ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.09.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 24.03.08
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    SEP-2010
    DURATA: 1 zile
    single

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 5 MIN

    Sienna - o batranica seducatoare

    Ilustrație video-muzicală

    Alessandro Safina - All Alba
    TIPĂREȘTE

    Siena este un oras din regiunea Toscana din Italia. Datorita istoriei sale, a valorii culturale si arhitectonice, in 1995 a fost inclusa pe lista oraselor de patrimoniu Unesco. Mi-am dorit de mult sa vizitez acest oras. Si astepatea a fost pe deplin rasplatita. Este un oras batran, care multa vreme a fost concurentul Florentei atat din punct de vedere economic cat si cultural.

    Legenda spune ca orasul a fost fondat de fiul lui Romus (unul din cei doi frati care au fondat Roma), asa ca unii considera orasul, nepotul Romei. Multe statui ale lupoaicei cu cei doi frati, sunt amplasate prin oras. Cam 1200 – 1300 de ani i-au trebuit cetatii sa ajunga la perioada sa de maxima inflorire.

    De interes turistic este centrul vechi al orasului cu arhitectura sa medievala. Este o zona pietonala, cu o piata mare centrala si alte cateva piete micute, mai mult intersectii de strazi, unde de fiecare data cand stateam un minut pe loc, cativa porumbei imi dadeau tarcoale cerand mancare.

    Cea mai mare si mai importanta piata este Piazza del Campo, care se distinge de alte piete publice prin forma de evantai pe care o are. Unii o aseamana cu o scoica. Este pavata cu o piatra rosie la culoare, exact ca acum spate sute de ani. In aceasta piata, de jur imprejur sunt cateva cladiri impunatoare, palate si muzee. In fata acestor cladiri istorice, una langa alta se insira o multime de terase si cafenele. Pe una din laturile pietei, in partea de sus a evantaiului daca pot spune asa si nu in centru asa cum mi-ar fi placut mie, este o fantana arteziana de dimensiuni considerabile. Fonte Gaia se numeste, este dreptunghiulara si in jurul ei, trei laturi sunt din piatra cu basoreliefuri (13 la numar) si sculpturi... De jur imprejur este un gard din fier ce impiedica apropierea perea mult de bazinul cu apa. Asa cum obiceiul s-a generalizat, turistii oriunde intalnesc o fantana, arunca un banut, in dorinta de a reveni in acele locuri.

    De la una din ghide, cea localnica, am aflat ca fantanile din oras sunt sapate foarte adanc in pamant, orasul nefiind amplasat in apropierea nici unui rau. Din acest motiv, apa a fost multe sute de ani un bun de mare pret, iar saparea unei fantani publice era o datorie de onoare a familiilor instarite. Acestea in plus isi puteau permit ca in propriul palat sa mai aiba cel putin una privata.

    Plecand din Piaza del Campo, si mergand pe Via di Fontebranda am ajuns la Fontana di Fontebranda. Este cea mai veche fantana din oras, fiind multe sute de ani si cea mai importanta sursa de apa a locuitorilor. Este un mare bazin de apa, in jurul caruia au fost ridicate ziduri boltite care sa il protejeze. In fata sa este o mica piata, in care periodic se organizeaza concete.

    Un palat impunator din Piazza del Campo este Palazzo Publico, ridicat intre 1297-1310, intr-un stil pur gotic, dar care a avut parte si el de cateva renovari si extinderi de-a lungul timpului. A fost constuit cu gandul de a fi sediul guvernului republican. Parterul palatului este din piatra, iar restul constructiei din caramida. Cele doua etaje se termina cu un al trei-lea mult mai mic ca suprafata. Asa cum este definit stilul, patalul este relativ simplu ca exterior, doar ferestrele inalte au parte de cate o firida de forma unui arc ascutit in ogiva. La parterul palatului exista un muzeu de arta, unde pot fi admirate cateva fresce purtand semnaturi celebre ca Ambrogio Lorenzetti si Simone Martini. Doua fresce din acest palat merita o atentie deosebita; prima infatiseaza negustori in fata tarabelor pline cu marfuri si oameni fericiti care danseaza in timp ce a doua reprezinta oameni in afara cetatii, slabi, in mijlocul ogoarelor pustiite. Mesajul este cat se poate de clar; viata unei cetati poate fi buna sau rea in functie de cine o conduce. Palatul a fost innobilat cu un turn, cere multa vreme a fost cea mai inalta constructie din Italia.

