ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.07.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 02.06.12
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JUN-2012
DURATA: 6 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CAZARE [camere etc]:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Sithonia, liniste si frumusete naturala

TIPĂREȘTE

Am plecat catre Halkidiki, penisnula Sithonia, dimineata, pe la orele 5 din Bucuresti si am ajuns in Sithonia, la Sarti, undeva pe la orele 17.30. Drumul ales, gratie ajutorului unor oameni deosebiti care au postat pe acest site sfaturile lor, a fost cel prin Ruse-Pleven-Sofia-Kulata-Salonic-NeaMoudania-Nikiti-Sarti. Cu exceptia aglomeratei centuri a Sofiei, pot spune ca ruta nu ridica probleme deosebite celor cu ceva experienta in ale sofatului. Cu politia bulgara nu am avut de-a face pentru ca, in general, respect regulile si, in special, limitele de viteza. In orice caz, trebuie sa remarc faptul ca unii dintre conationalii nostri, mai ales cei care mergeau in grupuri de mai multe masini erau principalii vitezomani pe soselele Bulgariei. Dupa ce am ocolit marea aglomerare a Salonicului, pe care l-am lasat in dreapta, am inceput drumul catre Halkidiki pe sosele ale caror sensuri erau despatite de leandri infloriti. O imagine splendida care nu poate sa nu te urmareasca mult timp. Mergand spre Nea Moudania, deja traficul s-a rarefiat, atmosfera s-a relaxat, iar sofatul a redevenit placut. Peisajele au devenit frumoase, spectaculoase chiar. Coline cu plantatii de maslini, paduri de pini si nelipsitii leandri. Casele albe, de un bun gust autentic. Dupa ce am trecut de Nikiti si am intrat propriu-zis in Sithonia, peisajul s-a schimbat. Padurile au devenit mai dese, relieful mai accidentat iar de la Vourvouru spre Sarti, in stanga se pot vedea golfultete dupa golfulete si o mare de un albastru intens, iar pe fundal, peste mare, impresionantul munte Athos.

Ajunsi la Sarti, oboseala a disparut ca prin minune. Asezarea se afla intr-un golf superb inconjurat de coline impadurite, iar peste mare, de pe plaja se vede Sfantul Munte. Plaja este ok, cu nisip, potrivita pentru familiile cu copii mici, apa este calda si extrem de curata. Totusi, in unele zile, trebuie remarcat ca dinspre Athos vin curenti de aer destul de puternici si reci. Tavernele sunt ok, servirea prompta, mancarea buna, dar are un sigur cusur: este prea multa, adica portiile sunt prea mari. Preturile, in consecinta, sunt ceva mai mari.

De retinut ca in Sithonia nu merita sa stai toata perioada in acelasi loc. Merita sa aloci macar o zi unui tur al penisnulei. Noi am facut acet lucru si trebuie sa spunem ca ne-au impresionat strazile abrupte din Neo Marmaras, privelistea din Toroni unde am facut plaja si baie, domeniul viticol si resortul de la Porto Carras si, nu in ultimul rand superba priveliste de la Panorama Kalamitsi, taverna laudata de multi din utilizatorii acestui site pe care eu am considerat-o un "must see". Asa si este, privelistea este absolut impresionanta, mancarea buna, dar dintre toate tavernele la care am fost, era cel mai slab raport pret calitate. In schimb, locatia compenseaza acest mic neajuns.

Mai departe, din Sarti am plecat spre Vourvouru, un loc absolut superb cu plaje desprinse parca din pliantele publicitare despre Caraibe. Karidi Beach ne-a lasat o impresie de neuitat, dar din pacate, acum in sezon e destul de aglomerata.

In fine, in penultima zi am mers la Ormos Panagias, un mic si superb port la nord de Vourvouru, de unde am plecat intr-o croaziera de-a lungul peninsulei Athos si am putut vedea de pe mare toate manastirile de pe coasta vestica a Sfantului Munte. La intoarcere, vaporul a oprit pentru doua ore in Ouranoupoli, un orasel superb, dominat de un turn bizantin din sec XIV, si unde se gasesc zeci de magazine cu suveniruri si arta bisericeasca, precum si taverne deosebite unde se poate lua un pranz excelent.

De la Ouranoupoli, tot drumul de intoarcere a fost alocat unei petreceri grecesti la bordul vasului, cu o orchestra si cu dansatori profesionisti care au antrenat pe toata lumea in iuresul lor specific.

Gazda noastra la Sarti a fost hotelul Stefani care are un raport corect intre calitate si pret. Cel mai important pentru noi a fost apropierea fata de plaja si camera cu vedere la mare. Singurul inconvenient e distanta relativ mare fata de nordul statiunii unde sunt concentrate toate magazinele si restaurantele. Dar putina miscare nu strica nimanui.

De la Sarti am plecat hotarati sa vedem Kavala si am ales un drum frumos pe la Ierissos si Stratoni, cu vederi superbe la Golful Ierissos si la Golful Orfanou. Apoi, am lasat in dreapta Asprovalta, si am urcat pe autostrada Egnatia Odos pana la Kavala. La Kavala am zabovit doua ore, am vazut portul foarte frumos de unde se pleaca spre Thasos, cetatea, si viaductul care nu afost construit de bizantini cum s-ar fi crezut ci de catre turci, in sec. XVI. Oricum, Kavala lasa o impresie deosebita calatorului, mai ales vazuta de sus. Cineva a asemuit-o unui amfiteatru si a avut dreptate. Este un amfiteatru pe a carui scena joaca insula Thasos. De retinut, pentru cei care ajung la Kavala, ca aglomeratia va poate da batai de cap in a gasi un loc de parcare. Undeva imdediat langa port, sub zidurile cetatii este o parcare cu plata iar suma este de 2 euro... dar nu pe ora cum ati fi tentati sa credeti, ci pe zi. Asa ca puteti lasa masina linistiti si puteti sa faceti un mic tur al orasului a pied.

