GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Dragii mei, tocmai ce m-am intors din acest minunat colt de rai numit simplu: bratul Sithonia-Halkidiki. Recunosc ca citind impresiile postate despre aceste locuri, nemaifiind pana acum in Grecia, am hotarat sa evadam chiar si numai pentru 5 zile...
Am plecat asadar fara o rezervare prealabila, pur si simplu mergand pe premiza ca este imposibil sa nu gasim la fata locului cazare. Inainte de a pleca am studiat rapid impresiile postate pe AFA si am zis intr-un glas: Sarti! Dupa un drum de aproximativ 14 ore, pe traseul Rm Valcea-Giurgiu-Russe-Sofia-Kulata-Serres-Sarti si dupa ce Gps-ul din dotare a avut grija sa nu ajungem in Salonic ci sa ne conduca pe niste drumuri cand asfaltate cand nu, prin munti, am ajuns in sfarsit in Sarti. Aici am gasit o statiune super aglomerata (probabil si datorita weekend-ului), in care ne-a fost imposibil sa gasim un loc de cazare la unul din hotelurile de pe plaja. Nu am putut sa nu remarc frumusetea plajei si claritatea apei... Dupa un tur al statiunii am hotarat sa coboram spre Vourvourou pentru a gasi un loc mai linistit. Si aici aceeasi problema: nu erau camere libere la nici unul din hotelurile unde am oprit sa intrebam. Oamenii se uitau mirati la noi si in acelasi timp ne priveau cu o oarecare compasiune. Mergem mai departe ne-am zis si bine am facut. Ajunsi in Nikiti am reluat ritualul cautarii. Ne-am indreptat spre plaja si am intrat intr-o cafenea pentru a ne revigora cu un suc rece (afara erau 36 grade). Am observat ca deasupra cafenelei se inalta un hotel semet si am zis sa ne incercam norocul si aici: raspunsul a venit sec ,,we don't have free rooms'' dar in secunda imediat urmatoare am fost poftiti sa luam loc cateva minute si problema va fi rezolvata. Dupa cateva telefoane date, grecul ne spune ca a gasit un apartament liber in hotelul unui prieten la 5 km de Nikiti, in Metamorfosi. Ne-a scris pe o bucata de hartie Metamorfosi-hotel 4 you-Vassilis. Am plecat multumind frumos pentru amabilitate dar convinsi fiind in sufletul nostru ca nu vom gasi prea usor locatia respectiva. Fals! Dupa 5 km de mers din Nikiti am zarit indicatorul de Metamorfosi, am virat pe prima strada la stanga, am mers 150-200 m si pe partea stanga am vazut mare 4 you. Aici ne astepta grecul Vassilis (Vasile al nostru cum il alintam noi) care ne-a condus spre apartament. Am fost incantati de faptul ca hotelul era absolut nou, dat in folosinta in iulie 2010, iar in apartamentul in care urma sa stam pentru 4 nopti nu mai statuse pana atunci nimeni. Totul era impecabil, nou, mobilat cu bun gust iar la numai 70-80 m din balcon vedeai minunata mare. Apartamentul a costat 60 euro/noapte/4 pers. Vassilis ne- a oferit o harta a peninsulei, pe care ne-a incercuit cele mai frumoase plaje, in ordine crescatoare. De asemenea ne-a oferit toate informatiile necesare referitoare la croaziera spre Muntele Athos si cele mai bune taverne din zona pe care deasemenea le-a catalogat dupa specificul fiecareia: locul unde se mananca cele mai bune fructe de mare si peste, locul unde se mananca cea mai buna pizza, etc. Ne-au fost de mare ajutor toate informatiile primite.
Prima zi am inceput-o prin turul bratului Sithonia plecand din Metamorfosi spre sud si anume: Ai-Giannis (Plaja Heaven) -Kalogria Beach-Lagomandra-Neo Marmaras-Porto Carras-Toroni-Porto koufo-Kalamitzi-Sarti-Armenistis-Ormos Panagias-Nikiti. Am plecat dimineata devreme cu gandul de a poposi timp de cateva ore pe fiecare din plajele recomandate de Vassilis. Primul popas l-am facut pe plaja Ai-Giannis sau Heaven cum o mai numeau localnicii, care nu-si desminte cu nimic numele. Plaja destul de micuta dar foarte bine ingrijita se afla intr-un mic golf, ceea ce i da o nota aparte. Fetele de la barul de pe plaja iti dadeau impresia de Caraibe, erau imbracate cu niste costume de genul carnavalurilor de samba si bineinteles dupa gat purtau niste frumoase ghirlande din flori. Muzica era in ton cu costumatia fetelor, totul dandu-ti impresia ca te afli intr-adevar in rai! Apa marii era de un turqoise impecabil la mal iar in larg capata tente de albastru cerneala. Aici am poposit cam 2 ore si jumatate dupa care ne-am continuat drumul stiind ca avem de parcurs in total 108 km, distanta ce reprezinta intreg turul bratului. Urmatoarea oprire, Kalogria -beach. Aici plaja este ceva mai mare atat ca latime cat si ca lungime dar intrarea in apa este putin mai greoaie datorita pietrelor destul de mari ce se afla la mal. Aceeasi Mare Egee impecabil de curata si extrem de sarata! La aproximativ 70 m de mal sunt niste stanci pe care se poate face un mic popas pentru a explora marea in continuare.
