ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.04.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Braşov
ÎNSCRIS: 18.08.14
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
APR-2018
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 8 MIN

    Siena - pas cu pas

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Imediat ce am decis destinația sejurului din primăvara aceasta, Toscana, ne-am gândit că ar fi bine să împărțim cele șase zile măcar între două destinații: Florența ne-o promisesem încă de anul trecut, și oscilam între Pisa, Lucca sau Siena. O cercetare rapidă prin mediul virtual, soldată cu exclamații de încântare la vederea imaginilor, ne-a convins: Siena!

    PLANUL – era să stăm trei zile la Florența, apoi să plecăm pentru încă trei la Siena. Am studiat materialele informative, review-urile, am descărcat hărți și orare ale mijloacelor de transport în comun, am vizionat filmulețe pe Youtube...

    Inițial doream să mergem de la Florența cu trenul dar am aflat că gara din Siena e destul de departe de centrul turistic așa că am ales cealaltă variantă: autobuzul. Cum autogara din Florența se află la doi pași de gară și de hotelul nostru, era totuna. În ziua venirii de la aeroportul din Florența, autobuzul Volainbus ne-a lăsat în autogară, prilej cu care am studiat orarul plecărilor spre Siena. Există două curse care fac legătura între cele două orașe: una rapidă, fără opriri și ocol prin alte orașe: Linea 131R, care circulă zilnic, începând cu 6:30, la intervale de 15-30 de minute (voi posta o poză după orar), și face aproximativ o oră și un sfert până la Siena, pe autostradă. Cealaltă cursă, Linea 131, este una obișnuită, care ocolește puțin, având două opriri: Poggibonsi și Colle di Val d’Elsa. Circulă tot zilnic, începând cu 6:10, cu aceeași frecvență, dar drumul durează mai mult, aproape două ore.

    Urma să plecăm joi, ne-am socotit noi că după ora 11, când trebuia să facem check-out-ul la hotel. Dat fiind faptul că autobuzele circulau des, nu ne-am propus o oră fixă, să nu ne stresăm.

    DRUMUL

    A sosit și ziua de joi, când am spus „la revedere” Florenței, nu cu foarte multă tristețe deoarece ne îndreptam spre o nouă destinație: Siena. După cum plănuisem, nu ne-am grăbit, am luat în tihnă micul dejun, ne-am făcut bagajele, am achitat cazarea și am plecat de la hotel cu puțin înainte de 11 dimineața. În cinci minute am ajuns la autogară, prima cursă, cea rapidă, la 11:10. Autobuzul era pe punctul de a pleca, deja plin, noi trebuia să luăm bilete, așa că am zis să mergem cu următoarea, cea obișnuită, la 11:40. Nu ne grăbeam, cazarea la Siena începea la ora 14. Și apoi, poate că ieșind de pe autostradă, peisajul avea să fie mai frumos. Zis și făcut, am luat bilete de la casă, 7,80 euro de persoană, dus. Până să ne mai învârtim, să luăm o apă, a sosit cursa noastră. Autocarele sunt mari, elegante, încăpătoare, unele chiar cu etaj, foarte curate. Călătoria a fost foarte plăcută, am stat comod și am savurat peisajele toscane luminate de soarele timid dar promițător de primăvară. Sfat: alegeți să stați pe partea stângă la dus, oferă mai multe priveliști frumoase!

    SOSIREA

    Aflasem din cercetările noastre anterioare că autobuzele au cap de linie în Piazza Gramsci, pe care o și identificasem pe hartă, ca să ne orientăm apoi pe unde ajungem la hotel. Cursa a fost foarte punctuală, era 13:15 când am ajuns. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să ne interesăm cum ne întoarcem, mai ales că duminică urma să plecăm și spre țară. În piazza Gramsci, odată ce cobori din autobuz, se văd niște pasaje subterane, acolo este autogara. Am coborât și noi, am întrebat și ni s-a dat un pliant mititel care conținea toate informațiile necesare. Am aflat astfel că duminica și zilele de sărbătoare cursele sunt mai rare. Ca să ajungem în timp util înapoi la Florența și apoi la aeroport aveam o cursă la 9:40, care circulă în fiecare zi.

