GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Siena, arhitectură și tradiții medievale
Înainte de toate, vreau să urez tuturor membrilor AFA și în mod special prietenilor mei de pe acest sait, un AN NOU cu sănătate, realizări, împliniri, bucurii și multe vacanțe frumoase.
LA MULȚI ANI 2013!!!
Cum se ajunge:
Dacă vizitați Florența, rezervați-vă o zi sau măcar o după-amiază și pentru Siena.
Cei aproximatix 70 de km care despart cele două orașe se pot parcurge, în cazul în care nu aveți la dispozitie un autoturism, fie cu trenul, fie cu autobuzul. Trenul face cam o oră și jumatate, circulă destul de des, cam unul pe oră și costă în jur de 9 euro.
Singurul inconvenient ar fi faptul că gara este la 3-4 km de oraș și de acolo trebuie să luați un autobuz. Mersul trenurilor:
Personal vă recomand cea de-a doua variantă de transport, autobuzul, pentru că vă lasă direct în oraș. Mersul autobuzelor pe ruta Florența-Siena:
Il Palio sărbătoarea orașului:
Siena este un oraș încântător care îi atrage pe turiștii cu arhitectura medievală, cu operele de artă creeate de celebra școală de pictură sieneză dar mai ales cu spectaculosul eveniment, Il Palio.
Încă din Evul Mediu în Siena se organizează de două ori pe an (2 iulie și 6 august) în Piazza del Campo, curse de călărie fără șa.
Cursa durează doar cateva minute, timp în care călăreții trebuie să înconjoare piața de trei ori fără să cadă.
Cu o săptămână înainte, orașul se pregătește intens pentru această sărbătoare, au loc tot felul de festivități, parade, mese festive în aer liber, cântece de stradă, bătăi de tobe, fluturări de steaguri. Toate clădirile și balcoanele orașului sunt împodobite cu steaguri și ghirlande colorate.
Siena este împărțită în 17 cartiere, ei le numesc contrade. Dintre acestea sunt alese doar 10 să participe la cursele de cai. Fiecare contradă din Siena are propriul steag, culori și simboluri (de regulă animale). Înainte de începerea curselor, contradele sărbătoresc separat, fiecare în zona ei până în ziua cursei când se strâng toate în Piazza del Campo.
Contrada care caștigă, continuă să sărbătorească cateva zile pentru a arăta locuitorilor și turiștilor succesul ei dar și pentru a celebra calul câștigător care este impodobit cu ghirlande și plimbat prin tot orașul.
Pentru sienezi împărțirea orașului în contrade și faptul că fiecare cetățean aparține uneia dintre ele, este foarte important. Sienezii sunt în primul rând cetățeni ai contradei lor, apoi ai Sienei și abia în ultimul rând ai Italiei. Ei sunt botezați în biserica contradei de care aparțin și trebuie să se căsătorescă tot acolo. Contradele nu tolerează infracțiunile, așa încât Siena are cea mai mică rata a infracționalității din Europa
Cele mai importante obiective:
Piazza del Campo:
Centrul vieții publice sieneze încă din anul 1100 când a fost contruită. Este una dintre cele mai frumoase piețe din Europa. A fost mereu comparată cu Piața Roșie de la Moscova și datorită clădirilor din cărămidă dar și a dimensiunilor pieței.
Dacă vizitați Piazza del Campo, vedeți cele mai importante obiective turistice ale Sienei: Palazzo Publico, Palazzo Piccolomini, singurul palat sienez din perioada Renașterii, Palazzo Sensodoni, cea mai veche clădire din Piazza del Campo, Cappella della Piazza, construită în memoria victimelor epidemiei de ciumă de la 1348, Loggia della Mercanzia, era locul unde aveau loc ședințele tribunalului comercial al orașului, Fonte Gaia (Fântâna Bucuriei) care astăzi este doar o reproducere a celei originale.