Plajele superbe ne fac sa ne despartim cu mare greutate de ele dar pornim alene spre Neo Marmaras al carui nume imi aminteste brusc de Marmaris si amintirile din vacantele petrecute in Turcia dau navala. Imi revin rapid odata ajunsi in port. Neo Marmaras este plin de plaje aurii, eucalipti si un port pitoresc plin de taverne in care se pot savura preparate din peste si fructe de mare fiind unul din satele cele mai cosmopolite din Halkidiki. Este un sat pitoresc, care a fost construit sub forma de amfiteatru, pe partea de sus a unui deal, fiind inconjurat de mare.
Ajunsi aici in jurul amiezei am considerat locul ideeal pentru a servi masa de pranz la una din tavernele din apropierea portului. Grecul ne-a acostat imediat sesizandu-ne probabil intentia de a-i pasi pragul terasei cu vedere spre portul plin de yahturi care mai de care mai luxoase. Aici o dorada regala bestial pregatita la gratar (the king cum i spunea grecul) a costat 84 euro, la care se mai adauga o portie de calamar prajit, o salata din vinete cu branza gratinata si rosii coapte, o portie de tzatziky, o bere fara alcool si 3 juice de portocale, intreg pranzul costand 146 euro ,,. Scump domne, scump'' ne-am zis, am platit si am considerat ca ne-am rasfatat putin. Aici am intalnit aceea taxa pe loc care se practica in Italia, 1 euro/pers.
Chiar în afara satului se afla statiunea de lux Porto Carras, oferind trei hoteluri, un port, un teatru in aer liber, un teren de golf si un cazinou. Intrarea in statiune costa 3 euro/pers. Am lasat Porto Carras pentru a doua zi pentru a ne putea bucura de toata splendoarea ei pentru ceva mai mult timp.
In aceasta regiune se sfla numeroase podgorii de vita de vie, aici producandu-se renumitele vinuri de Carras, bine cunoscute.
A urmat Toroni, o mica localitate situata intre Neo Marmaras si Porto Koufo. Aici plaja se intinde pe aproximativ 2 km, pitorescul zonei te fascineaza inca de la intrare. Nu stiam inca, ca urma punctul forte al Sithoniei, Kalamitsi! Aici timpul s-a oprit efectiv in loc, ajunsi in varful muntelui de la Panorama ramai brusc fara respiratie, tragi adanc aer in piept si tot ceea ce mai poti spune este un simplu ,,uuau''. Nu te mai poti satura sa privesti panorama ce -ti este oferita de zei, muntele Athos inaltandu-se semet deasupra unei mari de un albastru infinit.
Coboram spre plaja din Kalamitsi, intrarea in mare este destul de abrupta in aceasta zona. La aproximativ 50 m de mal se inalta din mare o stanca impunatoare care are cam 20 m inaltime. Nu poti rezista tentatiei de a ajunge la ea inot si sa o escaladezi pina in varf unde poti atinge steagul Greciei fluturand, arborat cu mandrie.
Armenistis ne astepta pentru un ultim popas. De la sosea coboram pe un drum destul de ingust flancat pe ambele directii de mers de masini si ajungem cu greu la plaja cu acelasi nume. Aici am intalnit o doamna care statea la intrarea principala pe plaja si care scria intr-un catastif toata lumea care intra. Daca nu aveai asupra ta un act de identitate nu puteai patrunde pe plaja intesata de corturi si rulote de camping. Ne-am strecurat printre hidrobicicletele acostate pe nisip si am facut o ultima baie pentru aceea zi, in timp ce soarele se grabea sa se duca la culcare.
Acea senzatie de libertatate absoluta nu am intalnit-o inca nicaieri pana aici.
