GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Stâncă-cetate-oraș-republică sau într-un cuvânt,de fapt în două, San Marino
Prin toamna anului trecut mă gândeam la un sejur în Italia. M-am gândit că în februarie în vacanța intersemestrială a elevilor ar fi perioada ideală. Credeam că voi prinde la ei o vreme primăvăratică, dar m-am cam înșelat.
E drept am prins o vreme superbă, cu soarele sus pe cer, dar foarte rece. Maxim 4-5 grade ziua. Am ales să vizităm Bologna. Era un oraș în care nu mai fusesem, un mare centru universitar și am zis că ar fi ok un scurt sejur acolo. Uitându-mă un pic pe hartă am descoperit că în apropiere este micuțul stat San Marino. Așa că imediat am luat decizia să mai prelungesc sejurul cu o zi, pentru a putea vizita și acest mic stat-oraș-cetate. Și bine am făcut, pentru că nouă ne-a plăcut mai mult San Marino decât Bologna.
Astăzi o să vă vorbesc despre San Marino, despre cum am ajuns acolo și cam ce e de văzut și de făcut. Am aterizat după un zbor de aproximativ două ore, pe aeroportul din Bologna la ora 11, ora locală. De acolo am luat un autobuz care ne-a dus până în zona Gării Centrale din oraș, contra a 10 euro de persoană.
De aici din gara Centrală ne-am luat bilete de la automat către stațiunea estivală celebră a lor și anume Rimini. Biletele au costat aproape 10 euro de persoană cu Trenitalia, un fel de personal de la noi, dar care arată si merge mult mai bine. Două ore a durat drumul până în Rimini, iar timpul a trecut foarte repede.
Am ajuns în Rimini, dar nu la plajă, ci doar în tranzit. De aici am m-ai luat un autobuz local cu destinația finală San Marino. Biletele de autobuz au costat 10 euro de persoană, dus-întors, iar drumul a durat cam o oră.
San Marino este cea mai veche republică din lume, dar și cea mai mică. Este cocoțată la drept vorbind pe o stâncă foarte abruptă, apărută parcă din senin în mijlocul câmpiei. La intrarea în orașul-stat am fost întâmpinați de doi soldați îmbrăcați în uniforma tradițională. Accesul este liber, nu ne-a întrebat nimeni nimic de pașapoarte. Cu toate că este un stat independent, înconjurat în toate părțile de Italia este asociată probabil cu țara mamă. Este cumva o mică enclavă, tolerată de autoritățile italiene. Dacă pe vremuri din cauza poziției privilegiate era extrem de greu de cucerit, în timpurile moderne probabil nu a mai prezentat interes. San Marino a fost întemeiat în secolul al IV-lea de un cioplitor de piatră, pe nume Marino. Acesta s-a stabilit aici si a înființat o micuță comunitate crestină, pentru a scăpa de persecuțiile împăratului roman Dioclețian. În zilele noastre principala activitate aducătoare de beneficii este evident turismul.
Micul Stat Republica San Marino are o populație de numai 26000 de locuitori, din care doar vreo trei mii locuiesc în incinta cetății. Ei bine aici sus ne-am luat și noi cazare pentru două nopți, dar despre asta o să vorbesc în alt articol.
După ce ne-am cazat am iesit in oraș să mâncăm ceva. Fiind extra sezon majoritatea localurilor si a magazinelor erau închise. Până pe la orele 18.00-19.00, mai sunt ceva turiști pe stradă, dar mai târziu orașul parcă-i pustiu. A fost si bine, a fost si rau. A fost bine pentru că am scăpat de cohortele de turiști care vin vara aici. Apropo acest mic stat-oraș-cetate este vizitat anual de mai mult de trei milioane de turiști. Nici nu vreau sa-mi închipui ce e vara, pe micuțele și întortocheatele străduțe, ale cetății. A fost rău pentru că multe localuri și magazine erau închise.
A doua zi dimineața, după ce am luat micul dejun am primit cu amabilitate de la recepție, 4 carduri de reducere. Cu ele am putut lua bilete un pic mai ieftine, pentru a vizita toate atracțiile importante ale orașului. Astfel am economisit 10 euro. Dacă un card de acces la toate atracțiile, costa în mod nomal 10 euro, pe noi patru ne-a costat doar 7,5 euro de persoană. Astfel am luat-o la pas să cucerim cele trei vârfuri ale cetății. Acestea, denumite Tre Castelli sunt principalele atracții ale orașului. Cele tre castelli apar pe stema orașului si sunt adevărate minuni ale arhitecturii medievale. Am fost la toate trei. Primele două se pot vizita, iar al treilea este închis pentru public.
