GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
In trecere prin Italia Centrala. Orvieto si Siena (2)
Circuit Italia: Ziua 8.
21 mai 2017 (continuare)
Un oras aflat printre primele trei cele mai frumoase din Italia. Probabil doar Florenta poate concura cu Siena. Avand o populatie de numai 50.000 de locuitori, gazduieste in perioada estivala de patru ori mai multi turisti decat locuitorii orasului. Etimologia numelui este destul de controversata. Unii cred ca numele isi are sursa etrusca, Saina”, dupa unul din triburile etrusce care populau regiunea, altii cred ca sursa ar fi galica, dupa un trib de gali numit, Senones”. Un lucru este sigur, actualul oras este construit pe ruinele unei localitati intemeiate de imparatul Octavian Augustus, data fiind necunoscuta. Numele localitatii a fost, Saena Julia”, atestata un secol mai tarziu, prin anul 70 dHr.
Exista insa si o legenda foarte interesanta, care spune ca Siena a fost intemeiata de gemenii Senio si Ascanio, cei doi fii ai lui Remus si nepoti ai lui Romulus. Dupa ce tatal lor a fost ucis de Romulus, ei au fugit din Roma luand si statuia Lupoaica Capitolina. Intr-adevar, in Piazza del Campo poate fi vazuta o astfel de statuie, dar si multe elemente decorative ale Palatului Comunal/Palazzo Comunale care contin scene cu Lupoaica Capitolina.
Siena nu a prosperat in perioada romana caci era situata departe de drumurile comerciale. Abia dupa cucerirea ei de catre longobarzi, cei care au deschis ruta comerciala catre Roma trecand prin Siena, se poate discuta despre o dezvoltare economica. Perioada sa de glorie este intre secolul al XIII-lea si secolul al XIV-lea, cand este creata Republica Siena, care cu propria ei Constitutie, guvern democratic si viata civila sofisticata va exista pana in 1554. In aceasta perioada devine cel mai important burg medieval, se dezvolta industria textila, sunt atrasi multi bancheri din Europa, Siena ajungand la marimea Parisului din acea vreme, cu o populatie de aproape 100.000 de locuitori.
Din pacate, razboaiele cu Florenta, infrangerea de la Montaperti din 1260 si ciuma din 1348, care a decimat populatia orasului, lasand in urma zeci de mii de morti, au dus la declinul Sienei. In timpul razboaielor italiene (1551 - 1559), Republica Siena este invinsa de Ducatul Florentei, aliat cu Spania. Dupa 18 luni de rezistenta, orasul capituleaza in fata imparatului Carol al V-lea la 17 aprilie 1555. Este cedata mai apoi de regele Filip al II-lea al Spaniei catre Marele Ducat al Toscanei, din care va face parte pana la unificarea Italiei (1870). In mod paradoxal, declinul ei si oprimarea de catre Florenta, care nu a uitat vechea lor rivalitate, au contribuit la pastrarea aspectului de burg medieval, ce atrage in fiecare an sute de mii de turisti. Astazi economia orasului se bazeaza pe turism, servicii, artizanat, industrie usoara si agricultura.
Siena este renumita prin cartierele ei care se numeau, contrade”, denumite astfel dupa cate un animal sau dupa cate un simbol al asociatiilor breslelor. Aceste cartiere au luat fiinta in Evul Mediu, in scopul de a furniza trupe pentru luptele ce aveau loc atunci pentru apararea Sienei. Cu timpul, aceste contrade si-au pierdut functiile administrative si militare si au devenit pur si simplu zone de patriotism local. Rolurile lor s-au extins, astfel incat fiecare eveniment important - botezuri, decese, nunti sau sarbatori religioase erau marcate prin intalnirile din piata centrala a orasului unde se desfasurau intrecerile de, Palio” intre, contrade”. Si astazi, fiecare, contrada„ are propriul ei muzeu, propria ei fantana si baptiseriu precum si un motto care reaminteste istoria acesteia.
Astazi in Siena mai exista doar 17, contrade”. De doua ori pe an, in 2 iulie si in 16 august, sienezii recreaza fidel traditia medievala in, Palio delle Contrade”, o festivitate somptuoasa cu intreceri de cai in jurul pietei. Acesta nu este un eveniment numai turistic ci mai degraba, traditional: locuitorii din, contrade” impanzesc Piazza del Campo, in timp ce caii si calaretii gonesc in jurul pietei, spre incantarea spectatorilor. Calaretul care castiga cursa primeste un, Palio”, adica un steag heraldic cu efigia Fecioarei Maria si este sarbatorit ca un adevarat erou local.
Ajungem la Siena, la Parcheggio Santa Caterina, la ora 15:00. In program avem: vizita la Basilica Cateriniana di San Domenico, tur pietonal pri Piazza del Campo si Piazza Salimbeni, vizita la Dom. Ultimul punct este greu de atins deoarece programul se inchide la ora 17:00, dar ghidul ne asigura ca este timp destul. Se va insela!
Pornim pe jos catre primul punct din program care este destul de aproape. Totusi pierdem ceva timp la intrare deoarece nu suntem singurii veniti pe ultima suta de metri. Avem voie sa facem fotografii si filme in interior, dar fara blitz.
 