    ORAȘUL

    Pentru drumul spre hotel, făcusem anterior un traseu pe care, odată puși pe direcția corectă, nu l-am mai urmărit decât uneori pe hartă, pur și simplu ne-am dus cu valul de turiști. Am ajuns imediat în piazza Matteotti, apoi în Piazza Salimbeni, de unde am ajuns pe Via Banchi di Sopra. Aveam cu noi o hartă, și o studiasem înainte, dar la fața locului distanțele au părut mult mai mici. Probabil că „de vină” a fost și impactul uimitor al clădirilor medievale înalte, de cărămidă, atât de apropiate încât străzile par un labirint. Nu știam încotro să ne mai rotim capetele și ce exclamații de încântare să mai scoatem! Am ajuns la Loggia di Mercanzia, apoi pe Via di Cita, Piazza Postierla, numită și „Quattro Cantoni”, deoarece aici se intersectează patru străduțe care duc în cele patru puncte cardinale. Spre sud e Via Stalloreggi, pe care se află hotel „Duomo”, unde aveam cazarea.

    Acestă primă impresie conturată în drumul spre hotel s-a completat apoi cu o multitudine de experiențe și trăiri frumoase. În orele și zilele următoare am descoperit treptat, fără grabă, un oraș superb, labirintic, care, dincolo de atracțiile turistice celebre, ne-a dezvăluit zeci de străduțe fermecătoare, cu case care poartă încă vie memoria unor timpuri de mult apuse, cu cotloane misterioase, cu arce și bolți pline de romantism. Imediat după ce ne-am cazat și ne-am odihnit puțin, am plecat la plimbare. Prima oprire, DOMUL, aflat la câțiva pași de hotel. Ajunși în Piazza dell Duomo, ni s-a înfățișat în toată splendoarea, luminată de soarele amiezii, impresionanta catedrală. Ne-am mulțumit în acea primă zi destinată unui tur de familiarizare, să admirăm exteriorul Domului și împrejurimile. Fațada dantelată, cu garguiele fantastice care par a țâșni din piatra albă a marmurei te fascinează. Impresionantă este și partea neterminată a catedralei, Panorama dal Facciatone, mai ales când vezi turiștii mici, mici în vârful ei. A doua zi am vizitat și Complexul Muzeal, alegând biletul OPA si pass cu 13 euro, care ne-a permis să vizităm interiorul catedralei, Biblioteca Piccolomini, Muzeul, Panorama dal Facciatone, Cripta și Baptisteriul. A fost o experiență minunată, o să las fotografiile să spună mai multe.

    Nu puteam rata Il Campo, celebra piață în formă de scoică, în care ne-am întors mereu și mereu în plimbările noastre. Impactul pe care îl are priveliștea când pătrunzi acolo de pe una din străduțele înguste și întunecoase, este uimitor. Clădirile zvelte și crenelate ale palatelor care înconjoară piața, dominate de elegantul Torre del Mangia, te lasă fără cuvinte.

    Ne-am plimbat de dimineața până seara și am văzut multe clădiri impresionante: Basilica di San Francesco, Palazzo Piccolomini, Palazzo Salimbeni, Palazzo Santucci, Palazzo Spannocchi, Palazzo Tolomei, Basilica di San Domenico, Basilica San Giuseppe. Ne-au plăcut mult și împrejurimile orașului vechi, cărora le-am dedicat aproape o zi întreagă: Forte di Santa Barbara (Fortezza Medicea), aflată la câțiva pași de Biserica San Domenico, sau Parcul campusului universitar de pe Via di Fontanella, de unde se pot admira panorame extraordinare ale Sienei.