Astfel am urcat pe drumul pavat cu pietre, unde-s o mulțime de magazine de suveniruri si am ajuns întâi la Rocca della Guaita. Acest turn este construit în secolul al X-lea. În incinta acestuia se află si o închisoare pe care am vizitat-o alături de un grup de japonezi gălăgioși. Acest mini castel construit sus pe stâncă îți dă posibilitatea să admiri niște panorame superbe. Se spune că dacă este foarte senin de sus din turn se vede pâna si țara vecină, Croația. A fost senin, dar noi n-am bătut atât de departe. Vedeam până la mare și cam atât.
Cel de-al doilea turn este construit în secolul al XIII-lea și este numit Rocca della Cesta. Acesta conține un foarte interesant muzeu al armelor vechi, la care la loc de cinste se află arbaleta. Se vede că au fost oameni războinici, au avut multe de înfruntat de-a lungul vremii. Ca un fapt divers în incinta orașului sunt o mulțime de magazine de arme. Probabil aici sunt mai ieftine și au un regim special, probabil mai lax.
Accesul spre ultimul turn se face printr-o alee prin pădure. Este o plimbare foarte plăcută în mijlocul naturii. Ajunși la ultimul turn denumit Rocca Montale construit în secolul al XIV-lea, nu poți admira decât peisajul de la poalele stâncii. Aici e capăt de drum si nu-ți rămâne decât să te întorci în oraș. Maxim de trei ore ai nevoie pentru a putea vizita relaxat cele trei turnuri. Asta dacă nu-i aglomerație, ca pe 6 martie. =))
După ce am servit masa de prânz la unul din puținele localuri deschise din oraș, ne-am continuat explorarea. Asfel am vizitat Muzeul de Arte Moderne, care pe noi ne-a cam dezamagit. Avea doar câteva exponate expuse și alea mai mult de umplutură. Accesul la acest muzeu se face prin galeria publică, galerie ce are la intrare statuia Grande Nudo Femminile.
Apoi am vizitat muzeul de artă al orașului, Museu di Stato. Acest muzeu este construit pe patru niveluri si poți admira tablouri sau obiecte de numismatică. Nu e ceva să te dea pe spate e doar un al must see.
A urmat o vizită la o biserică fransciscană construita în anul 1361, numită chiar Biserica Sfântul Francisc. Este o bisericuță simplă, construită în piatră un adevărat loc de rugăciune. Alipit de această bisericuță se află ultimul obiectiv inclus în acest card turistic și anume Muzeul Sfântul Francisc. Aici sunt câteva sculpturi, câteva fresce sau icoane și câteva obiecte de mobilier. Sincer chiar nu te dă nimic pe spate.
Mai există prin oraș muzeul curiozitătilor care era închis în momentul în care am fost noi, dar si muzeul torturii plus muzeul vampirilor, care chiar nu ne pasionează. Deasemenea mai există un mic muzeu al figurilor de ceară, o franciză a lui Madame Tussaudes, dar cum am văzut atâtea nu ne-a impresionat.
În schimb am vizitat catedrala din oraș și chiar am asistat un pic la slujbă. Destul de impresionantă această catedrală. Evident am colindat pe toate străduțele orașului, am admirat statuia libertății din piața cu același nume, am admirat de afara Palazzo Publico cu parapeti și cu ceas în turn, păzit de soldați în uniforme verzi. Deasemenea am admirat Teatro delle Popolo, evident tot de-afară, dar și Grand Hotel făcut faimos de regizorul italian Fellini. Undeva la ieșirea din oraș, într-o clădire grandioasă am descoperit și singura ambasadă din oraș și anume cea a Italiei.
Evident punctul maxim de atracție al acestui oras cetate stat o reprezintă priveliștea înconjurătoare. Dar noi ne-am bucurat foarte tare de vizita în acest oraș medieval, destul de asemănator cu Sighisoara a noastră.
Am întâlnit mai mulți conaționali, vorba vine, din Republica Moldova care s-au stabilit aici și câstigă un ban cinstit. Prețurile întâlnite aici pe la restaurante sau magazine mi s-au părut foarte mari, asta cu toate că este o zonă protejată, fără taxe. Prețuri ok erau doar la supermarket, unde lucra și cel mai simpatic moldovean.
