GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
La intoarecerea spre casa, imediat ce am intrat in Austria, am facut un popas in Salzburg, care inseamna “ Orasul Sarat “. Este al patru-lea oras ca marime din tara, situat pe malurile râului Salzach, la graniţa nordică a Alpilor. Zona in care este acum orasul a fost locuita de mii de ani, oamenii fiind atrasi de zacamintele de sare. Dar orasul se considera a fi intemeiat, in sec. VIII, dupa ce un calugar a ridicat o biserica si o manastire de maici. Abia in perioada sec. XIII-XVII orasul a fost imprejmuit cu ziduri de aparare si devine un important centru economic si administrativ.
In drumul nostru, am vazaut de la distanta cetatea Hohensalzburg, care este cea mai importanta fortareata din centrul Europei, dupa spusele ghidului. Este asezata in varful unui munte, si inconjurata de paduri, da sentimentul de siguranta pentru cei ce ajung acolo.
Eu nu am ajuns, in schimb am vazut de aproape Palatul Mirabell si am vizitat gradinile sale; este situat intre fortareata Hohensalzburg si catedrala Salzburger. In curtea Castelului Mirabell se afla o fantana arteziana - Fantana lui Pegas; locul unde au fost filmate cateva scene din filmul The Sound of Music –Sunetul muzicii. Acest film care a fost premiat cu Globul de Aur si 5 premii Oscar, a facut un mare serviciu orasului Salzburg; mii de turisti vin in fiecare an, fredonand melodiile din film si dorind sa traiasca cateva ore sau zile atmosfera din ecranizare.
Revenind la castel si la gradinile sale, nu am putut sa nu zambesc, cand am aflat ca acest castel a fost construit de Printului Arhiepiscop Wolf Dietrich la inceputul sec. XVII, pentru concubina sa, Salome Alt. Ca sa vezi, ce fac arhiepiscopii... nu doar ca au... dar se mai si lauda cu ele si le fac astfel de daruri, ca si cum niste bijuterii nu erau de ajuns... ma rog, parerea mea.
Palatul nu arata asa cand a fost construit; cum l-am vazut eu este din 1818 dupa ce a fost refacut, caci cel vechi fusese distrus intr-un incendiu. Acum acolo isi desfasoara activitatea primaria orasului. In timp ce noi ne plimbam prin gradini, in interiorul primariei, se oficiau casatorii, dupa care mirii impreuna cu invitatii veneau si ei sa isi faca fotografii in frumoasa gradina.
Gradina, sau gradinile Mirabell - care inseamna priveliste frumoasa - cum le place austriecilor sa spuna, sunt construite in trepte, si au multe statui si fantani, raspandite printre florile frumos aranjate dupa regulie peisagiste baroce. Asta inseamna un stil incarcat, din care nu lipsesc gardurile vii de buxus, si foarte multe plante cu flori si frunze decorative, a caror inflorire se succeda odata cu anotimpurile. Totul este aranjat dupa tipare elaborate, nimic nu este lasat la voia „ naturii”.
Pe langa aceste aranjamente, draguta este si Zwergerlgarten care inseamna Gradina Piticilor. Este vorba despre statui care ii infatiseaza pe piticii care au trait la curtile regale din Salzburg. Piticii care traiau sub directa „ stapanire a regilor” sau bufonii de curte cum mai sunt cunoscuti, erau personaje importante la orice palat. Daca la inceputul aparitiei lor in suitele regale, aveau doar rolul de a amuza arisocratia cu gesturile lor chinuite de boala, cu timpul, rolul lor s-a schimbat. Deficientele fizice erau de multe ori compensate printr-o minte agera, ceea ce a facut din ei, confidenti si iscoade de incredere ai regilor. Nu cred ca in alt colt al Europei, sa se mai fi gandit cineva sa le faca statui si astfel sa ii faca nemuritori. Piticii din aceasta gradina sunt si femei si barbati, imbracati in bufoni de curte sau in haine taranesti.
In alta parte, exista un teatru de vara, o orangerie si un pavilion care adaposteste Muzeul Baroc din Salzburg.
Pentru cine nu stie, oranjeria este mai mult decat o sera pentru plante exotice – citrice, cum s-ar putea crede. Este o adevarata oaza de liniste, de ralaxare, cu mici fantani arteziene, statuie si statuete, tablori si alte astfel de forme artistice, ... este locul in care doar cei care isi permit cu adevarat, pot aduce in propriile case, o farama de natura exotica in mijlocul careia sa se relaxeze, sa isi primeasca musafirii si sa petreaca ore minunate, indiferent de capriciile vremii.
Trimis de Diaura* in 30.06.11 19:58:27
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA.
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Webmaster; te rog sa stergi fotografiile P04 si P11. Multumesc
Sper sa placa melodia postata!
Opera comica Nunta lui Figaro a fost scris in anul 1786 avand la baza libretul lui Lorenzo Da Ponte, inspirat din comedia teatrala a lui Pierre Beaumarchais, "La folle journée, ou le Mariage de Figaro ".
Cu toate ca piesa de teatru fusese interzisa a se juca pe scenele din Viena fiind o satira adusa aristocratiei in momentul premergator Revolutiei Franceze, opera a avut un succes neegalat pana atunci. Aceasta piesa este frecvent interpretata in concerte in marile filarmonici ale lumii!
Multumesc mult si pentru acorduri si pentru ecou.
Un oras frumos si cochet.
Ce as putea sa remarc negativ, un aeroprt mic, aglomerat si sincer un pic murdar... cred ca din cauza aglomeratiei, cel putin asa l-am perceput in luna ianuarie.
Ai apucat vreme bună, norocoaso!... pe mine aceeaşi vreme, dar capricioasă, a acestei luni foarte schimbătoare, m-a determinat să elimin acest oraş de pe listă în ultimul moment şi am plecat spre sud, în Italia, trecând razant pe lângă el, pe autostradă... Poate data viitoare. Până atunci, mă mulţumesc să citesc ce scriu cei ce au ajuns deja acolo...
Si eu joi am mai prins vreme buna, chiar a fost foarte cald in Salzburg, dar din acea noapte... de aceea am venit mai repede acasa, acea furtuna tot dupa noi venea.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2024 DomQuartier Salzburg – un muzeu complex — scris în 16.10.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2024 Urmărindu-l pe Mozart – muzeele din Salzburg — scris în 19.06.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2024 Primăvara în Salzburg – generalități — scris în 23.04.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Vacanță la Salzburg, iunie 2021 — scris în 24.06.21 de vyrusxulescu din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Salzburg - orașul lui Mozart — scris în 09.06.20 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Salzburg sau Sunetul muzicii lui Mozart in orasul de pe raul Salzach — scris în 02.05.20 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2019 O zi in orasul lui Mozart! — scris în 25.02.19 de indiralisa_26 din PITEşTI - RECOMANDĂ