    Cel mai inalt edificiu din Piazza del Campo, este turnul „Torre del Mangia „ ce a fost terminat in 1348 la cincizeci de ani dupa ce palatul a fost terminat si este inalt de 102 m. La parterul sau exista o mica capela. Cei care se incumeta sa urce in turn pana sus, sunt recompensati cu o priveliste de ansambul asupra pietei. Eu m-am multumit sa il admir de jos, caci timpul nu era suficient si efortul mi s-a parut prea mare.

    Piazza Salimbeni este dominata de Palazzo Salimbeni, sediul bancii Monte dei Paschi din Siena, veche de peste 500 de ani in urma. Banca de la deschidere si pana in prezent nu si-a intrerup nici macar o zi activitatea. Acum pe langa banca ce functioneaza in palat sunt expuse piese rare de pictura si sculptura. Inca din perioada medievala, serviciile bancare au fost una din cele trei surse de venit ale orasului. Ne existand rauri in apropiere, cei din Siena, nu se puteau ocupa cu agricultura si au fost nevoiti sa conceapa alte surse de venit. Valurile de comercianti se poposeau aici in drumul de la, si spre Roma i-au dat o alta sansa de a prospera. Asa au luat fiinta multe banci, cu servicii mult mai atragatoare pentru cetatenii din intreaga Italie, decat in alte orase. In centrul pietei, in 1882 a fost amplasata stuia ce-l reprezinta pe Sallustio, arhidiacon Bandini, exponent al libertăţii economice, care a murit in 1780.

    Apoi au deschis universitati in care veneau sa invete tinerii din toate regiunile. Cele mai importante facultati fiind cea de drept si cea de medicina. Cea de a treia activitate aducatoare de mari venituri a fost si ramane legata de serviciile medicale. In oras exista si functioneaza si acum cel mai vechi spital din Italia, particular desigur ce deserveste toata Toscana. Desi orasul era plin de turisti din toata lumea, ghida ne-a spus ca aceasta activitate aduce doar 10-12% din venituri.

    Catedrala din Siena este una din cele mai mari din Italia. Planurile ei erau si mai ambitioase, dar o boala grea ce a decimat jumatate din oras, a impiedicat ducerea la bun sfarsit a lucrarilor. Apoi, a urmat o perioada grea si la multe lucrari s-a renuntat Aproape cincizeci de ani a durat constructia ei; a fost ridicata intre anii 1215 - 1263. Este celebra pentu marmura din interior, cu intarsii ce alcatuiesc un splendid covor. Din acest joc de culori s-au nascut 59 de tablouri.

    Periodic in Siena au loc manifestatii artistice, targuri si expozitii, unele vechi de nu se mai stie de cand, altele mai recent inaugurate, in scopul atragerii turistilor. Are loc si un fel de festival al recoltei, odata cu culesul stugurilor si al maslinelor. In cea de a treia duminica a fiecarei luni, are loc in Piazza del Mercato targul de antichitati. De fapt pana dupa pranz sute de vanzatori si cumparatori, expun si cumpara tot ce vrei si ce nu vrei; imbracaminte, incaltaminte, suveniruri, mancare si flori, dar mai ales lucruri vechi adunate din cuferele si podurile palatelor.

    Apoi sunt doua festivaluri religioase, organizate pentru a sarbatori sfintii care apara orasul: Santa Lucia, pe 13 decembrie si St Guiseppe, pe 19 martie.

    Acestea sunt doar cateva din frumusetile orasului, pe care le-am admirat eu.


    [fb]
    ---
    Trimis de Diaura* in 28.09.10 16:30:50
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 4567 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P25 Siena - in Piazza del Campo, Fonte Gaia cu bazoreliefuri si statui
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 3800 PMA (din 2 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    17 ecouri scrise, până acum

    pepsi70ro
    [28.09.10 17:41:55]
    »

    Interesant, Toscana este una dintre cele mai frumoase regiuni ale Italiei cu foarte multe obiective turistice. Imi aduc aminte cand am fost in Padova si mi-a povestit un prieten despre Toscana.

    A spus ca este una dintre cele mai frumoase si apreciate zone din Italia. N-am fost in Sienna, insa din tot ceea ce ai povestit sunt convins ca este superb. Felicitari!

    magdalena
    [28.09.10 18:13:52]
    »

    Foarte frumoase zone ai colindat!

    @pepsi, interesanta informatia ta despre Toscana.

    molko*
    [28.09.10 18:27:03]
    »

    frumoasa excursie. Felicitari.

    catalinalupu
    [28.09.10 18:55:15]
    »

    Frumoasa relatare!

    webmaster13
    [28.09.10 20:46:04]
    »

    sper sa placa melodia atasata!

    presario
    [28.09.10 20:50:31]
    »

    Foarte bun review-ul si pozele sunt faine.

