ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.03.2024
DE kmy
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Jilava [IF]
ÎNSCRIS: 08.09.08
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
MAR-2024
DURATA: 6 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Zile cu mult soare in Andaluzia

TIPĂREȘTE

Am petrecut 6 zile însorite in minunata Andaluzie

In timp ce descărcam niște fotografii dintr-un telefon vechi, m-a cuprins așa o nostalgie după zilele însorite ale Spaniei încît mi-am provocat prietenii cu care am fost in acea vacanța din Malaga să recunoască fotografiile. Nostalgia amintirilor i-a cuprins pe toți si atunci am hotărât sa mergem si in Sevilia pentru ca acolo nu am mai avut timp sa ajungem.  

După cîteva simulări pentru zbor spre Sevilia, am ajuns la concluzia ca cea mai confortabila varianta e cursa directa cu Wizz Air la Malaga, închiriere mașină si deplasare la Sevilla. Astfel am rezervat sa ne cazăm trei nopți in Sevilia si doua nopți in Malaga.

Cel mai important pentru noi era sa vedem disponibilitatea de rezervare bilete de intrare in complexul de palate si gradini Alhambra ale orașului Granada si Palatul Nasrid. Am căutat in data de 24 ianuarie sa vedem in ce zi putem intra si am gasit locuri libere Duminica la ultimul tur ghidat, pe 17 martie, a patra zi de sejur. Am plătit pentru 7 persoane 343 euro. Dupî ce am rezervat biletele la Alcazaba, Palatul Nasrid, Generalife si Palatul lui Carlos al V-lea  am făcut si celelalte rezervări (cazare si transport). Cînd am fost cu ani in urma in Granada am văzut ca daca vrei să vezi Palatul Nasrid si grădinile Generalife trebuie sa rezervi cu trei luni înainte.

Prima zi, 13 Martie - Sevilia 

Am alergat la 4 dimineața spre aeroport pentru a decola la ora 07:10.   preocupata sa ajungem la aeroport am uitat că este ziua soțului. nu mă gîndeam decît la vacanță. Atît la decolarea din București cat si la cea din Malaga nu am avut nici un minut de întârziere. Zborul a fost minunat. Am mers la biroul rent car Budget si ne-am ridicat mașina. Am platit 3390 lei pentru 5 zile, pentru un Mercedes Vito, pentru ca am mers un grup de 7 persoane. Am incarcat bagajele si am plecat din Aeroportul Malaga spre Sevilia, prima noastra destinatie  a fost Sevilia, la Hotel Eurostars Guadalquivir din Piața Cuba.

In Sevilla am mers să căutăm un loc mai deosebit pentru a servi masa si să-l sărbătorim pe Adrian, care a implinit o frumoasă vârstă. Am ales un restaurant pe malul apei, in apropiere de Puente de San Telmo – Abades Triana de unde aveam o minunată priveliște spre Turnul de pază – Torre del Oro.

Când am ajuns in Sevilla, oraș situat in centrul provinciei Andaluzia, in sudul Spaniei am constatat ca era foarte cald față de temperatura de 8 grade cât aveam acasă. In oraș ne-a intampinat atat o briza plăcută cu o temperatură de 22 de grade cat si un miros deosebit de la multitudinea de flori de portocal. Mireasma de portocali ne-a învăluit prin tot orașul si la tot pasul. Asemenea celorlalte orașe andaluziene, Sevilla este un amestec de culturi si de stiluri care viețuiesc in armonie si care este considerat o bogăție si o particularitate a regiunii. Aici, vestigii romane se amestecă cu vestigii maure si cu stilul renascentist după regulile celei mai simple naturalități.

In jurul râului Guadalquivir se întinde orașul, practic impărțit in două. Majoritatea locurilor de vizitat se afla pe malul estic: cartierul Santa Cruz, catedrala, Palatul Reales Alcazares, in timp ce cartierele istorice precum Triana, parcul de distracție Isla Magica si clădirile vechii Expo 92 se gasesc pe malul vestic al raului.

Din 1992, acesta este din nou navigabil si și-a recuperat activitatea comercială. Orașul are patru cartiere foarte importante – Los Arenales, Santa Cruz, Macarena si Triana, cele mai multe monumente fiind grupate in primele două menționate.

Pentru a doua zi am achizitionat bilete cu Hop on/Hop off pentru a cunoaste mai bine orașul.