Simtim oboseala acumulata pe intreg parcursul zilei, ne grabim sa ajungem la hotel pentru un dush si mergem sa semnam condica la taverna lui Vassilis, sa ne delectam papilele gustative cu cel mai bun octopus (caracatita) mancat in Sithonia si cu un pahar de vin alb, sec. Nu ne putem reveni din feerie si ne gandim cate locuri care mai de care mai frumoase am vazut intr-o singura zi.
A doua zi ne-am dedicat-o statiunii Porto Carras, unde se plateste acea taxa de 3 euro/pers pentru a intra in lumea luxului si a opulentei excesive. Pe plaja toate bauturile ti se servesc intr-o frapiera plina cu gheata, aceasta schimbandu-se periodic. Nisipul este amestecat cu pietris foarte marunt si frumos colorat.
Ultima zi pe peninsula am petrecut-o in croaziera la Muntele Athos, cu plecare dimineata la ora 09. 00 din portul Ormos Panagias cu acostare 2 ore in Ouranoupoli si intoarcere la ora 17. 00 in acelasi port de plecare.
Calatoria la Sfantul Munte, munte care s-a format comform mitologiei grecesti din piatra pe care uriasul Athos a aruncat-o spre zei, a fost una impresionanta din mai multe puncte de vedere, de aceea consider necesara scrierea unui review separat despre acest punct de interes crestin ortodox.
Ca o concluzie de final as descrie Sithonia asa: porturi pitoresti, golfuri izolate, plaje cu nisip auriu langa plantatii de maslini, sate linistite de pescari si apa marii cristalina, colorata in verde si albastru.
Voi reveni cu siguranta in acest loc binecuvantat, de o frumusete extraordinara, in care marea a sapat in tarm, un loc unic in Grecia numit simplu Halkidiki-Sithonia
25 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (marcy74); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
25 ecouri scrise, până acum, la acest articol
va invit sa faceti turul bratului Sithonia in acompaniamentul melodiei postate mai sus!
Deci pana la urma ati avut o mini vacanta reusita, in care ati vazut multe din frumusetile Sithoniei, felicitari si pentru impresiile pline de detalii.
Metamorffosi imi e cunoscut pentru ca am avut si noi cazare la Blue Dolphin care e un hotel extraordinar dupa mine.
O descriere reusita care mi-a amintit de zilele petrecute de mine pe Sithonia! Am fost si eu in multe din locurile descrise de tine!
Felicitari pentru concediul reusit si pentru review!
Va multumesc mult pentru aprecieri, multumesc ionescunic si biancuta din ale caror reviewuri mi-am facut o ideea asupra peninsulei si am reusit mult mai usor sa ne facem un traseu pentru a vedea cat mai mult intr-un timp asa de scurt. Webmaster multumesc din suflet pentru fondul sonor adaugat, imi rascoleste atatea amintiri frumoase...
Ceea ce am omis sa scriu si consider ca este foarte important este faptul ca la intoarcere am hotarat sa schimbam putin traseul si am urmat ruta: Metamorfossi-Salonic-Seress-Kulata-Sofia-Vidin-Calafat. Evitati acest traseu! Chiar daca ca si distanta este cu ~200 km mai scurt decat Russe-Giurgiu, am pierdut 3 ore in Vidin asteptand ferry-ul din Calafat care atentie nu vine pana nu se umple cu masini din Calafat spre Vidin. Ca si costuri de imbarcare pe ferryboat 3 euro/pers si 23 euro /autoturism. Destul de scump zic eu, tinanad cont ca distanta este de 1500 m intre cele doua maluri ale Dunarii. Odata ajunsi in Calafat, imediat ce iesim din vama suntem intampinati de un domn cu un chitantier destul de stufos in mana si suntem poftiti sa mai achitam o taxa portuara in suma de 30 lei sau 7 euro. Asadar tuturor celor care au intentia sau curiozitatea de a incerca si aceata ruta, nu le-o recomand!
Voi posta si cateva fotografii calde, care din pacate, nu pot totusi reda adevarata frumusete a meleagurilor elene. Cred ca m-am indragostit iremediabil de Grecia.
excelent ai redat totul foarte frumos... eu am facut acest tur de multe ori... vezi eventual si review-urile pe care le-am scris pentru aceasta zona... pacat ca nu ai fost in Porto Koufo un loc cu un golf splendid printre cele mai frumoase din Sithonia... dar oricum iti spun clar ca toti cei ce ajung acolo prima oara revin cu placere anul urmator... asa ca sigur te vei reintoarce... felicitari si puncte de la mine...