Am avut norocul și privilegiu să fim în oraș la ceas de sărbătoare și să asistăm la o procesiune în cinstea lui San Agata, unul dintre întemeietorii orașului alături de San Marino. Fanfara militară, oficialitățile orasului, preoții, dar și o mulțime de locuitori participă an de an la această procesiune, timp în care dau mai multe ture al orașului și se trag salve de tun. Inedit, interesant pentru noi.
Una peste alta o vizită de o zi, maxim două, o recomand cu drag.Cred că perioada ideală de vizitat este primăvara sau toamna!
Trimis de robert in 21.02.19 11:41:40
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SAN MARINO.
28 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
28 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@robert: rog video cu procesiunea: https://www.youtube.com/watch?v=sGFRDixi5RQ&t=16s
mersi!
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@robert: Mereu mi-am dorit să ajung acolo, dar nu s-a nimerit. Peisajele panoramice sunt superbe, îmi imaginez cum arată primăvara. Poate, cândva...
Adevărul că mă sperie pantele, nu sunt în stare să urc, și de aceea te întreb: din parcarea de la baza cetății (P02) există ascensor până sus? Sau, și mai bine, sunt autobuze sau microbuze electrice care urcă de jos de tot până în vârf?
@robert: Frumoasă zona, mi-au plăcut turnurile cetății, par de poveste, străduțele înguste, casele și mai ales ce se vede de acolo!
Cu Trenitalia am mers și noi în Sardinia de la Olbia la Cagliari, condiții excelente, așa am simțit noi atunci, acum 6 ani, spații mari între scaune, păreau gen fotolii, lume puțină... Din ce ai scris văd că nu s-au schimbat condițiile...
Nu știu dacă voi ajunge acolo dar citesc cu plăcere...
@Carmen Ion: Există și un ascensor de la baza parcării, dar și un mini teleferic. Doar că acesta nu funcționa. Și nu nu ajung până sus , mai e de urcat! Oricum ar fi acolo nu e decât deal sau vale ori urci ori cobori. Nu ai alte variante. E destul de abrupt si de obositor. Mașini electrice nu am văzut. De alfel de la un anumit nivel este permis doar traficul pietonal.
Mulțumesc pentru vizită și pentru comentariu.
Cred că au trecut 10 ani de când am vizitat San Marino, și acum, citindu-ți impresiile, mi-a venit așa un dor de ducă, dar nu oriunde, ci Acolo. Atunci, demult, l-am vizitat preț de 4 ore, fiind o excursie organizată, acum, l-aș bate la pas fără grabă. Concluzia: mă gândesc la San Marino! (dar la câte alte locuri nu mă gândesc!!!)
@mprofeanu: Cine poate mai mult, poate si mai puțin. Așa că nu se știe niciodată!
Cam peste tot în lumea asta, cu mici excepții, transportul în comun este mai bine organizat și mai civilizat ca la noi! Spun acest lucru, cu multă durere în suflet, dar asta e realitatea.
Mulțumesc pentru vizită si pentru comentariu!
@Rodel: dacă vrei poți! Sper să poți ajunge în cât mai multe locuri dragi! Mersi frumos pentru vizită și pentru comentariu!
Excelent articolul!
Si eu aveam bilet la Pescara, pentru vacanta intersemestriala, si ma gandeam sa ma duc la San Marino, doua zile. Biletul meu era pentru marti, cu intoarcere, sambata.
M-am gandit cam tarziu la varianta San Marino, si nu am mai avut timp sa-mi organizez calatoria, asa ca am renuntat. Inclusiv la biletul de avion, care a costat... 20 de euro!
Articolul acesta mi-a rezolvat o frustrare, ca sa zic asa. L-am citit ca si cum as fi calatorit si eu o data cu voi pe-acolo! Asa ca multumesc mult pentru acest articol si pentru pozele atat de frumoase.
Nu cred ca as fi putut urca atat. Ca si colega noastra Carmen Ion, am o problema cu urcatul pantelor, scarilor. Tot sper ca se va rezolva...
Din Bologna, de la aeroport, exista un autobuz pana in Rimini, care costa 20 de euro, si calatoria dureaza o ora si jumatate. E bine de stiut.
Astept si articolele urmatoare: despre cazare, calatorie, procesiune...
Dacă mai aterizezi la Bologna, ia în calcul și Ravenna. Dacă ești împătimit de artă și frumos, nu vei regreta.
@cristina47: Mulțumesc frumos pentru vizită si comentariu, dar si aprecieri. Data viitoare poate ajungeti!