 Pentru a face cunoștință cu principalele obiective am luat biletul Iconic de 24 de ore pentru autobuzul de vizitare turistică hop-on-hop-off. Prima oprire este în zonă istorică Paseo de Colon, dar puteți urca și coborî la oricare dintre stațiile de pe traseu. Călătoriți înapoi în zilele maurilor la Torre del Oro, construit pe malul râului Guadalquivir în timpul dinastiei Almohad. De la aceasta stație se merge pe jos la cea mai mare catedrală gotică din lume și vă plimbați printre palmierii si portocalii din Grădinile Alcázar. La bord este oferit un ghid audio multilingv în 15 limbi, cu comentarii speciale pentru copii. Opriri: 1. Paseo de Colon (în fața Plaza de Toros Real Maestranza), 2. Plaza de España, 3. Acuario de Sevilla, 4. Plaza de América, 5. Plaza de Cuba, 6. San Jacinto/Triana,       7. Calle Castilla/Triana, 8. Expoziția Universală Expo 92,9. Parcul tematic Isla Mágica, 10. Macarena, 11. Torre de los Perdigones, 12. Alameda de Hércules, 13. Plaza del Duque, 14. Plaza de Armas.

Cu toate că posedă o istorie fascinantă şi monumente unice, Sevilla este renumită pentru veselia ei. Sevilla este oraşul cel mai mare din sudul Spaniei, oraşul lui Carmen, Don Juan şi a lui Figaro. Sevilla are o populație de aproximativ 1,5 milioane de locuitori, și este al patrulea oraș ca mărime din Spania.

Locuitorii oraşului Sevilla se caracterizează print-un bogat simţ artistic ce iese la iveală în special în sărbătoarea anuală denumită Feria de Abril, sărbătoare ce durează o săptămînă. Acest eveniment artistic se desfăşoara ziua şi noaptea în căsuţe special amenajate numite"casete". Se pot admira costumele tradiţionale ale călăreţilor ce defilează pe cai impresionanţi şi renumitele costume multicolore de flamenco, tipice din Catedrala din Sevilla, cunoscută oficial drept „Catedrala Sfânta Maria a Scaunului” , este situată în comunitatea autonomă Andaluzia, în sudul Spaniei. Catedrala are o istorie interesantă, în locul ei existând inițial o moschee. În 1248, Ferdinand al III-lea al Castiliei a cucerit orașul pentru creștini, iar moscheea orașului a devenit Biserica Santa María de la Sede și catedrala orașului. De-a lungul secolelor, atât Giralda, cât și catedrala au fost modificate și extinse de mai multe ori. Astăzi, Catedrala din Sevilla este cea mai mare biserică gotică din lume. Pe lângă Giralda, curtea Patio de los Naranjos a fost construită de când era moschee. Catedrala din Sevilla are 10 uși: Puerta de la Asunción (Ușa Adormirii Maicii Domnului) este ușa principală, iar Puerta del Perdón (Ușa iertării), este cea mai veche ușă și singura care mai rămâne din vechea moschee almohadă. Catedrala are cinci nave în interior: cele mai înalte sunt cea centrală (36 de metri) și cea cu traversă (40 de metri). Există numeroase capele și altare, iar una dintre cele mai spectaculoase este Capela Regală, unde putem găsi imaginea Fecioarei Reyes, patrona orașului. Aici sunt îngropați și mai mulți monarhi. Fernando al III-lea, soția sa Beatriz de Suabia, Alfonso al X-lea „Înțeleptul” și Petru I „Crudul” .  

Ce poți vedea în Catedrala din Sevilla 

În catedrală putem vedea câteva dintre lucrările lui Murillo, precum Portretul Sfântului Ferdinand, Botezul lui Hristos și Imaculata; Sfintele Justa și Rufina ale lui Goya și alte lucrări ale lui Alonso Cano, Francisco Herrera el Mozo și Luis de Morales.  In sacristie mai poti vedea potire de aur si argint, relicvarii, cruci de procesiune incarcate de giuvaeruri, un frumos altar portabil din secolu XII si un chivot masiv de aur si argint. Catedrala este renumita pentru ca aici se afla mormantul lui Cristofor Columb.

Cât despre cea mai spectaculoasă parte a interiorului catedralei, aceasta este cu siguranţă Retablo Mayor, altarul din aur al bisericii, din capela principală. O adevărată capodoperă proiectată de maestrul flamand Pierre Dancart şi finalizată în anul 1564 cu ajutorul a mai multor artişti. Despre Retablo Mayor, se afirmă că ar fi cel mai mare altar din lume, format din 36 de părţi sculptate în relief, care prezintă scene din vechiul testament şi din viaţa sfinţilor. Realizat din lemn policrom, are un set de 44 de reliefuri și peste 200 de figuri de sfinți auriti. Suprafața sa este de aproape 400 de metri pătrați. Construit din aurul adus din Mexic si Peru, doar pentru acest altar a fost nevoie de 35 de ani pentru a fi realizat.

În Catedrala Santa Maria de la Sede se găsesc rămăşiţele pământeşti ale regelui Ferdinand al III lea de Castilla (ce a fost canonizat sub numele de Ferdinand cel Sfânt) şi ale lui Cristofor Columb. Trupul acestuia din urmă a fost adus aici din Havana la sfârşitul anilor 1890. Sarcofagul lui Columb este susţinut de patru statui mari, ce reprezintă regatul de Aragon, Castilia, Leon şi Navara.