Imi doresc foarte mult sa ajung si eu acolo.Iar cand o voi face , acesta povestire imi va fi de mare folos. Felicitari si SB.
sandu53, scuze pentru omisiune... am citit cu foarte mult interes scrierile tale referitoare la Sarti, Vila Berlin si minunata plimbare spre Muntele Athos. Am fost si inPorto Coufo inainte de a ajunge la Kalamitzi. Impresionant portul, comparabil ca si marime cu cel din Porto Carras. Ce sa mai tura-vura, totul este la superlativ acolo!
ma bucur si eventual daca vrei sa ajungi si la Sarti cauta din timp si rezerva la studiourile Aristea, un loc f. frumos... vezi si review-ul recent scris despre acest loc recent pe site (nu e scris de mine)... iti poti rezerva din timp la preturi onorabile... asta numai daca vrei sa stai mai mult in sarti... pe kassandra iti recomand hotelul macedonian sun din zona kallithea... eu am fost acolo de 4 ori si anul viitor sper sa merg din nou...
sandu53 multumesc inca o data pentru recomandari. Cu siguranta voi tine cont de ele pentru ca observ ca avem o oarecare compatibilitate turistica. Urmatoarea incursiune in Halkidiky va fi sigur Kasandra, singura problema este ca nu stiu daca mai am rabdare pana anul viitor!
Sarti este o locatie perfecta de ati petrece 2 saptamani de vacanta, cred doar ca perioadele ideale sunt iunie si probabil septembrie-octombrie.
Aglomeratia excesiva nu face casa buna cu mine, tocmai de aceea am apreciat atat de mult plajele din Ai-Giannis si Kalamitsi... iti dadeau senzatia aceea de libertate deplina pe care de multe ori nu o poti descrie in cuvinte.
in Sarti ca si in kassandra, noi am fost intotdeauna in iunie... ziua e lunga, turisti nu prea multi, e multa lumina si apa calda am fost si la inceputul lui iunie si la afarsit... pe plaja din sarti, care e f. mare pe circa 100 mp nu eram decat noi... la fel si in kassandra... asa ca intr-adevar iunie este ideala inclusiv ca pret... am fost, era sa uit si in septembrie in 2006 la sfarsit de luna si desi era cald m-a cam plouat iar ziua parea scurta si se insera repede... in plus satiunile aveau aerul acela de sfarsit de sezon... iunie repet e perfecta pt. plaja
Ma uit putin pe Macedonian Sun si vad niste oferte super! Hotelul arata intr-adevar foarte bine si ceea ce observ are o gradina imensa. Accesul spre plaja se face traversand gradina? Si plaja pare super ok... Aici ai optat pentru varianta de demipensiune?
despre acest hotel in cazul in care te hotaresti sa mergi iti pot oferii f. multe informatii... eu am fost de 3 ori acolo si am stat si 14 zile... citeste micul review-ul si completarile facute de mine la el, dar si celelalteate review-uri mai recemte scrise si de ceilalti... gradina e superba dar la plaja se ajunge mergand un pic pe jos, dar trecand prin alte gradini la fel de frumoase... pe mine nu m-a deranjat deloc mersul pe jos de 7-8 minute intrucar faceam putina miscare si locurile pe unde treceam erau f. frumoase... un plus daca mergi cu auto propriu in Kassandra sunt nenumarate mici localitati in care poti face plaja... cel mai frumos e sa le descoperi singura... vei fi surprinsa de frumusetea lor fiindca Ksassandra datorita florilor si indeosebi a leandrilor este numita "gradina " peninsulei Halkidiki.
am uitat sa completez... ofertele sunt numai cu demipensiune... masa mi s-a parut mai mult decat buna... uneori seara aveam la alegere numai la salate cate 10-12 feluri... am preferat asa pt. ca noi am vrut sa avem libertatea de a colinda nefiind legati de masa... in plus hotelul e la oarecare distanta de zgomotul statiunilor... daca ajungi cere oricum camera la etaj (singurul dealtfel)... cele mai bune oferte de la noi pe acest hotel le are o agentie cu sediul in deva... nu pot sa-i dau numele dar sigur o vei gasii...
Multumesc inca o data pentru toate informatiile oferite. Sa vedem cum stam cu bugetul alocat vacantelor pe anul acesta dupa ce o sa ne intoarcem din Egipt si poate reusim sa mai dam o fuga la sfarsit de septembrie pe Kasandra. M-ai facut foarte, foarte curioasa... Oare Kasandra este mai frumoasa decat Sithonia? Hmmm... ramane de vazut!
Exact oferta de la agentia din Deva am studiat-o si eu!Intr-adevar super oferta!