    Străzile sunt pline de magazine de suveniruri, mai ales ceramică pictată, foarte frumoasă, librării, ciocolaterii... În afara orașului vechi sunt amenajate parcări mari, dar în centrul istoric nu se circulă decât pe jos, ceea ce e foarte bine.

    ATMOSFERA

    Orașul freamătă de viață, sunt sute de turiști, lume multă așezată pe jos în Il Campo, erau multe grupuri de elevi italieni, probabil aflați în vacanța de Paște, seara oamenii se plimbă pe străduțe, stau la terase, e mereu animație, fără a fi obositor, pentru că impresia de labirint a străzilor o atenuează pe cea de mulțime. E un oraș sigur, fără figuri dubioase, nu am avut incidente. Am asistat și la un moment deosebit, în care tinerii dintr-o contradă se antrenau cu steaguri pentru festivitățile care însoțesc evenimentul cursei Il Palio.

    MÂNCAREA

    Nu ne-a fost tocmai ușor să alegem unde să mâncăm. E bine de știut că în centrul istoric la Sienei toate restaurantele sunt închise între orele 15-19, cu excepția celor din Piața Il Campo, care au prețurile ceva mai mari. În privința prețurilor la restaurante, nu e aproape nicio diferență față de Florența, între 8 și 14 euro pastele și pizza. Taxa „coperto” e și ea prezentă, menționată pe meniurile afișate afară. Ne-a plăcut ingeniozitatea cu care erau asamblate mici terase pe străduțele în pantă, pe trepte de lemn. O terasă poate fi alcătuită la Siena din două măsuțe scoase în fața restaurantului. Am mâncat în diferite locuri, până și într-un supermarchet din Piața Il Campo, când ni s-a făcut dor de cartofi copți. Cel mai mult ne-a plăcut un restaurant tradițional aflat exact peste drum de hotel. Oricum, sfatul meu e să experimentați micile restaurante tradiționale, chiar dacă au programul acesta cu pauza la prânz (nu știu cum dar exact atunci ni se făcea o foame... !), pentru că au o mâncare delicioasă, nu se compară cu ce oferă restaurantele din Il Campo. Oricum, oferta culinară e extrem de generoasă, sunt zeci de restaurante în centrul vechi, gelaterii, patiserii, tavola calda...

     

    VREMEA

    aprilie ne-a oferit niște zile superbe, însorite, dar am constatat că pe străduțele înguste e mereu umbră din cauza înălțimii clădirilor și dacă adie puțin vântul se face un curent foarte rece. Dar cum ieși din labirint, la soare, se face brusc foarte cald. Seara, de asemenea e cam răcoare.

     

    În concluzie, experiența vizitării Sienei ne-a lăsat fermecați și cu dorința de a reveni în acest oraș medieval care respiră încă atmosfera acelor vremuri, pentru că, e clar, mai sunt multe de văzut.


    [fb]
    ---
    Trimis de Rofri in 15.04.18 18:19:36
    Validat / Publicat: 15.04.18 20:57:45
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 5022 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Rofri); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P04 Domul luminat de soarele amiezei
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37100 PMA (din 27 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    4 ecouri scrise, până acum

    RofriAUTOR REVIEW
    [15.04.18 19:59:09]
    »

    Rog pe webmaster să accentueze cu bold subtitlurile, așa am făcut și eu dar la copierea din document pe sait, nu mai apar boldite. Mulțumesc.

    Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / ITALIA
    [15.04.18 21:24:32]
    »

    @Rofri: Cu foarte mare plăcere am citit reviewul și am văzut pozele. Siena mi-a plăcut enorm

    RofriAUTOR REVIEW
    [15.04.18 21:28:00]
    »

    @Carmen Ion: Mulțumesc! La fel am citit și eu cu mare interes articolele dvs., care mi-au fost de mare folos!

    webmaster
    [16.04.18 06:22:14]
    »

    Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

    — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

    — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

    (Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

    -

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Carmen Ion, Rofri
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sienna:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.087347984313965 sec
    ecranul dvs: 1 x 1