    Mai este o informatie utila despre Toscana - au vinuri foarte bune.

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [28.09.10 20:58:43]
    »

    Multumesc webmaster13.

    Mai sunt multe informatii utile si despre Siena si despre Toscana in general. Din cate am trait eu, va voi impartasi cateva si voua cu mare drag. Au cateva obiceiuri despre care banuiesc ca nu stiti. Putintica rabdare.

    bubumaia
    [28.09.10 21:12:32]
    »

    Daca ma-ntrebai pana ieri, ce-as vrea sa vad in Italia, de-ar fi sa merg vreodata acolo, ti-as fi raspuns: intai Alberobello. Am primit acum cateva luni un mail cu poze de-acolo. Ca-n povesti!! .

    Un amic italian m-a sfatuit sa vad, mai intai, Firenze. Eu vroiam sa vad si Roma, evident. Si Venetia. Ca sa nu mai vorbim de Napoli. "Vedi Napoli e poi muori! ".

    Diaura, citind review-ul tau mai descopar o alta destinatie extrem de interesanta: Sienna.

    Daca, pana la anul, castig la Loto, va fi Italia. Daca va fi Italia, sigur va fi si Sienna. Daca va fi Sienna, voi avea in bagaje notite din acest review excelent.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Diaura*AUTOR REVIEW
    [28.09.10 22:10:14]
    »

    @bubumaia

    Stai sa iti vand un pont (si nu numai tie). Vacanta in care am fost a costat incredibil de putin. A avut ca si " cartier general" Florenta si de acolo am facut o excursie in alte trei locatii; Siena. San Gimignano si Toscana. Important este sa cauti ofertele. Cu banii cu care eu am vazut anul acesta acesta parte din Italia, o colega de serviciu a stat o saptamana pe litoralul nostru. Fiecare alege ce vrea de banii lui...

    catalinalupu
    [28.09.10 22:13:12]
    »

    Sunt perfect deacord cu tine Diaura... iar deviza... cine cauta gaseste... o stiu de mult si nu ma abat de la ea!

    bubumaia
    [29.09.10 10:31:31]
    »

    Un sfat bun e intodeauna bine-venit.

    Multumesc frumos!!

    deliutza27
    [29.09.10 12:31:18]
    »

    Cei doi frati de care vorbesti nu se numeau ROMULUS si REMUS? Eu asa stiam. Despre care dintre ei e vorba pana la urma?

    Oricum, captivant review-ul tau si merita aprecierea mea.

    Maria Smeu
    [29.09.10 21:42:35]
    »

    Multe locuri minunate ti-au vazut ochii!

    Felicitari si pentru relatarea aceasta de mare valoare.

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [30.09.10 09:26:16]
    »

    @ deliutza Ai dreptate, scuze; este vorba despre Remus.

    HHcinci
    [21.05.15 22:31:33]
    »

    ... "dar o boala grea ce a decimat jumatate din oras, ... "

    Atentie, A decima inseamna a suprima a 10-a parte (din Legiune, Cohorta...). Ai vrut sa scrii : "... dar boala a injumatatit o jumatate de locuitori... ".

    In rest, multumesc! Maine voi fi acolo.

    Dragoș_MD
    [22.05.15 00:15:21]
    »

    @HHcinci - păi dacă tot e să vedem paiu' altuia, hai să-ți explic - ai și tu:

    boala a injumatatit o jumatate de locuitori

    chiar două: jumătatea jumătății e un sfert, iar boala omoară locuitori întregi, nu jumătăți (sau sferturi)! - așadar, versiunea corectă a ideii tale ar fi că „jumătate dintre locuitori au fost răpuși de boală... .”

    Ca să nu mai vorbim de faptul că, întâmplător, exprimarea colegei pe care o critici mai sus este corectă! A decima, conform dicționarului, are și sensul de „A omorî oameni în număr mare”!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    HHcinci
    [22.05.15 23:18:54]
    »

    @Dragos - Iata cel mai bun ecou! Recunoastem cu toti limitele noastre. Oricum, nu este "pai", puteati sa-l vedeti si voi!!! Multumesc pentru corectie.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    bubumaia, catalinalupu, deliutza27, Diaura*, HHcinci, magdalena, Maria Smeu, molko*
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sienna:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060081958770752 sec
    ecranul dvs: 1 x 1