ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.11.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
SEP-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Cetatea Soroca, bijuterie a arhitecturii medievale

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Vizita cetăţii Soroca şi a altor obiective din apropiere a fost o excursie opţională pe care în niciun caz n-aş fi vrut s-o pierd. Excursia propriuzisă a costat 20 eu la care s-au adăugat 5 lei moldoveneşti (1.2 RON) taxa de intrare în cetate.

Soroca

Este un oraş cu mai puţin de 40000 locuitori, aşezat în nord-estul republicii pe malul fluviului Nistru la frontiera cu Ucraina. Distanţa faţă de Chişinău este de 160 km. Prospecţiuni arheologice au identificat în arealul Sorocăi urme de aşezări omeneşti, unelte de cremene, vase de lut datând din 5000-4000 î. Hr. din cultura Cucuteni.

Actualul oraş era numit de bizantini Alciona, fiind un important centru comercial aşezat în vadul Nistrului. Până în 1812 când a avut loc cedarea Basarabiei către ruşi, populaţia majoritară a fost de moldoveni. Ulterior au imigrat ruşi, ucraineni şi evrei astfel încât ponderea românească s-a diminuat.

Chiar după Marea Unire numărul ruşilor a crescut din cauza transfugilor de peste Nistru care voiau să scape de colectivizarea sovietică. În anii 1940-1941, apoi după terminarea celui de al doilea război mondial au avut loc deportări masive ale populaţiei moldoveneşti (chiaburi, preoţi, intelectuali, românofili) în Siberia.

În Soroca la fel ca şi în restul Basarabiei foametea din 1946-47 a secerat vieţile a mii de oameni. După declararea independenţei republicii în 1990 populaţia Sorocei a scăzut conform datelor statistice cu cca 27% în 15 ani, din cauza migrării forţei de muncă spre occident, via România.

Astăzi Soroca este un orăşel liniştit, capitală de raion, curat, cu multe parcuri (Mihail Eminescu, Grigore Vieru, Doina Aldea şi Teodorovici), cu o priveliste superbă asupra Nistrului, cu un început de viaţă economică şi care în urma restaurării cetăţii a devenit un centru turistic important.

Lumânarea Recunoştinţei

Este un monument de la marginea oraşului Soroca. A fost ridicat în 2004 la iniţiativa scriitorului Ion Druţă. După unii este un simbol al rezistenţei moldovenilor în faţa vitregiei vremurilor, după alţii este închinat tuturor monumentelor distruse de comunişti. Se află pe coama unui deal până la care se urcă aproape 600 de trepte. A fost construit din piatră de Cosăuţi şi are o înălţime de 30m. Noaptea este iluminat şi văzut de la mari depărtări.

Cetatea Soroca

A fost înălţată de Stefan cel Mare pe vadul Nistrului, loc prin care năvăleau în Moldova hoardele barbare în special tătarii. A fost construită din lemn, se pare pe locul unui depozit genovez prin care se tranzitau mărfuri din Podolia, pe drumul dintre Cetatea Albă şi Suceava. Unii istorici printre care Nicolae Iorga au susţinut că înainte de Soroca, localitatea se numea Olchionia, oraş antic care data de dinaintea epocii creştine dar nu există dovezi scrise în acest sens.

Prima atestare documentară a cetăţii apare într-un hrisov din 1499 în care este este pomenit Coste, pârcălab de Soroca. Acesta a participat la luptele cu polonezii în care regele Ioan Albert a fost învins. Cetatea Soroca face parte din lanţul de cetăţi defensive de pe malul Nistrului şi deltă: Hotin, Soroca, Orhei, Tighina, Cetatea Albă. Octavian Goga referindu-se la aceste cetăţi le-a numit ˝pumnii strânşi ai Europei˝ Acestea au rezistat în Evul Mediu atât popoarelor migratoare, cât şi expansiunilor otomane sau ţariste, delimitând graniţa civilizaţiei europene, graniţă care din 1812 s-a mutat de la Nistru la Prut.