Incarcat de frumusetea Kavalei am plecat catre popasul ultim inainte de intoarcerea spre casa si am decis ca acesta sa fie la Alexandroupoli. Am ajuns dupa circa o ora si jumatate de mers pe autostrada la hotelul Santa Rosa din Alexandroupoli, unde aveam rezervare pentru seara respectiva. Hotelul e bine pozitionat, chiar pe plaja si are o parcare privata. Prilej pentru o ultima baie in Egee. In fata noastra se zarea insula Samotraki iar in stanga, deja era Turcia. Seara am iesit in Alexandrupoli care are o faleza frumoasa si foarte animata plina de taverne si magazine. Orasul are parcuri frumoase si chiar un camping municipal, asa ca merita vizitat. In apropiere e delta Evrosului, dar nu am mai avut timp pentru o excursie acolo.

Dupa o ultima noapte in care incepusem deja sa regret ca parasim tarmul Marii Egee, am plecat dimineata spre Orestiada si Ormenio de unde am trecut in Bulgaria, la Svilengrad. De la Svilengrad am mers spre Nova Zagora si apoi spre Veliko Tarnovo si Ruse. De retinut ca si acest drum este o varianta, dar sunt bucati destul de proaste pana la Nova Zagora (inclusiv lipsa asfaltului) pe anumite portiuni. Drumul e foarte bun in munti, as putea spune chiar frumos pana la surprinzatorul oras Veliko Tarnovo, fosta capitala a imperiului romano-bulgar. Singurul inconvenient este nerabdarea si agresivitatea unor soferi de TIR, turci, bulgari dar si romani.

La intoarcerea acasa am constatat ca bulgarii percep o taxa de pod mai mica decat noi, asta in conditiile in care partea lor de pod e mult mai bine intretinuta.

Concluzia acestui review este ceea ce am incercat sa sintetizez in titlu. Pentru cineva care doreste liniste si relaxare, care iubeste natura, oamenii si istoria deopotriva, nordul Greciei (Macedonia si Tracia) in general si Halkidiki (Sithonia) in special, pot fi o destinatie care sa ofere toate acestea.


[fb]
---
Trimis de adialexe in 07.07.12 16:16:43
Validat / Publicat: 07.07.12 18:55:23
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: Atena, Hotel Athens Gate
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5234 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adialexe); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 muntele Athos vazut peste mare, de la Sarti
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16400 PMA (din 19 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

liviadavidescu
[07.07.12 20:20:41]
»

Subscriu in intregime acestor impresii atat de atent si minutios prezentate. Sithonia mi s-a parut si ie spectaculoasa, un amestec de frumuseti naturale si ospitalitate de care ne aducem cu placere aminte.

felicitari pentru review!

chelie_d
[08.07.12 11:28:40]
»

salut @adialexe,

ceva preţuri îmi poţi spune şi mie din Sarti?

cam cât vă costa o masă pentru 2 persoane, ce preţuri erau pe la supermarket-uri/market-uri, etc...

ai folosit gps pe drum?

adialexeAUTOR REVIEW
[08.07.12 14:21:25]
»

@chelie_d: o masa pentru trei persoane cu bauturile incluse costa undeva la 35 de euro. Dar, trebuie retinut ca dimineata aveam micul dejun asigurat si din cand in cand pentru a echilibra bugetul mai mergeam la cate un gyros care e foarte ieftin si foarte bun.

tirol
[05.11.12 21:40:35]
»

un vot maxim pt un review superb! deosebit de util pt toti cei care au in plan o vacanta self catering in Sithonia.

Imi poti oferi ceva sfaturi privind cazari in apartamente self catering? Cunosti ceva adrese de site-uri?

Multumesc

maria55 †
[06.11.12 10:55:22]
»

@adialexe, te rog spune-mi daca exista posibilitatea de deplasare cu un mijloc de transport local in statiunile din vecinatate si daca stii ceva de vila clio, care se pare ca ar fi in aceeasi zona (cred) cu hotelul la care ai fost cazat.

Multumesc mult.

calatorul
[23.07.16 19:50:44]
»

@adialexe - Pe Sithonia am petrecut prima mea vacanta greceasca acum mai mult de zece ani si cred ca am fost norocos sa fac o alegere atat de buna desi atunci stiam atat de putine lucruri despre Grecia turistica, Subscriu observatiilor si opiniilor din relatare, ca si aprecierilor legate de locurile descrise.

adialexeAUTOR REVIEW
[24.07.16 23:01:01]
»

@calatorul: Mulțumesc pentru răspunsul tău. Mă bucur că sunt în continuare oameni care caută esența și nu spoiala. Să aveți vacante frumoase în continuare!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adialexe, calatorul, chelie_d, liviadavidescu, maria55, tirol
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sithonia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057519912719727 sec
    ecranul dvs: 1 x 1