@mihaelavoicu: mersi de recomandare. Același lucru mi-a spus si Michi si Carmen Ion. Data viitoare voi tine seama!
Un articol plin de informatii, placut citirii, pentru care aveti punctajul maxim. L-am trecut in randul celor care, la un moment dat, ma vor convinge sa vizitez Italia. Sau, macar, imprejurimile, caci am notat ideea ca v-a placut mai mult San Marino decat Bologna.
Un singur aspect, sa zicem, negativ. Dar des intalnit. Nu stiu cum un turist ar putea servi micul dejun, altfel decat pe baza de voluntariat.
@makuy: Mă bucur să aud asta, că poate am reușit să conving pe cineva să-mi calce pe urme. Italia e o țară superbă, iar din ce-am vizitat eu, Roma și Florența mi-au intrat la suflet.
La partea negativă ai reușit să mă faci să zâmbesc. Asta pentru că nu reușesc să mă învăț minte. Acu un an am mai fost apostrofat de o altă persoană exact pe această temă, dar se pare că această expresie o am innoculată prea adânc! E clar trebuie să fiu mai atent!
Toate bune!
@robert: Da, știu că Italia e frumoasă. Eu sunt cel care are o reținere cu zona...
Cât despre... partea negativă De aia am spus „des întâlnit”. Ca și cuvântul „locație”, deși am văzut că, recent, în Dex online au pus și sensul de „loc”, cu toate că este greșit. A, și mai e ceva: chestia cu RON
Uite ca am reusit sa citesc si eu un articol de-al tau. Fiind primul, probabil nu si ultimul, trebuie sa-ti spun ca-mi place stilul tau. M-am plimbat cu tine intre turnuri si m-am imaginat acolo. Pe viitor avem planuite cateva vacante prin Europa. O sa avem in vedere acesta locatie.
Vacante placute si alegeri inspirate!
@Denisa13: Mă bucură plimbarea cu tine ”între turnuri”, dar care turnuri? Ce rev. al meu, ai citit?
Din suflet te rog, calcă prin Ravenna. Cred că am exasperat colegii AFA cu Ravenna asta, dar spre surprinderea mea, o singură persoană a fost acolo, cu mult timp în urmă. Du-te, să nu fiu singura, vezi mozaicurile și apoi povestește1
Te îmbrățișez!
@mihaelavoicu: Ori tu ori eu ne-am incurcat in ecouri. Eu ii scrisesem lui Robert. Promit ca voi citi si de la tine . Toate bune!
@Denisa13: Îmi cer scuze! Ne-am încurcat în turnuri și-n ecouri. Chiar nu știam despre ce este vorba. E bine, așa ne-am cunoscut! Toate cele bune!
@mihaelavoicu: Nici o problema. Am patit-o si eu o data. Imi pare bine ca am primit o recomandare si imi voi face timp sa citesc. Va imbratisez!
@Denisa13: Uite că mă bucur să aud asta! Înseamnă că ai fost sfătuită bine! Mulțumesc mult pentru vizită și pentru comentariu.
P. S. Îmi pare rău că răspund așa de târziu, dar am avut un eveniment nefericit în familie!
@robert: Regret sa aud o astfel de veste. Sper sa treceti cu bine peste si sa aveti parte de evenimente fericite restul anului. Numai bine!
@robert: Faine peisaje, maestre, da' alege si tu niste tari mai mari, ca ''liliputanele'' nu se vad pe tatuaj.
@Flaviu: Măi da ce ochi ai! Evident că așa o să fac! Urmează cea mai mare posibilă!
@robert: Aaaa, este bine! Acolo poti sa trasezi si rauri, munti...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2018 O zi in San Marino — scris în 06.06.18 de Cristina ank din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2018 Republica San Marino - varianta de vizitare 1 zi — scris în 23.04.18 de dawnsash din SUCEAVA - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Locul unde comertul umbreste istoria — scris în 09.09.17 de olteanul2010 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 San Marino - cetate și stat comercial — scris în 20.07.17 de ManuelaManu din TG JIU - RECOMANDĂ
- May.2017 Un mic tur pietonal prin La Citta Vecchio di San Marino — scris în 25.12.17 de ovidiuyepi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2016 Sfântul și poporul lui — scris în 02.01.17 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Sep.2016 Despre SAN MARINO 2016... — scris în 27.09.16 de Gabryel1972 din BUCURESTI - RECOMANDĂ