ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.08.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Iasi
ÎNSCRIS: 04.08.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
AUG-2017
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII -- v: 14, 17

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Lumânarea Recunoștinței – un monument închinat neamului

TIPĂREȘTE URM de aici

Vizitând Soroca și Bălți am ajuns și la un monument inedit, relativ nou în peisajul Moldovei, Lumânarea Recunoștinței.

Părerile sunt împărțite. Întrebând încoace și încolo care este semnificația acestei zidiri în piatră am primit tot atâtea răspunsuri, neoficiale, cum că monumentul înlocuiește fostele monumente distruse de sovietici de pe teritoriul țării sau că reprezintă flacăra vie a rezistenței naționale după 200 de ani de asuprire rusă sau că reprezintă lumina vie a credinței neamului, cea care i-a ținut pe moldoveni în viață când alte speranțe nu mai aveau. Sau că fiecare piatră este un suflet la temelia țării. Oricare ar fi răspunsul, iar din partea mea pot fi toate, el este disimulat, într-o țară unde adevărul încă nu se poate striga în agora.

Lumânarea a fost construită în anii 2000 la inițiativa scriitorului și poetului Ion Druță, președinte al Uniunii Scriitorilor din R Moldova, prin strângere de fonduri și efort local, cu resurse și oameni din Soroca și din împrejurimi, piatră si meșteri din Coșăuți. În interior pare mai mult o troiță, cu picturi religioase și icoane, în exterior formele neregulate și ideea de ceară prelinsă îi conferă o aură aparte, și veche dar și mistică totodată, nouă ne-a plăcut.

Cum ajungeți. Monumentul este situat pe terasa superioară a Nistrului, la câțiva kilometri sud de Soroca și aveți două căi de acces: fie urcați pe cele cam 650 de scări din strada care vine dinspre Cetate spre sud, DN M2 Drochia-Chisinau sau ajungeți pe Str Lumânării din cartierul Zastânca, la ieșirea spre Soseaua de centura M2 după Petrom la stânga sau tot stânga cu o stradă înainte. Drumul este inițial asfaltat, acceptabil, cu șanțuri dar treptat se îngustează și sunt porțiuni de macadam, iese dintre case într-o pădurice și ai senzația fermă că te-ai rătăcit. Cu răbdare, ajungeți. Eu personal vă recomand varianta cu scări deși se poate ajunge finalmente și cu mașina.

Panorama. Dacă Lumânarea a fost și n-a fost uau, căci ne așteptam oarecum, o știam din poze, extraordinară este panorama asupra orașului, a Nistrului și a câmpiei care se desfășoară sub privirile turiștilor. În afară de monument și panoramă însă nu prea mai este ceva de văzut. Există ghidaj, o doamnă ne-a explicat varianta oficială, cum că monumentul reprezintă cultura și ne-a recitat și o poezie. Foarte frumos, am cumpărat și noi un suvenir.

Nu pot să nu remarc la final că acest obelisc profund creștin vine să contrabalanseze o salbă întreagă de alte “monumente” proletare, gen basorelieful cu capetele lui Marx, Engels si lenin din Bălți, ori tancul sovietic tot din Bălți, ori statuia lui lenin din Fălești (vezi foto) și câte or mai fi, efigii la care unii cetățeni se pare că încă mai țin, le sunt ancore față de un trecut în care însemnau ceva.

Of, vreți să vedeți o statuie a lui lenin încă în... funcție? Trageți o fugă până la Fălești, 58 km de Iași.


[fb]
---
Trimis de Radix7 in 04.08.17 16:18:51
Validat / Publicat: 04.08.17 18:24:37
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în REP. MOLDOVA. A mai fost în/la: Chisinau, Purcari

VIZUALIZĂRI: 2967 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Radix7); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Lumânarea recunoștinței.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 10350 PMA (din 12 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

iulianic
[04.08.17 19:46:13]
»

@Radix7: Mai știu o "statuie a lui Lenin încă în... funcție". Se află în Comrat - capitala regiunii autonome Găgăuzia - un oraș destul de modest din punct de vedere turistic. Statuia lui Lenin încă mai dăinuie în centru și nu o poți trece cu vederea chiar dacă ești doar în tranzit și admiri orașul numai prin geamul autoturismului. Oare cetățenii țin cu adevărat la ele, le consideră ei "ancore față de un trecut în care însemnau ceva" sau nu le înlocuiesc pentru că pur și simplu nu au cu ce?

Mi-a plăcut prezentarea monumentului "Lumânarea Recunoștinței", simbol îndrăzneț pe care - din păcate - eu nu l-am putut vedea de aproape.

nelik_l
[19.04.24 10:16:39]
»

Va salut! Fain, util articol pentru noi - peste vreo 2 saptamani vrem sa parcurgem intregul traseu, Iasi - Sculeni - Balti - Soroca. calatorii frumoase va doresc, tuturor!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, nelik_l
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Soroca și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.047469139099121 sec
    ecranul dvs: 1 x 1