GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Salzburg – bucuria unei scurte vizite
Așa cum spuneam în mai multe dintre articolele perecedente, Austria este țara care mă atrage ca un magnet prin frumusețea inegalabilă a naturii, prin curățenia așezărilor, originalitatea arhitecturii dar și bunăvoința și cordialitatea locuitorilor.
Anul acesta am împărțit concediul în două părți: jumătate în Berchtesgadlander și jumătate la Attesee am Attersee, în Salzkammergut. Între ele, din motive de sincronizare a cazărilor, am strecurat o zi la Salzburg, oraș în care am fost de mai multe ori. Dimineața zilei în care am sosit (început de iulie) am petrecut-o la palatul Hellbrunn, situat la marginea orașului (aproximativ 4 km de centru). Având experiența superbei grădini renascentiste a vilei d Este din Tivoli, eram curioși cum au fost concepute jocurile cu apă din incita Palatului Hellbrunn, despre care știam că au fost amenajate la inițiativa arhiepiscopului Markus Sitticus, după modelul italian. (deși specialiștii germani în materie contestă această sursă de inspirație). Arhiepiscopul s-a gândit să-și construiască o reședință de vară, alegând acest loc minunat, unde apa există din abundență și unde natura este generoasă.
Cladirea principala a Palatului Hellbrunn a fost construită între anii 1613 și 1615. Este de formă rectangulară, având două pavilioane în colțul din fața. Cele trei etaje sunt departajate pe fațadă de așa numitele decorațiuni "Kordongesimse". Scara dubla de la intrare duce la poarta principala de la Castelul Hellbrunn. Sub scară se gasește o fântana grotto de Santino Solari. La primul etaj al palatului se găsesc "Camerele Prințului" – Fürstenzimmer. Aceasta parte a fost decorată de Arsenio Mascagni în 1615. Italianul a pictat pereții și tavanul cu scene diverse și cu 12 Cezari de aur. Intr-un mod asemanator, Mascagni a pictat camera octogonală "Musikzimmer" sau “Octagon”, un salon dedicat muzicii, care se învecinează cu Fürstenzimmer.
Mi-a plăcut în mod deosebit camera de muzică, prin decorațiunile ei originale, dar și prin amenajările contemporane, lângă acesta fiind o cameră pe pereții căreia sunt priectate imagini din vremea lui Markus Sitticus, pe care le poți viziona stând confortabil într-unul din scaunele canapelei rotitoare, amplasată în centru, folosind audio guide-ul care întră în prețul biletului. (12,5 euro de persoană, pentru palat, grădina și jocurile de apă, plus muzeul de artă populară).
Punctul de atracție îl reprezintă, fără îndoială "Ziergarten" sau Gradina Plăcerii din spatele Palatului Hellbrunn, care a fost inaugurată în secolul al 17-lea. Grupurile de vizitatori așteaptă cu nerăbdare să intre, pentru a se bucura de rodul imaginației creatorilor acestei grădini, care au făcut din curgerea apei un mic spectacol. Ahiepiscopul a urmărit să - și surprindă oaspeții și, în același timp, să-i distreze, mai ales în zilele călduroase de vară, când răcoarea apei era binevenită. Vizita este ghidată, iar grupul e format din 20- 30 persoane. Încă de la intrare esți surprins de aparatul de fotografiat al gazdelor, pentru ca, la sfârșitul turului să te aștepte câteva instantanee în care apari, fără să fii obligat, însă, să le cumperi. Noi ne-am cumpărat o fotografie (6 euro!) fiindcă ni s-a părut sugestivă și bine realizată.
