GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Unul din cele mai frumoase orașe croate - Sibenik
La întrunirea AFA de la Slănic Moldova, la micul dejun, am nimerit la masă cu domnul Traian Leuca. Din multele subiecte pe care le-am discutat a venit vorba de concediu de anul acesta. I-am spus că dorim să mergem în Croația. Atunci dl. Traian mi-a recomandat să vizităm orașele Sibenik și Trogir. Am făcut-o și îi mulțumesc pe acestă cale, pentru că am văzut două orașe minunate.
Într-una din zile am pornit din Zadar spre Split cu oprire la Sibenik și Trogir. Încep cu vizita la Sibenik. După această vizită pot spune că Sibenikul este unul dintre cele mai frumoase orașe din Croația. De la Zadar la Sibenik sunt aproximativ 90 de kilometri, drumul este lejer, în mare parte paralel cu marea Adriatică. Înainte de a ajunge în Sibenik se trece podul ”Sibenik” peste râul Krka. Podul este celebru în zonă, atât pentru lungimea sa, de 390 metri, dar mai ales în rândul paracticanților de body juping, la mijlocul podului fiind instalată o instalație pentru sărit cu coarda.
Am parcat mașina într-o parcare aflată lângă orașul vechi Sibenik. Parcarea are următoarele coordonate GPS: N – 43.734680 și E – 15.893394. Costul parcării este de 10 kuna ora (6,2 lei/oră). Am pornit spre orașul vechi. Era destul de dimineață iar străzile orașului vechi erau aproape goale, lucru care ne-a plăcut, am putut admira în liniște toate obiectivele turistice.
Sibenikul este unul dintre puținele orașe de pe coasta Dalmație care nu a fost înfințat de către greci sau romani, orașul a fost înfințat de către slavi, undeva pe la începutul anilor 1000. În anul 1116 orașul a fost cucerit de către venețieni. Otomani au încercat să cucerescă cucerescă Sibenikul începând cu secolulal XV-lea, dar nu au reușit nici odată să cucerescă orașul. După căderea imperiului Venețian în anul 1797, orașul trece sub conducerea hasburgilor, până la destrămarea acestui imperiu.
Am pornit pe micile străzi pavate cu piatră spre principalel obiective turistice din oraș. Am admirat numeroase clădiri din piatră, aflate pe ambele părți ale străzilor. Pe sus, legătura dintre străzi, se făce prin grilande cu stegulețe de diferite culori, dând o senzație de sărbătoare, de carnaval.
Prima clădire cu caracter de obiectiv turistic pe care am întâlnit-o este cea a muzeului orașului. Se află lângă catedrala Sf. Iacob. Clădirea muzeului a fost construită în anul 1925, marcând 1000 de ani de la formarea imperiului Croat. Muzeul este împărțit pe mai multe secții: istorie, etnografie, arheologie. Din păcate la ora când am vizitat noi Sibenikul muzeul era închis, orarul de funționare este între 10-13.
Am ajuns în fața unei biserici foarte frumoase, biserica Sf. Barbara. Biserica a fost construită în jurul anului 1400 în stil gotic. Deasupra uși de la intrare se află o sculptură care îl înfățișează pe sf. Nicolae. Tot pe fațada principală se află un ceas. În turla bisecicii trei clopote anunță armonios orele zilei. În interiorul bisericii funcționează un mic muzeu, unde sunt expuse lucrări dein secolele XIV-XVII.
Cel mai frumos obiectiv turistic din Sibenik este catedrala Sf. Iacov, care este și simbolul orașului. Catedrala este construită din piatră. A fost construită între 1431 și 1535, deci peste un secol a durat construirea catedralei. Arhitectura sa ilustrează trecerea de la stilul gotic la cel al Renașterii. Planurile catedralei au fost făcute de către Juraj Matajev, al cărui statuie poate fii admirată în piața de lângă catedrală.
Catedrala Sf. Jacob este o bazilică cu trei nave. Are o cupolă care se înalță până la 32 de metri, care amintește de influența venețiană a zonei. Interiorul bisercii este o imbinare armonioasă între stilul gotic, prezent în patea joasă și stilul Renașterii prezent în partea de sus. În catedrală se află sarcofagul cu rămășițele sfântului Iacob, al cărui nume îl poartă catedrala.
Am pornit spre castelul sfântul Mihail. În drum spre castel, am dat peste mănăstirea sf. Laurențiu. Biserica Sf. Laurențiu a fost construită în secolul al XVII-lea și aparține ordinului franciscan. În apropierea portalului principal se află peștera Maicii Domnului din Lourdes, aici fiind un loc de pelerinaj al lumii creștine. Mănăstrirea se mândrește și cu grădinile sale, amenajate frumos în partea de nord a mănăstirii.
De la mănăstire spre castel drumul urcă, pe străzi înguste din piatră până la dealul unde a fost construit castelul Sf. Mihail. Castelul se află la o altitudine de 700 metri deasupra mării. A fost construit între secolele XV-XVI, din piatră. Numele castelului este dat de biserica din interioul zidurilor, biserică acre dateză din primi ani de creștinizare a croaților, la începutul secolului IX. Dea lungul istorie cetatea a fost distrusă și reconstruită de mai multe ori. Pereții cetății sunt decorați cu mai multe steme care aparțin lectorilor orașului sau castelanilor din cetate care au efectuat diferite lucrări de reparații.
De la cetate, pe a celeși străduțe pietruite am coborât în cetate, unde am admirat alte clădiri deosebite, apoi ne-am îndreptat spre parcare să pornim spre Trogir, un alt oraș minunat.
După părerea mea Sibenikul este unul dintre cele mai frumoase orașe ale Croației, este un oraș pe care am dorii să-l mai vizităm odată. Mulțumec încă odată pentru recomandare domnului Leuca.
Trimis de zlatna in 02.10.17 09:50:27
- A fost prima sa vizită/vacanță în CROAȚIA
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@zlatna:
Din păcate Sibenik l-am ratat - am ajuns si nu erau parcari libere, erau ceva demonstrații nu stim pentru ce - am luat-o după niste indicatoare spre o parcare si am nimerit pe o straduța cu sens unic unde era o problema sa deschizi o singura portiera, nu ambele, asa ca am renuntat. Anul viitor sper sa am noroc. Trogirul insa l-am colindat lejer și ne-a placut.
@elviramvio: Păcat că nu ați apucat să vedeți Sibenikul. Este foarte frumos. Poate, pe noi ne-a împresionat așa mult pentru că nu am găsit agitația din celelalte orașe din Croația.
Pentru parcare aveam coordonatele de acasă și fiind dimieața nu a fost o problemă să găsim locuri libere (nu pot să spun același lucru despre Split- cu greu am găsit un loc de parcare, era amiaza).
Dacă ajungi la anul iarăși în Croația, nu mai rata Sibenikul.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2022 Sibenik in aprilie — scris în 13.05.22 de cazimirt din ARAD - RECOMANDĂ
- Apr.2019 Sibenik — scris în 22.05.19 de Rox.Patrik din ARAD - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Catedrala Sf. Iacob - Sibenik — scris în 12.10.17 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Sibenik si alte locatii superbe — scris în 21.09.16 de janina_olt din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2014 Šibenik - cel mai croat oras! — scris în 30.10.14 de Marian Preda din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2013 Croatia, Coasta Dalmata : prima parte - Sibenik — scris în 12.08.15 de monaca din TECUCI [GL] - RECOMANDĂ
- Sep.2007 Unul dintre orasele cele mai vechi ale Croatiei — scris în 05.03.08 de ambvision din CLUJ - RECOMANDĂ