Palazzo Publico:
Primăria medievală a Sienei este un palat elegant din cărămidă, datează din sec. al XV-lea și adăpostește Museo Civico cu operele unor renumiți artiști ai școlii de pictură de la Siena. Printre acestea cele mai importante sunt: Allegoria del Buono Guverno realizată în anul 1338 de către Ambrogio Lorenzeti, este cel mai mare ciclu de fresce laice din Europa și se află în vechea sală de consiliu a primăriei.
Turnul Primăriei se numește Torre del Mangia, construit între 1325-1344, este unul dintre cele mai înalte turnuri medievale din Italia, are 102 m îmălțime și 503 trepte.
La doar cateva minute de Piazza del Campo, pe cel mai înalt dintre dealurile Sienei, se înalță superba Catedrală Santa Maria Assunta. Catedrala a fost construită între anii 1215-1263 de mai mulți arhitecți printre care Nicola Pisano. Fiul său Giovanni a proiectat fațada, considerată una dintre cele mai rafinate exemple de arhitectură gotică italiană.
Se spune că cine a vazut Domul din Milano și cel din Florența nu este foarte impresionat de Domul din Siena. Mie mi-a plăcut mai mult decât primele două, chiar dacă fațada abundă de detalii și stiluri arhitecturale.
Interiorul catedralei este impodobit cu coloane imense de marmură neagră, verde și albă. Cu totul special este mozaicul care împodobește pardoseala. Acesta este alcătuit din 59 de panouri de marmură care înfățișează scene biblice și păgâne.
Panourile au fost realizate de-alungul a două secole de artiștii din Siena, dar pentru a fi protejate acestea sunt acoperite.
Un vis nerealizat:
În perioada construcției catedralei, Siena trăia apogeul bogăției și puterii sale, putere pe care vroia să o arate lumii. Acesta a fost motivul pentru care s-a dorit extinderea edificiului și transformarea lui în cea mai mare catedrală a creștinătății.
Biserica existentă urma să devină transeptul noii construcții. Lucrările au fost începute în 1339 dar oprite câțiva ani mai tarziu din cauza epidemiei de ciumă care a decimat populația Sienei. Lucrările nu au mai fost reluate niciodată, zidul catedralei care nu a apucat să mai fie construită poate fi escaladat folosind scara interioară pentru a admira priveliștea iar pe locul fundației s-a construit Museo Dell Opera del Duomo.
Din păcate dintr-o greșeală regretabilă am șters un fișier cu pozele făcute în Siena și Bologna astfel se justifica nr. mic de poze postate.
Trimis de gettutza in 05.01.13 14:04:58
- A fost prima sa vizită/vacanță în ITALIA
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (gettutza); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
Daca-i vorba despre Italia: ding, ding, ding (clopotelul meu interior ma avertizeaza). Imi place cum ai structurat review-ul, il face usor de citit.
Brava!
@MCM: Mulțumesc. Și clopoțelul meu face la fel când e vorba de Italia. Ador țara asta minunată.
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
f. frumos ai scris. Vreau sa ajung si eu acolo. Pe curand!
@monicanitu: Mulțumesc frumos. Îți doresc să ajungi și tu la Siena anul acesta.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2019 Siena & James Bond — scris în 18.06.19 de ManuelaManu din TG JIU - RECOMANDĂ
- Mar.2019 De la Sindromul Florența la Sindromul Siena — scris în 23.07.19 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2018 Siena - pas cu pas — scris în 15.04.18 de Rofri din BRAşOV - RECOMANDĂ
- May.2017 In trecere prin Italia Centrala. Orvieto si Siena (2) — scris în 24.03.20 de ovidiuyepi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2016 Siena, excursie de o zi — scris în 18.10.16 de acristofan din GALAţI - RECOMANDĂ
- Sep.2016 Duomo, divina bellezza — scris în 10.11.16 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2016 Il Campo, simbol al puterii laice — scris în 09.11.16 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