Turul durează un sfert de oră, ceea ce mi s-a părut cam puțin, având în vedere ceea ce oferă obiectivul și, desigur, prețul biletului. Grădina nu este foarte mare, este adevărat, dar mi s-ar fi părut normal să pot zăbovi mai mult asupra fântânilor, statuilor, bazinelor. Această durată redusă e cumva consecința faptului că turul este ghidat. Pe lângă aspectul comercial al problemei, cred că e și o chestiune legată de faptul că „ surprizele ” sunt declanșate folosind anumite manete, pe care doar personalul le cunoaște și le mânuiește. Totuși e prea puțin…
Despre grădini pot spune că nu sunt intinse, dar au tot ceea ce e necesar unei amenajari de acest fel: bazine, statui pavilioane, grote și chiar un teatru. Aceste elemente nu sunt grandioase, unele fiind mai degrabă miniaturale, dar realizate cu măiestrie. Verdele vegetației se îmbină armonios cu marmura statuilor amplasate ici acolo, peste care timpul și-a lăsat urmele, dar ceea ce dă viață grădinii este, fără îndoială, apa, care se strecoară peste tot, punând în mișcare jucării care imită ocupații, activătăți sau chiar scene de operă. Surprizele se țin lanț, instrumentate fiind însă cu moderație de ghid (ă). Din scaunele mesei masive de piatră țâșnește apa fără să știi, din coarnele cerbilor care străjuiesc intrarea într-o grotă, sar zglobii picături reci, când stai gânditor lângă un perete de grotă, te poți trezi că te stropește cineva, iar, la plecare, pe aleea de rămas bun, treci printr-un neprevăzut tunel de apă. E amuzant, e reconfortant și vesel.
În grotele amenajate tematic, copii se bucură de jucăriile mișcate de apă, de sunetele care ies din pereți, pentru ca, întreaga audiență să fie uimită de propulsarea cu un jet puternic a unei scufii conice (de metal), simbolizând puterea și poziția socială a arhiepiscopului.
Cât despre teatrul mecanic, acesta este cu adevărat minunat. El a fost construit de Lorenz Rosenegger la comanda unui alt arhiepiscop, Andreas Jakob, între 1748 and 1752 și reproduce o scenă din viața urbană, prin intermediul a 160 de figurine de lemn, mișcarte de forța apei. Scena este cu adevărat minunată, te uimește precizia cu care au fost concepute mișcările păpușilor de lemn. Și să nu uităm: tot ceea ce se întâmplă în acest loc este consecința forței apei, neexistând pompe.
Odată ieșiți de la jocurile de apă – pe care le doream prelungite- ne-am continuat plimbarea în parcul mare al palatului (Volksgarten), deschis publicului gratuit. Alei nesfârșite, bazine cu pești, statui, trandafiri, aranjamente florale, arbori diverși, toate te îmbie la mers, iar aerul prospăt îți dă vigoare. Cei care vor, pot intra la Muzeul de artă populară sau la zoo.
După ce ne-am cazat la Vila Carlton, 4*, nici n-am apucat să ne familiarizăm cu ambianța, că a și început ploaia. (de altfel prevăzută) O ploaie de vară, răcoroasă și binefăcătoare, dar care ne-a ținut în hotel toată după amiaza. Dimineața zilei următoare însă, prospețimea își spunea cuvântul, așa că, imediat după micul dejun, am vizitat Grădinile Mirabell, situate la numai zece minute de locul de cazare. Le mai văzusem o dată în trecere, în urmă cu foarte mulți ani, dar acum le-am savurat pe deplin, experiența noastră în domeniul grădinilor artistice fiind mult mai mare. La intrarea dinspre Makartplatz un artist interpreta la harpă o piesă, sunetele delicate se răspândeau în aer, iar în față se derulau covoarele florale multicolore, ale Parterului mare și Parterului mic, împrospătate de ploaia de mai bine de o jumătate de zi. În centrul Parterului mare, singura parte a grădinii păstrată din original, se află o fântână arteziană, flancată de patru grupuri statuare, redând scene mitologice: răpirea Elenei din Troia de către Paris, salvarea lui Anchise de către fiul său Enea din Troia în flăcări, răpirea Persefonei pentru a fi dusă în lumea lui Hades, victoria lui Hercule asupra semizeului pământean Anthaeus. Aceste grupuri statuare care au fost create de Ottavio Mosto 1690 simbolizează cele patru elemente primordiale apă, foc, aer și pământ, dar propun și o perspectivă asupra omului al cărui destin poate fi schimbat într-o secundă.
Balustradele care înconjoară această parte a grădinii sunt decorate și ele cu statui (Diana, Flora, Minerva, Ceres, Pomona. Venus, Vesta, Juno si Chronos, Bachus, Jupiter, Marte, Hercules, Vulcan, Hermes și Apollo) realizate de B. van Opstal, dar și cu vase de marmură ornamentale.
Fântâna lui Pegas este un alt punct de atracție al grădinilor și este situată în vecinătatea laturii stângi a Palatului Mirabell. Statuia a fost realizată din metal de către artistul din Innsbruck Kaspar Gras, în 1661, la comanda arhiepiscopului Guidobald von Thun. Armăsarul înaripat a rămas în Kapitelplatz până în jurul anului 1700, când a fost mutat în Piața Mirabell din partea de vest a fațadei baroce a palatului. Dupa marele incendiu din Neustadt (1818), sculptura din bronz a fost depozitată temporar, fiind ulterior uitată.