Cetatea de piatră din Soroca a fost ridicată de Petru Rareş în a doua domnie a sa în jurul anului 1543. Legenda cetăţii: se spune că Petru Rareş mergând la vânătoare a văzut cum un uliu urmărea două berze. A întins arcul să omoare uliul dar calul mişcându-se, săgeata a nimerit una din berze. S-a hotărât ca în locul în care a căzut barza să construiască o cetate cu piatră din satul Căsuţa (astăzi Cosăuţi).

Se păstrează un document prin care domnitorul cerea să vină meşteri din Bistriţa care s-o construiască. Este o cetate mică, circulară, diametrul interior al curţii fiind de 100 de paşi (30.5 m). Planul ei este asemănător cu al altor cetăţi medievale vest-europene având similitudini cu Castel del Monte din Italia, Restormel, Comber şi Queenbrough din Anglia. Are cinci turnuri din care patru circulare şi unul prismatic la intrarea în cetate. Turnul prismatic orientat spre Nistru era prevăzut cu două porţi masive de lemn între care era o barbacană. Deasupra portalului se păstrează încă emblema moldoveană capul de bour. Deasupra intrării la nivelul întâi se afla paraclisul cetăţii.

Zidurile au o grosime de 3 m şi o înălţime de 21 m de la sol cu o fundaţie de încă 7 m până la roca dură. De jur împrejurul zidurilor sunt trei galerii de lemn prin care apărătorii cetăţii ajungeau la ambrazurile de tragere plasate dealungul zidurilor. Pe drumul de strajă se găseau încăperile cu armament şi muniţie. În curtea interioară erau săpate două fântâni necesare în caz de asediu.

O altă legendă populară spune că în timpul unui asediu, moldovenii baricadaţi în cetate terminaseră rezervele de hrană. Le-au venit în ajutor un stol de berze albe care au aruncat în curtea cetăţii ciorchini de struguri. Faţă de planul original al cetăţii la sfârşitul sec. XVII au fost aduse modificări la interioare, printre care construirea a 13 încăperi pentru păstrarea prafului de puşcă, altele pentru cazare şi înconjurarea cetăţii cu un şanţ şi un val de pământ.

Cetatea Soroca a trecut prin invazii tătare, polone, ale cazacilor zaporojeni, a lui Bogdan Hmielniţki, Jan Sobietski, campania lui Petru cel Mare. După fiecare agresiune a fost incendiată dar nu a putut fi distrusă rămânând printre puţinele monumente istorice care şi-a păstrat forma iniţială. Restaurarea ei cu respectarea formei originale a avut loc între anii 2013-2015 din fonduri europene în cadrul proiectului transfrontalier Bijuterii Medievale care a cuprins cetăţile Hotin, Soroca şi Suceava.

Vizita cetăţii

Deşi iniţial am crezut că n-am să pot urca scara până la palierul trei, restaurarea a fost bine făcută cu o scară în spirală acceptabilă şi trepte de înălţime moderată. Hai! Hai! Şi am ajuns sus. Priveliştea asupra Nistrului văzută prin spărtura unei ambrazuri este de neuitat. Am vizitat şi capela mică în care au mai rămas doar câteva icoane. Am intrat în camerele întunecoase în care se păstra muniţia. Am privit oamenii din curtea interioară. La coborârea scărilor a fost mai greu dar cu grijă şi Doamne Ajută! am ajuns jos. Părăsind cetatea Soroca mi-am adus aminte de Doina lui Eminescu:

Stefane, Măria Ta
Tu la Putna nu mai sta

… Te înalţă din mormânt
Să te aud din corn sunând
Şi Moldova adunând
De-i suna din corn odată
Ai s-aduni Moldova toată
De-i suna de două ori
Îti vin codri-n ajutor
De-i suna a treia oară
Toţi duşmanii or să piară

WEB, dacă se poate

https://www.youtube.com/watch?v=YiUa1mjU1T8

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Michi in 09.11.17 22:29:31
Validat / Publicat: 10.11.17 02:48:01
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în REP. MOLDOVA

VIZUALIZĂRI: 3141 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 La poarta cetăţii
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25850 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster39
[10.11.17 02:46:11]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmaster
[10.11.17 07:53:41]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

MichiAUTOR REVIEW
[10.11.17 09:21:27]
»

@webmaster: Mulţumesc pentru selecţie

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Soroca și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069299936294556 sec
    ecranul dvs: 1 x 1