ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.12.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Târgoviște
ÎNSCRIS: 02.05.10
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
SEP-2012
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Din Kassandra în Sithonia, dar nu cu maşina

TIPĂREȘTE URM de aici

Chiar din prima zi petrecută la plaja din Pefkohori, văzând cele două vase de croazieră ticsite de turişti plecând de dimineaţă şi întorcându-se după amiaza, târziu, mi-am dorit cu ardoare această plimbare. Aceasta, mai ales după ce am aflat că excursia consta în traversarea Golfului Toroneos (Kassandra) şi vizitarea a două „puncte” importante de pe braţul Sithonia despre care auzisem numai lucruri bune, chiar mai bune decât despre Kassandra în privinţa peisajelor sălbatice, atât de dragi mie.

Aşadar, după ce mi-am convins „soţul-consort”, dar mai cu seamă pritenii însoţitori (care ar fi vrut să abordăm Sithonia cu maşina) de ineditul şi reala plăcere pe care le oferă o croazieră pe mare, am pornit să mă informez despre excursia în cauza.

Am aflat că avea un preţ de cam 30 euro/persoană, dar era negociabil, în preţ fiind inclusă şi masa de prânz. Programul însemna două opriri mai mari, prima de cam o ora şi jumătate în staţiunea Toroni în sud-vest, iar cealaltă, de două ore în oraşul Neos Marmaras, în vestul Sithoniei, iar în traiectoria spre Kassandra o staţionare scurtă lângă Insula Kelifos pentru baie, dar mai ales pentru cine poate...

Cum mi s-a părut convenabil, atât din punctul de vedere al programului, cât şi al preţului, am achitat şi a doua zi ne-am înfiinţat cuminţi la ora 9,00, cum ni se spusese la debarcaderul din Pefkohori (locul de plecare), pregătiţi „să gustăm” şi o bucăţică din Sithonia pe care ne pregăteam s-o vedem prima dată. Aglomeraţie mare pe Agios Nikolaos (vasul cu pricina) în ziua aceea, întrucât, am aflat mai târziu, „fratele” său fusese închiriat de nişte ruşi cu dare de mâna ce sărbătoreau aniversarea unuia dintre ei într-un cadru exclusivist şi select.

Organizarea pe vas a fost destul de bună, din câte am sesizat, era o afacere de familie, capul familiei (tatăl) era căpitanul (timonierul), mama se ocupa de treburile bucătăriei unde se făceau pregătiri în vederea prânzului, iar ceilalţi băieţi (fii, nepoţi sau angajaţi) se asigurau că totul e OK. Fiica cea mică era un soi de ghid care anunţa (timp în care muzica grecească, ce răsuna în mod obişnuit din boxe, era întreruptă) ce vom face şi pe lângă ce trecem sau ce se vede, deci era responsabilă cu comunicarea.

Ni s-a spus că prima oprire va fi în staţiunea Toroni unde vom zăbovi o ora şi jumătate pentru plajă sau plimbare, fiecare ce doreşte! Noi am ales să facem câte un pic din amândouă.

Toroni poartă în spate o istorie mai veche de de două milenii, fiind întemeiat ca aşezare în secolul al VIII-lea I. C. Evident că merită o atenţie mult mai mare, detaliile referitoare la orăşel fiind nevoie să fie descrise într-un review separat pe care-l voi scrie abia după ce voi fi „scotocit” personal cu piciorul locul pentru a fi îndreptăţită să scriu: AmFostAcolo!

Plaja din Toroni, pentru că acolo a acostat vasul, era de un galben puternic, aproape ocru, cu nisip mai mare, granulat, potrivit de lată, însă mai puţin organizată faţă de ceea ce întâlniserăm pe Kassandra. Ne-am plimbat puţin pe faleză dat fiind timpul care nu ne permitea să mergem prea departe, cu toate că mi-aş fi dorit să vizităm, cel puţin, cetatea bizantină spre care văzusem indicatoare şi pe care o zărisem dinainte să coboram de pe vas. Intervalul rămas până la plecare l-am dedicat statului la plajă îmbinat cu baia în Egeea cea albastră şi cristalină, deja, ştiută. Mi-am zis că, sigur, vom reveni într-o zi în Toroni pentru o cunoaştere mai amănunţită, dar deocamdată n-a fost să fie!

O întâmplare hazlie, până la urmă, pe care mi-o amintesc din acele momente la plajă a fost apariţia unei tinere turiste englezoaice cu o stea de mare vie între palmele sale făcute căuş, pline de apă în jurul căreia, lumea curioasă, s-a strâns imediat să fotografieze vietatea ciudată care, numai ea, ştia cum se lăsase capturată. Englezoaica, care deţinea un bust voluptos, ţinând mâinile apropiate de corp, a izbucnit în râs exclamând: „Sânii mei vor apărea acum în toate pozele şi vor deveni mai celebri decât micuţa stea de mare! ”

Pe vas se desfăşura activitate intensă pentru masa de prânz, grătarul sfârâia emanând miresme ce începuseră să ne gâdile nasurile.