@ marcy 74
Sithonia, ramane o posibila alternativa de vacanta pentru anul viitor, anul asta mai am de facut un "tur al Banatului" cu intoarcere prin... Ramnicu Valcea. Pornirea? Maine dimineata la ora 4...ne-ai oferit "info" valoroase, felicitari!
dorgo iti doresc o vacanta placuta, avem si noi locuri minunate in tarisoara noastra doar ca nu stim sa le punem in valoare. Am observat chiar in aceasta mini vacanta din Sithonia ca 80% din turistii cu care ne-am intersectat (la plaja, terase, taverne, cumparaturi, etc) erau greci. Pentru ce sa plece in alte parti cand au in Grecia tot ce poate fi mai frumos? Asta ar trebui sa fie valabil si la noi, dar asa cum am mai spus avem si noi locuri minunate doar ca pacat ca sunt populate! Zicala Omul sfinteste locul ramane perfect valabila!
Vacanta frumoasa si sa auzim numai de bine!
... n-a fost sa fie Platamonas... dar, dupa cat de frumos review ati scris, e limpede ca n-aveti nici cel mai mic regret.
@bubumaia,
intr-adevar n-a fost sa fie Platamonas acum, dar la cat de tare m-a fascinat Grecia cu siguranta va fi si Platamonas intr-o vacanta viitoare!
Multumesc mult pentru aprecieri si pentru mesajul de pe privat. Vacante frumoase si toate cele bune!
am o mare curiozitate, marcy74, plaja Heaven de care vorbesti, printre altele, nu e cumva Agios Ioanis? e cea de la iesire din Nikiti, se face dreapta spre Neos Marmaras, si apoi iar dreapta prin livada, spre plaja? E indicator din sosea, practic dupa ea e si plaja Kalogria, la care din sosea se vede mai intai acea mica insulita...
Plaja Agios Ioanis intr-adevar e o plaja frumoasa, am fost si noi acu 2 ani aici cateva zile, dar nu am poze, mi-a placut mult acel popas (cel indian il numesc eu) de care vorbeste si ionescunic, cu forme interesante din lemn, situat la sosea si de unde panorama este superba. Am oprit si in acest an acolo sa facem poze.
Am fost surprinsi de faptul ca acum, fata de 2008, plaja Agios Ioanis are umbrelute din stuf si sezlonguri, acu 2 ani era pustie, doar cateva rulote si multa aloe... La Agios Ioanis stiu ca am coborat printr-o livada, era drum de pamant, cam mult praf, dar a meritat cu prisosinta.
@adryana,
Intr-adevar Heaven se afla in acelasi loc cu Agios Ioanis fiind de fapt o continuare a plajei Agios in partea dinspre sosea.
Accesul se face coborand niste scari din lemn cu balustrade tot din lemn, direct din sosea la aproximativ 100 m dupa indicatorul Agios Ioanis Beach. Umbrelutele din stuf dau un farmec aparte plajei, o fac mai exotica si putin mai salbatica fata de celelalte. Ramane preferata mea, e locul unde m-am simtit cel mai bine si unde m-as intoarce oricand!
Despre Heaven Beach, pot spune ca si pe mine m-a impresionat foarte mult. Ti-am admirat pozele, in plin sezon este si mai fain, vad eu! In septembrie fetele de la barul acela nu mia erau imbracate in costum de samba cum spuneai tu...
Mi-a placut foarte mult review-ul tau!
Multam fain @georgiana, ma simt flatata tinand cont de faptul ca aprecierile vin de la ,,mama Greciei''.
In momentele de relaxare cand vreau sa-mi limpezesc gandurile si sa ma gandesc la ceva frumos... cel mai frumos, Heaven Beach e primul loc care-mi inunda mintea. De ce oare?
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Sithonia" (deja existentă pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2021 Sithonia, frumusete salbatica la malul Marii Egee — scris în 25.08.21 de noi doi din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Sithonia, din nou! — scris în 21.07.21 de machetrei din BRAILA - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Dare de seamă pentru sejurul din Sarti 2018:-) — scris în 26.05.19 de baby eyes din ORășTIE [HD] - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Vacanta in Sarti, vegheati de Sfantul Munte Athos — scris în 06.07.17 de ady bucuresti din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Sithonia: de la plaje de neuitat la... carnati cu portocale! — scris în 09.09.16 de Mugurop din PLOIESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Turqoise la puterea 71 — scris în 15.08.16 de raducondurache din SFANTU GHEORGHE - RECOMANDĂ
- Sep.2015 Am fost si eu in Sithonia — scris în 28.09.15 de Rila din PLOIESTI - RECOMANDĂ