BASILICA CATERINIANA DI SAN DOMENICO. A fost construita in perioada 1226 - 1265, dar largita in secolul al XIV-lea, rezultand aspectul gotic pe care il are acum. Cu toate acestea, aspectele structurii gotice au fost distruse ulterior de incendiile din 1443,1456 si 1561, iar alte pagube au rezultat ulterior de ocupatia militara (1548 - 1552). Este un edificiu mare construit, la fel ca multe edificii contemporane din ordinele ascetice, in caramizi, cu un turn clopot in partea stanga (redus in inaltime dupa un cutremur in 1798). Interiorul este pe planul crucii egiptene, cu o nava imensa, acoperita de grinzi cu zabrele si cu un transept cu capele inalte.
Biserica adaposteste capul si un deget ale Sfintei Ecaterina de Siena, a carei dosta casa este in apropiere. Cine a fost Sfanta Ecaterina? Caterina de Giacomo di Benincasa, s-a nascut, din surori gemene, in 1347, in familia unui vopsitor de tesaturi, in perioada marii ciume negre. Sora ei, Giovanna, a murit, dar Caterina a supravietuit, si, crescand, a aderat la Ordinul Dominicanilor, dictand, pentru ca nu stia sa scrie, lucrari filosofice si teologice si contribuind la reintoarcerea Papei Grigore al XI-lea din exilul de la Avignon inapoi la Roma in 1378. De asemenea, a fost mesagerul papilor pentru a face demersuri de pace intre orasele-state italiene. S-a stins dim viata la Roma in 1380, la varsta de 33 de ani, in urma unui accicent vascular cerebral. Alaturi de Vergine Maria, Santa Caterina estee considerata patroana spirituala a orasului Siena.
Incheiata vizita la basilica, s-a inceput turul pietonal pe Via Fontebranda catre Piazza del Campo. Timpul preseaza, dar nu putem renunta la obiectiv. Admir cladirile orasului pana cand in fata ochilor se deschide poate cea mai frumoasa piata din Europa.
 
PIAZZA DEL CAMPO. Toate stradutele converg, in cele din urma spre acest loc - imensa piata centrala de forma unui amfiteatru despre care localnicii spun ca seamana cu, Mantello della Vergina Maria”. Este considerata una dintre cele mai mari piete medievale din Europa, cu forma ei de scoica sau de evantai, cu panta lejera pavata cu caramizi care imagineaza cercuri de piatra. Suprafata pavata este impartita in 9 segmente care amintesc de guvernarea benefica a celor din... Il Consiglio degli movi uomini buoni”, alesi din randul mestesugarilor, al negustorilor si al bancherilor, care a condus orasul de la jumatatea secolului al XIII-lea pana la inceputul secolului al XIV-lea, o perioada de prosperitate in care au fost construie majoritatea edifiiciilor publice ale orasului.
Cursa de cai de doua ori pe an, ,,Palio di Siena”, 2 iulie si 16 august, se desfasoara in jurul marginilor pietei. Piata este, de asemenea, punctul de plecare al cursei anuale de ciclism rutier, Strade Bianche” (o cursa de ciclism de o singura zi in Toscana, incepand si terminand in Siena).
Piazza del Campo este renumita pentru frumusetea si integritatea arhitecturala. Palazzo Publico si al sau Torre del Mangia, precum si diverse, Palazzi Signorili” care inconjoara piata. La marginea de nord-vest se afla Fonte Gaia.
 