Cum ne-am îmbarcat şi am pornit la drum spre staţiunea Neos Marmaras, echipajul ne-a invitat la masă în două variante: grătar de pui/grătar de peşte cu cartofi natur şi salată de varză. Urma câte o prăjitură mică, aveam şi suc, şi câte un pahar mare de vin/persoană.

După ce ne-am potolit foamea şi setea, aproape că ajunseserăm în Neos Marmaras, după ce „ghida” ne anunţase la megafon că trecuserăm pe lângă Porto Carras, emblematică pentru Sithonia.

Neos Marmaras este una dintre staţiunile cu cele mai vechi state în ale turismului de pe braţul mijlociu al peninsulei Halkidiki. Practic, aici s-a născut turismul din Sithonia, aşa că aici se întâlnesc atât hoteluri mai vechi, cât şi unele mai noi şi moderne. Aşezat în pantă, în formă de amfiteatru, orăşelul se prezintă cu clădirile cocoţate pe trei coline, iar străzile perpendiculare cu marea descurajează şoferii să urce pe ele când sunt la volan!

În portul din Neos Marmaras am recunoscut vasul cu fund de sticlă care aducea turişti la plaja Pefkohori, fiind într-o zi de pauză, pesemne. Am luat la picior străduţele adiacente portului curioşi să simţim pe viu farmecul „centrului de interes” al turiştilor din Sithonia.

Staţiunea, probabil cel mai important oraş de pe braţul Sithonia, are înfăţişare tipic mediteraneană şi este destul de cosmopolit prin faptul că atrage turişti de prin toate colţurile Europei, şi nu numai. E un loc plin de taverne şi pensiuni tradiţionale care”geme” de turişti între mai şi sepembrie, „prelungirea” să exclusivistă numită Porto Carras (la 2 km în sud) dispunând de cel mai mare complex hotelier din Balcani. Se zice că aici, unde vin oamenii cu bani, numărul iahturilor din portul propriu e mai mare decât al maşinilor din parcare.

Dar să ne întoarcem la Neos Marmaras care este vestit în zonă şi ca loc unde se face shopping reuşit, deşi preţurile mi s-au părut uşor mai ridicate decât pe Kassandra. Se comercializează orice, cu accent mare pe suveniruri şi haine de piele şi blană.

Timpul liber s-a epuizat aproape pe negândite, mai cu seama că am ales pe final să ne tragem sufletul la un frappe şi din nou am fost îmbarcaţi la ora stabilită (15,15). Programul mai prevedea, în drum spre Kassandra, staţionare de jumătate de ora lângă micuţa Insulă Kelifos pentru ca iubitorii de înot să-şi poată exercita din plin această plăcere.

Vasul s-a apropiat atât de mult de stanca insulei (făcea parte din regie), că părea că se reazemă de aceasta, într-un loc bine stabilit, rezervat, cum bine mi-am dat seama, pe care stătea scris: Agios Nikolaos.

După bălăceala aferentă, vasul a pornit din nou la drum spre destinaţia finală: Pefkohori, încheindu-se încă o zi plină, de vacanţă, plăcut de obositoare.

Da, m-am gândit atunci, făcând bilanţul acelei zile, există potenţial suficient pentru a explora locurile minunate de pe Sithonia în vacanţe ce vor urma!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de irinad in 15.12.14 19:12:05
Validat / Publicat: 15.12.14 20:11:52
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4437 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P32 Aici ne-am destins la un frappe
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25850 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

Marian Preda
[16.12.14 17:20:13]
»

@irinad;

Felicitari pentru articol! O luna minunata va doresc!

irinadAUTOR REVIEW
[16.12.14 19:06:42]
»

@Marian Preda - Multumesc tare mult, iti intorc cu placere toate urarile de bine! (intre noi, membrii AFA, putem vorbi la persoana a doua singular)

gattasalvaje
[26.12.14 01:03:33]
»

Ce pofta de Grecia mi-ai facut, Nadina!

calatorul
[30.03.15 21:02:21]
»

Frumoasa relatare si minunate locuri, atat de aproape de noi si prea putin apreciate., Si pozele imi amintesc cu placere de locurile vazute prin zona, unde ne/am propus sa revenim, o sa folosim informatiile pentru o noua alegere de vacanta. Si am prins si noi o stea de mare la Psakoudia pe Sithonia dar desigur am eliberat/o in apa. FRumoase vacante va doresc in continuare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[30.03.15 23:05:49]
»

@calatorul50 - Multumesc, Kassandra a fost o vacanta mai putin activa, si mai mult de relaxare, dar sper sa revin in Halkidiki, pe Sithonia mai ceva mai salbatica in vederea explorarii acesteia!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, gattasalvaje, irinad, Marian Preda
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sithonia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061854839324951 sec
    ecranul dvs: 1 x 1