ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.05.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Reșița
ÎNSCRIS: 25.10.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
APR-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Smederevo, o capitală europeană pentru scurt timp

TIPĂREȘTE URM de aici

Am plecat de acasă hotărâți să vedem, în sfârșit, Clisura Dunării și de la vecinii noștri sârbi.

Pentru a ajunge pe Clisura Dunării în Serbia, venind din partea noastră, trebuie să intri în Serbia prin PCTF Naidăș, să ajungi la Golubac (Golubăț- în sârbă) iar de acolo drumul merge pe malul Dunării până la Porțile de Fier I unde poți să intri din nou în țară.

Pentru a ajunge la Golubac trebuie să treci Dunărea iar pentru a face asta sunt două variante: ori treci cu bacul pe la Stara Palanka ori peste primul pod care se află în apropierea orașului Smederevo.

Noi am ales cea de a doua variantă pentru că am văzut pe net că în zonă este o cetate despre care nu știam nimic și dacă tot eram așa aproape ne-am hotărât să o includem pe lista obiectivelor din acea zi.

Despre traseul din acea zi o să detaliez mai mult în review-ul despre Clisura Dunării.

Acum vreau să vă prezint o cetate minunată care se află foarte aproape de țara noastră și în drumul multor turiști din vestul țării, pentru că majoritatea celor care merg spre Grecia intră aici la Smederevo pe autostrada spre Macedonia.

Am intrat pe site-ul cetății și am copiat următoarele date despre ea:

„Când despotul Djuradj Brankovic a început construcția noii capitale a Serbiei medievale, a vrut să creeze o capitală modernă și nu doar o fortăreață militară sigură. Pe parcursul timpului, cetatea Smederevo a primit toate elementele importante ale orașului mare medieval. Pentru o perioadă destul de scurtă, Smederevo a devenit centrul politic, religios, cultural, comercial și economic vibrant al Serbiei.

Din nefericire, circumstanțele istorice au contribuit la faptul că ideea principală a fost realizată doar parțial în primele trei decenii ale existenței sale (1428-1459). În istoria ulterioară, Smederevo nu a avut niciodată un rol atât de important cum a fost planificat la început.

După moartea bruscă a despotului Ștefan Lazarević în 1427, noul despot sârb Djuradj Branković a fost obligat să predea capitala Belgrad la maghiari, conform unui acord anterior. Motivele geo-strategice și politice au avut un impact asupra deciziei sale de a construi o nouă capitală la 40 de kilometri în aval de Belgrad și zece kilometri în amonte de locul în care Velika Morava se varsă în Dunăre într-una dintre cele mai importante locații din Peninsula Balcanică. Această alegere a oferit posibilitatea unei balanțe politice între Ungaria în nord și Turcia în sud care au încercat să-și realizeze interesele prin ocuparea teritoriilor sârbe. Motivele practice au influențat decizia sa de a alege o suprafață ușor înălțată la confluența râurilor Jezava și Dunăre, într-o zonă simplă, ceea ce nu era caracteristic pentru fortificațiile din aceste zone până în acel moment. Locația a avut linii bune de transport și potențial militar-strategic pentru apărare și a oferit suficient spațiu pentru extinderea orașului în viitor și bogate resurse agricole pentru viața cotidiană a locuitorilor. Având în vedere zona de 10,5 hectare închise în interiorul zidurilor, acesta este clasificat printre cele mai mari fortificații din Europa. ”

Pentru a ajunge la cetate am făcut dreapta imediat după ce s-a terminat podul peste Dunăre și am luat-o la stânga pe drumul care trece pe sub pod, am mers așa aprox. 2 km și am văzut cetatea pe partea dreaptă. Am ajuns la cetate și am parcat mașina gratis în parcarea foarte mare aflată acolo.

Am intrat pe o poartă de fier și am ajuns în interiorul cetății care acum este un mare parc. În partea de către Dunăre este o frumoasă faleză unde te poți plimba.

Partea cea mai frumoasă și interesantă a cetății este colțul din partea dreaptă de către Dunăre, unde s-a păstrat cel mai mult din cetate și unde se reabilitează în continuare.

Pentru a intra în această zonă se plătește 120 dinari (aprox. 5 lei), la un chioșc aflat la intrare. Se trece peste un pod de lemn construit peste un canal plin cu apă care străjuiește colțul acesta de cetate și se intră într-o micuță curte interioară unde era cel mai important loc al cetății pentru că aici sunt cele mai multe turnuri și toate s-au păstrat intacte sau au fost reconstruite. Chiar și acum erau muncitori pe schelele amplasate pe pereții exteriori ai zidurilor care munceau de zor.

Din curtea interioară se poate urca pe zidurile și în turnurile acestei mici fortificații, de unde ai o panoramă superbă asupra cetății, a fluviului și a orașului.

Ne-am urcat în turnuri, ne-am plimbat pe ziduri, am admirat Dunărea și parcul din interiorul cetății și cu greu ne-am hotărât să plecăm mai departe. Dar a trebuit să ne desprindem de acest obiectiv pentru că mai aveam mult drum înainte și multe alte locuri frumoase de văzut în acea zi.

Ne-am promis că o să revenim neapărat aici pentru a vizita și orașul Smederevo de care nu am mai avut timp acum.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de ungureanica in 03.05.18 20:11:04
Validat / Publicat: 03.05.18 20:44:06
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SERBIA.

VIZUALIZĂRI: 7350 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ungureanica); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Cetatea Smederevo
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 44900 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[03.05.18 20:41:19]
»

Mutat în rubrica "Descoperă Smederevo, VELIKO GRADISTE" (nou-creată pe sait)

webmaster
[03.05.18 21:32:27]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

=====

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

crismis
[03.05.18 21:58:14]
»

@ungureanica: Chiar impresionantă cetatea asta, de ținut minte!

tata123 🔱
[04.05.18 08:18:54]
»

@ungureanica: Un obiectiv istoric interesant, mulțumim pentru semnalare. Felicitări vecinilor pentru restaurarea și întreținerea monumentului istoric. Impresionantă imaginea Dunării privită de pe zidurile vechii fortificații. Îmi plac și biletele personalizate cu imaginea cetățiii, ele pot constitui obiectul unei colecții (am păstrat și eu câteva bilete personalizate din diverse locuri).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mihaelavoicu
[04.05.18 21:22:42]
»

Frumoasă-i Dunărea la Smederevo. Frumoasă P20.

Felicitări!

ungureanicaAUTOR REVIEW
[09.05.18 16:58:58]
»

@mihaelavoicu: Multumesc

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, mihaelavoicu, tata123 🔱, ungureanica

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05869197845459 sec
    ecranul dvs: 1 x 1