ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.04.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 21.02.16
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2010
DURATA: 5 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Mărturii din casa călăului

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Iau la pas Marele Stockholm Imperial. Intru din nou în Oraşul Vechi, de data asta pe Poarta Regală, o poartă triumfală de cetate masivă, cu o arhitectură gotică și barocă, ce inspiră durabilitate, dar şi teamă. Câtă măreţie, glorie şi deznădejde a trecerii timpului pot să ascundă aceste ziduri! Cu trei-patru sute de ani în urmă, când a fost construită această fortăreaţă, presupun că principala grijă a regilor suedezi era dacă este bine să-şi anexeze teritoriile vecine “de vorbă bună” sau cu vărsare de sânge…

Deodată, o muzică de fanfară întrerupe liniştea de piatră a cetăţii. O trupă de soldaţi de epocă, îmbrăcaţi în uniforme albastre, cizme negre din piele de urs, cu săbii şi coifuri ornate, din oţel alb şi sclipitor, se îndreaptă spre o cazarmă din apropiere. Grupurile de turişti de pe străzi par electrizate de spectacolul neaşteptat şi îşi deschid instantaneu focul aparatelor de filmat asupra unor soldaţi vinovaţi doar că-şi respectă propria istorie...

Străzile înguste te duc spre noi labirinturi, ca alte surprize. Tot ce ştii este că, la capătul lor dinspre nord, vei trece pe o altă insulă - cea a Oraşului Vechi, în care articolele de lux şi preţurile îşi fac pur şi simplu de cap. Sunt încă aproape de Palatul Regal, la intrarea pe Strada Marten Trotzigs. Această străduţă, cu lăţime de 1 m, atrage sute de turişti cu harta în mână şi cu aparatele de luat imagini pregătite pentru orice ar putea trezi interesul spontan. Identific numele străzii şi încep să dezleg misterul. Aici, îmi spune un suedez, sunt câteva pietre, căutate îndelung doar de către cei avizaţi. Ele vorbesc despre perioada vikingă şi sunt ţinute ca nişte toteme de cei responsabili de turismul local.

Îmi croiesc drum prin mulţime şi ajung, undeva, pe o străduţă ceva mai generoasă, cu lăţimea de 1.5 m. Sunt, în sfârşit, pe Strada Prastgatan, rămasă aproape intactă încă din secolul al 16-lea şi locuită odinioară doar de judecătorii clerici. Aceşti privilegiaţi ai regimului îl aveau vecin de casă pe cel mai temut personaj al timpului - călăul. Din motive de securitate, strada era, cândva, închisă la un capăt şi păzită de gărzi înarmate până-n dinţi, cu recuzita militară a timpului: platoşe, săbii, scuturi şi pumnale.

Înainte de a pătrunde în “camera de lucru” a sinistrului personaj, se aşteaptă cel puţin o jumătate de oră, doar pentru a vedea în amănunt până unde mergea imaginaţia omului specializat în materie. După ce vizitezi China, Japonia, Singapore sau Egiptul, înţelegi uşor insistenţa asiaticilor şi a orientalilor în a filma îndelung aparatele de sufocare, de întindere a oaselor, de scoatere a dinţilor, a unghiilor, de moarte subită sau lentă, după specificul clientului. Nu pot, în acelaşi timp, să nu mă întreb râzând ce carieră ar fi făcut Dracula al nostru în această parte a lumii. Sunt aproape convins că şi-ar fi depus actele de şomaj...

În magazinul de suveniruri de la ieşire, multe doamne îşi fac o poză de neuitat într-un aparat de tortură, avându-şi alături soţul, pe post de călău îndurerat. De asemenea, miniaturile aparatelor de reprimare se vând drept suveniruri de la o tortură pe cinste. În sfârşit, diploma de călău se acordă, din nou contra cost, celor care o merită.

La ieşirea din Casa Călăului, văd feţe pline de groază, dar şi de încântare, dublate de comentarii pe tonalităţi ridicate, care par a spune cam acelaşi lucru: “În sfârşit, am ajuns la un consum de adrenalină nesperat într-o ţară atât de liniştită cum este Suedia! Îşi merită “every single penny! ” (fiecare bănuţ).

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de glcitizen in 20.04.18 15:06:45
Validat / Publicat: 20.04.18 15:53:42
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ȚĂRILE SCANDINAVE.

VIZUALIZĂRI: 820 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Podul spre Orașul Vechi, între vis și realitate.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29450 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[20.04.18 15:53:06]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Stockholm și împrejurimile, STOCKHOLM" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

glcitizenAUTOR REVIEW
[20.04.18 16:08:59]
»

@webmasterX: Multumesc.

mihaelavoicu
[20.04.18 20:12:17]
»

Am văzut ”Muzeul Nobel” în iulie 2008. Foarte ingenios modul de prezentare a premianților, precum filele unei cărți (nu mai rețin exact. Dacă ați fi atașat ceva poze, îmi reaminteam)

”Muzeul Nordului”, a fost superb.

Mulțumesc!

glcitizenAUTOR REVIEW
[20.04.18 20:43:47]
»

@mihaelavoicu:Multumesc si eu. Pina la urma din amintiri frumoase traim.

webmaster13
[22.04.18 19:08:37]
»

clipul ataşat se poate şterge sau schimba...

glcitizenAUTOR REVIEW
[22.04.18 19:23:00]
»

@webmaster13: ok. Multumesc.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
glcitizen, mihaelavoicu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Stockholm și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.036910057067871 sec
    ecranul dvs: 1 x 1