În 1913 cineva și-a reamintit de sculptura veche și a fost adusă și așezată pe un soclu din stâncă în mijlocul unui bazin circular din fântâna veche a Grădinilor Mirabell.
Întrucât grădinile sunt construite de-a lungul axei nord-sud, din ele se vede Cetatea Hohensalzburg tronând maiestos asupra orașului și catedrala Salzburger Dom, grădinile originale fiind remodelate conform planurilor de către Johann Bernhard Fischer von Erlach timpul Prințului Arhiepiscop Johann Ernst Thun în 1689. Într-adevăr această perspectivă este amplă, grandioasă aș zice, dând spațialitate și grădinilor.
Rozariul (grădina de trandafiri) a fost amenajată în perioada barocă ca „Großer Pomeranzengarten”, ea căpătându-și forma istorică în 1955. În anii de după război a fost folosită pentru cultivarea legumelor. Această grădină cu trandafiri ornamentali este situată imediat la sud de Palatul Mirabell și este mărginită de un gard și de 17 vase de marmură, dintre care unele au fost create de Fischer von Erlachs. Acum predomina în stratul mare un singur soi de trandafiri de culoare roșie, făcând din acest colț al grădinii, o oază de mare frumusețe și eleganță.
Oranjeria este o altă componentă a grădinii, ca și Grădina piticilor (Zwergelgarten), unde se află doar 16 dintre cele 28 de statui originale, căzute în dizgrație și ignorate într-o anumită perioadă.
Ne-am despărțit cu greu de acest spațiu de mare frumusețe și delicatețe, Grădinile Mirabell fiind considerate unele dintre cele mai reprezentative grădini baroce din Europa.
Faptul că accesul publicului în grădini este gratuit reprezintă un act de mare generozitate din partea celor care gospodăresc renumitul oraș.
Trimis de GIN2015* in 29.10.16 11:38:16
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA.
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (GIN2015*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@GIN2015:
”După ce ne-am cazat la Vila Carlton, 4*...
Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.
Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.
În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)
Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)
@webmaster26:
Redactez si impresii de cazare in scurt timp. Cum pot sa atasez un filmulet?
@GIN2015: Se pot ataşa videoclipuri / filmări din sejur, în două variante:
Dacă alegi varianta 2, vei primi indicații prin PM.
(anunţă-ne că ai vrea să ataşezi un videoclip prin varianta 2: PM to web26)
@elviramvio:
Multumesc pentru ecou.
O seara buna!
@GIN2015: Ilustrația video solicitată a fost procesată/atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@adrianbogdan:
Multumesc pentru aprecieri.
O seara frumoasa!
”Austria este țara care mă atrage ca un magnet prin frumusețea inegalabilă a naturii,
Şi pe mine la fel. Anul acesta am fost pentru a şasea oară în Austria (de data asta în Tirol) şi abia aştept să merg în vară iar.
În Salzburg am stat 2 zile, am vizitat aproape toate obiectivele turistice, am asistat şi la o ceremonie religioasă la catedrală, însă cel mai mult mi-a plăcut la grădinile Mirabell.
Felicitări pentru review şi poze!
@traian. leuca:
Cu siguranță și noi vom mai merge în Austria. (mai am până vă ajung) Sunt atâtea lucruri de văzut și cel mai bine este să îți iei răgazul necesar să le admiri.
Mulțumesc pentru aprecieri.
Călătorii frumoase în continuare și să ne împărtășiți din experiența dvstră!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2024 DomQuartier Salzburg – un muzeu complex — scris în 16.10.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2024 Urmărindu-l pe Mozart – muzeele din Salzburg — scris în 19.06.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2024 Primăvara în Salzburg – generalități — scris în 23.04.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Vacanță la Salzburg, iunie 2021 — scris în 24.06.21 de vyrusxulescu din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Salzburg - orașul lui Mozart — scris în 09.06.20 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Salzburg sau Sunetul muzicii lui Mozart in orasul de pe raul Salzach — scris în 02.05.20 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2019 O zi in orasul lui Mozart! — scris în 25.02.19 de indiralisa_26 din PITEşTI - RECOMANDĂ