent in Sjöbo (sudul Suediei) — scris în 11.11.12 de alinaro din VALLADOLID - RECOMANDĂ
- Jun.2012 Calm, liniste si bunastare in Suedia (2) — scris în 06.11.12 de dganea din IERNUT - RECOMANDĂ
- Jun.2012 Calm, liniste si bunastare in Suedia — scris în 04.11.12 de dganea din IERNUT - RECOMANDĂ