Turnul Catedralei Santa Maria de la Sede (denumit Giralda), este cea mai vestită clădire a oraşului Sevilla. Ridicat pe vremea stăpânirii maure, el a servit iniţial drept minaret al moscheii principale şi a fost, pentru mai multe secole, cea mai înaltă construcţie din Spania (98 de metri). După recucerirea oraşului de către creştini, aceştia au dărâmat lăcaşul de cult musulman, însă au păstrat Turnul Giralda, care din 1987 se află (alături de catedrală) inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO. Simbolurile creştine au fost adăugate ulterior, iar înfăţişarea sa din zilele noastre se datorează unei recondiţionări prin care a trecut în anul 1568, când i-a fost adăugat şi frumoasa clopotniţă în stil renascentist.  Turnul nu are lift. Am urcat pana la nivelul unde am avut cea mai interesanta priveliste a orasului. Am fotografiat din toate cele patru laturi ale clopotnitei, apoi am coborat in curtea interioara a complexului, unde sunt cei mai frumosi portocali cu cele mai acre fructe de ti se sterpezesc dintii.

Dupa atata urcat in turnul clopotnita Giralda ni s-a facut foame si am poposit la o cafenea cu specific mexican. Ne-am oprit la o bere si o cafea la Sede Mexico. Localul era foarte dragut iar preturile decente spre mari. O sa descarc o fotografie cu meniul. De aici am plecat la Palatul Alcazar.

 Originile palatului regal al Sevilliei – Alcazar Real pot fi urmărite încă din timpul primelor ocupații ale maurilor din 712, timp după care au existat dovezi ale reședinței regale în zonă. În secolul al XII-lea, construcția a devenit mult mai consolidată și cunoscută drept palat. De-a lungul acestei perioade, palatului i-au fost adăugate elemente, iar structura originală a fost renovată în conformitate cu arta islamică a vremii, incluzând caracteristici precum arabescuri, caligrafie și modele geometrice. Cu toate acestea, în secolul al XIII-lea, Reconquista spaniolă era în plină desfășurare, iar zona a fost în curând recuperată de regii catolici ai Spaniei, care au revendicat palatul ca fiind al lor. Aceasta marchează începutul unei noi ere pentru palat, una în care elemente de design gotic, renascentist și romanic au fost combinate cu structura islamică originală, ducând la amestecul unic de stiluri cunoscut sub numele de mudéjar. Din structura originală în stil islamic rămân doar Patio de Yeso, Sala de Justicia, Patio del Crucero și Patio de la Casa de Contratación. Restul clădirilor au fost fie complet reconstruite, fie adăugate din nou structurii originale în timpul Evului Mediu. Deși proprietatea asupra palatului aparține consiliului local din Sevilla, Alcazar Real este cel mai vechi palat regal încă în folosință, găzduind în mod regulat oficiali și demnitari de stat, iar din 1987 a fost declarat patrimoniu mondial UNESCO.

De aici, cu picioarele umflate si obosite, am plecat pe jos pana în Plaza de Toros Real Maestranza unde am urcat in autobuzul turistic Hop on/hop on si ne-am oprit in fata molului El Corte Inglez sa mai si targuim ceva.  

De mâncat in seara celei de a doua zile andaluziene am ales sa mergem la un restaurant pe malul apei  La Tasca del pescador, cu vedere la turnul unde erau proiectate lumini ce aratau istoria Sevillei insotite de muzica.  

Noaptea, târziu am ajuns rupți de oboseală făcând planuri pentru a treia zi pentru o vizită scurtă la Cadiz sa simtim briza Atlanticului.


[fb]
---
Trimis de kmy in 20.03.24 00:01:36
Validat / Publicat: 20.03.24 06:36:09
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA. A mai fost în/la: Malaga, Granada, Gibraltar, Marbella
  • Alte destinații turistice prin care a fost: România, Bulgaria, Ungaria, Italia, Spania, Malta, Gibraltar, Vatican, Luxemburg, Austria, Belgia, Olanda, Germania, Franta, Elvetia, Turcia, Grecia, Emiratele Arabe Unite

VIZUALIZĂRI: 2697 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (kmy); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Catedrala din Sevilla
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24050 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

balasa violeta
[20.03.24 20:59:30]
»

Multumesc!

Ce amintiri mi-ai trezit... ai cam muncit la acest review dar a iesit super!

Felicitari!

Apreciez genul acesta de tavan casetat. Poze frumoase.

La multi ani, sotului!

kmyPHONEAUTOR REVIEW
[21.03.24 12:36:23]
»

@balasa violeta:

Multumesc pentru aprecieri. Soțul a spus ca felicitările masa și dansul vor fi Vineri seara.

🥳🥳🥳🥳

🥰🥰🥰🥰🥰

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
balasa violeta
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sevilla:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062546014785767 sec
    ecranul dvs: 1 x 1