PALAZZO PUBLICO. Constructia a inceput in 1279 pentru a servi drept sediul guvernului Republicii Siena, care a fost compus din, podesti”, inalti functionari, si, Consiliul celor 9”, alesi care indeplineau functii executive si judiciare. Privind din exterior este un exemplu de arhitectura medievala italiana cu influente gotice. Campanilul sau clopotnita TORRE DEL mANGIA, a fost ridicat intre 1338 - 1348 pentru a fi exact la aceeasi inaltime ca Domul, in semn ca biserica si statul aveau cantitati egale de putere. Cand a fost construit, Torre del Mangia a fost unul dintre cele mai inalte turnuri din peninsula. La inaltimea de 102 m este al doilea cel mai inalt dupa Torazzo din Cremona, Torre Asinelli din Bologna la 97 m fiind al treilea.
Astazi Palazzo Publico este sediul Primariei (Municipio) orasului Siena.
 
FONTE GAIA sau Fantana Lumii a fost construita in 1419, ca punct final al sistemului de conducte care aduc apa la centrul orasului, in locul unei fantani mai vechi. Fantana are forma unui bazin dreptunghiular care este impodobit pe trei laturi cu multe basoleriefuri cu Madonna inconjurata de clasicele si virtutile crestine. Fantana a fost proiectata si construita de arhitectul Jacopo della Quercia ale carui basoleriefuri de pe laturile bazinului sunt conservate in, Ospedale di Santa Maria della Scala” din Piazza Duomo. Astazi Fonte Gaia reprezinta unul din principalele puncte de atractie pentru turistii care viziteaza Siena.
Parasim Piazza del Campo prin Via Banchi di Sopra, cu traversare prin Piazza Tolomei unde se afla Basilica San Cristofor, apoi ne oprim in Piazza Salimbeni.
 
PIAZZA SALIMBENI este un patrat proeminent in centrul Sienei. Remarcabil pentru adapostirea birourilor uneia dintre primele case bancare din Europa, Banca Monte dei Paschi di Siena. Acesta este inconjurat in sens orar incepand din nord de urmatoarele: Palazzo Tantucci, Palazzo Salimbeni, Palazzo Spannocchi. In centrul pietei se afla statuia lui Sallustio Bandini (1677 - 1760), arhidiacon din Sienese si unul dintre primii economisti italieni. Statuia este realizata in 1882 de sculptorul Tito Sarrochi.
Am zabovit putin timp in Piazza Salimbeni, iar o parte din grup solicita sa mergem la Dom. Ceasul arata 16:20, tarziu pentru vizita. o luam la pas alert pe Costa Incrociata, Via della Sapienze, Via del Terme si Via Diaceto, stradute inguste si pline full de turisti si localnici. O parte din grup decide sa urce la Dom, ceilalti asigura ca vor fi gasiti la parcare. Profit de aceasta fereastra si cumpar mici suveniruri, iar apoi ochesc un mic restaurant cu iz oriental si servesc o portie la lamb chops pentru care achit 25 euro. Cei drept bucatile erau mai mici si mai putine fata de Grecia, dar ce sa-i faci. Bine ca mi-am linistit stomacul. Din fericire in apropiere de restaurant era un mic parculet care avea o panorama excelenta asupra Domului aflat la inaltime. Cateva fotografii au fost facute pentru colectie.
 
DOMUL orasului Siena a fost ridicat in perioada medievala mijlocie, intre 1215 - 1263, si poarta hramul Sfintei Maria. Este mai degraba un muzeu de arta, presarat cu sculpturi si picturi de Donatello, Michelangelo si Caravaggio, un muzeu ilustrat de istorie (de la Lupoaica simbol al orasului pana la manuscrisele gazduite de Biblioteca Picollomini). Daca mai trec prin Siena trebuie neaparat sa-l vizitez.
Grupul s-a reunit la Parcheggio Santa Caterina. Cei care au urcat la Dom s-au multumit sa viziteze doar Piazza del Duomo. Era ora 16:45 si nu s-a mai permis intrarea turistilor deoarece programul se termina la ora 17:00. Ghidul a recunoscut, in sfarsit, ca a gresit calculele. Atat! Nici o scuza! Oricum vizita la Dom nu era inclusa in pretul circuitului.
 
Pornim din nou la drum catre Florenta. Unii vocifereaza incet despre ratarea vizitei la Dom, altii sunt nemultumiti ca n-au avut mai mult timp pentru shopping. Eu ma gandesc la Siena pe care o las in urma. Desi paradoxal, se pare ca aici, la Siena totul a murit acum 600- 700 de ani, dar tocmai in aceasta, incremenire medievala” consta intregul sau farmec, iar spiritul nobil si benefic al Sfintei Ecaterina poate fi simtit in orice colt al acestui incredibil muzeu in aer liber.
 
In cazul in care o sa ajungeti pe viitor in Italia nu ratati o vizita prie Siena!
Trimis de ovidiuyepi in 24.03.20 17:12:27
- A fost prima sa vizită/vacanță în ITALIA
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ovidiuyepi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Partea a 2-a a review-ului de aici a fost mutată și va fi publicată aici în rubrica curentă, „Descoperă Siena”
@ovidiuyepi: Mare bucurie mi-ai făcut și cu acest review: Siena e unul din orașele mele italiene preferate și din fericire am avut timp să-l vizitez în tihnă. Îmi pare rău că nu ați putut vizita catedrala în interior, mare păcat!
Mă alătur îndemnului tău: vizitați Siena!
Felicitări pentru review și poze.
@Carmen Ion: Multumesc! Cum am spus in articol, Catedrala era doar bonus. Asta a fost! Data viitoare nu ratez ocazia.
Probabil doar Florenta poate concura cu Siena. Corect.
Piazza del Campo este renumita pentru frumusetea si integritatea arhitecturala. Iarăși corect.
Palazzo Publico este sediul Primariei (Municipio) orasului Siena. Am avut bucuria de a-l vizita.
Domul era ”cireașa de pe tort”. O mare pierdere că nu l-ai văzut. Mozaicurile de paviment, lucrate cu intarsii de sidef, sunt fantastice!
Dacă vom mai reveni la normal și va fi posibil, intenționaz să repet ”fenomenul” Sienna.
Am retrăit tot ce ai scris și-ți mulțumesc!
@mihaelavoicu: Si eu va multumesc pentru aprecieri. Trece aceasta perioada grea si vom reveni in peninsula. In vacante!
Fondul sonor propus se poate şterge sau se poate schimba!
@webmaster13: E mai mult decat potrivit fondul sonor. Multumesc!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2019 Siena & James Bond — scris în 18.06.19 de ManuelaManu din TG JIU - RECOMANDĂ
- Mar.2019 De la Sindromul Florența la Sindromul Siena — scris în 23.07.19 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2018 Siena - pas cu pas — scris în 15.04.18 de Rofri din BRAşOV - RECOMANDĂ
- Oct.2016 Siena, excursie de o zi — scris în 18.10.16 de acristofan din GALAţI - RECOMANDĂ
- Sep.2016 Duomo, divina bellezza — scris în 10.11.16 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2016 Il Campo, simbol al puterii laice — scris în 09.11.16 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2016 Roşu de Siena — scris în 08.11.16 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